blog met recept FETE DE CHANDELEUR [ glutenvrije] PANNENKOEKEN

2 FEBRUARI.                     FÊTE DE CHANDELEUR.
Traditiegetrouw moeten dan pannenkoeken op tafel komen.
Het feest wordt gevierd omdat volgens de Joods-Christelijke wet een pasgeborene 40 dagen na de geboorte getoond moest worden omdat na 40 dagen de moeder weer als rein werd beschouwd .
De pannenkoeken kwamen pas later in beeld , toen de Paus dit gebruik erkende en verordende dat aan de pelgrims die s’ avonds na een barre tocht met hun brandende toortsen aankwamen een eenvoudig doch vullend maal behoefden wat uit meel en eieren bestond om de kosten te drukken .
In zuidelijke landen houdt men deze traditie nog steeds in ere .
In de eerst gebakken pannenkoek moet een “gouden” munt verpakt worden , en schrik niet : die moet op de keukenkast gelegd worden tot het volgende jaar .
Dit deel van de traditie gaat me te ver ; de munt , okay maar blijft het bij.
De dag na Chandeleur ruimen wij de kerstversiering pas op , al heb ik deze traditie zelf toegevoegd .
Het voorjaar begint nu en de mimosa staat in volle bloei evenals de limoentjes .

blog met recept LINZENSOEP VOOR NIEUWJAAR

MET NIEUWJAAR LINZEN OP JE BORD…..HEEL HET JAAR GEEN GELD TEKORT.

Een ijzeren wet in de aangewaaide Franse familie is de plicht om op Nieuw jaarsdag een Linzenschotel te eten en daar bestaat zelfs een spreekwoord voor: si l’on mange des lentilles le premier janvier on ne manque pas des sous toute l’annee.
Door mijzelf vrij vertaald in het Nederlands : Nieuwjaarsdag Linzen op je bord , het hele jaar geen geld tekort.
En daar doet een oud bijgeloof uit de Midi-Pyrenees nog een schepje bovenop.
De overlevering wil dat wanneer je als vrouw rode lingerie draagt met oud en nieuw , je veel geluk tegemoet kunt zien in het jaar dat komen gaat .
En wat wil het geval ? Een nicht die in de Lot woont had zich in een pikant rood setje gehuld en behalve het geluk dat haar die nacht al ten deel viel won ze ook nog eens een grote prijs in de loterij.

Dus, enige jaren geleden na de inkopen voor de Linzensoep , ben ik samen met mijn vriendin naar de plaatselijke lingeriewinkel getogen om pikant rood ondergoed aan te schaffen.
Omdat mijn fysiek ernstig te wensen overlaat  deed dat setje in eerste instantie geen dienst al had ik het voor de zekerheid wel aangetrokken doch met een staatslot in de lade lachte het geluk mij alvast een beetje toe.
En de winkelierster die ons het vel over de oren had getrokken had ook al vast een goede dag , zo net voor de opruiming waarop ik helaas niet kon wachten .
Maar ja , weer te gretig geweest en God straft niet altijd onmiddellijk maar wel op termijn dus op dat grote geluk wacht ik nog steeds ; we hebben  allemaal een ellendig jaar gehad .
Malheur alom  en ook al geen hoofdprijs in de loterij  maar 11 maanden lang 15 e.. en deze maand 20,-  ; ook niet gek toch ?
Gelukkig heb ik mijn ega Nightengale  nog , hij is mijn hoofdprijs en ook dat geldgebrek valt nog wel mee ondanks de crisis en de pensioenen .
Grote geldprijzen kan ik jullie niet beloven , maar probeer in elk geval de Linzenschotel /  Linzensoep

LINZEN EEN NACHT WEKEN.

[ omdat het Nieuwjaar is mag je ook een blik nemen]
Volgende morgen afspoelen en opzetten met ruim water waarin Soepgroente [ in een zeef of marguerite ] =een soort metalen uitklapbare vergiet.
Soepgroente of de resten en afsnijsels van Prei Wortel Navet en Bleekselder .
Die resten en afsnijsels bewaar ik in de vriezer nadat ik ze goed heb afgespoeld .

Een Tomaat en twee tenen Knoflook niet in de zeef maar bij de soep doen ,
evenals een Bouquet garni , Peper , Zout , Foelie en een Kruidnagel .

Wat nu volgt is voor een groot gezelschap , dus maak een keuze uit de vlezige ingredienten als je met minder personen aan tafel gaat .

In diepe hapjes pan : Gekonfijte Eenden-poten uit blik  smoren maar al het aanhangend vet verwijderen ; dit bewaar je in een potje want dat is heerlijk om kleine Aardappeltjes in te bakken .                                                                      Eruit halen en warm houden in folie . Schijven Chorizo smoren in eigen vet , daarna Chipolata worstjes en Spekjes uitbakken in datzelfde vet .
Grote stukken groente [ Wortel, Selder, Prei ,Rode Paprika. ] en een hele Rode Ui aan halve ringen fruiten .
Gerookt Paprika poeder , Peper en Zout erbij doen .
Lekker laten smoren tot de Wortel beetgaar is , dan gesneden Savoie kool toevoegen en de Linzen met Tomaat en Look die je met een schuimspaan uit de Soep schept nadat je de zeef met Soepgroente al hebt verwijderd .De Eenden-poten terugleggen en alles nog een kwartiertje op laten staan .


Opdienen :
Schep wat van de Linzen schotel in een diep bord ,                                              Soep apart naar smaak toevoegen en Parmesan om zelf te raspen… bestrooi met Peterselie en geef er Boerenbrood bij ..