inmaken en bewaren ZUURKOOL IN WECKPOT

Dit recept gaat uit van half Witte- en half Savooiekool Ik nam in totaal een kg. voor een grote weckpot

Voeg per kilogram  fijn gesneden Kool  15 gram  Zeezout en een flinke scheut Karnemelk en Witte Wijn toe.

Kneed dan de Kool goed door totdat er vocht vrij komt en doe deze dan in een weckglas.                                                                                                                           Leg laagje voor laagje laagje in het glas en  druk de Kool  heel goed aan, er mag geen lucht meer tussen zitten want dan kan het gaan schimmelen.             Tussen elke laag  doe je 3 Peperkorrels , 2 Jeneverbessen , een stukje Laurierblad en strooi Kummel en Komijn erover , daarna het volgende laagje .                                                                                                                                          Vul het weckglas tot ongeveer vijf centimeter onder de rand. Leg een opgevouwen koolblad op de kool en zet daarop de stamper .                                Ik heb zelf een klein  schaaltje genomen wat precies in het weckglas past en heb daar als stamper een lege kruidenstrooier genomen die het schaaltje stevig platdrukt onder het deksel.                                                                    Belangrijk is dat de kool onder het vocht blijft en niet kan gaan drijven.

Maak de rand van het weckglas dan heel goed schoon, doe er de schone rubber ring omheen en sluit het glas af met het deksel en de klemmen. Doordat de kruidenstrooier nu klem zit tussen de deksel en het koolblad met schaaltje , blijft de kool mooi onder het vocht staan.                                             Zet het geheel nu donker weg op kamertemperatuur, de eerste paar dagen kan het wat raar gaan ruiken , maar dat is normaal .

Na 1 week is het fermentatieproces afgesloten en kan je de pot koel en donker wegzetten (bijvoorbeeld in een kelder)

Ik heb zelf de weckpot de eerste week in een schaal gezet en daar elke dag het vocht laten uitlopen  en dan meteen de pot even gecontroleerd.

Na een week of 6 is de Zuurkool klaar om te bereiden.