oosters INDISCHE RIJSTTAFEL VOORBEREIDEN IN ETAPPES

Zoals vroeger in Indonesie gebruikelijk was in de tijd dat men niet beschikte over vriezer of ijskast en bovendien kookte op een petroleumstel , bereidt ook ik de Indische Rijsttafel in etappes al is in dit geval het onvermogen om lang overeind te staan de reden..


Zo maak ik dus een rijsttafel in etappes .
Of alle gerechten authentiek zijn kan ik niet garanderen , ik ben nooit in Indonesie geweest en de Indische kook cursus die ik 35 jaar geleden heb gevolgd is abrupt afgebroken door de zeer voortijdige dood van de lerares ; gelukkig hebben we de handgeschreven recepten nog …

Wie denkt dat je bij de Indische Rijsttafel alleen Groene Thee of Bier moet drinken heeft het niet helemaal bij het rechte eind.. Bier dronk men daar vroeger ook niet … maar neem eens een Gewurtztramminer ..een ervaring bij de pittige smaak van de gerechten.

Eerste ochtend :

Ik haal alle boodschappen [ geholpen door mijn schat voor drie dagen bij de versmarkt Grand-Frais waarbij ik erg goed oplet dat groente en fruit nog hard en knapperig zijn … dat is daar geen probleem trouwens..

Dezelfde avond :

Terwijl ik in de keuken de TV heb aanstaan…kook ik sous vide een pond Varkensbuik bijna gaar en tegelijkertijd Drumsticks voor het Aperitief .
Groene Curry heb ik meestal in de vriezer … anders maak ik die ook .
Ook braad ik een pond Daube/ Hachee vlees aan , wat ik in totaal zeven uur stoof op de laagste elektrische stand . Dit is moeilijk met gas ; ik kan dat niet uitleggen… ga op je gevoel af .
Terwijl alles staat te pruttelen maak ik drie Dipsausen eveneens ten behoeve van het Apero… die moeten lang intrekken en ik bewaar deze in jam potjes in de koelkast .

Tweede ochtend :

De wok’s komen tevoorschijn terwijl het Hachee vlees nog verder suddert .
Ik bak in half Eendenvet of Reuzel / half Wok olie in de ene wok het aan reepjes gesneden Varkensvlees en de Drumsticks in de andere wok goudbruin . Er uit scheppen en uit laten lekken op een met keukenpapier bedekt bord .
De wok’s even schoonvegen met Olie en dan bak ik een pond in blokken gesneden Kipfilet , die ik ook weer laat uitlekken .
In de andere wok zit nu de saus voor de Telor en de Eieren kook ik intussen hard maar niet te..
Tussen de bedrijven door vijzel ik alles wat ik nodig heb , maar wel afzonderlijk per gerecht .
De wok’s worden weer schoongewreven .
Hierna maak ik de Zwartzuur saus voor de Drumsticks , Babi Pangang met het Varkensvlees , Pikante Kipfilet  en Rendeng van het Hachee vlees dat intussen uit elkaar valt .

Tijd voor de lunch en siesta…

De tweede avond :

Ik maak Atjar Lekas oftewel Zoetzuur , dat kan niet eerder , ik laat het een nacht intrekken en doe er de Komkommer pas de volgende ochtend bij . De inmiddels afgekoelde gerechten kunnen nu in de koeling .
Dan vijzel ik de ingredienten voor de volgende ochtend en bak ze vast aan .

De dag van het diner :

Schat maakt Sateh en Nasi [ nog zonder de rijst ] naar zijn eigen geheime recept ; ontfutseld aan zijn Indonesische collega’s bij de Luchtmacht .
Daarmee mag ik mij niet bemoeien en dat heb ik ook nooit gedaan….alleen zijn op mijn advies de brokken Varkens Fricandeau groot geworden .

Dan neem ik de keuken weer over :
Natuurlijk heb ik intussen alle Groente schoongemaakt en gesneden ; voor de Tjap Tjoy maar ook de stengels ten behoeve van de Apero Dip..
Tjap Tjoy is nu in een vloek en een zucht klaar want gisteren al gevijzeld .
Het Fruit voor de gebakken Fruitsalade heb ik ook gesneden , in grove stukken .

Tijd voor Lunch en siesta .

Vier uur :
Koffie drinken , afgekoelde Tjap Tjoi die nog niet helemaal gaar is , koud zetten , Fruitsalade snel carameliseren en de dressing maken . Eveneens koel wegzetten .

Tafel dekken , alle attributen klaarzetten , douchen en gesteven en gestreken wachten op de gasten .
Rijst koken , ook voor de Nasi doe ik tijdens het Apero , evenals de Haricot’s verts die groen moeten blijven ; daar kan de Groene Curry de laatste vijf minuten bij .
Dan verdeel ik de schotels over twee ovens en de magnetron , wat wil zeggen : even in de magnetron en dan op 100′ in de oven .
Wanneer ik begin met opdienen gaan de Sateh’s op de plancha ; ook die zijn twee minuten in hun marinade in de magnetron geweest .

Maak de borst maar nat !!!!!!
Dit alles is voor ongeveer acht a tien personen , anders zul je keuzes moeten maken .

Com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *