columns FAVORIET OVERHEMD

FAVORIET OVERHEMD
Ik vraag me af of meer echtgenoten zoiets hebben als een favoriet hemd wat steeds zo snel mogelijk gewassen moet omdat uiteraard dit hemd het enige is van een stuk of 20 wat lekker zit ; en dan spreek ik nog niet eens van Polo’s en T shirts die hierdoor weinig te lijden hebben want Johan Cruyff zei het al : elk nadeel hep sijn voordeel .
Dit hemd kwam in zijn leven als keurig overhemd en wel voor 1999 , het jaar dat ik wegens een ongeval afscheid heb genomen bij Diesel , waar het hemd vandaan kwam , korting je weet wel.
Alle kwaliteit is naar zijn prijs en het hemd heeft lang stand gehouden.
Nadat we definitief naar Frankrijk vertrokken moesten de mouwen afgeknipt , want niet makkelijk en te warm. Hoewel ik niet echt een fan ben van hemden met korte mouwen heb ik aan de wens van mijn schat voldaan om daarna verder te gaan als doordeweeks kloffie .
Hier , en waarschijnlijk bij alle klussende echtgenoten verworden doordeweekse kledingstukken al snel werkkleding aangezien tussentijds omkleden teveel werk is en : Nee schat ik pas wel op nog steeds een loze frase.
Zo belandde in de loop der jaren het favoriete hemd eerst van de dressing naar de lade met doordeweekse kleding om vanuit die lade elke winter naar de zomerkist te verhuizen . De winters zijn kort dus dat ding kwam snel weer tevoorschijn , achtereenvolgens op de plank met werkkleding en daarna op de plank met verfkleding en jullie snappen wel dat die daar niet bleef liggen.
In de Coronatijd heb ik het lijdzaam aangezien daar hij toch niet van het park af kwam , doch sinds vorige zomer is het hemd een bron van gekibbel waarbij ik steeds aan het kortste eind trok teneinde ruzie te voorkomen.
Sinds een paar weken is de maat vol…… de hele kraag hangt los , de mouwen compleet gerafeld ,
een scheur , verf-en bloedvlekken en als klap op de vuurpijl gele oksels en nog mocht dat ding niet in de kliko.
Maar….. wonderen bestaan…. schat ging zojuist een buitendouche nemen en bracht mij het kledingstuk waaraan hij zozeer gehecht is met de woorden : Knip het maar in stukken , dan kan ik het zeker niet uit de kliko halen.
Na het maken van enige herinneringsfoto’s hebben we het samen in stukken geknipt.
Morgenochtend hoop ik op een goedgeklede man al vrees ik dat er een nieuwe lieveling uit de hoge hoed komt .

columns WILHELMIEN UUT ZALK

WILHELMIEN UUT ZALK
Al weken maak ik elke dag smoothies van fruit , die bewaar ik in de koelkast en we drinken het met prikwater uit de sodastream ; dus niet teveel prik. Ananas is met stip onze favoriet geworden.
Diverse soorten hebben we geprobeerd en dan ga je op een gegeven moment toch eens googelen of dat dan wel zo gezond is ; elke dag ananas , temeer omdat mijn mond van binnen een beetje gevoelig is .
Nu blijkt ananas zo enorm gezond te zijn dat ik dat kleine ongemakje voor lief neem en hier louter nog ananas smoothie op tafel komt in het kader van de hittebestrijding , wat wil zeggen : een goede balans tussen zoet , zout en veel drinken ; geen alcohol , al weken geen drup van gehad.
Korte bloemlezing van wat ik vond op internet zonder cookies te hoeven accepteren.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven.
Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
De ananasplant bevat ontzettend veel vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het elimineren van vrije radicalen, waardoor het je gezonde cellen en weefsels helpt beschermen tegen schade door oxidanten.
Het hoge vitamine C-gehalte van ananassap helpt niet alleen bij het elimineren van vrije radicalen, het is ook belangrijk voor de vorming van collageen in je huid.
Collageen is een eiwit dat van belang is voor de structuur en stevigheid van de bindweefsels in je huid.
Een glaasje ananassap drinken is dus niet alleen maar lekker op een warme dag maar helpt je ook om je huid van binnenuit gezond te houden.
Ook voor de ondersteuning van je hersenfunctie is ananassap een perfect drankje.
Vitamine C draagt namelijk bij aan de werking van je geheugen en concentratievermogen.
Daarnaast is het goed voor een goede geestelijke balans . Dus moet je hard werken of stevig studeren ?
Neem dan een flesje ananas smoothie mee.
Ook is ananassap een bron van calcium , [ Goed om te weten met mijn osteoporose ] dat is een belangrijke functie voor de samenstelling van je botten.
Maar ook voor een goede spijsvertering speelt calcium een belangrijke rol.
Het helpt je lichaam onder andere bij het vrijmaken van energie uit je voeding.[ Ook al goed voor mij , die spijsvertering is door mijn glutenallergie ook al niet , je van het ]
Eveneens voor je hart is ananassap een uitstekende booster.
Vanwege zijn gehalte aan vitamine B1 heeft het namelijk een gunstige invloed op de werking van je hart en het houdt de bloedvaten soepel door het hoge vitamine C-gehalte ..
Ben je vaak vermoeid en futloos?
Vitamine C in ananassap kan helpen om vermoeidheid te verminderen zodat je je fitter gaat voelen.
Daarnaast bevat ananassap mangaan, een stof die je energie niveau ondersteunt.
Ananassap is dus de ideale frisse oppepper en stukken gezonder dan frisdrank of Coca-Cola , al bevat ananassap zelfs wanneer je het zelf perst ook suikers ; al zijn het gezondere suikers en minder in hoeveelheid.
Vitamine C is een belangrijke vitamine voor de ijzerhuishouding in je lichaam. Het bevordert de opname van ijzer uit je voeding en zorgt voor een hoger ijzergehalte in je bloed en zal bescherming bieden tegen bloedarmoede .
Ananassap is één van de beste en lekkerste manieren om je dagelijkse portie vitamine C binnen te krijgen:
Zoals de meeste mensen wel weten is vitamine C heel belangrijk voor ons immuunsysteem.
Met een flesje verse smoothie heb je in een klap het grootste deel van je dagelijkse behoefte aan vitamine C binnen , plus nog diverse andere vitamines en mineralen die de weerstand een handje helpen.
WIJ ZIJN OM !
Na onze dagelijkse 2 koppen olijfblad ijsthee , nu ook 2x daags ananas smoothie en geregeld vijgenbladthee.
Langzaam maar zeker begint het hier op ZALK te lijken met niet Klazien maar Wilhelmien in de hoofdrol .

columns GEZONDHEIDSSTALKERS

GEZONDHEIDSSTALKERS
Helemaal klaar met die bijdehandte halve doktoren en hele voedingsdeskundigen , welke mij dagelijks bestoken in spam- of mailbox.
Zij denken namelijk te weten dat ik op dieet moet , en bieden daarbij voor geld hun diensten aan.
Veel research wordt daarbij niet verricht omdat het hen anders wel duidelijk zou zijn dat ik al meer dan 40 jaar 62 kg weeg met af en toe een uitschieter van slechts 1 kg naar beneden of naar boven , en ik bovendien over een meer dan gemiddeld boerenverstand beschik om zelf te kunnen bepalen wat ik eet ; overigens met veel succes want ik kom nooit aan .
Het feit dat ik een behoorlijke gluten-intolerantie heb is eveneens niet bekend terwijl men juist zou verwachten dat die geleerde personen daarop direct zouden inspelen aangezien dat echt een verdienmodel is , dus zo geleerd zijn ze nu ook weer niet.
Over gluten gesproken ; dat is mijn tweede bron van ergernis betreffende de bet- en allesweters : Je wordt al haast als een eco-barbaar danwel halve crimineel aangezien wanneer je niet minstens 5x in de week vleesvervangers eet en de andere dagen veganistisch .WEL :
IK HEB NIEUWS VOOR JULLIE : ONGEVRAAGDE ADVISEURS.
Jullie spelen een levensgevaarlijk spelletje , vleesvervangers staan bol van glutenbevattende ingredienten wat mij reeds eenmaal een compleet bedorven vakantie heeft opgeleverd ; de gastvrouw had nl. vegetarisch gehakt in de Chili gedaan in de veronderstelling dat ik dat niet zou proeven en inderdaad , je proeft het verschil niet , al is een enkeltje eerste hulp ook niet wat ik daarvan had verwacht.
Koken zonder gluten is vrij eenvoudig en bij lange na niet zo erg als zout- of suiker-loos , of zoals een lactose allergie waar ik slechts in bescheiden mate last van heb, ook nog erger is .
Geen rauwe koemelk producten en geen jonge kaas en verder is de keuze reuze voor mij op het gebied van geit en schaap.
Daarom eet ik nog altijd zoals ik het thuis en van mijn oma heb geleerd , zij het met mate :
Vlees – groente – fruit – vis – glutenvrije vervangers voor brood en koek .
Ik voel me er wel bij en mijn weegschaal ook , ik ben geen konijn en niet van plan daar verandering in te brengen zodat ik hoop dat alle missionarissen van het gezonde geloof , mijn mail- en spam-box in het vervolg met rust laten.
Geen fotobeschrijving beschikbaar.