columns DE SANTONS VAN LA GARDE FREINET

DE SANTONS VAN LA GARDE FREINET
Vanmiddag met enkele Kaffee-Klatsch vriendinnen de creche met santons bezocht… en elk jaar weten ze daar weer een heel andere opstelling te maken in dit prachtige 17e eeuwse gebouw over 2 verdiepingen .


Alle dorpen in ons canton zijn uitgebeeld compleet met ambachten , transhumance van schapen , ezels en varkens ,

het telen en plukken van krokussen voor saffraan door de nonnekes uit de films van Louis de Funes .

 

Terrasjes , houthakkers , akkerbouwers , wasvrouwen ; je kunt het zo gek niet bedenken .


Alle rotsen zorgvuldig nagebouwd uit diverse soorten kurkeik in bruin en grijs [ van oude bomen ]

,

straatjes uit onze dorpen en zelfs het kasteel…


En zonder te overdrijven duizenden kleine schaapjes in alle hoeken en gaten van deze geweldig uitgevoerde tentoonstelling .
De uitleg over de historie van ons canton door gidsen in elke ruimte was uitermate verhelderend .
En dat ook nog eens HELEMAAL GRATIS ; uiteraard is het wel de bedoeling dat de spaarpot , bestaande uit een feestelijk verpakte schoendoos met gleuf , gespekt wordt met een gulle gift zodat de twee jonge mannen verder kunnen werken in de toekomst om dit hele spektakel jaarlijks te financieren en realiseren , inclusief de santons die zij samen maken in hun atelier , te weten een oude kapel in de bergen en het opstellen van de creche in de eeuwenoude Chapelle st Jean in het centrum van het dorp..
Het was weer imponerend , alleszins de moeite waard ook al zit ik nu halfdood in mijn stoel .
De koffie in de enige kale bar die buiten het seizoen open is smaakte geweldig .
Tentoonstelling nog geopend tot 2 februari.

columns GEEF OUDERDOM GEEN KANS

KOFFIEKLETS

Ons Koffie-klets groepje bestaat al zo’n 20 jaar en een gevolg daarvan is is dat we ook allemaal 20 jaar ouder geworden zijn tijdens een levensfase waarin we al niet meer werkten .
Er komen ook wel serieuze onderwerpen aan bod , zoals deze week :
Als de dag net is begonnen en het is alweer 6 uur s’avonds
Als Maandag net is begonnen en het is alweer Vrijdag .
……… en de maand is alweer voorbij .
……….en het jaar weer achter ons

Voordat we het in de gaten hebben gehad zijn er 20 jaren verstreken .
We hebben vrienden en familie en zelfs kinderen verloren..

Conclusie :

Het leven is veel te kort om je kostbare tijd te verdoen met ….
Had ik maar…… was ik maar…..
Kijk vooruit ….Maak er iets van… breng kleur in je leven ….
Voordat je het weet ga je iets mankeren en is het te laat. …

Stel niets uit tot morgen maar doe alles waar je plezier in hebt en wat voldoening schenkt . …geef negativiteit geen kans.

column SOEPJURK

HEB IK WEER. Nooit iets online besteld tot enkele maanden geleden. En ik zweer het …. na twee treurige ervaringen ga ik dat zeker nooit meer doen ; nog niet eens misschien 😥Van Amazon heb ik gelukkig mijn geld teruggekregen en vol goede moed bestelde ik 17 nov. 2 lekkere lange warme soepjurken van geflockte wol. Toch leuker dan een ochtendjas bedacht ik en zuunig als ik ben heb ik er gelijk 2 besteld wegens de in het vooruitzicht gestelde korting . Paars en olijfgroen . Mijn lieve Amerikaanse buuf bracht alvast een bijpassende pashmina mee uit San Remo dus ik was aardig in de wolken. Helaas liet de levering nogal op zich wachten al had ik er hoge verwachtingen van want het verzendadres is gevestigd in Zwitserland ; helaas doorvoerhaven van China al had ik dat toen niet door . 6 weken en 3 zeer nijdige e-mails mijnerzijds verder , zijn de jurken deze week geleverd . Mijn eerste keus viel op de groene waarin ik twee avonden heerlijk heb zitten cocoonen voor de TV. Hij past prima en zelfs schat oordeelde dat het een charmant gewaad is . ECHTER…… vandaag is de keus op de paarse gevallen ; een prachtige kleur , precies hetzelfde kleedje maar toch zag ik er iets aan… het zit zo eigenaardig en rommelig bij de armen.

Ik vrees Chinese kinderarbeid al waren ze ook niet spotgoedkoop…. mijn zeer geoefende oog van  professional zag in de spiegel dat de mouwen achterstevoren zijn ingezet. ..een euvel wat ik verleden jaar ook al bij een pull van Marco Polo heb gehad.

Jullie zullen begrijpen dat ik er geen moment over peins om dat huisgewaad terug te sturen uit vrees voor minstens weer 6 weken wachten.                      Dus morgenochtend klaar ik het klusje zelf wel. Voor mij een fluitje van een cent en nog sneller dan inpakken en naar het postkantoor rijden , parkeren , lopen en in de rij staan. Zo heb ik ook weer iets te doen. Ik krijg geen kans om me te vervelen . 😂😂😂

De verbouwing van de soepjurk is goed gelukt , ik ben er zeer blij mee.
Niets maar dan ook niets paste op elkaar ; er bleken twee linker mouwen in te zijn verwerkt zodat de boel aan alle kanten trok en dientengevolge de armsgaten waren uit gelubberd .
Gelukkig had ik een grote maat besteld vanwege het te verwachten comfort … de jurk vervangt de ochtendjas…
zodat ik naar hartenlust kon sleutelen aan de kop van de mouwen .
Ook de armsgaten zijn een beetje aangepast en de zij naad afgestikt omdat nu de mouw te klein was geworden voor het gat .

Zeer prettige bijkomstigheid is dat ik een patroon kon maken van de uit elkaar geknipte jurk [ hihi tornen teveel werk ]

Ik ben zo blij als die bekende hond met de 7 ….? staarten…zullen we maar zeggen….
Zo hep elk nadeel weer sijn voordeel om Cruyff nog maar eens aan te halen…

columns / serie 10 DAGEN KOKEN ZONDER KOOKPLAAT

 

PANIEK… GEEN ELEKTRIEK

Zitten we gisterenavond gezellig Franse Kaasjes te knabbelen in de keuken … en ineens … PLOEF !!!!!
Geen elektriciteit meer … daar zaten we dan in het pikkedonker en omdat we er gezien de weersomstandigheden totaal niet op waren voorbereid moest eerst op de tast een aansteker en zaklamp gezocht worden… ; windlicht stond gelukkig op tafel .
Bij de buren waren de raampjes gezellig verlicht wat erop duidde dat de oorzaak hier in huis gezocht moest worden .
Hoofdschakelaar weer aan … PLOEF !!!
Zo ging dat nog enkele keren en mijn schat raakte alweer in paniek… dat gaat snel nu hij in de lappenmand zit…
Eerst maar eens de feestverlichting uit , dat is het eerste waar je aan denkt. Hoofdschakelaar weer aan en PLOEF !!!!
Dan maar alle groepen uitzetten en stuk voor stuk controleren.
Stop A , ja , ik heb ze allemaal genummerd op een lijst en weet precies welke apparaten of stopcontacten op welke groep zitten .
Dus stop A ging aan : PLOEF !!!! tjeeminee… nu werd schat nog nerveuzer.. verder met stop B … licht … stop C … enz enz en alles werkte dus stop A was de boosdoener ..
Verder met de controle… alles uitzetten wat op groep A zit en stuk voor stuk controleren … het leed betrof voornamelijk de keuken…. Enfin… een stuk of 12 PLOEFFEN verder sloeg de stop er nog steeds uit , maar ik was voldoende geinformeerd om de elektrieker die maandag was geweest weer opnieuw te laten opdraven … intussen moest schat wel een stuk uit de boekenwand zagen want daarachter zit de stoppen-kast verborgen , en dit is mijn schuld dat daar een kast voor getimmerd is want ik wilde niet tegen dat stoppen-kastje aan kijken .
Omdat het 18 ‘ is was het leed nog te overzien ; de verwarming werkte niet , de keuken tv , de kookplaat , mijn opladers die altijd in de keuken liggen en mijn docking-station , de elektrische vloerverwarming en de terras-straler boven de keukentafel .
Gisterenavond keek ik dus het Chateau en had schat het nakijken met zijn film , want maar 1 TV. beschikbaar…
Vanochtend Eieren gekookt in de waterkoker en gelukkig zit de koffiemachine op een andere groep . Zonder koffie is er geen leven…
Mazzel dat ik nog 2 kliekjes in de ijskast had staan en die gingen in de magnetron .. dat deel van de keuken was gespaard gebleven evenals de koelkasten en de oven …
Schat kreeg Nasi en omdat hij daar een eitje bij wil heb ik het rauwe ei in een kuiltje in de nasi gedaan… soort van gepocheerd

en ik nam een restje Preistamp met Parmezan versierd met hamblokjes…


Tijdens ons sobere maal kwam de verlossende App dat onze trouwe vriend onderweg was en die heeft het probleem snel gedetecteerd…. de elektrische kookplaat zei wederom PLOEF !! die konden we niet controleren gisteren omdat daaraan geen stekker zit .
En zo kon ik toch nog op tijd naar Kaffee-Klatsch want dat is belangrijker dan de nieuwe kookplaat… daar is morgen nog tijd genoeg voor… in het gekste geval kunnen we nog BBQen totdat er een nieuwe kookplaat is….
Morgenvroeg is er bij het ontbijt weer journaal , een eitje uit de waterkoker en koffie….

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, zittende mensen en binnen

VERVOLG OP PANIEK ZONDER ELEKTRIEK

Thuis eerst maar eens even gegoogeld in onze eigen taal wat er zoal te doen stond om dat geval aan te sluiten want de elektrieker zat inmiddels in de auto op weg naar Nederland.
OJEE… Krachtstroom en 6000 watt… nee… dat is er hier niet op de berg… even een appje naar de richting Nederland rijdende bus met raadsman , antwoord per ommegaande : Breng dat ding maar snel terug naar de winkel.
Dat is dus vanmiddag gebeurd.. Darty doet niet moeilijk , geld terug en ook subiet zo’n ouderwets geval besteld ; levertijd Oudjaarsdag….
En zo gaan we de Kerstdagen in zonder kookplaat..
Intussen heb ik al 3x gekookt in Magnetron , Oven , en de Plaat van Aad

….dat is in Brabant een plancha van Princess van de succesvolle Bredase ondernemer Aad Ouborg vandaar de naam . Het is allemaal uitstekend gelukt want wie kan koken kookt op of in alles wat warm wordt , en eerste Kerstdag [ mijn verjaardag ] kook ik niet want we gaan op restaurant .
Dag 1 zagen jullie in mijn vorige blog : PANIEK GEEN ELEKTRIEK dat waren kliekjes Nasi en Preistamp .

Dag 2 was gisteren Tartiflette met Provencaalse Tomaten

 

s’avonds Butternut soep uit de magnetron

Dag 3 , vandaag dus… ovenschotel met Spruiten , weer Provencaalse Tomaten

en Karbonaadjes op de Plaat van Aad

En Appelcompote uit de magnetron

Schat is dik tevreden….

KOKEN ZONDER PANNEN
Koken zonder kookplaat is ook koken zonder pannen en voor het eerst sinds ik over een magnetron beschik [ inmiddels mijn derde ] maak ik gebruik van de handige plastic kookpotjes die bij elke nieuw exemplaar werden bijgeleverd .

Eigenlijk achteraf bekeken verbaast het mij ten zeerste dat ik die malle fel gekleurde attributen nog had bewaard… niet wetende dat ik ze ooit nodig zou hebben , laat staan gebruiken . In feite ben ik er na 5 dagen achter dat ik zelfs zonder kookplaat zou kunnen leven want het blijkt een andere manier van koken te zijn met eveneens zeer goed resultaat , en dat weet ik zeker omdat schat zeer content is… schat blij … ik ook blij .

De fond die ik gisteren heb getrokken in de braadslee is vandaag veranderd in twee plastic bakken heerlijke Kippensoep waarvoor ik de groente eerst 15 min . in de magnetron heb laten koken , daarna gemengd met de bouillon en zo kon er ook nog een bak in de vriezer .

Toen 4 hele Aardappels met schil in de Aardappel topf [ daar zweer ik bij ] in 7 min bijna gaar gekookt om in blokken gesneden bij 2 overgebleven Kippenpoten van gisteren te leggen .

Dat was samen met de overgebleven Bietjes het middagmaal… terwijl dat in de oven stond hadden we alle tijd voor een glaasje Champagne in de zon… het waaide af en toe flink maar de temperatuur was heerlijk en de lucht strakblauw .

KERSTAVOND

Kerstavond. Relaxen voor de TV met joggingpak. Pantoffels. Chateau Meiland. En heerlijke hapjes. Garnaal salade a la facon de Guadeloupe en

Zalmmousse uit hetzelfde kookboek. Spicy en meer dan lekker.

EERSTE KERSTDAG OP RESTAURANT

De Stoofpeertjes die ongeveer op dezelfde manier tot stand zijn gekomen als de Appel- compote bewaren we tot morgen .

Intussen had ik ook al een Provencaalse Tomatentaart voorbereid

die meteen na de Kip in de oven kon en gediend heeft als Apero hap/ avondeten want we hadden borrelaars op bezoek…Zodat we rond 8 uur nog slechts een kopje Kippensoep hoefden te nemen .

Schat opperde dat we de nieuwe kookplaat best kunnen afbestellen aangezien hij altijd buiten de pannen moet afwassen , koken zonder pannen trekt hem bijzonder aan.

Om 6 uur ging schat biljarten met een vriend en : klop klop klop…de pompiers zijn deze week al geweest dus die waren het niet… maar wel mannenbezoek in de persoon van onze vriend met de Tomaten van 10 miljoen… mijn volgers kennen de column vast nog wel , en anders even kijken op mijn website…. hij kwam een grote fles Prestige Champagne brengen als Kerstcadeau…. wat een verwennerij vandaag want ook de Gestoofde Peertjes [ geen stoofperen ] waren wondergoed gelukt in de magnetron en dit samen met een smeuige Sparerib

uit de oven en door schat gebakken frites heb ik een topdag beleefd… waarop ik ook nog een uur heb kunnen zonnebaden.

ZONDER GELUK VAART NIEMAND WEL

EEN ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN

Omdat een ongeluk nooit alleen komt en ik dat blijkbaar altijd aantrek rond deze dagen van het jaar heeft de lichtsnoer het begeven ; slechts enkele dagen geleden is die door onze noeste elektrieker geinstalleerd . Dat was nog eens echt balen… schat kan bijna niet vooruit maar heeft toch kans gezien de slang zonder beschadigen te demonteren… heeft iets te maken met de schakelaar waarmee men verschillende effecten kan bereiken zodat alleen nog het knipperlicht functioneerde en dat wil ik nu juist niet….
Terug naar Gifi… die doen ook nooit moeilijk , maar uiteraard geen lichtslang meer te bekomen ; wel een tegoedbon.
Ik ben er al de hele dag vals van…
Gelukkig ging het koken zonder kookplaat weer feilloos …


Een heerlijke kip met veel boter en citroen in de buik , gebraden in de oven , aardappels in de schil erbij gelegd en bietjes [ voorgekookt] gegaard in de magnetron met een sjalotje , ciderazijn en ook weer boter…

Appelcompote uit de magnetron , ook prima gelukt , stukjes appel , scheutje Pineau de Charentes klontje boter en rozijnen een minuut of 10 draaien in de magnetron… en perfect .
Van de rest van het witte kippenvlees heb ik kip/kerry salade gemaakt met ananas en van het karkas kippenfond getrokken in de braadslee.
Niet lijnvriendelijk deze nieuwe kookmethode die gelukkig maar 10 dagen duurt…. als er niets fout gaat met de levering natuurlijk…
Maar het schitterende weer en siesta in de zon maakten mijn dag weer een beetje draaglijk .

UPDATE KOKEN ZONDER KOOKPLAAT.
Zoals jullie , mijn volgers , af en toe hebben gezien valt het koken zonder kookplaat helemaal niet tegen .. strikt genomen heb je die niet eens nodig al zullen we na die 10 dagen wel flink zijn aangekomen . Wanneer je geen boter gebruikt lukken de groenten niet goed in de magnetron en ook de ovenschotels smaken beter met boter dan met olijfolie.
Na mijn laatste up-date heb ik achtereenvolgens en met groot succes gemaakt :


Mijn fameus recept Varkensgebraad met Rode Sjalotten en Kriekbier… in de oven , met de gestoofde Peren van de dag ervoor…. met Kerst gingen we op Restaurant en 2e Kerstdag weer dat gebraad.. avondhapjes bij de tv en Kippensoep uit de magnetron…
Gisteren Coquilles st Jacques , snel om en om gebakken op de plancha , Saffraansaus in de magnetron , niet gebonden of ingekookt maar toch lekker want Boter en Room…

met Stoofprei ook weer met een klont Boter en Cider azijn , allemaal even lekker maar niet goed voor de “fesses” , s’avonds een gepofte Aardappel met zure Room en Nep-Kaviaar ;

foto gepikt want hij was al op voordat ik m kon fotograferen.

Vandaag Zuurkool stamp… Aardappels voorgekookt in mijn aardappel topf in de magnetron , daarna bij de Verse Zuurkool gelegd , Boter [ alweer ] erbij en een scheutje Wit… in de oven op 175′ met 2 Saucijzen ernaast… die heb ik op het laatst gegrild , ook weer in de oven , met wat Spekblokjes.. en echt… het was overheerlijk…

Vanavond maak ik een soort van gepocheerd Ei in een Tomaat… dat kan in de magnetron en daarna leg ik er het restant van de Zalm-eitjes op… verheug me nu al.


Te-samen met de Bosvruchtentaart en gevulde Appeltjes met Boerenjongens hebben we ook zonder kookplaat niets te klagen…

maar toch blij als ie dinsdag afgehaald kan worden… dan kan ik weer Pasta koken…en vermoedelijk lijnen…..

DE LAATSTE LOODJES , OUDJAARSDAG
Linzen schotel van Oud en Nieuw ; met Nieuwjaar linzen op het bord , het hele jaar geen geld tekort .
Aangepaste vorm wegens gebrek aan kookplaat .
Soepgroente : Wortel , Bleekselder , Prei , Navet , Ui , Rode Paprika en een Tomaat in de Romertopf [ voor aardappels] 15 min met alleen het aanhangend spoelwater koken in de magnetron.

 

Doe in een ovenschaal : Spekjes , schijven Chorizo , 2 tenen Knoflook , 1 Laurierblad , 1 Salieblad , een paar takjes Tijm , een scheut Rode Wijn en laat dat even smoren , voeg dan de voorgekookte groente , een blikje Linzen en 2 Gekonfijte Eendenpoten met aanhangend vet toe en na een minuut of 5 30cl Water met een eetl’ Kalfsfond.

Laat 45 min stoven in de oven op 170′

Opdienen :
Schep wat van de Linzen schotel in een diep bord , Soep apart naar smaak toevoegen en Parmesan om zelf te raspen… bestrooi met Peterselie en geef er Boerenbrood bij ..

KOKEN ZONDER KOOKPLAAT ,EIND GOED AL GOED ;

Het ei is gelegd…. gisterenmiddag de nieuwe kookplaat op kunnen halen en vanochtend heeft schat kans gezien deze zelf aan te sluiten…. het is dezelfde als we hadden dus een kwestie van vergelijken …

zo heb ik weer wat uitgespaard voor mijn bespaarpot… Het Kerstdiner moet toch ook uit de lengte of de breedte komen .
Het bevreemdt me wel enigszins dat het bij Electrolux al niet anders is als bij Ikea ; je houdt altijd onderdelen over .


Alles werkt en erg druk kan ik me er daarom niet over maken Vandaag slechts gebruikt om de lang beloofde Warme Choco te maken voor mijn lieverd aangezien melk koken in oven of magnetron mij geen goed idee leek en ik alleen de enige echte van Houten Cacao wil gebruiken…. liever naakt dan namaak want op lekker voedsel wordt hier niet bezuinigd , met als bonus Warme Appeltjes met Boerenjongens .
Dat die cacao uit Nederland komt was voor mijn Franse vriendin nog een aardige verrassing gezien het feit dat al het goede slechts uit LDF komt .
VANOETEN? Dit is dus Frans voor van Houten…. en dat komt vlgs haar toch echt uit Frankrijk ; het staat vermeld op het pak….
Dat kan wel wezen heb ik haar uitgelegd , dat is de importeur.
Ze was zowaar enigszins beledigd ; na RAMBRANN [ Rembrandt ] en VANGOGGE [ van Gogh ], alweer een paar Franse hoogtepunten armer .
De Linzensoep van Oud en Nieuw… 2 dagen achter elkaar ja…vanwege het bijgeloof… kwam nog uit de oven werkelijk veel smakelijker dan anders en volgens mij komt dat door de oven-bereiding ..
In de zon op het terras met een ferm glas rood zag het leven er weer heel goed uit , al heeft de rode lingerie tot nu toe nog geen prijsje opgeleverd… je kunt nu eenmaal niet alles hebben .
Oud-jaars avond rustig voor de TV doorgebracht met flauwe programma’s en lekkere happen met Champagne.
OA Gerookte Makreel op tostadas

en andere niet nader te noemen snoeperijtjes…ik wil het wel gezellig houden in het nieuwe jaar en daarom wens ik al mijn FB vrienden en vriendinnen het allerbeste en goede gezondheid in 2020 .
Voor ons had het niet beter kunnen beginnen…

 

 

 

blog met recept LINZENSOEP VOOR NIEUWJAAR

LINZEN OP JE BORD…..HEEL HET JAAR GEEN GELD TEKORT.

Een ijzeren wet in de aangewaaide Franse familie is de plicht om op Nieuw jaarsdag een Linzenschotel te eten en daar bestaat zelfs een spreekwoord voor: si l’on mange des lentilles le premier janvier on ne manque pas des sous toute l’annee.
Door mijzelf vrij vertaald in het Nederlands : Nieuwjaarsdag Linzen op je bord , het hele jaar geen geld tekort.
En daar doet een oud bijgeloof uit de Midi-Pyrenees nog een schepje bovenop.
De overlevering wil dat wanneer je als vrouw rode lingerie draagt met oud en nieuw , je veel geluk tegemoet kunt zien in het jaar dat komen gaat .
En wat wil het geval ? Een nicht die in het Zuid Westen vlak bij de Spaanse grens woont had zich in een pikant rood setje gehuld en behalve het geluk dat haar die nacht al ten deel viel won ze ook nog eens een grote prijs in de Spaanse loterij.

Dus, afgelopen jaar na de inkopen voor de Linzensoep , ben ik samen met mijn vriendin naar de plaatselijke lingeriewinkel getogen om pikant rood ondergoed aan te schaffen.
Omdat ik net een infarct achter de rug had , deed dat setje in eerste instantie geen dienst al had ik het voor de zekerheid wel aangetrokken doch met een staatslot in de lade lachte het geluk mij alvast een beetje toe.
En de winkelierster die ons het vel over de oren had getrokken had ook al vast een goede dag , zo net voor de opruiming waarop ik helaas niet kon wachten .
Maar ja , weer te gretig geweest en God straft niet altijd onmiddellijk maar wel op termijn dus op dat grote geluk wacht ik nog steeds ; sterker nog toen heb ik een heel  ellendig jaar gehad .
Malheur met het lichaam en ook al geen hoofdprijs in de loterij  maar 12 maanden lang 15 e.. ook niet gek toch ?
Gelukkig heb ik Ega Nightengale  nog , hij is mijn hoofdprijs en ook dat geldgebrek valt nog wel mee ondanks de crisis van de gepensioneerden .
Grote geldprijzen kan ik jullie niet beloven , maar probeer in elk geval de Linzenschotel /  Linzensoep

LINZEN EEN NACHT WEKEN.

[ omdat het Nieuwjaar is mag je ook een blik nemen]
Volgende morgen afspoelen en opzetten met ruim water waarin Soepgroente [ in een zeef of marguerite ] =een soort metalen uitklapbare vergiet.
Soepgroente of de resten en afsnijsels van Prei Wortel Navet en Bleekselder .
Die resten en afsnijsels bewaar ik in de vriezer nadat ik ze goed heb afgespoeld .

Een Tomaat en twee tenen Knoflook niet in de zeef maar bij de soep doen ,
evenals een Bouquet garni , Peper , Zout , Foelie en een Kruidnagel .

Wat nu volgt is voor een groot gezelschap , dus maak een keuze uit de vlezige ingredienten als je met minder personen aan tafel gaat .

In diepe hapjes pan : Gekonfijte Eendenpoten uit blik  smoren maar al het aanhangend vet verwijderen ; dit bewaar je in een potje want dat is heerlijk om kleine Aardappeltjes in te bakken .                                                                      Eruit halen en warm houden in folie . Schijven Chorizo smoren in eigen vet , daarna Chipolata worstjes en Spekjes uitbakken in datzelfde vet .
Grote stukken groente [ Wortel, Selder, Prei ,Rode Paprika. ] en een hele Rode Ui aan halve ringen fruiten .
Gerookt Paprika poeder , Peper en Zout erbij doen .
Lekker laten smoren tot de Wortel beetgaar is , dan gesneden Savoie kool toevoegen en de Linzen met Tomaat en Look die je met een schuimspaan uit de Soep schept nadat je de zeef met Soepgroente al hebt verwijderd .De Eendenpoten terugleggen en alles nog een kwartiertje op laten staan .


Opdienen :
Schep wat van de Linzen schotel in een diep bord ,                                              Soep apart naar smaak toevoegen en Parmesan om zelf te raspen… bestrooi met Peterselie en geef er Boerenbrood bij ..

columns KOKEN ZONDER KOOKPLAAT

VERVOLG OP PANIEK ZONDER ELEKTRIEK

Gisterenmiddag welgemoed de tocht naar Darty aanvaard ; dit is nl. een van de weinige zaken die ik ken waar de after-sales dik in orde is ook al proberen ze je altijd nog zo’n extra verzekering aan te praten die ik absoluut niet wil.
Daar beginnen de Franse instinkers.. je krijgt een fijne klantenkaart , geeft je bankgegevens en daarmee begint de ellende waarmee ik het laatste half jaar heb moeten dealen .
Mijn zeer behulpzame aanspreekpunt bij de C.A.  , Hakim , die ik zeer hoog in het vaandel heb , heeft de meeste afschrijvingen van door schat aangegane garanties en sigaren uit eigen doos terug kunnen boeken en mij bezworen om op geen enkele van zulke aanbiedingen in te gaan aangezien het regelrechte arnaques zijn .
Schat die wel mee naar de winkel wil maar ook zo snel mogelijk weer weg had  maar een wens en dat was naar huis terug met een nieuwe kookplaat zodat hij ook weer zo snel mogelijk lekker zou kunnen bunkeren.            Helaas ben ik een ouderwets wijf en kook al 55 jaar op van die ouderwetse ronde platen die ik inmiddels op de seconde af ken in samenwerking met mijn al even oude pannen ; alles nog uit eerste echt want ik ben zuunig .      De door mij begeerde kookplaat [ dezelfde als ik had ] is gelukkig nog wel leverbaar maar slechts op bestelling , hetgeen schat niet zinde maar de verkoper al helemaal niet omdat hij zijn provisie van de verkoop en de zgn bijkomende diensten al zag wegsmelten.. en toen heb ik me door dat samenspannende tweetal een soort van modern keramisch kookplateau aan laten smeren waarvoor ik in elk geval geen nieuwe pannen zou moeten kopen en ik heb nog moeten praten als Brugman om van alle verdere aanbiedingen af te zien..; de verkoper bood zelfs 20 e korting aan als ik die fijne verzekeringen zou nemen… schat was alweer in de verleiding maar ik hield voet bij stuk.
Thuis eerst maar eens even gegoogeld in onze eigen taal wat er zoal te doen stond om dat geval aan te sluiten want de elektrieker zat inmiddels in de auto op weg naar Nederland.
OJEE… Krachtstroom en 6000 watt… nee… dat is er hier niet op de berg… even een appje naar de richting Nederland rijdende bus met raadsman , antwoord per ommegaande : Breng dat ding maar snel terug naar de winkel.
Dat is dus vanmiddag gebeurd.. Darty doet niet moeilijk , geld terug en ook subiet zo’n ouderwets geval besteld ; levertijd Oudjaarsdag….
En zo gaan we de Kerstdagen in zonder kookplaat..
Intussen heb ik al 3x gekookt in Magnetron , Oven , en de Plaat van Aad

….dat is in Brabant een plancha van Princess van de succesvolle Bredase ondernemer Aad Ouborg vandaar de naam . Het is allemaal uitstekend gelukt want wie kan koken kookt op of in alles wat warm wordt , en eerste Kerstdag [ mijn verjaardag ] kook ik niet want we gaan op restaurant .
Dag 1 zagen jullie in mijn vorige blog : PANIEK GEEN ELEKTRIEK dat waren kliekjes Nasi en Preistamp .


Dag 2 was gisteren Tartiflette met Provencaalse Tomaten

s’avonds Butternut soep uit de magnetron


Dag 3 , vandaag dus… ovenschotel met Spruiten , weer Provencaalse Tomaten en Karbonaadjes op de Plaat van Aad


Schat is dik tevreden….

column PANIEK GEEN ELEKTRIEK

PANIEK… GEEN ELEKTRIEK

Zitten we gisterenavond gezellig Franse Kaasjes te knabbelen in de keuken … en ineens … PLOEF !!!!!
Geen elektriciteit meer … daar zaten we dan in het pikkedonker en omdat we er gezien de weersomstandigheden totaal niet op waren voorbereid moest eerst op de tast een aansteker en zaklamp gezocht worden… ; windlicht stond gelukkig op tafel .
Bij de buren waren de raampjes gezellig verlicht wat erop duidde dat de oorzaak hier in huis gezocht moest worden .
Hoofdschakelaar weer aan … PLOEF !!!
Zo ging dat nog enkele keren en mijn schat raakte alweer in paniek… dat gaat snel nu hij in de lappenmand zit…
Eerst maar eens de feestverlichting uit , dat is het eerste waar je aan denkt. Hoofdschakelaar weer aan en PLOEF !!!!
Dan maar alle groepen uitzetten en stuk voor stuk controleren.


Stop A , ja , ik heb ze allemaal genummerd op een lijst en weet precies welke apparaten of stopcontacten op welke groep zitten .
Dus stop A ging aan : PLOEF !!!! tjeeminee… nu werd schat nog nerveuzer.. verder met stop B … licht … stop C … enz enz en alles werkte dus stop A was de boosdoener ..
Verder met de controle… alles uitzetten wat op groep A zit en stuk voor stuk controleren … het leed betrof voornamelijk de keuken…. Enfin… een stuk of 12 PLOEFFEN verder sloeg de stop er nog steeds uit , maar ik was voldoende geinformeerd om de elektrieker die maandag was geweest weer opnieuw te laten opdraven …

intussen moest schat wel een stuk uit de boekenwand zagen want daarachter zit de stoppen-kast verborgen , en dit is mijn schuld dat daar een kast voor getimmerd is want ik wilde niet tegen dat stoppen-kastje aan kijken .


Omdat het 18 ‘ is was het leed nog te overzien ; de verwarming werkte niet , de keuken tv , de kookplaat , mijn opladers die altijd in de keuken liggen en mijn docking-station , de elektrische vloerverwarming en de terras-straler boven de keukentafel .
Gisterenavond keek ik dus het Chateau en had schat het nakijken met zijn film , want maar 1 TV. beschikbaar…
Vanochtend Eieren gekookt in de waterkoker en gelukkig zit de koffiemachine op een andere groep . Zonder koffie is er geen leven…
Mazzel dat ik nog 2 kliekjes in de ijskast had staan en die gingen in de magnetron .. dat deel van de keuken was gespaard gebleven evenals de koelkasten en de oven …


Schat kreeg Nasi en omdat hij daar een eitje bij wil heb ik het rauwe ei in een kuiltje in de nasi gedaan… soort van gepocheerd en ik nam een restje Preistamp met Parmezan versierd met hamblokjes…


Tijdens ons sobere maal kwam de verlossende App dat onze trouwe vriend onderweg was en die heeft het probleem snel gedetecteerd…. de elektrische kookplaat zei wederom PLOEF !! die konden we niet controleren gisteren omdat daaraan geen stekker zit .
En zo kon ik toch nog op tijd naar Kaffee-Klatsch want dat is belangrijker dan de nieuwe kookplaat… daar is morgen nog tijd genoeg voor… in het gekste geval kunnen we nog BBQen totdat er een nieuwe kookplaat is….
Morgenvroeg is er bij het ontbijt weer journaal , een eitje uit de waterkoker en koffie….

 

columns MIAUW deel 4 DE KAT VAN SCHAT

MIAUW de kat van schat

Langzaam maar zeker heeft ze zich een plaats in de woning verschaft en het is een echte geraffineerde dame van het ras
St Tropez Alleycat… mijn vriendin in Port Grimaud heeft nl dezelfde eveneens met exact dezelfde streken…

Poes ligt op de stoel , een plekje dat voor James met zijn korte pootjes niet is weggelegd , ze springt op tafel en het aanrecht .. schat vindt het allemaal prachtig… wat is zijn kat toch intelligent en dan heb ik hem nog niet eens durven vertellen dat Miauw wanneer zij s’avonds van mij naar buiten moet continu aan de klink van de tuindeuren hangt om binnen te komen… schat ligt dan al in bed om te puzzelen …zelfs hing ze deze week al een keer in de hor van het slaapkamerraam en tikte ze vanaf de buitenlamp op de buitendeur van de slaapkamer…. ze is dus echt heel slim.


Echter nu het frisser wordt en de tuindeuren om een uur of 5 toch echt dicht moeten slaat bij mij de allergie toe… Miauw ligt lekker te krabben , dabben en likken op de keukenstoel naast mij terwijl mijn ogen opzwellen, plakken en ik het journaal amper nog kan zien….

maar ja… zegt schat , daaraan moet ik maar wennen want we hebben nu eenmaal een poes …. PARDON???? JIJ hebt een poes….weerwoord : Stel je niet zo aan , doe niet zo kinderachtig…. het is toch zo’n lief katje….
Die krijg ik hier niet meer weg…. een asielzoekster van de heuvel die de sloot is overgestoken….. schat heeft haar asiel verleend en ik zal me erin moeten schikken…want Miauw heeft alle vrouwelijke listen waarover ze beschikt in de strijd gegooid en daarvoor is mijn schat zeer gevoelig

columns LES ILES DE PORQUEROLLES

 

Elk jaar maken we wel een keer de oversteek naar het hoofdeiland  van de Porquerolles , drie  eilanden  vlak voor de kust van de Var en een beschermd [zee] natuurgebied .                                                                                                              Het ontstaan van deze wonderschone eilanden wordt beschreven in een fabel die met een beetje fantasie best wel eens op waarheid zou kunnen  berusten omdat mooier bijna niet bestaat .                                                                  Er wordt verteld  dat Prins Olbianus vier dochters  had van een buitengewone schoonheid die op een dag  voor de kust aan het baden waren en terwijl hun vader toekeek vanaf zijn fort  nam hij in de verte de komst van enkele piratenschepen waar. Hij smeekte zijn vier dochters om zo snel mogelijk terug te keren naar de kust, maar de ongehoorzame schoonheden wilden niet luisteren dus restte de prins niets anders dan de goden te smeken zijn dochters te redden .   Zijn wensen werden ingewilligd ook al had hij waarschijnlijk de uitvoering daarvan niet voor ogen : drie van de meisjes werden omgevormd tot eilanden (Levant, Port-Cros en Porquerolles) en de laatste dochter die het dichtst bij de kust was en haar  armen naar haar vader uitstrekte, werd het schiereiland van Gien waar de boot vertrekt voor de kortste oversteek .                                                                            De prachtige natuur is uiteraard de grootste troef , autoloos  met bovendien geweldige wandel- , fiets- en duikmogelijkheden .

Nu zou ik een leugenaar zijn als ik zei dat wij daar zo graag heen gaan voor de natuur alleen , aangezien we beiden niet  goed genoeg ter been zijn om daarvan ten volle te profiteren .

Het hoofddoel is een geweldig hotel/restaurant met navette service hetgeen wil zeggen dat in de pittoreske haven een mini-bus/taxi klaar staat  om de gasten op te halen en van de rit tegelijkertijd een fraaie sight seeing van een half uur maakt ; groter is het hoofdeiland ook niet .

Prijzen voor een lunchgerecht  op het terras van deze sterrenzaak zijn alleszins te behappen als je het daarbij houdt , dus laat je zeker niet verleiden tot het nuttigen van een drankje op het naastgelegen terras van de huisbar  , dat bleek tot onze ontsteltenis slechts betaalbaar voor de beter bedeelde die per helicopter arriveert en zo hadden wij weer een les geleerd .

Om ten volle te genieten van ons uitstapje nemen we een vroege boot , laten ons eerst in het mini dorpje afzetten om gezellig door het winkelstraatje te struinen teneinde na een paar honderd meter weer in de navette te stappen voor het vervolg van de eiland tour .

                                                                          Vergeet zeker de badkleding niet omdat na de lunch alle faciliteiten van dit luxueuze etablissement open staan voor de gasten , zoals ligstoelen onder de dennenbomen ,  het zwembad of het privé strand .                                          Het hotel is romantisch , enigszins gedateerd , niet goedkoop maar als je iets speciaals te vieren hebt en jezelf eens extra wilt verwennen een echte aanrader want ook het ontbijt is weergaloos goed ; echter als dit niet het geval is zorg dan dat je op tijd terug bent om de laatste boot terug te halen , die overigens wel wacht op het busje.

 

.

 

columns DE MAND VAN MIAUW

DE MAND VAN MIAUW
Het eerste wat ik s’ochtends doe na het ontbijt , en meestal nog aan de gedekte tafel, is het kijken in mijn mailbox en de posts op FB …. stel je voor dat ik iets zou missen… al mis ik al genoeg tegenwoordig door het onvoorspelbare gedrag van de personen die bij FB belast zijn met het filteren der berichten zodat ik meestentijds zie wat ik niet zien wil en uiteraard vice versa. Doch… het geluk was met mij deze keer en niet met mijn echtgenoot aangezien hij door een post op FB spoorslags de deur uit moest om een schat op te halen voor MIAUW… zijn aanloop kat.
Wat wil het geval ??? In onze regio hebben we een soort marktplaats : Port Grimaud & Cogolin Buy and sell die de mogelijkheid schept om in een straal van 10 km de geweldigste koopjes op te duikelen…. en idd , mijn volgers weten het : Ons ben zuunig dus kom ik zo wel eens iets bruikbaars tegen voor een zeer vriendelijke prijs en dat was vanochtend ook zo.


Mijn oog viel op een reiswieg… ik ben de doelgroep al ernstig lang ontstegen maar de bijgeplaatste foto bracht me op een lumineus idee… hier zag ik de ideale schuilplaats voor de aanloop kat van mijn schat en omdat het zijn kat is kon hij dus direct in de auto stappen om dat ding twee dorpen verder op te gaan halen bij wat naar later bleek een zeer wuft en uitdagend vrouwspersoon van Portugese oorsprong ; ook haar hele woning riekte Portugees en wel zodanig dat schat spoorslags honger kreeg wat hem op het idee bracht nu hij toch in Cavalaire was , de plaatselijke Carrefour met een bezoek te vereren ; schat is dol op boodschappen doen ; ik niet .
Daar kwam hij oog in oog te staan met een pak Kalfslever , een specialiteit waar we beide dol op zijn..


Al met al een dag met een gouden randje … MIAUW is , weliswaar na uitgebreid gesnuffel , zeer content met haar nieuwe onderkomen en wij genoten op het andere terras van ons lievelingskostje in de stralende zon . 


Recept te vinden op mijn website of de FB groep :
Aan tafel met Oma Frankrijk en haar subgroepen.