KEUKENTIPS gember kweken

Om een gemberplant te kweken heeft u een stuk van de wortelstok nodig. Deze stukken zijn gewoon te koop bij de supermarkt. Let er wel op dat het stuk wortel er mooi uitziet en dat het ‘vingers’ met ‘ogen’ bevat, kleine knobbeltjes op de wortel. Uit die knobbeltjes ontstaat de groei namelijk. Een grote wortelstok kunt u eventueel in stukken snijden en apart opkweken of een deel ervan in de keuken gebruiken. Zolang de stukken die u plant maar een vinger met groeiknoppen bevat. Soms worden de wortelstokken behandeld met een groeiremmer, dus een biologisch stuk heeft de grootste kans van slagen.
Groeiomstandigheden
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond. Met een dun laagje aarde er bovenop, waarbij nog net iets van de wortelstok zichtbaar blijft. De plant heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om te groeien en zijn wortelstok groeit horizontaal, dus een brede, ondiepe pot met gaten in de bodem is het meest geschikt. Plaats die op een schotel of in een sierpot, zodat u makkelijk water kunt geven. Maak de grond goed vochtig en houd de grond de tijd erna steeds vochtig, zonder dat de aarde doordrenkt met water raakt. Als er eenmaal bladeren ontstaan (dit proces kan verschillende weken duren), dan kunt u iets minder water gaan geven, maar zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Zit de groei er eenmaal goed in, geef dan eens per maand wat extra plantenvoeding.
Voorkiemen
Een tweede methode die toegepast kan worden, is de wortelstok eerst te laten voorkiemen. Plaats hem daarvoor in een schaaltje in een ondiep laagje water en blijf dat regelmatig aanvullen. Zet het schaaltje op een warme plek en wacht tot de knobbeltjes groen worden. Niet lang daarna zullen de eerste scheuten verschijnen en kan de wortelstok zoals hierboven beschreven opgepot worden.
Gember oogsten
Na ongeveer 9 maanden sterft het groen af en kan de groter gegroeide wortelstok geoogst worden. Door er opnieuw een stuk met ogen af te snijden kunt u het proces weer herhalen.

TANDEN BLEKEN

Tanden witter maken :

Meng Kurkuma met Kokosolie tot een papje , hiermee eens per week 10 minuten borstelen.

Meng Zout met Citroensap en poets hiermee wekelijk jouw tanden .

Tanden poetsen met Baking Soda minimaal een half uur na het eten.

De tanden wrijven met Citroenschijven .

VOEGEN WIT MAKEN

Maak een pasta van baking soda met wat water, genoeg om ongeveer de consistentie van beslag te krijgen.

Pak een oude tandenborstel en borstel de baking soda in de voegen om ze weer stralend wit te maken.

Maak alles wederom schoon met een mild sopje en maak de vloer en/of muur opnieuw droog.

drank THEE VAN VIJGENBLADEREN

THEE VAN VIJGENBLADEREN EEN GEZONDHEIDSBOMMETJE.
Ik ben in het bezit van mooie vijgenbomen die helaas waarvan de vruchten helaas gepikt worden door de vele PI-VOLEURS [ pikvogels]die hier in het bos wonen .
Nu las ik onlangs dat de bladeren ook bruikbaar zijn , oa om vis of kip in te wikkelen op de BBQ , doch ook dat je er een gezonde thee van kan zetten na het drogen.
Na even gegoogeld te hebben op de deugden van het vijgenblad ben ik aan de slag gegaan .
5 grote bladeren geplukt , goed gewassen , gebundeld en op een zonnig plekje te drogen gehangen .
Na 5 dagen heb ik ze verkruimeld en in een pot bewaard .
Uiteraard is het de bedoeling dat deze thee een ander smaakje krijgt dan mijn alom geprezen olijfblad thee en dat bracht me op het idee om er kurkuma bij te doen want ook dat is heel genezend. Ik kook een liter water en haal dat van het vuur af , doe er twee eetlepels gedroogd vijgenblad bij en laat dat 10 min. trekken . Toevoegen op een steel pannetje van 1 liter : ong. een halve koffielepel kurkuma en een eetlepel honing .
Vijgenbladeren bevatten heel veel natuurlijke insuline.
Een kopje vijgenblad thee is daarom lekker voor mensen met diabetes, Maar ook bij astma, bronchitis en andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Vijgenblad is tevens goed voor de bloedsomloop.
Vijgenbladeren voorkomen een te hoog triglyceridengehalte in het bloed.

MATEN EN GEWICHTEN / METEN ZONDER WEEGSCHAAL

hoeveelheden zonder weegschaal

1 eetl Bloem = 40 gr.

1 eetl. Maizena = 30 gr

1 eetl boter of margarine = 15 gr

1 eetl. Griesmeel = 15 gr

1 eetl Cacao = 7 gr

1 eetl Suiker = 13 gr

1 eetl Zout = 13 gr

1 eetl Havermout = 7 gr

1 kopje = 1,5 dl

1 kopje Bloem = 100 gr

1 kopje Suiker = 120 gr

1 kopje Rijst = 120 gr

1 kopje Havermout = 55 gr

1 kopje Griesmeel = 110 gr

ZERE HONDENPOOT

Is jouw hond gewond aan een pootje met een doorn of iets anders ?
De eigenschappen van rozemarijn zijn geweldig, het maakt het mogelijk om schoon te maken en te ontsmetten. 👌
Kook een paar takken rozemarijn in water, laat het water afkoelen en laat het pootje van de hond erin dippen.
Was de wond een beetje ,laat hem ongeveer 10 minuten in het water.
Je zult een bijna onmiddellijke verbetering zien.
Het maakt niet uit of de hond likt om zijn pootje te drogen, rozemarijn is een kalmerend middel, is goed voor de spijsvertering en elimineert bovendien parasieten. 🐾🐾

GEZONDHEID OLIJFBLAD

Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de levensboom .  Tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezonde, antivirale en antibacteriële zegen voor de mens.

Al in 1855 verspreidde zich het bericht dat het drinken van de bittere thee van olijfboomblad een potentiële remedie tegen malaria was. Olijfblad werd in water gekookt en de oplossing werd aan malariapatiënten gegeven. Artsen melden dat de toestand van de patiënten hierdoor verbeterde.

Later werd het actieve bestanddeel in olijfblad geïsoleerd. Het was een fenolverbinding, oleuropeïne. Dit is een bittere glucoside, die olijven hun bittere smaak geeft. Volgens botanici komt oleuropeïne in alle delen van de boom voor en beschermt het de olijfboom tegen insecten en bacteriën.
Elenolaat, een derivaat van oleuropeïne, werd getest op zijn antivirale werking tegen verscheidene virussen en bleek de groei te remmen van elk virus waarop het werd getest. Wat betreft de antibacteriële eigenschappen bleek olijfblad effectief te zijn tegen bepaalde bacterie soorten.

Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die  bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfblad.                               Deze antioxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op.
Vrije radicalen beschadigen onze celstructuur en het DNA
Het bekendste en krachtigste antioxidant in olijfblad is oleuropeïne. Oleuropeïne is een effectief antioxidant, dat cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hartkwalen verkleint.                    Aangezien geoxideerd cholesterol zich veel makkelijker afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt het deze; deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval.
Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol,  fenol en resveratrol . De fenolverbindingen van het olijfblad werden in verband gebracht met de remming van twee typen gistingsbacteriën.. ….resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.

Olijfblad  kan helpen bij de behandeling van hoge bloeddruk.                             In een studie welke werd uitgevoerd in 2011  ,  zijn patiënten met een te hoge bloeddruk behandeld met olijfblad. Een deel van de proefpersonen werd behandeld met olijfblad , het andere deel van de groep met captopril (medicijn om de bloeddruk te verlagen). De conclusie van dit onderzoek was dat de bloeddruk van patiënten die werden behandeld met olijfblad  evenveel gedaald was dan die van de groep die met het bloeddruk medicijn was behandeld. In een andere studie welke werd uitgevoerd in 2017 werd de werking van olijfblad vergeleken  bij patiënten met hoge bloeddruk en bij anderen met een placebo .    Na zes weken bleek dat de patiënten die werden behandeld met olijfblad  een veel lagere bloeddruk hadden dan de patiënten die het placebo slikten

Er zijn enkele studies gedaan die er op wijzen dat olijfblad het cholesterol gehalte kan verlagen. In 2015 is er een onderzoek uitgevoerd op ratten .    Het ene deel kreeg een normaal dieet, en een ander deel een dieet met veel cholesterol. Een aantal kreeg ook olijfblad . Na 8 weken was het cholesterol gehalte in het bloed van de ratten die olijfblad kregen significant lager, dan bij de groep die dit niet kreeg.

In 2008 is er een studie gedaan bij een groep van 40 identieke tweelingen met hoge bloeddruk . In dit onderzoek kreeg een deel van de personen olijfblad. Na 8 weken was het cholesterolgehalte bij de patiënten die olijfblad  kregen een stuk lager dan de groep die dit niet kreeg

Met olijfblad kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 worden verlaagd. In een studie uitgevoerd in 2013 werd een groep van 46 mannen onderzocht.  Een deel werd behandeld met olijfblad, en een ander deel met een placebo. Na 12 weken bleek dat de groep die werd behandeld met het olijfblad extract een significant verbeterde insulinegevoeligheid had. Ook was de reactie van de alvleesklier verbeterd in de groep die was behandeld met olijfblad. Verminderde insulinegevoeligheid en een verminderde werking van de alvleesklier worden gezien als belangrijke factoren in de ontwikkeling van diabetes type 2.

Recente studies tonen aan dat olijfblad  beschadigd kraakbeen kan herstellen. De theorie erachter is dat de fenolen in het olijfblad bepaalde ontstekingen in gewrichten remmen en zodoende het verouderingsproces in de gewrichten vertragen. Op deze manier kunnen verschillende vormen van artritis worden voorkomen.

De werkzame stoffen in olijfblad helpen de lever het lichaam te ontgiften. Ook zitten er stoffen in olijfblad welke de hormonen reguleren. Olijfblad is hierdoor een probaat en veelvuldig gebruikt middel om acne te bestrijden.

Olijfblad is verkrijgbaar bij drogisterij of reformhuis en ook via internet als blad of capsules .

RECEPT VOOR THEE

Twee volle eetlepels olijfblad aan de kook brengen met 1 kruidnagel , een beetje kaneel en een klein stukje gember , van het vuur af nog even laten trekken , daarna zeven.  Drink 2 tot 4 koppen per dag .

 

drank OLIJFBLAD THEE…. EEN MEDICIJN

Ik heb in een gezellige theepot Olijfblad-thee gezet waarvan mijn schat [ die het nog harder nodig heeft] en ik elke dag een paar kopjes gaan drinken .

Ook een scheut in een glas Rosé is heerlijk als aperitief .

2 eetl Olijfblad met 1 Kruidnagel , 1 tipje Kaneel , piepklein stukje Gember en een thel. Honing overgieten met kokend water en een minuut of 10 laten trekken .     Door een zeefje in een mok gieten . Het smaakt niet eens zo vies als echte thee en alle pillen , die we toch al niet innamen , kunnen de deur uit …. Helpt tegen Hoge Bloeddruk   , te hoog Cholesterol , lichte Diabetes , ondersteuning bij chemo- medicijnen en nog vele andere kwalen …. en…. baat het niet… schaden zal het ook niet .

OLIJFBLAD-THEE

Ooit heb ik eens iets opgevangen over thee van Olijfblad en toen direct een boom geplunderd , de blaadjes gedroogd en in een weckpot gedaan waarna het hele gebeuren in de vergetelheid raakte totdat mij gisteren een zeer geestige column onder ogen kwam . geschreven door Peter Hagtenius en geplaatst in KIJK ZUID FRANKRIJK , een sublieme site voor Pacaland = de 6 departementen van Zuid- Oost Frankrijk .                                                                        Deze column ging om kort te gaan over een werkman die een glas Rosé en een kop Olijfblad thee op tafel had staan en zonder na te denken tijdens een telefoongesprek Rosé bij de thee kieperde waarna een volgens hem godendrank was geboren die hij in de markt wilde zetten.                                    Gezien het feit dat ik vooral op het gebied van Godendranken een zekere reputatie geniet en zeker alles uitprobeer ging ik gisteren meteen aan de slag , de weckpot staat hier zoals alle weckpotten met voorraad , onder handbereik maar de hoeveelheden gingen op de gok omdat ik absoluut geen thee lust en ook helemaal geen verstand van thee zetten heb .

Een stuk of 12 blaadjes op een beker leek me vrij aardig , dat er kokend water op moet is me bekend en een elektrisch waterkokertje in jaren 90 geel staat ook nog ergens in een kastje want daarin werden tijdens het kamperen de eieren gekookt . Tijd voor het apero dus een glaasje Rosé klaar gezet en het experiment begon .

Het resultaat was ietwat bitter en daarom heb ik het drankje opgeleukt met een lepeltje honing ; daarmee werd het al beter doch 100% tevreden was ik nog niet met het half om half mengsel .

Vandaag herkansing met tip van mijn vriendin Renee… slechts een scheut olijfblad thee in de Rosé , wel van het restje thee van gisteren wat ik uit zuinigheid voor dat doel op het aanrecht had laten staan , met aanzienlijk smakelijker resultaat …. lekker zelfs al kan ik nog steeds niet van een Godendrank spreken omdat daarvoor nog iets essentieels mist al weet ik nog niet wat.                                                                                                                                   Naar aanleiding van dit hele experiment besloot ik om even te googelen op olijfblad-thee met opmerkelijke uitkomst : het is werkelijk bevorderlijk voor de bestrijding van alle denkbare kwalen en werd 3000 jaar geleden al medicinaal toegepast en daar houd ik van… gezond blijven met alles wat de natuur ons biedt net als mijn Oma en vele generaties voor haar die nog uit Sardinie kwamen waar alle mensen 100 worden ; het beste bewijs dat Oma’s het altijd bij het rechte eind hebben.

Nu heb ik in een gezellige theepot olijf-thee gezet waarvan mijn schat [ die het nog harder nodig heeft] en ik elke dag een paar kopjes gaan drinken .

2 eetl Olijfblad met 1 Kruidnagel , 1 tipje Kaneel , piepklein stukje Gember en een thel. Honing overgieten met kokend water en een minuut of 10 laten trekken .     Door een zeefje in een mok gieten . Het smaakt niet eens zo vies als echte thee en alle pillen , die we toch al niet innamen , kunnen de deur uit …. Helpt tegen Hoge Bloeddruk   , te hoog Cholesterol , lichte Diabetes , ondersteuning bij chemo- medicijnen en nog vele andere kwalen …. en…. baat het niet… schaden zal het ook niet .

TECKELTRUITJE

Ik heb een mouw uit een trui van mijn schat geknipt , maat 54 . die past precies rond een teckel…. de kop van de mouw is nu de achterste kant van het truitje…… daarna heb ik de lengte van zijn rug opgemeten… 33 cm ….. daar heb ik de mouw afgeknipt …. de boel plat op tafel gelegd en aan 2 kanten tussen de mouwnaad en de stofvouw een gaatje geknipt waar de pootjes door moeten

op goed geluk…ik heb een timmermansoog…… toen heb ik dat ding vanaf achter naar voren om de hond heen getrokken en de poten door de gaatjes getrokken….. nu komt het moeilijkste….. aan de onderkant heb ik ruim weggeknipt waar de pielemans zit zodat hij daar niet tegen aan plast. ….. en bij zijn onder hals heb ik het teveel weggeknipt in de vorm van een spie……die heb ik later dichtgenaaid… daarna heb ik van de col en de manchet van de trui de boordjes geknipt om het hondentruitje af te werken .

de 2 poot gaatjes gingen samen uit de manchet ….de halsboord uit de col van de trui heb ik in de lengte doormidden geknipt en de ene helft met de zelfkant aan de hals van de hondentrui gezet en de andere helf om de rugflap geslagen en aan beide zijden met flanelsteek afgewerkt…