inmaken en bewaren ZUURKOOL IN WECKPOT

Dit recept gaat uit van half Witte- en half Savooiekool Ik nam in totaal een kg. voor een grote weckpot

Voeg per kilogram  fijn gesneden Kool  15 gram  Zeezout en een flinke scheut Karnemelk en Witte Wijn toe.

Kneed dan de Kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas.                                                                                                                           Leg laagje voor laagje laagje in het glas en  druk de Kool  heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen.             Tussen elke laag  doe je 3 Peperkorrels , 2 Jeneverbessen , een stukje Laurierblad en strooi Kummel en Komijn erover , daarna het volgende laagje .                                                                                                                                          Vul het weckglas tot ongeveer vijf centimeter onder de rand. Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop de stamper .                                Ik heb zelf een klein  schaaltje genomen wat precies in het weckglas past en heb daar als stamper een lege kruidenstrooier genomen die het schaaltje stevig platdrukt onder het deksel.                                                                    Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.

Maak de rand van het weckglas dan heel goed schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen. Doordat de kruidenstrooier nu klem zit tussen de deksel en het koolblad met schaaltje , blijft de kool mooi onder het vocht staan.                                             Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan het wat raar gaan ruiken , maar dat is normaal .

Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de pot koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder)

Ik heb zelf de weckpot de eerste week in een schaal gezet en daar elke dag het vocht laten uitlopen  en dan meteen de pot even gecontroleerd.

Na een week of 6 is de Zuurkool klaar om te bereiden.

 

 

columns CORONA REISJE

Het begon een beetje op vakantie te lijken vandaag. Via Port Grimaud Buy and Sell had ik een paar artikelen gescoord die ik wel zelf moest ophalen , hetgeen gelukkig gecombineerd kon worden. Die site lijkt me gekoppeld aan een verkoopsite die de departementsgrenzen enigszins overschrijdt want ik heb ook al eens een vaatwasser opgehaald in Agay. Goede afspraken gemaakt met de verkopende dames ; in St Raphael in de voortuin kon ik gemuilkorfd een boutis met twee sierslopen en bijpassende gordijnen in Toile de Jouy ophalen voor twee tientjes uiteraard in gepaste coupures. Een dolle koop
.
dat was klokslag 12 uur zodat we meteen door konden rijden naar Mandelieu , vlakbij Cannes… vanwege de tol en de reiskosten had ik nog een tientje van de vraagprijs af weten te lullen en ook deze dame stond klokslag 1 uur op een parking te zwaaien want een camion gelijk de pompiers is een duidelijke aanwijzing .
Een Sphinx ontbijtservies 8 pers. voor de luttele som van 40 e . ook gemaskerd in ontvangst genomen met afgepaste duiten en Madame wilde het nog uitpakken om te tonen maar ik geloofde haar op haar lieve ogen die boven het masker vriendelijk lachten. Best is om de ontmoeting zo kort mogelijk te houden. Het was helder weer aan de kust terwijl we op de autoroute regen hadden en daarom namen we de Corniche d’Esterel terug.
Een prachtige route buiten seizoen zo zonder toeristen al waren helaas onze favoriete pleisterplaatsen aan die route ook gesloten. De meegenomen picknicktas bracht uitkomst in die zin dat het wat karig was zoals het schoolreisje uit mijn jeugd. Chocolade , chocoprinsen voor mijn schat en een fles water.
Tis behelpen maar wat was het fijn na 7 weken thuiszitten.
En dan nog met schatten thuiskomen.. dankzij mijn eigen schat die graag auto rijdt.

columns BAKMIX MET ZURE MELK

 BAKMIX.
In mijn keukenlade bij de pakken glutenvrije meelsoorten viel mijn oog een paar dagen geleden op een curieus pak meel. Aan de meertalige opdruk waarschijnlijk van Lidl waar ik 12 maart voor het laatst ben geweest. In Covid tijd een no go want de gangen zijn te smal en de bevolkingsdichtheid onverantwoord wetende dat in het dorp waar Lidl is gevestigd het hoogst aantal besmettingen zijn. Getriggerd door een post van mijn nicht die RARA aan het bakken is besloot ik haar voorbeeld te volgen met het raadselachtige pak in de veronderstelling dat ik er in het gekste geval nog pannenkoeken van zou kunnen bakken Kneedmachine en deeg kom tevoorschijn getoverd , en passant kwam ik een siliconen madeleine vorm tegen die eventueel ook bruikbaar zou zijn, weegschaal op het aanrecht want ja hoor : 400 Gr is 385 Gr bij de fabrikant. Ik gokte op 250 Gr melk voor pannenkoeken.
ECHTER. Voor melkproducten en drank heb ik een aparte koelkast beheerd door mijn schat en vakkundig weggewerkt in een Provençaalse kast in de inkom waar hij resideert aan een bureau/ side-table met zicht op de tuin en zijn kat. Dit bureau is tevens zijn winkel want je moet iets als je weinig ruimte hebt. Omdat ik dus zelden of nooit in die koelkast kijk heb ik geen idee wat daar allemaal in staat. Dat is schat ’s afdeling.
Ik gruwel van melk en aanverwanten .
In de wetenschap dat we eergisteren 4 flesjes melk hebben gekocht greep ik een half flesje . Dat had ik beter niet kunnen doen. Normaal ruik ik eerst aan de melk of laat mijn schat voor- proeven doch dit keer niet daar ik in de veronderstelling verkeerde dat de melk al weken op was…. dat klopte min of meer . De melk zat al in de mengkom toen een walgelijke zure geur naar boven kwam 😳. Alles mislukt en ik moest die stinkzooi nog opruimen ook.

columns / serie / MIAUW deel 5

Blog Marie Miauw in nood
Hier ligt Marie Miauw heerlijk tegen James aan te braden op het elektrisch verwarmde vloerkleed in de keuken. Normaal zijn ze niet zo close ook al gaat het heel goed tussen die twee. Marie had namelijk een beschermheer nodig nadat ze een hachelijk avontuur had meegemaakt en wederom door de nonchalance van haar heer en meester. Door deze eigenschap van mijn schat gaat er nog wel eens iets fout hier… denk aan de hersenschudding en enige dagen geleden de poten van het bed.
Gisteren dus weer een nieuw en onbedoeld accident aan het rijtje kunnen toevoegen . We hebben buiten een lange zinken spoelbak waar schat de pannen moet afwassen [ zijn taak ] en ook om allerlei andere buitenklussen te verrichten. Onder die bak bevinden zich kastjes waarin hij zijn schatten bewaart , zoals olie , vetten en shampoo voor de auto evenals een compartiment met Hand- en Theedoeken plus in het derde kastje de poetstodden. Tussen de drie kastjes zitten geen tussenschotten want daar loopt de afvoer doorheen.
De auto was naar de keuring geweest en er moest olie bijgevuld worden. Het kastje werd geopend en bleef tijdens de procedure openstaan , na gedane arbeid goed gesloten met hangslotje tegen openwaaien . En weer lekker naar binnen want om 9 uur was het nog bitter koud.
Schat zet zich voor de computer om zijn dagelijkse rituelen voor de ansichtkaartenhandel te verrichten , het is druk in zijn winkel op het moment want de antieke kerstkaarten vliegen de deur uit , waarbij vermeld moet worden dat andere kaarten er even hard of harder binnen vliegen zodat van winst geen sprake is maar wel een gestaag groeiende stapel schoendozen met kaarten . Ik heb eens een stapeltje van 300 st geteld en gemeten met de centimeter , daarna de inhoud van de dozen waarbij ik tot de onthutsende conclusie gekomen ben dat hij er veel meer dan tienduizend bezit.
Zittend aan zijn sidetable / bureau hoorde hij allemaal gestommel… ik moest komen luisteren en hoorde het ook ; veronderstelde katten op het dak waarmee Marie altijd ruzie maakt.
Marie is zijn alles en toen we haar in huis niet vonden werd er geroepen zonder resultaat , daarna de ladder tegen het dak maar geen Marie. Ik zat binnen en heb James wel 3 keer in en uit moeten laten zonder mee te lopen , veel te koud , zodat ik veronderstelde dat Marie misschien in de auto was gesprongen ; niet dus en ook niet onder de motorkap .
De kaartenwinkel ging weer verder… poes komt wel terug… ook het gebonk hield aan . Vriendelijk om niet te storen vroeg ik waar mijn schat die olie vandaan gehaald had en glashard was zijn leugen : die stond achter in de auto… het gebonk ging verder en de winkel ook. Tijd voor een kopje olijfbladthee en nog steeds geen poes maar wel gebonk. En toen dacht ik aan dat aanrechtkastje met auto-onderhoudsmiddelen waar James steeds naar toe liep en het niet kon vertellen . Heb jij soms dat kastje open gehad waar die olie niet instond vroeg ik een beetje vals en jawel hoor … Marie Miauw zat op de handdoeken , ze was compleet overstuur , keurde haar meester geen blik waardig en vleide zich voor het eerst tegen James aan op de warme mat. Drie uur in een ijskoud aanrechtkastje is een trauma , haar nieuwe steun en toeverlaat is James.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Anita Munten-Stroeken, Cobi Noordermeer en 10 anderen
6 opmerkingen
4 keer gedeeld
Leuk

 

Opmerking plaatsen
Delen

columns BEDPROBLEMEN

BEDPROBLEMEN
Nee 😂 niet wat jullie denken Grijs weer , en dat betekent dat het dan in het zuiden ook koud is. Dat wil zeggen relatief koud waar anderen voor zouden tekenen. Schat besloot zich op een klusje te storten wat al maanden op mijn bucketlijstje van de klussen staat. De lamp op de wand achter het bed . Wij wonen in een bos hut wat wil zeggen dat ook de slaapkamer klein is in die zin dat er aan weerszijden van het bed slechts 60 cm loopruimte is en de hoeken door steigerhouten nachtkasten van 60x 60 in beslag genomen worden hetgeen mijn achterhoekse ega KRUUPERIE noemt. In een grijs verleden heeft hij wielen onder de bed-poten gemonteerd om het bed beter naar voren te kunnen trekken bij werkzaamheden ; in de lengte van de kamer is wel ruimte . Het karwei begon , hoofdschakelaar uit en binnen de kortste keren was de klus die maandenlang had liggen wachten geklaard. Bed teruggereden maar vergeten te melden dat de wielen afgebroken waren , en na een aperitiefje konden we aan tafel . Gewoontegetrouw neem ik een uurtje tijd voor een siësta nadat ik alles van het middagmaal heb opgeruimd en de kookplaat schoon. Het viel me wel op dat onze echtelijke sponde enigszins naar achter helde en ik had ook de impressie dat mijn matras wat scheef lag , maar niet getreurd , ik kroop in bed wat nog in de zgn leesstand stond . Ik heb nl een bed met 2 matrassen die in 7 posities gezet kunnen worden wat een zegen is voor de gebroken rug en nu lag ik zelfs zo heerlijk dat ik bedacht dat ik deze stand goed moest onthouden door een potloodstreep op mijn nachtkast te zetten : tot hier en niet verder . Lekker gepit tot schat mij kwam wekken voor de olijfbladthee. Het was zo heerlijk onder de wol dat ik geen zin had om eruit te komen maar toen ik eenmaal de benen uit bed met gemak de grond voelde en bovenop de volant stond begon me toch een lichtje te branden…… de poten aan het hoofdeind waren simpelweg afgebroken toen het bed na de werkzaamheden aan de elektriek teruggeschoven was. Gieren van het lachen ….. het hoofdeind lag op de grond en geluk bij een ongeluk stond er precies onder het systeem van elektrische armen een schuifkrat met kunstbont kragen en sjaaltjes. De bediening was ongeschonden en heeft een zachte landing gemaakt. De poten zitten er weer onder. De wielen komen morgen zodat het hoofdeind nog wel wat naar achter helt maar dat is op te lossen met de elektrische bediening . Tot morgen staat ook het bed midden in de slaapkamer voor de deur. Welterusten allemaal .😴
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Clasien Van Driel, Cobi Noordermeer en 25 anderen
23 opmerkingen
2 keer gedeeld
Leuk

 

Opmerking plaatsen
Delen

gebak / koek GLUTENVRIJE SPECULAAS VRIJER OF KOEKJES

De Speculaasvrijer kon beter al is de smaak en de structuur subliem ; de vlgd keer neem ik een Japans eetstokje om de tekening aan te brengen want met het schillenmesje is die te fijn .

225 gram Glutenvrij MEHL van Schar
120  gram Donkerbruine Basterd
155 gram koude Boter schaven met dunschiller of kaasschaaf
10 gram Bakpoeder                                                                                                                      1 eetl Creme Fraiche                                                                                                                   1 theelepel Guargom
8  gram speculaaskruiden
1/2 theelepeltje Zout
1 Ei
Amandelschaafsel

Speculaaskruiden zelf toevoegen indien niet verkrijgbaar :

Ruimhartig Kaneel
Korianderpoeder                                                                                                      Gemberpoeder , Komijnpoeder , Kummelpoeder
Foelie , Nootmuskaat ,Kardemom , Witte Peper

Klop het Ei los in een kommetje.
Doe de koude Boter meteen uit de koelkast in een ruime kom en schaaf hem in stukjes.
Doe er alle andere ingrediënten bij ,ook de Speculaaskruiden uit kruiden potje of zelfgemaakt , en houd het Amandelschaafsel apart.
Kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine waarna je nog 5 min. met de handen kneed tot een bol .
Verpak het deeg  in plastic folie en laat het een half uurtje in de koelkast opstijven.
Bestuif het aanrecht of een grote werkplank met Bloem.
Verhit de oven voor op 175 graden.
Haal het deeg uit de folie, rol het uit tot een dikke plak en snijd er een pop van , of vierkante koekjes , steek er met een glas of een bakvormpje vormpjes van . Mogelijkheden genoeg .
Bestrijk alles met losgeklopt Ei, strooi er het Amandelschaafsel overheen en leg het in vorm gebrachte speculaasdeeg met enige afstand ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de speculaas in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer een half uur gaar. Goed laten afkoelen voor je het van de bakplaat haalt .

kleine kaart GLUTENVRIJ GEVULD PLATBROOD

100gr. Mascarpone of Roomkaas

3 grote Eieren

1 thl. Bakpoeder

Snufje Zout

2 eetl. Maismeel.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met Olijfolie.                                                                              Pak  2 kommen en splits daarin de Eieren.                                                                  Het Eigeel in 1 kommetje , het Eiwit in het andere.

Voeg het snufje Zout en het Bakpoeder bij het Eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer.                                                                                                               Voeg de Mascarpone / Roomkaas en twee eetlepels Maismeel bij de Ei gelen en mix tot een glad en luchtig geheel.  Spatel nu het Eigeel mengsel bij het Eiwit. Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje spatel je wat van het Eigeel mengsel bij het Eiwit en breng het Eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat de massa goed is gemengd.                                     Nu  kan je weer wat van het Ei mengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd. De luchtbelletjes in het Eiwit mogen niet verdwijnen

Bekleed een springvorm met keukenpapier , strijk in met Olijfolie , giet het mengsel er in en schuif deze in de op 150′ voorverwarmde oven ; ong. 20 min. , de tijd hangt af van je eigen oven . Af laten koelen op een rooster.

Deel het brood in twee en snijd de beide  delen een stuk open zodat er een zakje ontstaat om te vullen met bijvoorbeeld gerookte Zalm of Kip .                Daarna maak je een “grote stappen vlug thuis” sausje  van Creme- Fraiche , Mayonaise , Peper , gehakte Bieslook en Boursin.                                               Schep eerst een lepel van deze saus in een platbroodzakje , de Zalm erin , op een presentabel bord leggen  en de Sla met Komkommers voor de opening die nu bol staat draperen.                                                                                                          Nog een lepel  vlug klaar dressing voor het open platbrood leggen en bestrooien met vers geknipte Koriander                                                                          ( 😁uit de vriezer dan wel in de winter ).