LES ILES DE PORQUEROLLES

 

Elk jaar maken we wel een keer de oversteek naar het hoofdeiland  van de Porquerolles , drie  eilanden  vlak voor de kust van de Var en een beschermd [zee] natuurgebied .                                                                                                              Het ontstaan van deze wonderschone eilanden wordt beschreven in een fabel die met een beetje fantasie best wel eens op waarheid zou kunnen  berusten omdat mooier bijna niet bestaat .                                                                  Er wordt verteld  dat Prins Olbianus vier dochters  had van een buitengewone schoonheid die op een dag  voor de kust aan het baden waren en terwijl hun vader toekeek vanaf zijn fort  nam hij in de verte de komst van enkele piratenschepen waar. Hij smeekte zijn vier dochters om zo snel mogelijk terug te keren naar de kust, maar de ongehoorzame schoonheden wilden niet luisteren dus restte de prins niets anders dan de goden te smeken zijn dochters te redden .   Zijn wensen werden ingewilligd ook al had hij waarschijnlijk de uitvoering daarvan niet voor ogen : drie van de meisjes werden omgevormd tot eilanden (Levant, Port-Cros en Porquerolles) en de laatste dochter die het dichtst bij de kust was en haar  armen naar haar vader uitstrekte, werd het schiereiland van Gien waar de boot vertrekt voor de kortste oversteek .                                                                            De prachtige natuur is uiteraard de grootste troef , autoloos  met bovendien geweldige wandel- , fiets- en duikmogelijkheden .

Nu zou ik een leugenaar zijn als ik zei dat wij daar zo graag heen gaan voor de natuur alleen , aangezien we beiden niet  goed genoeg ter been zijn om daarvan ten volle te profiteren .

Het hoofddoel is een geweldig hotel/restaurant met navette service hetgeen wil zeggen dat in de pittoreske haven een mini-bus/taxi klaar staat  om de gasten op te halen en van de rit tegelijkertijd een fraaie sight seeing van een half uur maakt ; groter is het hoofdeiland ook niet .

Prijzen voor een lunchgerecht  op het terras van deze sterrenzaak zijn alleszins te behappen als je het daarbij houdt , dus laat je zeker niet verleiden tot het nuttigen van een drankje op het naastgelegen terras van de huisbar  , dat bleek tot onze ontsteltenis slechts betaalbaar voor de beter bedeelde die per helicopter arriveert en zo hadden wij weer een les geleerd .

Om ten volle te genieten van ons uitstapje nemen we een vroege boot , laten ons eerst in het mini dorpje afzetten om gezellig door het winkelstraatje te struinen teneinde na een paar honderd meter weer in de navette te stappen voor het vervolg van de eiland tour .

                                                                          Vergeet zeker de badkleding niet omdat na de lunch alle faciliteiten van dit luxueuze etablissement open staan voor de gasten , zoals ligstoelen onder de dennenbomen ,  het zwembad of het privé strand .                                          Het hotel is romantisch , enigszins gedateerd , niet goedkoop maar als je iets speciaals te vieren hebt en jezelf eens extra wilt verwennen een echte aanrader want ook het ontbijt is weergaloos goed ; echter als dit niet het geval is zorg dan dat je op tijd terug bent om de laatste boot terug te halen , die overigens wel wacht op het busje.

 

.

 

gebak KWARKTAART BASISRECEPT

 • 1 pakje Slagroom om te kloppen ; zet 1/2 kopje apart
 • 6 blaadjes Gelatine
 • Jus van een halve Citroen
 • 2 pakjes Kwark of Mascarpone totaal 500g
 • 1 kopje Suiker
 • 1 leeg geschraapt Vanillestokje
 • 1 eetl. Vanille extract
 1. Week de gelatine in koud water
 2. Giet 1/2 kopje Slagroom in een pannetje met het Citroensap .
 3. Laat 5 minuten zwellen en los de goed uitgeknepen Gelatine hierin op.
 4. Breng Slagroom en Citroensap tegen de kook aan
 5. laat  afkoelen.
 6. doe de Kwark/ Mascarpone in een kom met de suiker en klop tot je een gladde massa krijgt. Zet apart.
 7. Klop in een andere kom de koude Slagroom tot pieken .
 8. doe de Vanille en het Vanille extract bij de geklopte Slagroom tot het goed is opgenomen.
 9. spatel de Slagroom en het Kwarkmengsel door elkaar en daarna klop je er het Gelatine mengsel door tot een gladde en luchtige massa
 10. Voor extra stevige taart kun je er nog gesmolten Witte Chocolade aan toevoegen .
 1. Giet deze massa op de koekjesbodem in de springvorm
 2. de helft als je een twee lagen taart wilt en alles ineens voor een platte taart
 3. nu kun je gaan versieren… in twee lagen of alleen bovenop
 4. dek af met plastic folie en laat een nacht opstijven in de koeling.

salade PASTA SALADE VAN KLIEKJES

KLIEKJES ….. alles bij elkaar gezocht van de laatste 3 dagen en daar kwam nog een aardig resultaat uit voort. PASTA SALADE. Penne uit de vriezer met de restjes van de Snoeptomaatjes , Komkommer en Radijs van de Indische Dip, Basilicumsaus van de Burrata salade en verse Basilicum uit de tuin…. glaasje Gewurtztraminer ( ook over van de Blauwe Hap). Wie doet me wat. Berengezond.

soep VISSOEP VAN KLIEKJES

VISSOEP VAN KLIEKJES

Mijn volgers weten natuurlijk allang dat hier nooit iets wordt weggegooid en dientengevolge mijn vriezers boordevol met kliekjes zitten .
Bouillon die ik trek van resten van schaaldieren , kipkarkassen of overgebleven cote a l’os of t-bone steak .. Om die bouillon te trekken heb ik ook altijd in voorraad de goed gewassen resten van het schoonmaken van groente zoals preiblad , selderijvoet en groen , wortelschil en eindjes , de schillen van tomaten , venkel etc… alles is bruikbaar .


Aardappels kunnen nog dienen om soep te binden en zelfs het restant van de kabeljauwschotel is bruikbaar in de Vissoep.
Het was warm en ik had geen zin om boodschappen te doen want veel te druk op de weg wegens de Regatta van st Tropez ,, mijn energie nodig voor Kaffee-Klatsch s’middags dus niet al te veel tijd ; zoals wel vaker bracht de vriezer weer uitkomst.
Een plastic bak bouillon getrokken van Langoest resten plus een kleine portie overgebleven Kabeljauwschotel met Wortel , Tomaat , Citroen en een paar Aardappels snel laten ontdooien in de Vispan waarna ik er de staafmixer heb ingezet .

Beschik je niet over deze kliekjes dan kun je eerst Vis/Garnaal Bouillon trekken .  Kijk hiervoor even op mijn site onder : soep SOEP TREKKEN VAN SCHAALDIER RESTEN.

De rest van de ingredienten  toevoegen .


Afgemaakt met 2 eetlepels Kreeftenpasta en daarna een Kabeljauw moot gepocheerd op de treef in de pan. Garnaaltjes op het laatst erbij terwijl ik de Kabeljauw uit elkaar trek.
Rouille heb ik intussen gemaakt door Mayonaise te kloppen waaraan ik daarna toevoeg : gemalen Broodkruim , geweekte Saffraan , 4 fijngehakte tenen Knoflook en een mespunt gerookt Paprikapoeder.


Opdienen met geraspte Kaas , Croutons van een Ficelle [ heel dun stokbroodje ] en de Rouille.
Complete lunch in een half uur op tafel….

DE MAND VAN MIAUW

DE MAND VAN MIAUW
Het eerste wat ik s’ochtends doe na het ontbijt , en meestal nog aan de gedekte tafel, is het kijken in mijn mailbox en de posts op FB …. stel je voor dat ik iets zou missen… al mis ik al genoeg tegenwoordig door het onvoorspelbare gedrag van de personen die bij FB belast zijn met het filteren der berichten zodat ik meestentijds zie wat ik niet zien wil en uiteraard vice versa. Doch… het geluk was met mij deze keer en niet met mijn echtgenoot aangezien hij door een post op FB spoorslags de deur uit moest om een schat op te halen voor MIAUW… zijn aanloop kat.
Wat wil het geval ??? In onze regio hebben we een soort marktplaats : Port Grimaud & Cogolin Buy and sell die de mogelijkheid schept om in een straal van 10 km de geweldigste koopjes op te duikelen…. en idd , mijn volgers weten het : Ons ben zuunig dus kom ik zo wel eens iets bruikbaars tegen voor een zeer vriendelijke prijs en dat was vanochtend ook zo.


Mijn oog viel op een reiswieg… ik ben de doelgroep al ernstig lang ontstegen maar de bijgeplaatste foto bracht me op een lumineus idee… hier zag ik de ideale schuilplaats voor de aanloop kat van mijn schat en omdat het zijn kat is kon hij dus direct in de auto stappen om dat ding twee dorpen verder op te gaan halen bij wat naar later bleek een zeer wuft en uitdagend vrouwspersoon van Portugese oorsprong ; ook haar hele woning riekte Portugees en wel zodanig dat schat spoorslags honger kreeg wat hem op het idee bracht nu hij toch in Cavalaire was , de plaatselijke Carrefour met een bezoek te vereren ; schat is dol op boodschappen doen ; ik niet .
Daar kwam hij oog in oog te staan met een pak Kalfslever , een specialiteit waar we beide dol op zijn..


Al met al een dag met een gouden randje … MIAUW is , weliswaar na uitgebreid gesnuffel , zeer content met haar nieuwe onderkomen en wij genoten op het andere terras van ons lievelingskostje in de stralende zon . 


Recept te vinden op mijn website of de FB groep :
Aan tafel met Oma Frankrijk en haar subgroepen.