huishoudtips VIRUSMASKER ZELF MAKEN

Vandaag ben ik ook maar eens aan het knutselen geslagen na het zien van allerlei mondkapjes en maskertjes op Facebook ; ik had er nog maar twee en ik ben zo’n type dat direct uit de winkel het mondkapje en plastic handschoentjes in een plastic zakje doet en weggooit, daarna smeer ik mijn handen en onderarmen helemaal in met vette creme , veeg dat weer af met een prop van de keukenrol die ook in mijn auto ligt en zo kan ik naar ik hoop bacterievrij verder naar de volgende winkel.

Nu er een lock-down is wordt dat winkelen iets eenvoudiger want slechts voor het hoognodige verlaat ik mijn veilige plek in het bos ,  gewapend met een ingevulde attestation , al moest ik eerst nog  aan de slag ; de kapjes waren op , want  …. mijn schat heeft vanochtend eerst voor mij nog een uur in de rij gestaan  voor de pharmacie om daarna met de verkeerde pillen thuis te komen hetgeen zorgde voor enige uren behoorlijke spanning in de echtelijke woning..

Schat ging verwoed de auto poetsen om te kalmeren en ik heb me gestort op de vervaardiging van wegwerp maskertjes… want je kunt niet zorgvuldig genoeg zijn….

Moet gezegd… een beetje gespiekt op internet en er wel mijn eigen simpele draai aan gegeven .grote stappen vlug thuis want slechts voor eenmalig gebruik  evenals het zeer overjarige hoeden elastiek wat ik nog had liggen . Duur moest het ook niet worden ; KEUKENROL

.

Scheur 2 vellen keukenpapier af en sla ze dubbel ,

Vouw daarna de bovenzijde ong. 2 cm. om , zet even vast met een speld.

Dan klap je het vierkant weer dubbel om er een stevige vouw in te maken ,

Klap het weer open en maak aan weerskanten van deze vouw op 2 cm ook weer vouwen .

Als je nu de boel weer open legt als vierkant zie je de drie lijnen van de vouwen ,

Dat worden nu de plooien .  Pak ze aan de zijkanten bij elkaar tot 13 a 15 cm    [voor vrouw of man ]

Zet de plooi even vast met een speld

Daarna heb ik band van ong. 2 1/2 cm breed en 13 of 15 cm lang , aan beide zijden van het masker in wording , onder de zijkant met de plooi gelegd en vast gestikt .

De geperforeerde  rand van het keukenpapier [dat ik in twee gevouwen heb] wordt versterkt met een zig zag naad .

Met hoeden elastiek van 24 cm lang knoop je 2 lusjes

Het lusje leg je rondom het lint en de rand van het masker

Dan sla je het band dubbel met een helft van de lus erin en de andere helft er buiten laten . De uiteinden extra stevig stikken en het band vastzetten zonder het elastiek te raken

 

Lusjes om de oren en KLAAR   voor eenmalig gebruik ; het lijkt veel werk maar is zo gebeurd .

.