BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / MON MARI A FAILLI MOURIR

MON MARI A FAILLI MOURIR
Zit ik gezellig slap te ouwehoeren met mijn broer aan de telefoon , hoor ik plots gezucht gekreun en gesteun achter me , maar omdat ik door mijn wervelproblemen niet om kan kijken zonder te draaien sloeg ik er nog even geen acht op en lulde rustig verder totdat mijn schat in mijn gezichtsveld verscheen : Spierwit ,zeg maar gerust lichtgroen…… hijgend , puffend en kreunend . Wat bleek ….. tijdens het uitlaten van de hond kwam hij oog in oog met het zwijn en haar jongen waardoor hij genoodzaakt was te rennen voor zijn leven hetgeen voor een oude man met weinig conditie geen sinecure is . Nu wil het geval dat hij stronteigenwijs is en hij nooit naar mij luistert terwijl ik juist altijd om zijn bestwil spreek waardoor ik intussen steeds beantwoord wordt als : JAAA GEDDA , dit nadat we de Beentjes van st Hildegard hebben gezien , en nu kreeg schat dus zijn trekken thuis.
Mijn advies om s’ avonds de hond in de tuin uit te laten of tenminste een zaklamp mee te nemen ……. straatverlichting hebben we al anderhalf jaar niet meer ……. met dank aan LOEKASJENKO , zal in het vervolg wel niet meer in de wind geslagen worden , al zal ik morgenochtend toch maar even de Mairie bellen of aan deze overlast een eind kan komen voordat er dooien vallen .
Kan een cartoon zijn van dier
Leuk

 

Opmerking plaatsen
Delen

columns NOOIT TE OUD OM TE LEREN

NOOIT TE OUD OM TE LEREN Hoe dom kun je nog zijn op mijn leeftijd ? Daar kwam ik vandaag op niet misteverstane wijze achter .                              Elke middag na onze hoofdmaaltijd en het opruimen van de overblijfselen van het losbandig leven houden wij siësta ; als het heel warm is binnen in onze koele slaapkamer.                                                                                                    Daar ik eerst nog de vaatwasser moet inladen arriveer ik meestal een minuut of 10 later bij de echtelijke sponde waar bij hoge uitzondering teckel James op de grond naast het bed ligt om zijn baas te beschermen tegen invloeden van buitenaf , s nachts wil ik dat niet en ligt hij in de woonkamer met zicht op het slaapvertrek ; wij hebben een Teckel met herder aspiraties .

Reeds enkele dagen achtereen vond mijn schat dat er een onwelriekend luchtje met mij mee kwam dus vroeg hij of ik misschien mijn zweterige gymschoentjes gedragen en gedropt had in de slaapkamer.                                    Nee geenszins…. espadrilles.                                                                                              De derde dag op rij met dezelfde constatering ben ik maar eens van het bed af gegaan, schoenen geïnspecteerd , maar nee.

Nu kunnen jullie afhaken want het wordt onsmakelijk !

Gevraagd of schat mijn voeten wilde ruiken ; geen stank. Okay andersom. Ik zijn voeten. Ook niet…. ; mijn conclusie : dan is het de hond. Wanneer ik op bed stap springt hij rond om te kwispelen en mij te begroeten wat volgens mijn idee een gore luchtverplaatsing zou kunnen veroorzaken , daarmee was schat het eens .

Vanochtend na het ontbijt : kinderbadje op de tuintafel en onze hond met overdreven watervrees een driedubbele wasbeurt laten genieten . Honden shampoo met nertsolie. Jaja. Daarna geföhnd en hij was weer splinternieuw.

Vanmiddag na het eten : de geur leek nog sterker want intussen rook ik het zelf ook. Als Detective Duurkoop heb ik alles afgesnuffeld en wat bleek ?????? Het bleken onze hoofdkussens welke ik normaal gesproken zeker elke twee maanden was , maar in dit geval heb ik ze een poosje geleden vervangen door Dunloppillo rubber kussens die zeer veerkrachtig zijn en nog niet gereinigd . En daarin zit m de kneep volgens mij. Wij gaan nogal eens met natte haren ( waarmee wij zeer goed bedeeld zijn ) naar bed en waarschijnlijk is dat gaan broeien. In mijn hele lange leven nog nooit zoiets meegemaakt en het ergste komt nog want na de hond moesten de kussens er ook aan geloven. Hup in de wasmachine en door stom toeval en groot geluk liep ik juist even naar binnen zodat ik ernstig zwaar geklapper waarnam waarna de kastdeuren van de wasmachinekast open sprongen. De machine ging aan de wandel. Schat keek voetbal , zijn stoel staat onder de stoppen kast en terwijl ik de kastdeuren kon tegenhouden schreeuwde ik hem toe de hoofdschakelaar uit te zetten . Net op tijd om groot onheil te voorkomen.                                                                                                                              Het eerste zeiknatte kussen ligt nu op een tuinstoel te drogen want het was-rekje is door het gewicht ingezakt. Het tweede kussen wacht op behandeling. Nieuwe kussens kopen is misschien toch handiger al is wassen in badkuip of kinderbadje ook een optie want het is een hele aankoop .                                                                                                                                                                     Saai is het hier nooit.

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / VUUR EN VLAM MET DE TONNELLE

VUUR EN VLAM
De ingestorte tonnelle bij de logeerkamer is gerepareerd al had het wat voeten in de aarde. Onze vriend voor tuin en kleine klussen kwam zoals altijd keurig op tijd , er werd plan de campagne gemaakt door de jongens want ik kan wel aangeven wat ik graag wil , maar dat moet natuurlijk wel mogelijk zijn. Terwijl mijn schat het oude zeil en de feestverlichting moest afbreken heeft onze vriend op een voordelig adres ijzer gehaald waarmee de zaak opgelapt moest worden . Uiteraard kwam daar het nodige slijpwerk aan te pas aangezien het hele frame verbogen was doch ik persée de mooie steunpalen wilde behouden , en zo was heet binnen de kortste keren 12 uur.
Jullie kennen uit mijn blogjes allemaal de verhalen van mijn buurvrouw die om het zacht uit te drukken niet de meest plooibare is ; ze eist volledige stilte tussen 12 en 2 , wat vreemd genoeg alleen voor mij en mijn Amerikaanse buuf opgaat want bij herrie in de buurt door haar landgenoten hoor of zie ik haar nooit. Ook het feit dat deze week al 3x in haar infrastructuur met de Karcher werd gewerkt tijdens onze middaglunch valt vreemd genoeg niet onder herrie. Wel lag er het voldongen feit dat onze vriend na een paar kleine soldeerwerkjes anderhalf uur van zijn kostbare tijd noodgedwongen moest niksen. We hebben de pauze overbrugd met een Plat de jour : Ratatouille , Rijst en Merguez van de plaat van Aad [ plancha van Princess waarvan Aad Ouborg de oprichter is ] Om 5 voor 2 het karwei hervat en nu zonder commentaar van gene zijde… Helaas maar toch lachwekkend en goed afgelopen , vatte een tuinstoel vlam , te samen met een badlaken en badmat die toevallig in die stoel geparkeerd waren
[ vermoedelijk hebben die als eerst de vonken doen ontvlammen ] Om 4 uur karwei plat , een halve tuinstoel plus bad-linnen armer en de arme vriend vreselijk lasogen al is dat te wijten aan het feit dat hij de lasbril noch het scherm wenste te gebruiken en ook niet door mij in-gezalfd wilde worden terwijl de tranen hem over de wangen liepen ; zo’n kans laat je toch niet voorbij gaan ?
 
Morgen hebben we een lunch-uitstapje , zondag kan het nieuwe dek erop en is het gastenverblijf vakantie-proof en behoort de doorgezakte bult tot het verleden .

inmaken en bewaren PESTO VAN WORTELLOOF

Een midweek naar Isle sur la Sorgue heeft me wel de halve kruidenvoorraad gekost . Kennelijk heeft het hier niet geregend maar daar wel helaas. Aangezien ik al misgreep op de Peterselie en wij na de uitspattingen van het losbandig leven besloten hebben te gaan lijnen , wat pijnlijk duidelijk werd tijdens het winkelen na een jaar ophok-plicht , moest er wat gezond eetwaar ingeslagen worden . Voorlopig geen koek , snoep , chips of ander junkfood waaraan mijn schat zich dagelijks te buiten gaat , vandaar zijn keuze voor een bos peentjes die de snacks gaan vervangen; een toonbeeld van goede wil . Magere vleeswaren en yoghurt 0 % vet , halfvolle melk en afgeroomde roomboter  dus het gaat goedkomen . Wel zat ik toen met een flinke bos wortelloof en geen zin om daar soep van te maken wat me op het idee bracht een Pesto in elkaar te fabrieken van de nieuwe frisse kruiden , samen met het loof van alle wortels en oa het Oud Amsterdam restant wat ik vanochtend geraspt had voor : Je weet maar nooit , want weggooien komt in mijn woordenboek niet voor.

De Pesto is heerlijk ; een beetje scherp en daar houd ik van .

Voor een halve weckpot gebruikte ik :

6 Walnoten , een eetl. Pijnboompitten  , Loof van een bos wortelen aangevuld met Peterselie en Basilicum , 3 tenen Knoflook , een kopje geraspte Oud Amsterdam [die de Parmezan vervangt in dit geval ] Peper en Zout uit de molen en Olijfolie op gevoel .                                                                         Alles bij elkaar in de foodprocessor gemalen en langzaam Olijfolie toegevoegd tot ik tevreden was .

Fluitje van een cent , heerlijk op Spaghetti , Tomaten met Buratta , of geroosterd Stokbrood  zodat ik toch iets achter de hand heb voor onverwachte borrelaars nu er geen zoute happen meer in huis zijn .

soep / koud / AVOCADOSOEP

 

Trek een bouillon van verse tuinkruiden en 2 eetl. fijngesneden Venkelknol .   Ik gebruik : 1 takje Oregano , 2 takjes Tijm , 1 takje Rozemarijn , 1 blaadje Salie , 1 Laurierblad , 1 eetl Peterselie , 1 eetl. Bleekselderij blad , paar blaadjes Basilicum , paar Mintblaadjes , een halve gesnipperde Sjalot , een half Bouillontablet , Zwarte Peper en Zout .

 

Ontvel en ontpit 3 Avocado’s en snijd ze in stukken .                                           Doe deze in de blender , met 2 eetl. Noilly-Prat , een flinke scheut Pastis , een ferme kneep Harissa uit de tube , 2 eetl. zachte Geitenkaas , 4 eetl. Creme Fraiche , 30 cl. Creme liquide , een uitgeperste Citroen en een schep van de gezeefde Kruidenbouillon.

Na het mengen roer je er de rest van de bouillon bij en plaats de soep een nacht in een bak in de koelkast . Opdienen in een ijskoud glas bedekt met iets groens of om mee te nemen bij de picknick , in een leuke jampot met goed sluitend deksel .

 

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / VOLGEND PAKKETJE

TIS HIER NET FRANKRIJK VOLGENDE PAKKETJE
Mijn volgers herinneren zich waarschijnlijk mijn vorige perikelen met post en bezorgers , waarmee het hier altijd sukkelen is wanneer Madam Post op vakantie is naar haar geboortestreek om haar kleinkind te verwennen .
Kennelijk is dat nu het geval zoals ik van een dame die aan de andere kant van ons park woont vernam , al is haar probleem nog vele malen groter dan het mijne.
Mijn volgers zullen zich de blog van 9 april nog herinneren ; waarin ik beschreef dat het postagentschap mijn retourzending niet accepteerde waardoor ik genoodzaakt was stad en land af te rijden om dat pakketje te slijten , een mini-drama dat nog niet ten einde blijkt.
Aan mijn keukendeur meldt zich een Belgische dame die helemaal aan een andere kant van ons park woont met een pakketje waarop een naam die me bekend voorkwam : het ondergoed van Zwitsers katoen wat geruild zou moeten worden , ik keek al blij .
De dame : Ik vermoed dat de post onze pakjes heeft verwisseld want ik woon op 82 en u [ want Belgen zeggen u zoals de fransen vous ] op 62 , excuseer , ik heb het geopend want dacht dat het mijn bestelling was en heb niet naar de geadresseerde gekeken , Madam Post is op vakantie en de invalstudentjes snappen er niets van . Aha , hier wist ik dan zeker dat onze onvolprezen Nathalie naar haar roots is .
De Belgische vervolgde : Dan heeft u dus mijn pakje . Helaas…. amper terug van onze tweede vaccinatie die wonderwel goed verlopen is , hadden we de brievenbus geleegd doch geen pakje . Nu werd het haar wat wit om de neus ….. haar bestelling bevat een iphone en dat is geen klein bier ; zelf zou ik zoiets nooit on-line durven bestellen .
Enfin , telefoonnrs uitgewisseld ,indien het pakje alsnog bij mij komt weet ik waar ik zijn moet .
Ik ga uitpakken en wat denken jullie ??????
Allicht , hier gaat nooit iets goed , slechts een pakje Zwitserse slips in de maat van Barbie ; voor mij een lang gepasseerd station…….. toen werd ik me daar toch een partij woedend….
Met de retourzending van 9 april nog een cheque van 16 piek bijgevoegd omdat het door mij gewenst model zonder allergie verwekkend elastiek duurder is , en dan afgescheept worden met een lullig pakje van 3 stuks in de verkeerde maat .
Kan er nu eens nooit iets goed gaan hier ?
Toen moesten we eten en de brief even wachten maar intussen zit ie in de enveloppe om morgen op de bus te gaan , mailen is nl. bij nagenoeg geen enkel verzendhuis mogelijk , bij problemen geven ze niet thuis , bestellen on-line kan natuurlijk wel , al doe ik dat met een invulformulier vergezeld van een cheque net als de boerinnen van mijn leeftijd op het platteland ; ik vertrouw niemand .
In korte lijnen komt mijn antwoordbrief aan hen [ kort door de bocht omdat je de Fransman moet overrulen wil hij/ zij uberhaupt naar je luisteren ] op het volgende neer :
Hun verzendsysteem deugt niet en retourneren al helemaal niet , zouden ze wel kunnen lezen en geleerd hebben wat service betekent , dat ik per ommegaande OF de juiste bestelling en wel compleet , OF mijn geld terug en geen tegoedbon want ik heb het wel gehad met hen en pas wanneer het een , danwel het ander is geregeld de minuscule broekjes alsnog door mij geretourneerd zullen worden .
Hoe is het mogelijk ???
Heeft de Bijenkorf intussen een prachtige Franse site voor hun in Frankrijk wonend clienteel , hebben ze uitgerekend geen ondergoed hetgeen ze dan weer niet vanuit Nederland opsturen ….. en zo blijft het behelpen ; lingerie winkels te over maar puur katoen van kwaliteit onvindbaar.
Nog 2 pakjes onderweg en daarna is het voorgoed afgelopen met bestellen .

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / PAKKETJE NUMMER WEET IK VEEL

Pakketje nummer weet ik veel….
Ik had alweer een pakketje te ontvangen , dat zou tijd worden want op 18 februari besteld. Gratis bezorgd dacht ik toch duidelijk gelezen te hebben want er was geen cadeau bij afgebeeld , wat normaal altijd het geval is tenzij op andere wijze korting verleend wordt ; vaak een cadeaubon ter waarde van 15 euro of in dit geval : geen bezorgkosten.
Nu ben ik toevallig erg gevoelig voor aanbiedingen en/ of koopjes en had ik juist tandenstokers nodig.
Ik zie al de grimlach op jullie gezichten : welke zot bestelt tandenstokers via een verzendhuis ?
Ik dus….. de fijnste die er bestonden van Jordan en toch zo’n 40 jaar door mij gebruikt werden bleken een jaar of twee geleden plots niet meer leverbaar en vervangen door een veel dikkere met een rondje voorzien van flostouwtje. Ondingen waarmee ik al enkele kronen uit mijn mond heb geflost.
Dol als ik ben op al die folders in mijn bus ,[ bij mij zie je geen sticker tegen pub. ] , zag ik enkele jaren geleden in het boekje Confort et Vie dezelfde favoriete tandstokers , zij het van een ander merk. Sindsdien bestel ik ze met grote regelmaat en vaak nog wel een ander artikel wat comfort aan mijn leven zou kunnen toevoegen.
In dit geval was dat een uitermate doeltreffend geval met 4 mandjes om eieren te pocheren zodat ik daartoe niet meer 2x achtereen met 2 pollepels in een pan moet gaan staan goochelen . Uiteraard gaat elke bestelling steeds vergezeld van een extra geschenk wat opvallend vaak nog bruikbaar is ook.
Mijn volgers weten dat leveren op mijn adres schier onmogelijk is , maar gezien het feit dat dit bedrijf tot nu toe bezorgde via Madam Post kon ik altijd op hen rekenen ……… Tot op heden.
18 februari besteld en betaald per cheque, jaja nog steeds [lekker makkelijk ] , kwam 3 maart een mail of ik nog maar even een cheque wilde sturen voor de bezorgkosten die hoger zijn dan de prijs van de zo fel begeerde tandstokers ; maar ja , je moet iets , dus de 6,99 ook verstuurd .
En toen bleef het stil… heel stil. In feite was ik het hele spul al vergeten tot ik vorige week op mijn bankafschrift de afschrijving zag ; toch maar een mailtje eraan wagen , want jawel… per mail bereikbaar , ook zeldzaam in LDF………..
Inderdaad Madame , het pakketje is als onbestelbaar bij ons teruggekomen , wilt u een remboursement of opnieuw de zending . Ik koos voor het laatste , maar wel graag bij het point relais in ons dorp op 3 km . Er ging een dag overheen ……. nieuwe mail… daar levert onze bezorgdienst niet , het kan alleen bij adres X in het dichtstbijzijnde dorp [ volgens de firma aan de Belgische grens ] ; dat is echter 8 km , wat het ergste nog niet zou zijn ware het niet dat hun kantoortje midden in de dorpsstraat ligt waar ik niet kan stoppen , noch parkeren .
Ik nam er maar genoegen mee ook al zijn er 4 afleverpunten dichterbij en beter toegankelijk .
Vanmiddag was het dus zover … schat zette me af , ik kom binnen maar maakte meteen weer aanstalten om buiten te gaan staan ; het kantoortje bleek een hokje van anderhalve vierkante meter [ geen woord van gelogen ] een dame van mijn leeftijd zei dat ik wel naast haar kon zitten waarop ik antwoordde dat ik toch gaarne de anderhalve meter in acht neem . Vanachter een scherm in het hokje waar overigens de eveneens provisorische plastic deur openstond riep de uitbaatster : het is hier veilig hoor , mevrouw is gevaccineerd waarop ik antwoordde : ik ook. De wachtende dame schoof zover mogelijk op en ik kon plaatsnemen , de bazin achter de plastic plaat was verwikkeld in een boosaardig telefoongesprek waarbij veel geschreeuwd werd in Arabisch , dus geen touw aan vast te knopen ; naast haar stond een jongeman evenals zij zonder mondbedekking , die kennelijk het onderwerp was van het telefoongesprek en in de deuropening naar de plastic afscheiding had een heel grote dikke vent post gevat , wel met masker omdat ook hij zich in de anderhalve vierkante meter bevond .
Mijn oog viel tijdens het wachten op een tiental zelf gefabriekte affiches met allerlei regelementen van fatsoenlijk gedrag met daaraan verbonden bekeuringen en gevangenisstraffen ; toch een raar kantoor waar ik terecht gekomen was. Bleek later dat zij administratieve diensten verleent aan minder bestudeerde landgenoten en hun bedrijfjes ingeschreven heeft staan op dit adres….lucratieve start-up lijkt me .
Prominent tegen de voordeurruit aangeplakt in chocoladeletters : Hier wordt maar een persoon tegelijk toegelaten .
Tja….. behalve de noodzakelijk aanwezige telefonerende dame waren het er 4….
Na twintig minuten en twee klanten voor me was het mijn beurt en nu maar hopen dat ik in dat kippenhok geen corona heb opgelopen…..
Ik weet waar ik in dat geval naar kan verwijzen ; verder ben ik nergens geweest en heb niemand gezien , behalve de Marokkaanse slager aan de overkant waar schat op de stoep geduldig stond te wachten….. die meer dan vriendelijke man verkoopt op veilige afstand vanachter zijn toonbank mijn schat zijn favoriete Nederlandse pindakaas van Swartberg uit Rotterdam en heerlijke vlezen voor prijzen waarvan je niet wakker hoeft te liggen dus verrukkelijke lams-carré’s ingeslagen ; dat maakte mijn tot nulpunt gekelderd humeur weer helemaal goed.