tis hier net Frankrijk / BEGRAFENIS IN HET DORP

BEGRAFENIS IN HET DORP
De stemming is enigszins bedrukt. Net terug van de begrafenis van een lieve buurvrouw en dat stemt tot nadenken nu wij inmiddels ook tot de doelgroep behoren getuige het feit dat de laatste maanden diverse bekenden , gelukkig nog geen naasten , ons zijn ontvallen . Ik heb nog nooit zo n lelijke kerk gezien als in dat dorp hier 11 km vandaan. Een zeer amateuristisch geschilderde kruisweg en een blauw verlichte hemel boven het altaar. Een spreekgestoelte was er niet ; wel een nis met een eveneens knullige maar aandoenlijk geschilderde Maria waar een kaarsje kon worden opgestoken ten behoeve van de nooddruftige vrienden en dat zijn er tegenwoordig nogal wat. Er kwam een soort van pastoor in spijkerbroek, blote voeten in mocassins , grijs kieltje zoals in China maar wel een wit boordje om de nek. Vreemd. Wel viel op dat de gasten als ik ze zo mag noemen opvallend decent gekleed waren. Gregoriaanse muziek schalde uit de luidsprekers en dat was maar goed ook want later tijdens de dienst bleek de pastoor zo vals te zingen als een kraai doch werd afgewisseld door Andrea Boccelli en Edith Piaf. Weer eens wat anders dan Lee Towers en Mieke Telkamp. Alvorens aan de ceremonie te beginnen had de pastoor zich werkelijk in een oogwenk in een wit kleed gehesen , een kleed waarvan een soort col rommelig rond zijn nek hing die dan weer gemaskeerd werd door een al even rommelige sjaal. Later in het gangpad zag ik nog de spijkerbroek, blote voeten en bruine mocassins onder dat gewaad uit komen . We waren te zeer aangeslagen om erover te lachen. Aan het accent te horen is de pastoor geen Fransman. Wat vrij normaal is ; bij ons is het een Ier en in St Tropez een Engelsman. Dévote beroepen zijn hier net zo slecht in te vullen als horecapersoneel, verpleegkundigen en specialisten. Lang leve Europa ondanks de diversiteit.

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / DE ZORG

blog HET IS HIER NET FRANKRIJK
Het verschil tussen een Nederlands en een Frans dorpsziekenhuis .
Het streekziekenhuis in het dorp in Nederland
, waar wij voor onze behandelingen heen gingen ,met ong. 30.000 inwoners kan zich meten met een luxe hotel , lounge met sfeerhaard , lederen banken en een pianist , een restaurant , winkeltjes , een mooie speelhoek voor kinderen en luxueuze wachtruimtes .
Uiteraard moet dat betaald worden….
de zorg is in Nederland ongeveer driemaal zo duur dan in Frankrijk en dat zit hem niet in de geleverde zorg en aandacht…. op dat punt scoort ons huidige dorpsziekenhuis in 83 Fr vele malen beter
, persoonlijker , je wordt serieus genomen , ze zijn heel zorgzaam en geven veel aandacht ; nooit het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden . De leus hier is : Wij denken niet in problemen maar in oplossingen .
Wat is dan belangrijker ? Persoonlijke zorg of een luxe interieur ?
Hier in 83 beschadigde stoelen , drank automaat in de hal , niets te eten , laat staan restaurant , specialist zonder assistente en dossiers opgestapeld tegen de wanden die ook wel een lik verf kunnen gebruiken ,
kale balie met twee dames in de hal , en dat is het wel zo ongeveer . Ik spreek hier over een kliniek nabij st Tropez dus bepaald niet in een ver binnenland …. Maar geweldige zorg , zeer kundige specialisten en veel persoonlijke aandacht voor een fractie van de prijs . Ik weet wel waarvoor ik kies.

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / EN IK HAD HET NOG ZO GEZEGD

EN IK HAD HET NOG ZO GEZEGD….
Zoals ik reeds in eerdere blogs beschreven heb maken Fransen geen fouten en service apres vente is uiterst zeldzaam , zodat ik ook enkel koop bij bedrijven die bekend staan om soepele afhandeling van klachten ; althans in onze omgeving .
Hier betreft dat Darty , Gifi en Lidl waarmee we het wel gehad hebben .
Na 2 staaroperaties en een maand wachten voor de definitieve oogmeting bedacht ik om eerst maar eens de aangemeten glazen in oudere monturen te laten zetten bij wijze van reserve-bril en omdat ik een dure brillensmaak heb had ik de beste brillenwinkel van het aanpalend dorp gekozen waar men werkt met Essilor glazen , geen foeki moeki wat ik later zou kunnen betreuren .
Daar ging het al fout…zowel de kijkbril als de leesbril waren nogal sterk dus bood de eigenaresse een gratis oogmeting aan door hun eigen optometrist , weliswaar een jong meisje doch ik neem aan dat ze ervoor heeft gestudeerd ; ze kwam voor de veraf bril op een iets lagere sterkte en voor de leesbril een totaal andere uitslag .
Met deze wetenschap de definitieve brillen uitgezocht , knappe montuurkes , mee-kleurend glas , de hoofdprijs en als extra nog een garantie erbij genomen waarvoor uiteraard de mutuelle niet thuis gaf ; slechts 129 van de beloofde 300 werden vergoed , maar alles voor het hoger doel om voortaan met een pientere blik door mijn laatste levensjaren te gaan .
Helaas….. na de aanloopperiode van twee weken waarbij ik de hele dag de bril op moest houden en de leesbril om te lezen bleek dat lezen niet meer tot de mogelijkheden behoorde .
Een afstand van 75 cm bleek het hoogst haalbare en de kleine lettertjes op verpakkingen in de super vanwege mijn glutenallergie onmogelijk evenals naaiwerkjes of lezen in bed of stoel .
3X ben ik intussen terug gegaan naar die deftige winkel , maar ze blijven erbij : de bril is goed : dat heeft de jonge dame gemeten .
Toch maar eens mijn Nederlandse opticien en goede vriend waar ik al 50 jaar client ben geraadpleegd , en wat blijkt ?
De meting van ATOL kan helemaal niet kloppen ; simpel trucje van onze vriend : zet de leesbril van jouw schat , + 2.50 maar eens over jouw kijkbril heen , en wat zie je dan ?
EUREKA : ALLES , zelfs de allerkleinste lettertjes zijn geen probleem .
Nogmaals terug naar de brillenwinkel , maar Madame was er niet . Een jongeman deed oogmeting nr 3 en brabbelde wat met mijn vaste adviseuse ; ik zou snel bericht krijgen.
Dat was vandaag 2 weken geleden en niets meer gehoord dus jullie begrijpen dat ik woedend ben.
Aangezien mijn schat zijn bril ook niet continu kan missen heb ik intussen bij GIFI een leesbril van een paar euro aangeschaft , de poten verwijderd en het geval met ducktape op mijn [ reserve ] Chanel bril geplakt , wat ik in feite zo schandalig vind dat ik dat bedrijf eens een mail gestuurd heb met foto en de vraag wat ze als oplossing in gedachten hebben gezien mijn garantie.
Ik wacht met spanning af en houd jullie op de hoogte , maar ben op jullie hoede en informeer altijd bij vrienden naar hun ervaringen met service achteraf alvorens een dure aankoop te doen .
Kan een afbeelding zijn van bril

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / ALS IET TE MOOI IS OM WAAR TE ZIJN

ALS HET TE MOOI IS OM WAAR TE ZIJN…… en ik had nog zo gewaarschuwd.
Diverse keren heb ik al de nodige moeite en ook kosten gehad om van onnuttige abonnementen [ afgesloten door mijn schat ] af te komen die hier in FR zomaar mee kunnen komen met een aankoop ; al dan niet on-line.
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dat mijzelf jaren geleden ook eens is overkomen toen ik bij Amazon een boekje van 5 euro bestelde en prompt vast zat aan een abonnement voor gratis bezorgen , Amazon tv en weet ik al niet.
Via de Duitse helpdesk is het me gelukt er vanaf te komen na heel veel moeite.
Met die van mijn schat heb ik meer moeite gehad en nog twee jaar achtervolgd door brieven van deurwaarders , die ik trouwens altijd naast me neerleg wanneer er geen gerechtelijke uitspraak aan te pas is gekomen.
De 3 abonnementen op de postcodeloterij waren het minste probleem [ wanneer schat het woord “aanbieding” danwel “buitenkans “ziet gaat hij overstag ] doch die waren redelijk makkelijk op te zeggen.
Daarna moest hij zo nodig een Frans mobieltje terwijl hij A : nooit iemand belt , B: nooit de telefoon beantwoordt , C : niet eens weet hoe het werkt en als klap op de vuurpijl er nog een Nederlandse Iphone in zijn bezit was .
Zijn vriend had hem opgejut en zei dat ik hem dat moest gunnen , waarna ze samen naar de SFR trokken .
Vermeld moet worden dat de kennis van het Frans van de vriend niet optimaal is en mijn schat dyslectisch dus moeilijk Frans leest.
Een mobieltje van 7,50 zou voldoende zijn want eenvoudig te bedienen indien er gebeld wordt en zelf bellen is al helemaal uitgesloten.
Klein voorbeeld : Ik stond eens in de schemering met een lekke band op een smalle bergweg , heel eenzaam en weinig bereik , het kostte me een uur om de buurvrouw te bellen die schat moest waarschuwen zodat ik twee uur daar gestaan heb , bloedheet en de auto op slot met ramen dicht zo angstig als ik was hoog in de bergen en bossen.
Het bewuste mobieltje was echter zomaar inbegrepen bij het wifi abonnement , dus dat klonk voordelig .
Na een paar maanden zag ik op de bankafschriften steeds een bedrag van 89,- e en een van 39,- e terugkeren ; 2 bedragen die ik nergens aan kon koppelen zodat ik naar de Credit Agricole toog . Een uiterst vriendelijke jongen die inmiddels mijn aanspreekpunt is heeft toen eens uitleg gegeven over dit fenomeen wat in Frankrijk zeer gebruikelijk is : Je koopt iets , bv bij Darty of iets dergelijks , ze vragen of je een garantie-verzekering wilt afsluiten wat niet hoeft want je hebt al 2 jaar garantie op de aankoop .
Daarna probeert men je nog een Gold- danwel Zilver- card aan te smeren voor voordelen in de toekomst en dat mag kennelijk allemaal.
Mijn onvolprezen aanspreekpunt bij de bank kon de schade van twee maanden nog terugboeken en de abonnementen van de verzekering en de silver-card voor dat onnozele mobieltje van 7,50 uit te sluiten van verdere afboeking.
Het opzeggen van het abonnement wat intussen ook niet meer gratis bleek te zijn kostte me 2 jaar schrijven , bellen en deurwaardersbrieven voordat ik LIEG LIEG LIEG gemeld heb dat ze misbruik gemaakt hadden van een oude man die de kluts kwijt is en moeite met de taal heeft .
Dat ding ligt nu al jaren ongebruikt in de lade.
Bijna dagelijks wijs ik mijn goedgelovige lieverd [ zou hij daarom op mij gevallen zijn ? ] op de valkuilen van bestellen of toegestuurde links die op voordeel duiden en jawel hoor….. we hadden er vanmiddag al woorden over en dat was weer eens niet voor niets. Schat bestelt 2 autobanden met mijn creditcard , dat doen we altijd bij Allo Pneu waarover we zeer tevreden zijn en eveneens over de garage die de ze plaatst .
ECHTER…… 10 minuten na de bestelling kwam een mailtje : u heeft banden besteld en kunt nu profiteren van 20 e korting ; dat maakt indruk .
Ik werd verzocht de creditcard gegevens nog eens tevoorschijn te toveren maar rook onraad , als je korting krijgt dan krijg je dat toch wel direct was mijn idee …. maar ja…. ik moest niet zo wantrouwend zijn etc etc… er was niets tegenin te brengen …..Allo Pneu is toch een goed bedrijf.
Na 3x zonder resultaat gewaarschuwd te hebben : jawel hoor … zojuist krijg ik een felicitatie-mail van een of ander service bedrijf dat ik een abonnement heb afgesloten en 20 e korting krijg waarna het 30 e per maand kost om allerlei voordelen te krijgen waarvan ik zeker nooit ga genieten aangezien ik nooit on-line koop en al helemaal niet bij de bij hen aangesloten bedrijven .
Jullie snappen dat het hier knalde.
Nog mazzel dat er een opzegformulier te downloaden is wat 14 dagen geldig is .
Een uitkomst nu we zonder internet gevallen zijn en printen ook niet gaat vanaf de iphone .
De monteur komt morgen…. als ie komt althans want ook dat weet je hier nooit .
Daarna mag mijn lieverd zelf naar het postkantoor om het aangetekend stuk te verzenden ; je kunt niet voorzichtig genoeg zijn .
Hebben we de afgelopen weken alles al gehad en nu dit weer…. ik ben om kapot te vallen.
Kan een cartoon zijn

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / ZO ZOUT HEBBEN WE HET NOG NOOIT GEVRETEN

HET COMITÉ dat 6 april nog het proces heeft verloren om de gestion van ons park over te nemen heeft na de grote ellende door hen veroorzaakt , nog het gore lef om alle eigenaren een vette en opgeschroefde rekening te sturen waar de charges voor het park welke ze 3 jaar illegaal berekend hebben weer vrolijk op vermeld staan .
6 april heeft de rechter geoordeeld dat HET COMITÉ illegaal is , een fikse boete moet betalen aan MADAME , en geen rechten heeft .Maar als houders van de contracten voor de nutsvoorzieningen die ze zelf op naam hebben genomen zijn ze niet veroordeeld om die te beeindigen al hebben ze dat uit rancune wel gedaan waarbij ze hun eigen leden en vrienden in de kou lieten staan ; zie vorige blogs.
Jullie begrijpen dat ik op mijn achterste poten sta en helemaal niets ga betalen na al de geleden schade en het ongemak van 3 weken zonder stroom en een dag zonder water .
Ik zal de advocaat erachteraan sturen .
————————————————
Mijn mail aan het COMITÉ
Votre facture est tout aussi inexacte que la comptabilité que nous n’avons pas le droit de voire.
Mon avocat y travaille , même si cela ne sera si nécessaire maintenant , car que je peux prendre mes mesures contre vous pour récuperer une partie de mes frais , que j’ai dû engager du fait de la fermeture par vous-mêmes des fluides .
Je ne dois rien sur 2021, je ne paie pas de charges aux personnes non autorisées, la différence de fluides de 2021 de 48 e , a déjà été payé.
Je ne paie pas non plus de charges à partir de 2022 ; vous n’avez pas le droit de prélever les charges , par contre vous avez le droit de gérer les contrats engagés par votre comité , les contrats que vous ne voulez plus par rancune et avec lesquels vous désavantagez gravement vos propres amis et membres .
J’ai payé 4 x 120 e pour l’eau et l’electricité ; soit 480,-,
D’après votre décompte j’ai consommé : 642.11e
Il manque 162.11,
Cequi ne couvre certainement pas mon préjudice moral et financier :
Aggregat, bon coin, 100,-e
Plaques cuisine à gaz bon coin 25 , -e
Bouteille camping gaz 35 , -e
Grand bouteille en plus le gaz 68.-e
2 lampes à gaz et un petit camping gaz pour cuisiner avec leurs 6 petites bouteilles 139 , – e
4 jerrycans pour essence de 15 litres. Jerrycans 11e et essence env 30e fait 164e .
Bougies et lampes à led , vous pouvez donc vous attendre à une lettre de mon avocat avec la demande de montrer les comptes complets et clairs sur 3 ans , pour prouver pourquoi de plus en plus d’argent était necessaire .
Car si tous les habitants payent leurs fluides , il vous ne faut rien d’autre que transferer cet argent a EDF et Veolia , donc ?
D’ou ce trou dans votre chaussette d’argent ?
Les habitants qui ne payent pas ne sont pas ici donc ne consomment rien et ceux qui sont ici et ne payent pas vous les enlevez les compteurs…….

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / DAG 22 EN 23 ZONDER STROOM

DAG 22 , DAG 23, de dagen zonder stroom vliegen voorbij want in de spaarzame uurtjes dat het benzine slurpend aggregaat aan is moet er nieuws gekeken worden , mails beantwoord , enorm veel uitgezocht op google en daarbij een niet aflatende stroom mails over onze erbarmelijke situatie gestuurd worden aan elke instantie waarvan ik het vermoeden heb dat zij invloed kunnen uitoefenen bij het vlot trekken van de impasse ; doch niemand wenst er de handen aan te branden wat mij tot de conclusie doet komen dat het in LDF al niet beter gesteld is dan in Nederland wanneer je in de shit zit en hulp nodig hebt .
De shit is trouwens ook erg letterlijk; sinds Veolia de watertoevoer heeft her aangesloten heeft dit bedrijf de toevoer aardig verminderd , vlgs mij heet dat knijpen , met het gevolg dat de druk bij ons op de heuvel en als achterste perceel van het park van een dusdanige treurnis is dat de toiletten amper nog doorspoelen en hun bak vullen ; resultaat : Papier spoelt niet weg , drollen na 2 of 3 x doortrekken met tussenpoos van een half uur en dientengevolge vanaf een uur of 4 in de middag een onappetijtelijk shitgeur die langs de keuken trekt omdat daar toevallig de afvoer langsloopt.
Dus : omdat ik de karaktereigenschap heb dat ik nooit opgeef en immer tot het gaatje ga [ steenbok ] stuur ik elke dag of twee dagen aan alle instanties die op enigerlei wijze hulp kunnen bieden steeds dezelfde mail totdat er gereageerd wordt , en dan moet je in LDF een lange adem hebben. Binnen 1 minuut stuurt de automaat van de desbetreffende geadresseerde een vriendelijk antwoord dat de mail ontvangen is en spoedig zal worden beantwoord , maar daarna blijft het stil… heel stil….
Groot was mijn verrassing dat onze krant Var Matin na 4x bestookt te zijn met dezelfde boodschap mij een aanbod stuurde tot een interview.
In de zevende hemel beland liet ik niet meer los , stuurde nog wat extra info , waarna de afspraak bevestigd kon worden. De buitengewoon vriendelijke leuke jonge journaliste verscheen vanmiddag ten tonele hier op de plaats delict , geheel in stijl zoals dat hier gaat in het zuiden . Prachtige cabrio , minirok en sandaaltjes maar als meest in het oog springend detail : een bos hout voor de deur en los in het blote bloesje… schat kreeg het er helemaal benauwd van en het was al zo warm . Ik sta hier nergens meer van te kijken want zoals jullie in een vorig blog over de gendarmettes hebben kunnen lezen gaat het er op de gendarmerie niet anders aan toe : niks uniform als het warm is , maar shorts en blote bloesjes. Wat is het leven hier toch fijn al is elektriciteit onmisbaar.
Ik heb een keurig interview gegeven , niemand beschuldigd en geen kwaad gesproken , niet gejokt en ook niet overdreven . Uiteindelijk wens ik alleen maar stroom en de rest vechten de betrokkenen zelf maar uit .
Het artikel zal dan ook alleen maar gaan over het ongemak , de oudere bewoners die hulpbehoevend zijn , het brandgevaar door al die generatoren , BBQ’s , gas en kaarsen ; alles wat normaal verboden is hier en als klap op de vuurpijl , brandslangen zonder druk.
Zoiets maakt indruk.
Daarna de vraag voor het fotomoment : mogen we u fotograferen ? Vanzelfsprekend , ik ben geen lafaard , ik heb niets verteld wat niet waar is en ik heb lak aan iedereen dus dat leek me een buitenkansje op eeuwige roem… en wat voor roem…. weliswaar met een knap jurkje aan onder de buitendouche [ die tijdelijk aan een boom hangt omdat de generator in het douchehok staat ] met de sproeier in de hand en de vinger wijzend naar de zinken teil waarin 75 meter tuinslang op de afgezaagde stam.
Er moest nog een tweede foto voor je weet maar nooit : in de keuken met een soeppan op het eenpittertje van campinggas. Pak nog even een pollepel spoorde de jeugdige journaliste me aan… deze dame heeft oog voor detail.
Nu nog wat info nasturen en de definitieve uitslag van het kort geding zodat het artikel in de krant kan zodra de Bravade de St Tropez is afgelopen en er weer plaats in de krant is op de pagina der FAITS DIVERS in onze regio. Jullie gaan het meelezen als het zover is .
Voor de dapperen die nu nog zin hebben om verder te lezen volgt hier mijn standaardbrief die uiteraard licht wordt aangepast al naar gelang de geadresseerde
AUJOURDHUI 3 SEMAINES SANS ÉLECTRICITÉ. IMPASSE À ROCHE PARC GASSIN Impossible mais vrai dans notre pays moderne. Un parc de 97 logements est privé d’électricité depuis 19 jours, majoritairement des propriétaires âgés , handicapés et malades ; même une dame de 97 ans est tombe dans le noir , cassé la hanche et actuellement hospitalisé. Habitants qui profitent de leur retraite , ont été dupés par une association des propriétaires qui a pris trop de pouvoir et après avoir perdu leur proces pour gérer le parc [à la suite d’un conflit entre la propriétaire du terrain et la bâilleuse/gestionnaire] ils ont nous ont coupé l’électricité.
La bâilleuse/gestionnaire (en proces avec la proprietaire du terrain ) qui n’a pas reçu d’argent de beaucoup des propriétaires depuis des années , elle n’a pas de baguette magique et ne souhaite reprendre les contrats d’eau et l électricité à son nom qu’après que tous les propriétaires aient payé les arriérés de leur bail et services , ce qui est de son plein droit et etait prévisible.
Il n’y a pas de vie gratuite sur la Côte d’Azur. Par contre les habitants qui ont payé correctement sont également punis par cette situation . Malgré les efforts et un référé en justice par une autre association du parc ( mis à côté par les perdants) l affaire n’avance pas et ne recule pas et les propriétaires sont coincés.
Meme si’il existe une loi de l’UE que : Tous les habitants de l’UE ont le droit de leur propre compteur d’electricité , d’allieurs tous les parcelles dans notre parc ont leur propre compteurs , helas sans l’electricité. Honteux .
Et en plus , à cause de la diminution de l’ eau, les chasses de toilettes ne sont plus puissantes et une odeur dégoûtante et malsaine entoure la maison.
N’est-il pas possible que nous payions notre consommation d’électricité et d’eau à la commune et qu’un fonctionnaire surveille ? odeur dégoûtante et malsaine entoure la maison. N’est-il pas possible que nous payions notre consommation d’électricité et d’eau à la commune et qu’un fonctionnaire surveille ? J’ai bien peur que ce problème ne finisse jamais et que de nombreux innocents et personnes âgées soient victimes de la mauvaise gestion qui nous affecte depuis plusieurs années.Je vous prie madame le maire , de trouver une bonne solution pour notre parc jusqu’à ce que les démarches désespérées entre La Baronne , Madame et le Comité , qui n’est pas du tout amiable , aient abouti et que nous ayons passé les quelques années qu’il reste encore peuvent vivre aussi paisiblement dans notre parc qu’avant, une oasis de paix et de tranquillité
Kan een afbeelding zijn van hond, zonnebril en tekst
Leuk

 

Opmerking plaatsen

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / ALWEER PAKJESLEED

 

ALWEER PAKJESLEED
Schat heeft trammelant met een pakje wat vanuit Engeland naar hem is gestuurd.
Uiteraard is dat nooit aangekomen en geen telefoontje noch een briefje in de bus. Wanneer de Franse pakketbezorger een gesloten hek ziet stapt hij niet eens uit .
2x naar het point relais geweest en intussen is het pakketje weer terug naar het verenigd koninkrijk .
Nu komt het : De privé secretaresse van schat = ik dus , werd ingezet om de afzender een mail te sturen .
Hierop kwam redelijk snel een antwoord dat hij zich beter tot de pakjes bezorgdienst kan wenden , doch aan hen heeft hij geen 33 pond betaald voor de verzending; schat acht de verkoper aansprakelijk dus een tweede brief ertegenaan , weer door mij ; behalve eten en de wekelijkse boodschappen heb ik de ganse dag secretaresse gespeeld wat een beroep is wat ik nooit zou kiezen .
Niet lang na brief 2 kwam antwoord 2 , zo mogelijk nog korter : alle gegevens van de pakketdienst , zonder aanbod tot hulp , begrip of excuus.
Nu werd mijn schat echt boos : die vent draait eromheen…. hoe zeggen ze dat ook weer in het Engels ?
Mijn antwoord : beating about the bush , en hij verdween weer naar zijn bureau om het volgende antwoord te schrijven , maar nu van boze aard.
Intussen werd ik flauw van dat vertalen met een half oog op de TV , dus toen hij kwam vragen hoe beating about the bush precies geschreven wordt spelde ik het woord fonetisch : B O E S J…. wat hij keurig noteerde zodat ik terstond de slappe lach kreeg , ik kon niet meer ophouden.
Eigenlijk erg gemeen want schat is dyslectisch en dat is natuurlijk erg genoeg ; gelukkig kon hij er zelf ook om lachen .
Nu is mail 3 de deur uit ; volgens de regelementen van EBay krijgt de verkoper 3 dagen om met een bevredigend antwoord te komen en indien niet , dan volgt een zeer slechte recensie welke zijn nering geen goed zal doen.

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / OPRUIMWOEDE

Mijn schat is weer goed opgeknapt want is weer ongecoordineerd aan de arbeid , van voor naar achter en links naar rechts.

De tonnelle bij de logeerkamer loopt na regen niet goed af , de voorste drie poten die in een muurtje gemetseld staan moeten vlgs hem liefst 25 cm korter OEI … ik heb hem geadviseerd om maar eens met 20 cm te beginnen .

Afslijpen betekent echter dat de poten later weer op het muurtje moeten en daarvoor dacht hij hoekjes te gebruiken ; geen schijn van kans met een flinke mistral.

De tonnelle bij de keuken heeft hij destijds met ronde steunen van een oude professionele feesttent in het terras geschroefd en dat systeem heeft tot op heden alle stormen doorstaan , bovendien wist ik zeker dat we die minimaal 20 hebben en in een houten wijnkistje bewaard ; dus NIET naar de winkel , ZUINIG met energie en de beurs , en WEL : ZOEKEN in de puinhopen rond het huis , schuur en fietsenhok want het is hier achter de woning net zo’n rotzooi als bij de gemiddelde Varois.

Daar had ik mezelf behoorlijk op de lut…… binnen de kortste keren lagen al mijn schilderijen in de tuin , de dozen kerstversiering , de tent en de kampeerspullen , en toen wist hij het niet meer , ik wel , daar konden die steunen onmogelijk tussen zitten . Jullie raden het al……

Ik plof net uitgeteld in de stoel want de Fee de Logis is vanochtend ook al geweest en dan wil ik ook niet stilzitten , maar alles wat van mij is , is inmiddels keurig opgeruimd : Kampeer uitrusting , kerstspullen , bbq , rookoven , keurig aan een zijde in het fietsenhok  , broederlijk naast 3 plastic laden-kasten met ik denk 40 rollen tape en evenzoveel kitspuiten , verfkwasten en rollers , noem het maar… alles wat Lidl wekelijks in de aanbieding heeft ligt er om nooit gebruikt te worden aangezien schat voor elk akkefietje naar de Brico snelt . AFGELOPEN… ik zet er een punt achter .

Eerst alles sorteren , mijn helft van de schuur is ook klaar : 3 vriezers op een rij , daarop een reserve magnetron , 4 plancha’s ,2  ijspannen , 2 friteuses en allerlei wat ik daarbij nodig heb . Daarboven op een brede plank : schilderijen , lijsten , zakken en bubbeltjesplastic .

Morgen zijn helft van de schuur en daarna onder een zeil achter de logeerkamer nog een keur aan kistjes en kratten , en voorwaar : hij heeft zojuist 3 van die houders gevonden al zaten ze wel op parasolvoeten geschroefd , doch aangezien we geen parasols meer gebruiken laat ik het maar even zo want dat kistje komt deze week zeker nog tevoorschijn . Worden drukke dagen , ook voor mij , om alles in juiste banen te leiden en zorgen dat er vooral veel wordt weggegooid .

blog / HET IS HIER NET FRANKRIJK / KAPITALE PLEISTERS

Zoals ik al enkele malen de loftrompet heb geblazen over de zegeningen van het Franse zorgsysteem , mits men wel over een aanvullende verzekering = mutuelle beschikt , liepen we vandaag toch tegen een probleem aan wat in onze ogen zo buiten proportie is dat we haast van onze stoel vielen .

Volgers weten dat schat in de lappenmand zit en ruim een maand met drain liep gevolgd door almaar volle redons = plastic bidonnetje om bloed en vloeistof op te vangen .

Verkeerde zuinigheid van de kliniek resulteerde in talloze retouren naar St Raphael met de taxi  , die wel vergoed wordt , om telkenmale 2 van die dingen op te halen welke vervolgens na twee dagen weer vol waren , totdat mijn schat er zo zat van werd dat hij met een schroevendraaier een gaatje in zo’n redon prikte teneinde de vloeistof eruit te laten lopen in schrik niet : een plastic boodschappentas welke met wasknijpers aan zijn broek bevestigd was.

GEEN GEZICHT UITERAARD .

Doch schat , goed eigenwijs was met geen stok terug naar die kliniek te jagen hoewel de chirurg hem enige malen aangemaand had en de oncoloog  er aan te pas moest komen : schat ging , de drain mocht eruit , de hele behandelkamer achterlatend in een bloedbad als was er een moord gepleegd. Overigens een zelfde tafereel had ik s’ ochtends al op het toilet aangetroffen toen de zak gevallen was ; jullie begrijpen dat ik daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee was .

Terug uit alweer St Raphael , gewapend met een recept  , een prachtige tamponpleister en zonder drain maakte hij zijn opwachting bij de apotheek .

Dat is dan 368,96 , de ontsmettingsvloeistof kunt u morgen ophalen . WABLIEF?????? Dit is dus Brabants voor ongeloof…… wat kosten die pleisters en worden die niet vergoed ? NEE , ze kosten 330,- e .

Tot mijn grote tevredenheid want ons ben zuunig , heeft hij ze niet genomen daar hier nog een mega kartonnen doos staat vol pleisters , gaas en verbandmiddelen betreffende een open been in December en daar zou ook wel eens wat bij kunnen zitten .

Nu ook wij voortaan niet meer in problemen maar in oplossingen denken is die ook gevonden : Grote dikke pleisters ten behoeve van diepe wonden enkele malen per dag verwisselen in plaats van een maal daags door de verpleegster want nu schat zo handig is geworden met zijn drain kunnen we dit varkentje ook wel wassen.

blog / TIS HIER NET FRANKRIJK / WIJ DENKEN IN OPLOSSINGEN NIET IN PROBLEMEN

WIJ DENKEN IN OPLOSSINGEN , NIET IN PROBLEMEN.
STAAROPERATIE IN DE FRANSE KLINIEK.
Intussen ben ik al een derde van mijn leven weg uit Nederland zodat ik geen vergelijking kan trekken met de huidige verschillen danwel overeenkomsten in behandeling waardoor ik misschien bevooroordeeld ben De Franse aanpak is uiterst grondig en het voorbereidingstraject tijdrovend Het begint bij de oogarts waar je verplicht een recept moet halen voor een nieuwe bril.
Wegens het voortschrijden der jaren bleek sprake van staar dus geen recept maar een vervolgafspraak voor onderzoek waarna het prikken van data.
Met een waslijst recepten naar de apotheek teneinde het voortraject te starten.
Na twee weken druppelen een nieuwe afspraak en een pak recepten voor : uitgebreide bloedtest , onderzoek bij de cardioloog en een vragenvuur bij de anesthésiste ; in ons geval een ‘ gevluchte Russin ‘ die zich verplaatst in een Porsche Carrera met ipv een kenteken haar naam : Elena.
Buiten deze uitspatting is het een zeer bekwame , knappe en bevlogen arts . Bloed okay , cardioloog niet 100% tevreden maar gaf toch zijn fiat ( niet de auto ) hij is een drama queen die zich verplaatst in een klein dames-cabrioletje en vervolgens nam Elena wat meer tijd in beslag gezien mijn pléiade aan allergieën.
Ze neemt geen enkel risico.
Gewapend met alle info volgde de afspraak met de chirurg die in diverse klinieken in ons departement opereert ; de oogarts kijkt slechts mee .
Een paar dagen voor de operatie nogmaals naar de oogarts om de puntjes op de I te zetten waarbij ik uitgebreid mijn krakkemikkige constitutie heb beschreven : door ernstig rugletsel is het onmogelijk voor mij om plat te liggen hetgeen voor een operatie onontkoombaar is . Jaren geleden tijdens het plaatsen van een stent is het in Frejus goed fout gegaan en scheurde ik diverse wervels .
Vanmiddag mocht ik aantreden voor oog 1.
Geïnstalleerd in een mooie zonnige kamer met verstelbaar bed en wat komische kleding voor de steriliteit : een wegwerp onderbroek taille unique met pijpjes en michelin-man elastiek. Wegwerp slofjes en : een mooie katoenen pon geheel in de stijl van hier , bedrukt met schelpjes motief . Helemaal leuk.
Ik was al in slaap gesukkeld door het zonnetje toen de zuster kwam druppelen en 10 minuten later weer .
Daarna wederom weg gdoezeld , kwam de brancardier met een rolstoel ; als een kerstcadeau gehuld in goudfolie naar het bloc-opératoire gereden om op de operatietafel geschoven te worden.
Een en ander betreffende mijn mankementen was nog niet doorgegeven zodat ik de uiterst vriendelijke verpleger moest uitleggen dat liggen er niet inzat , doch op mijn woorden : Ik heb een klein probleem volgde zijn antwoord :
Madame : wij denken hier aan oplossingen, niet aan problemen.
Er werd een keur aan kleine kussentjes en steuntjes bij elkaar gezocht waarmee een prinses op de erwt-bed ontstond .
Een naald ingebracht voor eventuele verdoving en zuurstof voor mogelijke allergische reacties.
Daarna trad de chirurg aan die bij de assistenten informeerde waar deze buitenissige operatie tafel toe diende .
Nu heb ik wel slechte ogen maar mijn oren werken prima …….
De chirurg : Wat stelt dit voor?
Madame kan niet plat liggen …..de chirurg : Wel …. Dat doen we dan wel onder narcose .
Oef… ik voelde mijn wervels al scheuren bij de gedachte dus naar lomp Hollands gebruik bracht ik direct de bezwaren op tafel :
Dokter, als ik hierdoor iets scheur of breek komt dat op het conto van de kliniek.
Dat maakte indruk Er werd nog wat gerommeld zodat mijn benen intussen in de lucht staken waardoor de rug plat kon , kussen onder het hoofd en het feest kon beginnen.
Nu die naald toch eenmaal in de arm zat verzocht ik ook maar gelijk om een paar stootjes anesthesie.
De klus was toen in 5 minuten geklaard en niets gevoeld .
Op mijn vraag of deze procedure over twee weken bij het tweede oog nog in hun geheugen zou zijn opgeslagen moest het hele gezelschap lachen : Madame , zo n patient hebben we nog nooit gehad dus maakt u zich geen zorgen.
Hier denken wij in oplossingen , niet in problemen .
Daarna terug naar de zonnige kamer voor de Franse versie van het vieruurtje, het goûté: Koffie met lekkers.
Helaas glutenallergie doch er was alweer aan een oplossing gedacht : vruchtensap , koffie , chocolade pudding , yoghurt , abrikozenjam plus een pakje chocomel, al heb ik dat laten staan.
Aankleden , daarna voor een gesprek naar de oogarts en toen stond schat klaar voor de terugreis van 1 kilometer ; we wonen schuin tegenover de Pole de Santé.
Nog een paar uur mistig gekeken maar nu aan een zonnebril toe.
Het lijkt wel een verschijning van de heilige maagd ; we zullen nieuwe gloeilampen moeten kopen.