hoofdgerecht / franse kost / GIGOT DE 7 HEURES

 

Bestrijk een Lamsbout met Honing en bestrooi daarna met Peper en Zeezout uit de molen.

Bak hem aan alle kanten goudbruin in half Eendenvet / half Olijfolie met 4 plakken Bacon gedrapeerd op de bodem , in een grote [ Creuset ] braadpan .

Voeg tijdens het bakken toe:  1 aan stukken gesneden Winterpeen , 1 aan stukken gesneden grote Ui , 2 Tomaten [ ontveld en ontpit ] in vieren gesneden , 5 Knoflooktenen , 3 Peterseliestengels , 1 Kruidnagel en een Bouquet Garni van Tijm en Laurier .

Blus af met een ferme scheut Cognac , een beker kalfsfond en een beker Witte Wijn .

Laat het gerecht nu zeven uur stoven op de allerlaagste pit . Ik kook elektrisch en zorg ervoor dat het op 120′ blijft .

Na zeven uur sudderen neem je de Lamsbout uit de pan en passeer je het kookvocht door een vergiet in een steelpan.

Voeg fijn geknipt Mintblad   [ong. 6 blaadjes ] en twee schepjes Bruine Suiker toe .

Kook op hoog vuur de vloeistof in en bind met Fond de Veau .

Leg de Lamsbout terug in de stoofpan , giet de jus er over en houd het warm.

Intussen heb ik al Rattes [ kleine langwerpige Aardappeltjes , puntig aan een kant ] bijna voor gegaard in mijn Aardappeltopf en daarna op zeer zacht vuur in half Eendenvet half Olijfolie gestoofd .

Vandaag aten we dit met Platte Bonen als groente ; uiteraard met Spekjes , Sjalot en een klontje Boter .

salades IJSKOUDE TOMATEN SALADE

Stevige smakelijke tomaten van verschillende rassen en kleur , schillen en in stukken snijden.

Bestrooien met Peper en Zout

Plaats de schaal 20 minuten in de vriezer

Maak intussen bakjes met : geknipte Basilicum — geknipte Peterselie —- geknipte Rucola— en gehakte Sjalot

Pel Knoflooktenen en leg die met een knoflookknijper op een bordje

Zet alle ingredienten samen met de zeer goed gekoelde Tomaten , een flesje goede Olijfolie en Peper en Zout op een presenteerschaal en laat de gasten hun eigen salade samenstellen.

Lekker met gegrild Spek en halve Aardappels in de schil van de plancha .

drank NEFFLES LIQUEUR

 

30 dikke ronde pitten van de Neffles  [ een soort van kleine Japanse Mispel ] lid van de Abrikoos familie , in een fles doen met daarop een halve liter Alcohol of een liter Wodka of Brandewijn . Enige weken laten trekken voor een zonnig venster en dan zeven en samen met een fles Witte Wijn ,een fles Water en een half pak Suiker in laten koken tot het wat stroperig wordt.           Als resultaat krijg je een heerlijke likeur die de smaak heeft van Amandel…. lekker als aperitief of voor gebruik in de keuken .

columns DEJA VU

Ik kreeg vandaag een Deja Vu….. ik ging even terug naar de tijd dat ik drie jongens moest opvoeden.

In veel gevallen is het zo dat je wanneer je in het huwelijk treedt niet alleen een echtgenoot krijgt , maar gelijktijdig ook een zoon [tje ]                                  Het zal niet overal zo zijn want op alle regels zijn uitzonderingen die helaas in dit geval niet in mijn voordeel zijn uitgevallen. Ik heb een dagtaak aan uitleggen en waarschuwen ook al maakt dat mijn schat juist zo charmant want hij heeft  mij uitgekozen op mijn kwaliteiten als ervaren moeder zodat hij zorgeloos door het leven kan wandelen.    Zijn looks waren en zijn nog steeds meer dan voldoende om een brede keus aan vrouwelijk schoon binnen te halen ; toch koos hij mij…..                                                                        Waarom werd mij vanmiddag weer eens overduidelijk …..                                      Mijn lief is buitengewoon snoep en snack lustig en vergeet altijd de zakjes goed af te sluiten , waardoor het kon gebeuren dat er een zak Kroepoekjes van een week of twee geleden slap uit de snack lade kwam ; die kon wel weg ….. mijn volgers weten inmiddels dat ik echt geen voedsel weggooi dus zei ik dat die Kroepoek nog best een beetje opgepiept konden worden…. Nu ben ik momenteel nogal druk en op zijn vraag wat te doen gaf ik als snel en onnadenkend antwoord : leg ze maar even in de oven . Vraagt schat nog : In de zak… mijn antwoord : leg ze maar even in de zak in de oven , simpelweg omdat ik druk bezig was , de kasten vol ivb met de nieuwe buurvrouw die ik even in de kost heb en mijn hoofd er dus niet echt bij had .                                    Dat speelde zich twee dagen geleden af.                                                                           Vanmiddag ging ik even naar een vriendin op ons park en ondertussen had mijn schat wel een Pastis verdiend vond hijzelf , en een snackje zou daar best bij smaken.  Gedachtig mijn niet altijd even wijze raad [bleek nu] om eerst aangebroken zakjes op te maken voordat je nieuwe openmaakt kwam hij op het onzalige idee de Kroepoek op te piepen op de wijze die naar hij begrepen had door mij was aangegeven : wat wil zeggen in de zak in de oven  en jullie raden het al …… de oven vloog in de fik .                                             Ocherm… die blik toen ik een uur later thuis kwam….. schatje ik geloof dat ik iets niet goed heb gedaan , maar ja , jij zei toch in de zak in de oven…..              Ik had beter moeten weten… ook grote jongens luisteren maar met een half oor….. kon er toch wel om lachen.

columns ENGELSE LES

Er is in bij de Fransen een ware inhaalslag bezig op het gebied van het talenonderwijs…. Tot nu toe bekend als het slechtste kind van de klas in Europa wil men tegenwoordig  Haantje de Voorste zijn in de kennis van de Engelse taal en ik moet zeggen dat er grote vooruitgang geboekt wordt.          Ben je in een winkel en hoort men “Un petit accent” , dan begint het desbetreffend personeelslid direct Engels te spreken ook al was het alleen maar om de collega’s te imponeren en meer nog een wit voetje te halen bij zijn of haar meerdere ; het sociale stelsel loopt nog wel achter en is zeer verticaal .                                                                                                                                           Reeds op de “kleuterschool” , Ecole Maternelle , worden tegenwoordig al Engelse woordjes geleerd en op de Ecole Primaire is het vak een vast onderdeel geworden.

Wij waren te eten genood bij een groot en gevarieerd gezelschap waaronder een zeer bevlogen en charmant echtpaar dat pleegkinderen opvoedt ; zij hadden een alleraardigst en intelligent meisje van 10 jaar meegebracht .       Ook zij heeft Engels op school en omdat wij vergezeld waren van onze Amerikaanse buurvrouw was de voertaal Engels , waar overigens niemand moeite mee had , sterker nog…. de Franstaligen vonden het heerlijk om te oefenen en het meisje oefende mee .                                                                                 Ze moest van haar pleegmoeder dierennamen uit het Frans naar Engels vertalen en uiteraard leverden alle gasten hun bijdrage .

Vache …. Cow       Cheval …. Horse      Poule…. Chicken  enz enz .. zo ging het een hele poos door tot het woord Souris… kind denkt na en pleegmoeder geeft een hint :  Mickey…          Mouse antwoordt het meisje…

Het spel gaat weer een poosje verder tot het woord Canard valt…. weer moet het kind even nadenken en weer helpt de pleegmoeder : Donald….                  En het fiere antwoord dat valt is TRUMP……

We lagen in een deuk…