columns PIETEPAF IN DE VIJVER

EEN HACHIS PARMENTIER OP BRABANTSE WIJZE
Wij hadden  zo’n 40 jaar geleden een hele leuke en intelligente hond , zo een als je maar eens in je leven gegund is  .
PIETEPAF!!!!
We hadden hem uit het asiel…. open dag , en jullie raden het al.. we waren er meteen verliefd op omdat hij sprong als een dolleman toen wij voor zijn verblijf stonden….alsof hij ons had uitgezocht .
Een echte circushond !!!!! In alle opzichten… hij sprong over de tuinpoort van 1.80m. en zo groot was de hond niet .
Een bezoek aan de dierenarts leerde ons dat het een kruising tussen een Poedel en een Spaniel moest zijn… een POENIEL dus…
Maar met de [ honden-] kennis van nu moet het een waterhond geweest zijn .. Als hij water zag was ie niet te houden en zwemmen deed hij als de beste ;vooral als er eenden in de vijver zwommen . En omdat het een deugniet tevens pikdief was bracht hij ons op een zonnige zondagochtend in ernstige verlegenheid….

We zaten op een deftig terras aan de Karpendonkse plas in Eindhoven en de hond amuseerde zich op het grasveld en de vijver voor het etablissement ….
Uiteraard zaten wij vooraan in een uiterste hoek zodat onze hond de zondags geklede terrasbezoekers niet nat kon schudden…. en dat deed hij ook nooit .
Een groep eenden peddelde vredig  in het water… de hond nam een spurt … dook de plas in … en jawel hoor , even later kwam hij aanlopen met zijn vers verworven prooi..
Een druipende eend in de bek , die hij ook niet wenste af te geven , zo’n goede jachthond was het nou ook weer niet…..
Gegil…. jankende kinderen en wij moesten zwaar gegeneerd toch wel op de binnenkant van de wangen bijten om niet in lachen uit te barsten ….. het jachtinstinct… daar doe je niets aan .
Enfin … de terrasgasten uitgelegd dat dat nu eenmaal het karakter van de hond is en je het hem niet kwalijk kon nemen…. excuses dat hij niet aan de lijn was….. en de kindertjes getroost .
De eend werd afgevoerd en het zou me niet eens verbazen als hij in dat restaurant in de pan is beland om Eendenconfit van te maken…
Eendenvet is namelijk uitermate geschikt om wild in te braden , dat daardoor veel malser blijft.

Zondags werd er vroeger in Brabant meestal wild gegeten , nagenoeg altijd begeleid door Aardappelpuree , Erwtjes en Appelcompote , vaste prik ;
van de restjes aten we dan altijd Jachtschotel op maandag  ; ook vaste prik .  Het geconfijte Eendenvlees en eventueel overgebleven Wild mengde mijn Oma ook door de prak en vaak wat uitgebakken Spekjes .                                          Recept in mijn kookboek , alhoewel er geen recept voor is want de schotel hangt af van de restjes .