blog / HET IS HIER NET FRANKRIJK / KAPITALE PLEISTERS

Zoals ik al enkele malen de loftrompet heb geblazen over de zegeningen van het Franse zorgsysteem , mits men wel over een aanvullende verzekering = mutuelle beschikt , liepen we vandaag toch tegen een probleem aan wat in onze ogen zo buiten proportie is dat we haast van onze stoel vielen .

Volgers weten dat schat in de lappenmand zit en ruim een maand met drain liep gevolgd door almaar volle redons = plastic bidonnetje om bloed en vloeistof op te vangen .

Verkeerde zuinigheid van de kliniek resulteerde in talloze retouren naar St Raphael met de taxi  , die wel vergoed wordt , om telkenmale 2 van die dingen op te halen welke vervolgens na twee dagen weer vol waren , totdat mijn schat er zo zat van werd dat hij met een schroevendraaier een gaatje in zo’n redon prikte teneinde de vloeistof eruit te laten lopen in schrik niet : een plastic boodschappentas welke met wasknijpers aan zijn broek bevestigd was.

GEEN GEZICHT UITERAARD .

Doch schat , goed eigenwijs was met geen stok terug naar die kliniek te jagen hoewel de chirurg hem enige malen aangemaand had en de oncoloog  er aan te pas moest komen : schat ging , de drain mocht eruit , de hele behandelkamer achterlatend in een bloedbad als was er een moord gepleegd. Overigens een zelfde tafereel had ik s’ ochtends al op het toilet aangetroffen toen de zak gevallen was ; jullie begrijpen dat ik daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee was .

Terug uit alweer St Raphael , gewapend met een recept  , een prachtige tamponpleister en zonder drain maakte hij zijn opwachting bij de apotheek .

Dat is dan 368,96 , de ontsmettingsvloeistof kunt u morgen ophalen . WABLIEF?????? Dit is dus Brabants voor ongeloof…… wat kosten die pleisters en worden die niet vergoed ? NEE , ze kosten 330,- e .

Tot mijn grote tevredenheid want ons ben zuunig , heeft hij ze niet genomen daar hier nog een mega kartonnen doos staat vol pleisters , gaas en verbandmiddelen betreffende een open been in December en daar zou ook wel eens wat bij kunnen zitten .

Nu ook wij voortaan niet meer in problemen maar in oplossingen denken is die ook gevonden : Grote dikke pleisters ten behoeve van diepe wonden enkele malen per dag verwisselen in plaats van een maal daags door de verpleegster want nu schat zo handig is geworden met zijn drain kunnen we dit varkentje ook wel wassen.

hoofdgerecht / franse kost / GESIERS EN FOIE DE VOLAILLES OP BED VAN SPRUITEN

Op de zomerse Franse plattelandssalade van Eenden Maagjes met Gevogelte Levers heb ik een winterse versie gemaakt , eigenlijk nadat ik me herinnerde dat ik vroeger Kippenlevers op Savooiekool maakte , eveneens met Frambozenazijn .

Aardappels wat voorkoken en Spruiten ook .

ong. 15 cm Chorizo ontvellen en in blokjes snijden .

100 gr Spekjes of Pancetta in kleine reepjes laten zweten in een koekenpan , zonder vet .

1 Sjalot en 2 tenen Knoflook fijnhakken en toevoegen .

In een tweede koekenpan de Aardappelen konfijten  in Eenden-vet , pas tegen het eind de Spruiten er even bij leggen .

Intussen Roquefort kruimelen en apart houden .

Nu koekenpan een op hoog vuur en de Gesiers en Foie de Volailles uit pak of blik , snel bakken , een theelepel Honing erbij en afblussen met een straaltje Frambozen azijn .

Peper , Zout en Foeliepoeder naar smaak toevoegen .

Leg de gebakken Spruiten op een bord en de Aardappels er naast .

Schep de Gesiers en Levertjes op de Spruiten en de verkruimelde Roquefort bovenop .

columns / serie / MIAUW deel 10

SCHAT VAN DE KAT.
Het is hier momenteel niet de KAT VAN SCHAT maar meer andersom. Marie-Miauw is woedend op haar baas. Ze keurt hem geen blik meer waardig en gaat hem briesend uit de weg terwijl schat zich in allerlei bochten wringt om in haar gunst te komen wat intussen al tot echtelijke twist heeft geleid .
Om duidelijk te zijn : Elke middag wordt hier gezonnebaad , de stretcher van schat staat tegen de kist met tuinkussens waarvan de klep blijft openstaan voor het luchten . Marie nestelt zich als een vorstin op of tussen de tuinkussens zodat ze naast haar meester kan spinnen.
Echter , vanwege de staaroperatie lag ik niet in de zon , maar was op bed in slaap gevallen niet wetende dat het zonne-uurtje afgelopen was , het matrasje door schat in de kast gedeponeerd en de klep dicht .
Tegen zessen , het bakje met koninklijk vleeshapje was nog altijd rijk gevuld , had Marie zich nog niet gemeld , het heel is mooi weer voor haar om op pad te gaan , daarom ontbrak elk spoor .
Schat wordt nu niet direct geplaagd door kennis der dieren dus behandelt hij poes en hond gelijkwaardig wat in dit geval betekent : elke 5 minuten gewapper en ge-klapper met de keukendeur : Poes poes poes , miauw miauw miauw , maar alles wat er kwam was teveel frisse lucht en geen Marie.
Het mag hier overdag de 20′ wel raken doch wanneer de zon achter de bomen is wordt het aardig fris en laat ik nu toevallig op dat uur tv kijken in de keuken , journaal en daarna mijn guilty pleasure Boulevard.
Hoorntjes dol werd ik van de koude luchtstromen .
Op mijn vraag of poes misschien nog in de kist zat zoals verleden jaar in de handdoekenkast , werd schat wakker; inderdaad…… Marie sprong uit de nu geopende kist , brieste wat en schoot nijdig de tuin in , haar baas in opperste verbazing achterlatend ; die dacht dat zijn kat hem dankbaar in de armen zou springen .
Niets van dat al .
En daarmee begon ook de echtelijke twist aangezien ik hem duidelijk probeerde te maken dat een kat geen hond is en ze zwaar beledigd zou zijn , wat er bij hem niet in wilde.
Gevolg : een uur lang werkelijk elke 5 minuten wapper de klapper met de keukendeur , het werd met de minuut frisser , de kachel ging aan , daarna de heater en vervolgens de lange ochtendjas over de kleren , want ALLES voor zijn Marie die uiteraard geen gehoor gaf aan de lokroepen van schat .
Boos was kat maar ik was nog bozer , de stemming was evenals de temperatuur intussen flink gedaald en poes in geen velden of wegen .
Teneinde de impasse te doorbreken [ eten wilde schat ook al niet meer ] stelde ik voor om met de hond te gaan lopen aangezien Marie dan altijd meeloopt , en jawel!!!!!!!
Truc gelukt , Marie kwam uit de bosjes , liep mee en daarna moeiteloos mee naar binnen waar ze deze keer nog niet bij haar nederige onderdaan op schoot is gesprongen maar lekker in een stoel ligt te likken en spinnen .
Eind goed al goed en een kat is geen hond waarom is het nu toch moeilijker een echtgenoot op te voeden dan twee zoons en een broertje ?
Roept u maar….. al weet ik het antwoord wel : hij was al door iemand anders opgevoed met minder succes dan de door mijn gehanteerde methodes.
Kan een afbeelding zijn van kat en tekst

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / WIJ DENKEN IN OPLOSSINGEN NIET IN PROBLEMEN

WIJ DENKEN IN OPLOSSINGEN , NIET IN PROBLEMEN.
STAAROPERATIE IN DE FRANSE KLINIEK.
Intussen ben ik al een derde van mijn leven weg uit Nederland zodat ik geen vergelijking kan trekken met de huidige verschillen danwel overeenkomsten in behandeling waardoor ik misschien bevooroordeeld ben De Franse aanpak is uiterst grondig en het voorbereidingstraject tijdrovend Het begint bij de oogarts waar je verplicht een recept moet halen voor een nieuwe bril.
Wegens het voortschrijden der jaren bleek sprake van staar dus geen recept maar een vervolgafspraak voor onderzoek waarna het prikken van data.
Met een waslijst recepten naar de apotheek teneinde het voortraject te starten.
Na twee weken druppelen een nieuwe afspraak en een pak recepten voor : uitgebreide bloedtest , onderzoek bij de cardioloog en een vragenvuur bij de anesthésiste ; in ons geval een ‘ gevluchte Russin ‘ die zich verplaatst in een Porsche Carrera met ipv een kenteken haar naam : Elena.
Buiten deze uitspatting is het een zeer bekwame , knappe en bevlogen arts . Bloed okay , cardioloog niet 100% tevreden maar gaf toch zijn fiat ( niet de auto ) hij is een drama queen die zich verplaatst in een klein dames-cabrioletje en vervolgens nam Elena wat meer tijd in beslag gezien mijn pléiade aan allergieën.
Ze neemt geen enkel risico.
Gewapend met alle info volgde de afspraak met de chirurg die in diverse klinieken in ons departement opereert ; de oogarts kijkt slechts mee .
Een paar dagen voor de operatie nogmaals naar de oogarts om de puntjes op de I te zetten waarbij ik uitgebreid mijn krakkemikkige constitutie heb beschreven : door ernstig rugletsel is het onmogelijk voor mij om plat te liggen hetgeen voor een operatie onontkoombaar is . Jaren geleden tijdens het plaatsen van een stent is het in Frejus goed fout gegaan en scheurde ik diverse wervels .
Vanmiddag mocht ik aantreden voor oog 1.
Geïnstalleerd in een mooie zonnige kamer met verstelbaar bed en wat komische kleding voor de steriliteit : een wegwerp onderbroek taille unique met pijpjes en michelin-man elastiek. Wegwerp slofjes en : een mooie katoenen pon geheel in de stijl van hier , bedrukt met schelpjes motief . Helemaal leuk.
Ik was al in slaap gesukkeld door het zonnetje toen de zuster kwam druppelen en 10 minuten later weer .
Daarna wederom weg gdoezeld , kwam de brancardier met een rolstoel ; als een kerstcadeau gehuld in goudfolie naar het bloc-opératoire gereden om op de operatietafel geschoven te worden.
Een en ander betreffende mijn mankementen was nog niet doorgegeven zodat ik de uiterst vriendelijke verpleger moest uitleggen dat liggen er niet inzat , doch op mijn woorden : Ik heb een klein probleem volgde zijn antwoord :
Madame : wij denken hier aan oplossingen, niet aan problemen.
Er werd een keur aan kleine kussentjes en steuntjes bij elkaar gezocht waarmee een prinses op de erwt-bed ontstond .
Een naald ingebracht voor eventuele verdoving en zuurstof voor mogelijke allergische reacties.
Daarna trad de chirurg aan die bij de assistenten informeerde waar deze buitenissige operatie tafel toe diende .
Nu heb ik wel slechte ogen maar mijn oren werken prima …….
De chirurg : Wat stelt dit voor?
Madame kan niet plat liggen …..de chirurg : Wel …. Dat doen we dan wel onder narcose .
Oef… ik voelde mijn wervels al scheuren bij de gedachte dus naar lomp Hollands gebruik bracht ik direct de bezwaren op tafel :
Dokter, als ik hierdoor iets scheur of breek komt dat op het conto van de kliniek.
Dat maakte indruk Er werd nog wat gerommeld zodat mijn benen intussen in de lucht staken waardoor de rug plat kon , kussen onder het hoofd en het feest kon beginnen.
Nu die naald toch eenmaal in de arm zat verzocht ik ook maar gelijk om een paar stootjes anesthesie.
De klus was toen in 5 minuten geklaard en niets gevoeld .
Op mijn vraag of deze procedure over twee weken bij het tweede oog nog in hun geheugen zou zijn opgeslagen moest het hele gezelschap lachen : Madame , zo n patient hebben we nog nooit gehad dus maakt u zich geen zorgen.
Hier denken wij in oplossingen , niet in problemen .
Daarna terug naar de zonnige kamer voor de Franse versie van het vieruurtje, het goûté: Koffie met lekkers.
Helaas glutenallergie doch er was alweer aan een oplossing gedacht : vruchtensap , koffie , chocolade pudding , yoghurt , abrikozenjam plus een pakje chocomel, al heb ik dat laten staan.
Aankleden , daarna voor een gesprek naar de oogarts en toen stond schat klaar voor de terugreis van 1 kilometer ; we wonen schuin tegenover de Pole de Santé.
Nog een paar uur mistig gekeken maar nu aan een zonnebril toe.
Het lijkt wel een verschijning van de heilige maagd ; we zullen nieuwe gloeilampen moeten kopen.

allerlei glutenvrij / PANNENKOEKEN VAN KASTANJEMEEL

Een onverwachte uitkomst van een mislukte poging tot het bakken van een cake bleek de gouden greep te zijn .

Ik had een kant en klaar pak voor cake van Kastanje Meel van een merk wat me toch al niet bevalt hoewel het daaraan niet lag deze keer.                            Ipv milliliter las ik centiliter ( ja morgen oog- operatie 😂) en zo zat ik met een mengkom vol melk waar het meel , de boter en eieren al in zaten . Ik ben zo zuunig en kan niets weggooien wat mij ertoe bracht om er maar uit de losse pols wat fécule bij te gooien , nog wat kloppen en voor de tweede keer deze week pannenkoeken te bakken.                                                                               

 Ik stop ze wel in de vriezer.                                                                                      Wonder boven wonder heb ik nog nooit zulke geslaagde glutenvrije pannenkoeken gemaakt.

Ik had : een pakje Kastanje cake mix ,  van ‘ MA VIE SANS GLUTEN ‘ te koop bij   Comptoir Bio  ,      50 gr. Boter  -3 Eieren , 600 cl Melk.

Verwarm de Melk en de Boter , doe in de mengkom met de Kastanje Meel Cake-Mix  , strooi er uit de losse pols wat Fecule de Pommes de terre bij en laat even goed kloppen .

Daarna bak je in hete Olie en/of Boter pannenkoeken                                                [ de lekkerste die ik ooit gemaakt heb , glutenvrij ]

 

 

columns MET VOLLE KOST

VROEGER : MET VOLLE KOST.
Ons dienstmeisje , prinses Diana .
Vroeger bestond het fenomeen “dienstmeisje” , een jong meisje gewoonlijk om te assisteren in het huishouden .
Voor de duidelijkheid : Geen huishoudster die de complete huishouding runde en ook geen werkster , die kwam gewoonlijk eens per week voor het grove werk , de ramen en de buitenboel .
Het dienstmeisje nam moeder allerlei dagelijkse werkjes uit handen en als er kleine kinderen waren zorgde ze daar ook voor .
Met de wijsheid van nu een nederig baantje maar dat was het eigenlijk niet omdat ze lid van de familie was .
Ik spreek nu wel over zo’n 60 a 70 jaar geleden ; een tijd waarin de verhoudingen in een heel ander licht werden bezien .
Ook wij hadden altijd zo’n meisje , meestal tot ze trouwde en dan kwam er via haar wel weer een ander , zusje , nichtje of wie dan ook .
Ons Annie had het aangelegd met een getrouwde tekenaar dus die twee werden beide ontslagen en via Corry van het grove werk kwam haar schoonvader met de jongste dochter uit een gezin van 17 ; het spreekt voor zich dat de moeder dit niet had overleefd dus de boer was weduwnaar.
Ik vergeet nooit de dag dat die boer van het gehucht in de buurt zijn dochter kwam presenteren , het meisje was ongeveer zo oud als ik , een jaar of 13 .
Hij stak van wal :
Roosenthaler , di is ons Tonny , onze jongste . Al mijn dochters werken op ut fabriek , moar doar is ons Tonny te fijn vor . Ge kunt dr hebben [ ja hebben !] vur ut zelfde geld as ons Ciska verdient int fabriek , mer wel mee volle kost en 27 gulden in de maand .
Tonny die achteraf een spitting image was van prinses Diana , zodat ik Lady Di nooit meer als een prinses kon zien , keek hoopvol want “dienen” in zo’n ongeorganiseerd artistiek huishouden kon nooit erger zijn dan ut fabriek.
De deal werd gesloten en Tonny had een dienstje ; haar schoonzus bleef eens per week voor het grove werk .
Dat arme kind had geen leven en dat lag niet aan mijn ouders ; ze moest om 5 uur op , niets te eten of te drinken maar koeien melken [ want volle kost ] dan door weer en wind door het donkere bos om klokslag 7 bij ons aan te treden teneinde de tafel te dekken voor het ontbijt ; uiteraard at ze met ons mee aan tafel nadat ze ons uit bed had getrokken.
Eindelijk rust.
Het ontbijt duurde lang , er was architectenbureau aan huis , 3 tekenaars en een secretaresse dronken ook allemaal koffie voordat ze begonnen met hun werk en daarna ruimde Tonny vrolijk de boel op om aan haar klusjes te beginnen , de was , de bedden , stoffen , zuigen , badkamer, toilet , om half 11 weer koffie met het voltallig personeel en alle vertegenwoordigers , aannemers en onderaannemers die altijd op koffietijd binnen vielen ; ik vergeet nog haast de bakker , de postbode en de nieuwsgierige buurvrouw met hond als roddelend nieuwsblad.
Tonny deed vrolijk wat er verlangd werd , schonk koffie , ruimde op en deed haar werk .
Rond 12 uur was er weer eten [ volle kost nietwaar ] en ook het personeel at mee , de secretaresse ging naar huis.
Daarna weer afruimen en ja… afwassen , waarna verder met de klusjes zoals strijken , broertje voorlezen , tot wij , 3 grotere kinderen een voor een uit school thuiskwamen en zin hadden in een praatje [ mijn broertje was een kleutertje waarvoor ze ook de hele dag klaarstond ].
Half 4 theetijd met altijd veel koek , ook weer met het voltallig personeel en aanwaaiers . Tonny dronk en schonk thee , waste weer af , waarna ze alle voorbereidingen trof voor het avondmaal , groente schoonmaken , aardappels schillen etc. ; mijn moeder gaf aanwijzingen maar kookte altijd zelf totdat ze ziek werd en mijn zus of ik assisteerden bij het koken waar Tonny intussen aardig bedreven in was .
Eindelijk zat de dag er voor dat meiske bijna op en kreeg ze goed te eten
[ jaaaa volle kost ]
Dat tafelen nam nogal wat tijd in beslag bij ons , meestal tot na acht uur , dus hoefde ze s’ avonds niet meer op te ruimen of af te wassen ; dat moesten wij .
Mijn broer afruimen en later koffie zetten , mijn zus spoelen en afwassen en ik afdrogen en wegzetten .
Helaas zat mijn zus dan altijd met de Donald Duck op het toilet waar ze met geen stok vandaan te jagen was , dus jullie snappen dat mijn taak wat uitgebreid was.
Na 13 uur bij ons in huis en anderhalf uur koeien melken fietste dat kind haar kilometer weer terug naar de boerderij waar ze direct te bed ging omdat ze s’ ochtends weer moest melken.
Ze is tot haar huwelijk bij ons gebleven , dat hoeft geen uitleg denk ik….. het was zo gezellig bij ons thuis .

saus DIPSAUS VOOR DUMPLINGS / NEMS

Dipsaus Dumplings :

Tomaat , geraspte Gember , Lemongraspoeder , Bruine Suiker , 4 tenen Knoflook ,  1/2 fijngesneden Rode Ui ,  Ketjap , Worcestershire saus , Tabasco , Hoisin , Tomatenketchup , Sherryazijn , Sambal.

Alles aan de kook brengen en even laten door-sudderen . [ let op , de smaak versterkt ] . Binden met Tomatenpuree .

oosters DUMPLINGS OP SALADE

DUMPLINGS.

In het kader van Chinees nieuwjaar, waarvoor de Chinezen zelf wel een maand uittrekken bedacht ik dat na mijn succesvolle ( bij schat althans ) Nems ook Dumplings wel zouden lukken.

Goed gelukt. Al was het even puzzelen omdat bij de eerste proef van 4 stuks 2 zakjes scheurden in het stoommandje zodat ik besloot dubbele Rijstvelletjes te gebruiken want dat doe ik ook bij Nems.

Afgelopen nacht heb ik 500 Gr Varkensvlees laten trekken met soepgroente zodat ik daar soort van Pulled Porc aan overhield. Vanochtend 150 Gr Garnalen met pikant Gerookt Paprika poeder geroosterd in een droge pan. Een handjevol gedroogde Shii-takes geweld en een flink stuk Gember fijngesneden. Dit alles in de keukenrobot fijngehakt met : 1/2 kop Lente uitjes, 2 eetl fijngesneden Paksoi , 1 Limoenblad, 2 eetl heldere Sojasaus , 1 eetl Sherry, 1/2 eetl Rijstazijn , een scheut Sesamolie , een scheut Vissaus , 1/2 th l Witte Peper en een schepje Maïzena.

Deze puree een paar uur in laten trekken. De pan met varkens-kookwater weer opgezet tegen de kook aan ( ons ben zuunig) en het stoommandje erop. Per 6 heb ik in elk van de goed natgemaakte Rijstvellen, een volle koffielepel van de puree geschept en in elkaar gevouwen , daarna heb ik de Dumplings zeer kort [ een minuut ] laten stomen en drogen op een platte zeef = anti-spat deksel.

Vervolgens uit elkaar op keukenpapier in de vriezer gelegd. 6 ervan hebben we vanavond gebakken in Arachideolie in de koekenpan als proef.                  Ze waren heerlijk maar niet met de zoetzure saus uit een flesje; ik heb nl het record bewaren gebroken want dat had juli 2013 als uiterste datum.

Dipsaus Dumplings :

Tomaat , geraspte Gember , Lemongraspoeder , Bruine Suiker , 4 tenen Knoflook ,  1/2 fijngesneden Rode Ui ,  Ketjap , Worcestershire saus , Tabasco , Hoisin , Tomatenketchup , Sherryazijn , Sambal.

Alles aan de kook brengen en even laten door-sudderen . [ let op , de smaak versterkt ] . Binden met Tomatenpuree .

 

Diep bord bedekken met stevige Sla. Daarop een hoopje Rijst-mie , even geweld in kokend water tegelijk met één hand Sugarsnaps.

Intussen heb je al voorbereid : Komkommer en Radijs/ Navet in: Rijstazijn , Sesam olie , licht geroosterde Sesamzaadjes , Honing , Mosterd , Peper en Zout , een fijn gehakte Sjalot.

Laten intrekken en over de Sla draperen .

Dumplings bakken in bakpan met Arachideolie en bovenop leggen .

 

soep / oosters / CHINESE TOMATENSOEP

Varkensbouillon , verse Tomaten , Pel-tomaten uit blik kan ook .                        Ik heb de Varkensvlees-bouillon gebruikt waarin  ik Varkenspoulet heb getrokken voor de Dumplings .

Djahé , Knoflook poeder , 2 koffielepels Bruine Suiker ,5 Epices , een scheut Ketjap evenals Sherryazijn , Serehpoeder , Gemberpoeder, Sambal ; alles naar smaak ,  ik gebruik op anderhalve liter soep een eetlepel als scheut en blijf proeven . Let op want door het koken versterken de smaken nog .

Aan het eind van de kooktijd voeg ik mihoen toe , Indonesische Zwarte peper en naar smaak een Bouillonblok.  Eventueel binden met Tomatenpuree en/of Maïzena .