BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / moddergooien

Jullie als volgers zullen onderhand de indruk krijgen dat ik hier fabeltjes zit te verzinnen , want veel zotter kun je het echt niet krijgen en het erge is dat het allemaal op waarheid berust .  Bij mijn tweede ochtend kopje koffie sla ik de laptop open om normaal gesproken de weersverwachting te bekijken aangezien ik mijn kleding daarop moet aanpassen . Echter negen op tien ochtenden kom ik zover niet omdat mijn oog dan alweer op mail stuit die linksom of rechtsom met de parkperikelen te maken hebben . Soms van het COMITÉ en anders van vrienden die iets hebben gehoord in de wandelgangen ; lees paden , en advies , steun of hun verhaal kwijt willen . Vanochtend weer en reeds voor de derde maal een mail van die dombo’s met vermelding in cc van alle mailadressen van alle bewoners wat ik niet vind kunnen vanwege ons recht hier op privacy , althans het beetje wat ons nog rest . Zoals de vorige keren antwoord ik op die mail automatisch aan alle bewoners dat ik dit een slechte zaak vind voor de derde keer en het een regelrechte inbreuk is op onze privacy .

MERCI POUR ENCORE UNE FOIS PUBLICITER TOUS LES ADRESSES DES ADHERANTS.    Bien un infraction dans notre privé

Enkele minuten later brandt dan de hel los van COMITÉ vrienden om een emmer bagger over mij heen te kieperen . Hans en ik zaten aan een aperitiefje smakelijk te lachen over zoveel connerie . Allerlei onzin wordt te berde gebracht die werkelijk niets te maken heeft met mijn beschaafde verwijt dat dit al de derde maal was en mij deze actie niet wenselijk lijkt . Een kleine opsomming van de diverse beschuldigingen , verwijten en andere opmerkingen kan ik niet voor me houden en deel ze met jullie : mijn trouwe volgers , omdat ik al eens heb uitgelegd in mijn introductie dat hier een mening niet op prijs gesteld wordt , niet van een dame en al helemaal niet een buitenlandse .

Eerst de inhoud van de korte mededeling van het COMITÉ  aan alle leden ; ik geef de Franse , de Engelse bewoners krijgen een google vertaling waaraan geen touw is vast te knopen .

Bonsoir à tous,
Notre avocat a envoyé le référé pour lequel deux issues seront possibles : soit le juge autorise l’amicale à poursuivre la gestion provisoire du parc, soit le juge oblige MADAME à reprendre ses fonctions.
Afin d’anticiper nos réponses aux réactions de MADAME, Maître XXX a besoin de savoir assez rapidement ce que chacun lui a payé (montants et dates; en toute honnêteté) depuis son pseudo “retour” de décembre 2020. Nous pensons qu’elle se servira du fait que les propriétaires ne lui ont pas payé tous leurs dus pour esquiver encore une fois ses responsabilités !
Vous remerciant par avance.
Cordialement,
L’équipe du COMITÉ
Nu een bloemlezing uit de antwoorden :
Houd op met mailen , uw antwoord heeft niets met onze vraag te maken
*dat klopt dus , het was een tip om de mailadressen weg te laten
Mevrouw u bent een vervelend mens en heeft altijd iets te zeuren .
U woont hier op jaarbasis en dat is verboden volgens het contract .
 *niet volgens mijn contract uit 1998 , dus ik heb bewijs van domicilie en residentie met goedkeuring en handtekening van de burgemeester sinds 2002 .
Mevrouw u hebt verbouwingen verricht wat verboden is volgens het contract * [ niet in mijn contract ]
Uw huis staat op palen en heeft een verdieping , dat zag ik op de foto die aan de poort hing toen u wilde verkopen .
* Waar halen ze het vandaan ? Ik heb geen verdieping , geen palen , geen poten , nooit iets op de poort gehangen want ik heb nooit willen verkopen en ga dat zeker ook niet doen ; ik woon als God in Frankrijk met elke dag gratis soap . Netflix eat your heart out ! Deze kwam uit Parijs , niets te doen daar want ze zitten opgehokt.
Madame , wie denkt u wel dat u bent ? ipv  personen aan te vallen en bekritiseren zou u dankbaar moeten zijn aan deze dame van het COMITÉ  anders zou ons parc allang gesloten zijn .
U gebruikt nu zelf de adressen waarvan u zegt dat ze niet openbaar gemaakt zouden moeten worden .
* ook dat klopt , het is een wake-up call
Houd op met uw onzin , als het u hier niet bevalt ga dan terug naar Holland [ Nederland kent men niet ]  waar de zon heerlijk schijnt.
Houd op met ons lastig te vallen maar ben behulpzaam aan het COMITÉ  , daar hebben we u nog nooit zien verschijnen .
U heeft tegen gestemd om van het zwembad gebruik te maken terwijl u hier het hele jaar woont , u wilde niet betalen .
*   Idd hij heeft gelijk ,  met ook mijn bijdrage voor onderhoud zijn het zwembad en de terrassen eromheen gerenoveerd , maar om het te gebruiken moest nog 130 e betaald worden voor 3 maanden seizoen en 30 e voor een badge om er in te komen  ik woon hier bijna 23 jaar en ben slechts
1 x in dat water geweest ; ik ben er vies van , oude mensen , baby’s met luiers , paarse krokodillen , zo geen zin in , wij gaan naar het strand .
Volgens het contract zou het park 4 weken gesloten moeten zijn zoals de camping hiernaast .
* toevallig staat in mijn contract dat de koper het hele jaar van het park kan genieten zonder sluiting .
Houd op met jeremieeren  ….
* dit vind ik een heel leerzame want ik wist niet dat dit woord ook in Fr bestaat  JEREMIADES ; LEUK HE ?
VOOR DE DUIDELIJKHEID :   Hier circuleren 7 verschillende contracten waarvan volgens de wet alleen het eerste contract rechtsgeldig is en dat heb ik toevallig . Bij elke serie nieuwe woningen danwel chalets zijn die contracten nog door MONSIEUR en later door MADAME  een beetje aangepast met strengere regels , zodat ik al een rechtszaak gewonnen heb in 2009 en verder niet meer wordt lastig gevallen wat kwaad bloed zet bij de gemiddelde Fransman en laat de gemiddelde Fransman nu juist hier een woon- of vakantieverblijf hebben. Dwarsdoorsnede van de bevolking .
TIS HIER NET FRANKRIJK   gelukkig kennen wij meer leuke Fransen dan die welke we aantreffen onder diverse medebewoners ; toch een dorp met 100 woningen en ongeveer 200 ingezetenen al dan niet permanent .
Een klifhanger is er niet maar ik verwacht nog wel enkele mailtjes want het COMITÉ heeft ook vrienden natuurlijk .
 .

 

 

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / prijs den dag niet etc etc

Wat een dag weer , Frankrijk op zijn smalst .                                                      Lonkte vanochtend een zonnige dag en een lege agenda waardoor een zorgeloze dag met siesta in het verschiet leek te liggen , kwam er al snel een kink in de kabel waarmee Oma’s spreekwoord :Prijs den dag niet voordat het avond  is , meteen bewaarheid werd .                                                                        Ik stond nog in de potten te roeren toen pling pling pling driemaal dus , mij naar de mobiel deed grijpen want dit kon niet anders dan belangrijk zijn ; en jawel hoor ………..                                                                                                                  Mijn zoon via whatapp , hij heeft vorige week de nieuwe luifel voor de tonnelle opgestuurd en het Point Relais colis in het naburig dorp weigerde het aan te nemen .   Aan huis bezorgen is hier al helemaal een heilloze missie , dat is nog nooit gelukt , een poort , een berg op mocht die poort al opengaan , dat is tijdrovend dus onbegonnen werk . Briefje in de bus of sms je ? Nooit van gehoord .                                                                                            Intussen stond mijn braadworst zo ongeveer aan te branden terwijl ik met de iphone in de hand naarstig op zoek ging naar een ander afhaalpunt terwijl mijn zoon maande tot haast ; die wilde dat pak ook niet terug .          Nu heb ik vele jaren bij Diesel Nederland gewerkt op de klanten- en klachtenservice wat maakt dat ik behoorlijke kennis heb van vervoerders en de een biedt beduidend meer service dan de ander. Dit bedrijf waarvan ik de naam niet zal noemen is kennelijk niet zo intelligent om uit te zoeken middels hun Franse vestiging , hier 30 km vandaan , bij welk afhaalpunt ze dan wel zouden moeten bezorgen .                                                                             Mijn eten was intussen koud , ik zat binnen met mijn bord omdat de zon mijn scherm verblindde en schat zat in zijn uppie buiten te eten…. de sfeer was op zijn zachtst gezegd niet aangenaam .

Na het eten heb ik zelf de klantenservice van die club een mail gestuurd dat ze hun huiswerk beter moeten maken want het Point Relais is slechts anderhalve km verwijderd van onze woning. Het mooiste aan dit verhaal is dat ik daar ter plekke vanmorgen al een boek binnen heb gekregen wat ik dinsdag heb besteld , via DHL die kennelijk wel weten hoe het werkt in EEN Europa.

Antwoord had ik nog niet meteen , dus blij gemoed de restanten van het losbandig leven opgeruimd en pling pling….mijn  zoon weer of het was geregeld want hij komt om in het werk wat in deze tijd een groot goed is . Hem geantwoord dat ik het wel dacht op te lossen.                                                      Doch ….. toen zag ik in mijn ooghoek een mail van MADAME . Vanochtend heb ik haar wat kopies moeten sturen van de taxe foncieres , mijn opstalverzekering en de staat van het elektrisch circuit hier ter plaatse ; heeft ze nodig om haar park te verzekeren en de vuilophaaldienst .              Dat bleek dus dik in orde maar ze zou graag wat aanvullende informatie hebben over de boevenclub van de dictator die haar bij het kort geding goed van pas kan komen en omdat ik het bloed van die club hier wel kan drinken ben ik zo vals geweest mijn hele middag te besteden aan het zoeken naar foto’s , de juiste data van verrichte werken en kopies van boekhouding en statuten voor zover ik er de hand op heb kunnen leggen in de afgelopen anderhalf jaar. Ik voel me een beetje een verrader , heb pijn in mijn rug en geen siesta gehad , maar alles voor het hoger doel .                                                  Juist toen ik de laptop dicht wilde slaan kwam bericht van de vervoerder om het verzendingsnummer …… grrrrrr  wie is daar zo dom?  Ik had bij mijn mail de berichten van hen aan mijn zoon toegevoegd…..Nog maar eens op herhaling , het nummer in chocolade letters vermeld en nogmaals het juiste afhaalpunt gevolgd door : Nog een prettige avond juffrouw , al was dat niet van harte .

Nu maar eens even lekker zitten met een sinaasappel en Boulevard… dat maakt het hoofd van leeghoofden leeg .

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / DE POEDELCLUB

Zoals mijn volgers al weten is het op ons park net Frankrijk ; een volmaakte afspiegeling van het land is hier gevestigd . Fransen uit alle windstreken van dit grote land met hun regionale kenmerken , maar typisch Franse trekjes hebben ze allemaal net zoals de expats die overal in La Douce France te vinden zijn met hun eigenaardigheden , zoals Engelsen [ het merendeel ] Nederlanders , Duitsers , Italianen , Zwitsers , Belgen en een Amerikaanse . En dan heb je nog de vele inwoners van de Var met roots in andere mediterrane landen die ooit zijn komen aanwaaien voor werk in de bouw  , het toerisme of de kurk winning .  Dat zijn Italianen , Spanjaarden , Portugezen en Noord Afrikanen ; allemaal verdeeld over 100 woningen of chalets . Zoals jullie begrijpen geeft dat geregeld botsingen tussen de culturen zodat we ook twee bewoners commissies hebben ; het bewuste COMITÉ  wat zichzelf heeft opgericht en een al veel langer bestaande organisatie die wij liefkozend DE POEDELCLUB  noemen vanwege het feit dat hun PRESIDENT [ Fransen geilen op titels ] in zijn werkzame leven een hondenkapsalon bestierde .

Deze club heeft mij reeds een jaar of 10 geleden geroyeerd want een dame en bovendien buitenlandse wordt hier niet geacht een mening te hebben wat met zich meebrengt dat ik de nieuwtjes nu via vrienden ontvang want ik blijf graag op de hoogte . De POEDELS zijn een stuk verstandiger dan PRESIDENT LOEKASJENKO’S regime  , hun advocaat voert een mediation traject met de advocaat van MADAME in plaats van de kont tegen de krib te gooien en via kort geding uit te vechten teneinde  MADAME de toegang en het hernemen van haar taken te obstrueren .  Een uurtje geleden kwam Poedels mail met voorstellen van hun advocaat om de boel vlot te trekken en een betalingsvoorstel te bewerkstelligen voor de personen die door het COMITÉ op het verkeerde spoor zijn gezet en geen geld apart gelegd hebben om MADAME hangende haar proces in cassatie de huur van het terrein te betalen ; waar ze wel recht op heeft .

Uiteraard wordt ook deze zijlijn van de soap vervolgd .

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / 4 / met horten en stoten

Na het enerverend weekend van de bezichtiging 19 mei 1998  en belofte tot aankoop van de boshut volgden 2 extreem drukke weken van allerlei aankopen voor het nieuwe vakantieverblijf terwijl ik ook nog de tweede week moest afronden van mijn intensieve taalcursus Frans.                                    Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en mijn werkgever Diesel Benelux betaalde dat buitenkansje in het kader van een regeling voor werknemers boven de 45 jaar , die een aantrekkelijk belastingvoordeel gaf. Win win situatie voor alle partijen .                                                                    Uiteraard is een middelbare school basiskennis onontbeerlijk voor zo’n cursus want anders red je het echt niet in twee weken , doch in die vervolg week kon ik al aardig met de  Franse bank , de notaris  , en een Franse  camping bellen om een en ander te regelen.                                                               Op die camping bestierd door heel lieve mensen hadden we al vaker gestaan  , daarom had ik hen gevraagd of een kennis van ons die voor de ANWB auto’s ophaalt in heel Europa daar onze oldtimer mocht droppen en gelijk ook maar mijn oude Solex . Deze camping is fraai gelegen aan de Rhone in de buurt van Chambery en eenmaal daar zouden we dan met camper en oldtimer in een dag naar Gassin kunnen rijden .

 

Die Triumph had ik stampvol geladen met oa 2 naaimachines , stoffen , schuimrubber en allerlei attributen die ik in het zuiden niet dacht te kunnen vinden . Slechts de bestuurdersstoel was vrij . De Solex zou vanaf daar in de  ook al overbeladen camper gaan  met 2 houten deck-chairs en mega parasols , plus alles wat een mens nog meer nodig denkt te hebben voor 6 weken klusvakantie .                                                                                                              De eerste overnachting in Charmes aan de Moezel moest alles uitgeladen worden omdat we anders ons bed niet konden uitklappen. Op de camping aan de Rhone zouden we het hele weekend blijven om een beetje vakantie te vieren waarna de grote volksverhuizing zich zou voltrekken op dinsdag via de route Napoleon ; tenslotte hadden we ook vakantie .                                        De verkopende familie die uit de buurt van de bewuste camping  komt, nam eveneens altijd die route welke volgens hen een uur of 5 in beslag zou nemen.                                                                                                                                    Piece of cake zou je denken .                                                                                          Ware het niet dat een kilometer of 7 na vertrek  op dinsdag een kink in de kabel kwam ; ik reed voorop , de camper met schat en de honden , Solex deck-chairs en wat al niet meer , achter  mij . Luid getoeter en knipperende lichten achter me waren niet eens nodig want mijn cabrioletje stonk intussen als de autobandenhandel uit het dorp in mijn jeugd waar  banden toen nog gewoon verbrand werden.  De remmen liepen aan , de rook sloeg eraf , maar hoop gloorde : Een levensgroot bord “AD GARAGE” voor alle kwalen die een automobilist kunnen treffen.  Madame achter het bureau verzekerde ons dat men direct na de middagpauze het probleem zou kunnen verhelpen , laat de auto maar staan , 10 km verder is een winkelcentrum waar u iets kunt eten en kom om 2 uur maar terug.  Tja , Frankrijk 23 jaar geleden , geen keus  , het was 30+ graden en die camper stampvol .              Om 2 uur werd er nog eens goed gekeken :  tja , die onderdelen hebben we niet , ze moeten uit Reims komen , dus enig uitsluitsel over de afloop van de reparatie kon niet gegeven worden , terug naar de camping geen optie want de overdracht zou vrijdag 5 juni plaatsvinden .                                                         Na enig overleg met madame werd besloten dat we verder zouden gaan met de camper en na een telefoontje van haar dat de Triumph gerepareerd zou zijn , wij met de trein naar een station in de omgeving zouden komen en zij zou ons daar ophalen… dat is nog eens service .

Intussen was het wel een uur of drie , we moesten weer langs dat drukke winkelcentrum en in het spitsuur door Grenoble… spoedig bleek dat we het zuiden niet zouden halen voordat het donker werd en slapen in de camper met solex , deckchairs en parasols ook niet handig . Met het voorlopige eindpunt Castellane , waar we vaker op een kleine camping in het dorp in een boomgaard hadden gestaan , in gedachten ging de tocht welgemoed verder .Wonder boven wonder bereikten we ons doel net voor het donker werd en daar moet zich voor de mede-kampeerders een wonderlijk schouwspel hebben voltrokken …. een hippie-bus met achterop 2 renfietsen  waarvan de schuifdeur open ging en er achtereenvolgens een Solex en degelijk hardhouten tuinmeubilair uitgeladen werd , twee honden en een oververmoeid verpierewaaid stel . Intussen was het pikkedonker en honger hadden we ook al niet meer ; stuk worst , stuk kaas  , de onontbeerlijke koffie en slapen. Ik hoef niet te vertellen hoe de volgende ochtend de vaste campinggasten stomverbaasd langsgelopen kwamen om ons te zien ontbijten in een soort van zigeunerkamp entourage.

Meteen maar de verkopers gebeld over de verwikkelingen en omdat het geld al bij de notaris stond mochten we die woensdagmiddag van aankomst alvast onze intrek nemen in de boshut om ons de schande te besparen van nog twee nachten  met onze uitdragerij en in dat geval op een luxueuze camping in Gassin .

S’ avonds lagen we zielstevreden op ons terras in de deckchairs met de meegebrachte kussens en vuurkorven naar de sterren te kijken en we wisten het zeker : Dit komt ook wel weer goed .

gebak / hollandse kost / KWARK OLIEBOLLEN

KWARK OLIEBOLLEN , gezond en lukt altijd .

250 gr Bloem of glutenvrij van SCHAR

250 gr volle Kwark

125 gr Suiker

mespuntje Zout

thl. Bicarbonaat of Bakpoeder

zakje Vanillesuiker

2 Eieren

Klop de Eieren met de Suiker en Vanillesuiker blank en voeg het Zout toe.

Daarna klop je de Kwark erdoor gevolgd door de Bloem met Bicarbonaat die je door een zeef wrijft met de houten lepel .

 

Nu kun je ook naar smaak Rozijnen of Krenten toevoegen .

Intussen heb je neutrale olie , bv. Zonnebloem , verwarmd op 170 ‘

 

Vorm deegbolletjes met een kleine IJsschep want ze zetten flink uit .

Bakken maar !

 

 

 

 

 

kleine kaart PLATBROOD MET ZALM

 

PLATBROOD MET ZALM. De dag dat ik besloten had rustig aan te doen 😳. Rustig kopje koffie en bedenken wat te eten. Insteek tijdens covid is niet : Wat zal ik eens maken , maar : wat heb ik voor ingrediënten waarmee ik iets maken kan ? Sla en komkommer van gisteren. Dat moest sowieso op vandaag. Lang geleden maar ik besloot een platbrood te bakken om in twee te delen en daarna de twee helften open te snijden met het doel de zo ontstane zakjes te vullen met gerookte zalm. Die had ik ook nog. Een grote stappen vlug thuis sausje in elkaar geflanst van creme- Fraiche , mayonaise , peper , gehakte bieslook en Boursin. Eerst een schep in een platbroodzakje , de zalm erop , op een presentabel bord gelegd en de sla met komkommers voor de opening die nu bol staat gedrapeerd. Nog een schep vlug klaar dressing en bestrooid met versgeknipte koriander ( 😁uit de vriezer dan wel ). Het was bijzonder smakelijk . En aangezien ik toch de oven aan had heb ik terwijl het platbrood erin stond een glutenvrij deeg laten rijzen wat daarna in de oven kon ; elke dag crackers gaat zo vervelen. Daarna kon de oven ook nog gebruikt worden om een bakblik vol grapefruit schijven te drogen ten behoeve van de kerstversiering. De slinger waaraan ik gisteren ben begonnen heb ik afgemaakt tijdens het broodbakken. Na de lunch zoom meeting met mijn vriendinnen van Kaffee-Klatsch. Intussen deed schat de boodschappen . Samen kopje gezonde olijfbladthee, boodschappen opruimen en nu lig ik uitgeteld op bed. Alweer geen rustige dag.

gebak / koek GLUTENVRIJE TULBANDKOEKJES

Ik heb eiwitten over van het kerstbrood parfait , kan ik gelijk even koekjes bakken .
GLUTENVRIJE MINI TULBAND KOEKJES
Verwarm de oven voor op 220
Doe in de kom : 3 Eiwitten welke je alleen een beetje los slaat met een houten lepel .
90 gr Sucre Glace
40 gr Amandelpoeder
20 gr Bjorg Glutenvrij Meel en een snuf Zout
Omroeren met een HOUTEN lepel en zeker geen klopper om een gladde massa te krijgen
Laat een klontje Boter smelten om de vormpjes mee in te strijken
Zet het pannetje weer terug op het vuur met 50 gr Boter.
Als deze begint te schuimen en naar gebrand Meel begint te ruiken haal je het direct van het vuur en giet langzaam bij het Ei/ Meel mengsel terwijl je blijft roeren met de HOUTEN lepel.
Giet het beslag in de beboterde vormpjes maar vul ze niet helemaal tot de rand.
Zet in de hete oven 220′ gedurende 5 min en daarna 10 minuten op 180’…wel goed opletten want elke oven reageert anders.
Laat daarna nog even in de hete oven staan terwijl die al uit is.
Meteen uit de vormpjes halen en laat ze een nacht staan.. ong 2 weken te bewaren in een blik of pot [ goed gesloten]
Omdat ik dan ook dooiers overhoud heb ik maar meteen Lemon curd gemaakt. recept op mijn site of de FB groep Aan Tafel met Oma Frankrijk
Kan een afbeelding zijn van eten

hoofdgerecht / kip SINAASAPPELKIP

Tjonge jonge , een lekker kippetje , ik had nog 6 kleine sinaasappelen uit de tuin en de laatste kippenfond gebruikt voor soep; versterkend in de winter.
Van een kip eten wij minimaal 2 dagen en de derde dag maak ik er kip/kerrie salade van waarna ik fond trek van resten en karkas . Die bewaar ik in de vriezer.
Het is sinaasappelkip geworden .
In zijn buikje : schijfjes sinaasappel ,klontje boter en een deel van de rub.
Rub om in te smeren van : Zestes van een kleine Sinaasappel ,1 paplepel Sumak , flinke scheut Ketjap , 1 eetl Honing , Zwarte Indonesische Peper , Grof Zeezout en flink Kurkuma. .
Hiermee de kip [ Poulet de Loué ] ingesmeerd en daarna helemaal vol geprikt met dunne schijfjes Sinaasappel.
Oven voorverwarmd op 210 . Kip goed surveilleren en bedekken met alu-folie zodra de sinaasappels beginnen te kleuren .
Ong . een uur braden al hangt dat van de oven af .

soep ROQUEFORT SOEP

ROQUEFORT SOEP. Een zeer oude klassieker uit de kast getrokken, die we vaak aten op zaterdag in de jaren 80 gevolgd door een quiche. Ik heb niet eens het recept bewaard maar moeilijk is het ook niet. Kippenbouillon is de basis en die heb ik altijd in de vriezer , ook bleekselderij en preiringen heb ik vers gesneden ingevroren. Roquefort ook in huis. Bouillon in de pan en evt een bouillonblokje erbij , peper en zout. Is de soep aan de kook dan kan selder en prei worden toegevoegd . Beetgaar koken en vlak voor het opdienen dobbelsteentjes Roquefort of andere blauwe kaas erdoor scheppen. Lekker met boerenbrood
Kan een afbeelding zijn van eten

columns 2 FEBRUARI FETE DE CHANDELEUR

2    FEBRUARI                                                      VANDAAG FETE DE CHANDELEUR. Dat wordt dus pannenkoeken bakken Maria-Lichtmis of is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de dag dat de eerstgeboren zoon wordt opgedragen aan God. Een soort doop zonder water zou je kunnen zeggen. De baby Jezus werd 6 weken na zijn geboorte dus 2 februari , opgedragen aan God en de traditie wil dat we op deze dag pannenkoeken eten. Liefst met een glaasje cider erbij .