hoofdgerecht / kip KIPPENBOUTEN IN DE OVEN MET SINAASAPPELSCHIJVEN EN AARDAPPELS

Maak een smeersel van 70 gr. Honing , een thl. Sumak en twee eetl. Sambal Oelek

Smeer hiermee Kippenbouten in .

Rasp eroverheen de zestes van een Sinaasappel

Schik de bouten in een ovenbak en leg de gewassen kleine Aardappels in de schil ertussen , bv. Rattes .

Snijd twee Sinaasappels in dunne schijven en leg die bovenop de bouten zodat ze niet te zwart worden .

 

Bestrooi met Zwarte Peper en Zeezout uit de molen .

Spray Olijfolie over het geheel en plaats ong. een uur in de oven , voorverwarmd op 210′    let op : oventijden kunnen nogal uiteenlopen.

Serveer met een flinke bak Salade of Boerenkool met Knoflook uit de wok.

columns STOOM UIT MIJN OREN

Dacht ik gisteren nog dat ik na maanden stress over onze definitieve emigratie naar Frankrijk de mappen kon sluiten en op de aflevering van de Carte  Vital alles geregeld is dient alweer een nieuw probleem zich aan , ditmaal door toedoen van mijn schat.

In eerdere blogs heb ik al eens melding gemaakt van het feit dat hij in hoge mate beinvloedbaar is door elke vorm van reclame , aanlokkelijk lijkende aanbiedingen , voorverpakt voedsel met een leuk uiterlijk en niet in de laatste plaats verkoop trucjes van een aantrekkelijke juffrouw .

In het niet al te grijze verleden heeft hij zich zo een aanbieding laten aanpraten door SFR , dit keer door de telefoon, waarbij hem werd verzekerd dat we hierdoor minder zouden  gaan betalen… in dit geval ik dus , omdat het mijn abonnement is .. maar dit terzijde .

Uiteraard is zo’n aanbod dat te mooi klinkt om waar te zijn ook niet waar , maar helaas kom ik daar altijd pas achter als het leed is geschied en ik de maandelijkse administratie verwerk waarbij  alle bankafschriften zorgvuldig gecontroleerd woorden  en om die reden alle bonnetjes ook bewaard blijven .

Elk bonnetje waarbij mijn schat vermoedt dat dat het daglicht niet kan verdragen krijg ik pas op de administratie dag en na zachte dwang .

Het uitermate aanlokkelijke aanbod betrof : extra mega bites of hoe dat ook mag heten op de computer , waaraan we niets hebben want internet komt hier nog altijd over telefoondraden . Een vaste telefoon van SFR ; ook die is overbodig omdat we al een telefoon van Orange hebben vanwege die draden waarover internet binnenkomt .   Een TV pakket , nou daar zat ik al helemaal niet op te wachten want dan moet ik kijk en luistergeld betalen… en een mobiel abonnement eveneens inbegrepen ; ook al niet nodig omdat we al twee I-phones hebben van KPN .

Per saldo kwam deze superaanbieding  meer dan dubbel zo duur uit dan het oude abonnement.

Hemel en aarde heb ik moeten bewegen om de zaak ongedaan te maken aangezien het omgezette abonnement helemaal niet op naam van schat staat en hij dus absoluut niet gemachtigd was daar verandering in te brengen.   Drie aangetekende brieven en veel boze telefoontjes verder was het kookpunt bereikt , gebeld ,  de hoofd verantwoordelijke , die ik na drie  iets minder verantwoordelijke goden aan de telefoon kreeg , de huid zo gruwelijk  vol gescholden dat ik uit de strijd kwam met een aanbieding voor een jaar a raison van 22,90 p.m. . alleen internet zonder verdere opties..

Content zou je denken…. maar helaas…. een maand later werd 7,90 e  afgeschreven voor de mobiel die we niet hebben want aangegeven dat ik geen enkele optie wenste had ik op deze tegenvaller niet gerekend en een toestelletje hebben we ook niet .

Schat die graag boodschappen doet zou wel even naar de SFR boutique om verhaal te halen , ik kan niet goed staan ; de rij wachtenden is daar altijd erg lang… ook al een teken aan de wand.

Goed ingepeperd want ik ken mijn pappenheimer : Laat je niets aanpraten… koop niets en teken ook niets.  Alweer helaas……. schat kwam terug MET een flut mobieltje van toch nog 59,- euri  want de charmante dame had hem verzekerd dat hij een abonnement heeft wat weliswaar was ondergebracht in mijn pakket en omdat ik die optie niet  wenste werd schat er  mee opgezadeld , hij had zich nl dat voordeel aan laten praten .

Nu heb je wel 7 dagen de tijd in Frankrijk om terug te komen op een te snelle aankoop maar mijn lief was met geen tien paarden meer terug naar die winkel te trekken … voor schut gaan bij die leuke juffrouw kan hij niet hendelen…. liever had ik mijn verlies genomen en een jaar abonnementskosten betaald dan er nog een telefoon bij te kopen die we toch niet gebruiken..

En als je dan denkt dat je alles gehad hebt …….

Begin ik gisteren aan de administratie en zie tot mijn ontsteltenis voor ruim 100,- euri afschrijvingen terwijl  mijn rekening aan SFR en veel andere bedrijven nog altijd per cheque betaald worden  want ik blijf graag baas over mijn eigen geld.  Hoe zijn die in godsnaam aan mijn rekeningnr. gekomen want een RIB had schat niet bij zich en ook ons banknr stond niet op zijn nota…

Enfin… blijkt dat hij behalve dat onnozele mobieltje ook nog een verzekering , 4mg en  een silvercard aangesmeerd heeft gekregen en bovendien 17,98 en 22,99 aan belkosten met dat stomme ding aangezien ik had gezegd dat het dan ook maar gebruikt moest worden .

Toen ben ik ontploft , de stoom kwam uit mijn oren… .  als ik kwaad wordt en dat gebeurt zelden , dan kun je je rustig bergen.

Daarvoor neem ik sinds kort mijn toevlucht tot sociale media want dan krijg je direct antwoord ; gaat stukken sneller dan uren in de wacht en anderen kijken mee…. daar houden bedrijven niet van.

Aangegeven dat de juffrouw van deze franchise SFR winkel mijn schat heeft opgelicht  , misbruik gemaakt van een oude man die een beetje van het pad af is en nauwelijks Frans verstaat … dat ik aangifte zou doen wegens oplichting en misbruik maken van een kwetsbaar persoon en het antwoord volgde stante pede….

Beetje heen en weer gemaild  , scans gestuurd van het nieuw aangesmeerde contract met onnozel mobieltje  en er wordt aan gewerkt …

De jongeman stelt zich zeer welwillend op , ik heb  goede hoop .

oosters KOREAANSE GROENTEN KOM

 
Deze Koreaanse Noedelschotel is geinspireerd door de smaken van Koreaanse kruiden , met de niet traditionele toevoeging  van Ahorn siroop . Je kunt varieeren met groenten van het seizoen maar zorg ervoor dat je  contrast houdt tussen kleur en textuur om een harmonieus geheel te krijgen.
Deze Noedels kunnen zowel warm als koud geserveerd worden .
In dat geval koel je de Noedels na het bereiden in koud water voordat je ze in de kommen doet .
INGREDIENTEN  VOOR DE KOM:
 • 1 Aziatische Aubergine [ deze zijn kleiner als de onze en soms wit/geel ]
 • ¾ kop plantaardige Olie [bv zonnebloem of arachide]
 • ½ kop Peultjes
 • 1 middelgrote Wortel
 • ½ pakje Enoki champignons
 • 4 Lente Uien
 • 250 g gedroogde Ramen Noedels of 500 gr. verse Chow Mein Noedels
 • ¼ kop Rijstazijn

INGREDIENTEN VOOR DE SAUS :

 • 4  eetl. Gochujang = Koreaanse hete Rode Peper saus… recept op youtube als je het niet kant en klaar kunt vinden.
 • ¾ kop Rijstazijn
 • ¼ kop Ahornsiroop
 • 1 eetl. gegrilde Sesamolie
 • 4 eetl. gemalen mengsel van Escale en Coree=gefermenteerde Koreaanse Piment , of te koop in de Aziatische winkel.
 • 3 eetl. heldere Japanse Soyasaus
 • 4 eetl.Sesamzaadjes

SAUS BEREIDEN :

Doe alle ingredienten behalve de Sesamzaadjes in een kom.

Verwarm een kleine bakpan 5 min op hoog vuur , doe er de Sesamzaadjes in en blijf roeren om ze licht te grillen .

Doe ze in de kom als ze goudbruin zijn en vermeng goed. Deze saus blijft een paar weken goed in de koeling .

NOEDELS  BEREIDEN:
Snijd de aubergines in staafjes . Verwarm de olie in een pan en bak de staafjes in twee of drie keer tot ze goudbruin zijn . Laat uitzweten op keukenpapier.
Haal de peultjes af en blancheer een minuut in kokend water . Laat afkoelen in koud water en giet daarna af .
Snijd de Wortel in sliertjes.
Snijd de onderkant van de Champignons af.Snijd  de Lente Uitjes in schuine stukjes.
Breng 12 koppen water aan de kook in een ruime pan , voeg de kwart kop Rijstazijn toe en kook de Noedels Al Dente   
Afgieten en in de kommen doen of af laten koelen in het geval van koud serveren.Garneren met de voorbereide ingredienten en een royale portie van de saus..

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / SCHAAP IN NOOD IN DE ACHTERTUIN

Biologie was op de middelbare school met stip mijn slechtste vak… en dat terwijl ik tot dan toe altijd midden in het bos had gewoond en mijn vader er een soort van hobby-kinderboerderij op na hield. Buiten studeren hield ik me toentertijd bezig met boeken lezen , schilderen en kleren naaien…. de natuur nam ik voor normaal aan… ik wist niet beter .
Dat gebrek aan interesse heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag op een haartje na onmin kreeg met de herder .
Enkele keren per jaar loopt de herder achter ons perceel op de heuvel met zo tegen de duizend schapen…. 4 Zwarte honden die allen zijn afgeleidt van Bordercollie’s , 2 Pyrenese Berghonden en 2 Leonbergers houden de boel in bedwang .
Tijdens onze lunch stond alles gezellig te grazen in onze achtertuin en ook de herder en herderin zaten aan de picknick .
Ik zag wel dat een Leonberger een schaap probeerde de corrigeren en dat het schaap de hond een kopstoot gaf , zei nog tegen mijn schat dat dat me verbaasde ,doch sloeg er verder geen acht op . Tot na de middagpauze de troep verder de berg op trok… en een schaap achterbleef en lekker leek te grazen…
Na een half uur was al het blatend vee uit het zicht verdwenen behalve dat ene schaap… ze blaatte een beetje zielig alsof ze hulp riep en keek alsmaar angstig in het rond waar haar vriendinnen gebleven waren.. vreemd dat ze bleef grazen zo leek het….maar toen ik opstond om af te ruimen zag ik dat ze zojuist bevallen was en haar jonkie stond af te likken…. Toen raakte ik in paniek … want totaal geen verstand van het leven in de natuur… het eerste wat in me opkwam was de politie bellen om te vragen of zij contact konden leggen met de herder die al een poos uit zicht was.
Na 5 minuten stond de herder achter het hek… waarmee ik me dacht te bemoeien… de politie… ik zou wel niet goed sporen…. mijn verontschuldiging dat ik een stadse ben [ lieg lieg ] en geen verstand heb van de natuur , bovendien liepen de tranen over mijn wangen vanwege dat wanhopige dier , en dat zag hij ook was kennelijk genoeg excuus en hij legde mij uit dat het schaap een poosje daar zou blijven om zijn jong schoon te likken en op adem te komen en hij wel zou terugkeren om ze op te halen.
Een uur later dook hij weer op … en sleepte het jong aan de poten mee… schat was in alle staten maar inmiddels was bij mij een lichtje gaan branden want poesjes pakken hun jongen bij het nekvel dus heb ik hem gezegd dat dat wel zo zou horen in de natuur want de herder heeft er voor gestudeerd. Weer een uur later kwam een gedeelte van de kudde voor de 4e keer langs om naar de overnachtingsplek te gaan en liep de herder met de baby in de armen… ik ben blij dat het goed is gegaan want was echt van slag…
En nu maar hopen dat de wolven wegblijven bij de 3 overnachtingskampen die hier zijn opgezet voor de kudde”s want de wolven hebben in Bormes al schapen gedood en tussen daar en hier is onafgebroken woeste natuur… verleden jaar is hier ook een wolf gespot…

columns CADEAU VAN DE MAAND

Zoals we in vervlogen tijden in Nederland de catalogus van Wehkamp, Otto of Neckermann in de bus kregen worden we heden ten dage nog steeds verrast met bergen papierwerk van hun Franse tegenhangers met welluidende namen als : Blanche Porte , Vitrine Magique , Temps L , Maison & Comfort en iets minder poetisch : Witt en Damart die een meer Duitse achtergrond hebben en betere waar leveren zoals Zwitsers ondergoed e.d..

Elk half jaar een lijvig naslagwerk en elke twee weken bergen folders om het clienteel eraan te herinneren dat die catalogus ergens tussen de tijdschriften moet liggen .    Wat een papierverspilling , het zou verboden moeten worden al moet ik met het schaamrood op de kaken bekennen dat ik me ook geregeld te buiten ga aan het bestellen van zaken waarvoor ik mijn kostbare tijd niet wil verspillen met zoektochten door winkels waar ik helemaal niet heen wil ; ik haat winkelen .

Het allergrappigst aan deze verkoopmethode is dat er elke maand een ander CADEAU VAN DE MAAND verbonden is aan het bestelformulier , ongetwijfeld  om de kooplust aan te wakkeren en het betreft altijd iets wat je sowieso niet nodig hebt en aantrekkelijk van kleur is …. psychologie????      Ik ga ervan uit….                                                                                                                            Nog curieuzer is dat ik ook altijd wel iets nodig heb waarvoor ik de deur niet uit hoef en daarom mijn energie voor belangrijker zaken kan gebruiken zoals Outlet Stores van fijne merken…. en tweemaal per jaar de Bijenkorf … mijn actieradius strekt helaas niet verder.

Om terug te komen op de diverse  Cadeaus van de maand …. Je hebt ze nooit nodig  , weet niet wat je ermee moet doen , vaak hebben ze een hoog kermis gehalte en ALTIJD mankeert er iets aan.    Immer artikelen die wegens fabrieksfoutjes afgekeurd teruggenomen moeten worden en waarvan de kosten van repatriering naar hun oosterse herkomst duurder is dan vernietigen .

Opvallend vaak zijn er nylon spreien  als geschenk waarvan je haren gaan knetteren dus die dienen hier als afdekkleed tijdens verfklussen . Ordinaire kermishorloges dito… gaan enkele maanden mee tijdens het doe het zelven . Rol koffertjes die niet aan cabinematen voldoen en veel nylon of doudoun jasjes [ zeer populair ] waarvan ik er al 4 in de boerderie in de Lot heb hangen voor koele zomeravonden… samen met statische fleece Kerst plaidjes  , al zit in de winter  dat huis op slot .                                                          2 lila en 2 zuurtjes roze eveneens nylon pluchen badjassen , ook verhuisd naar de Lot voor algemeen gebruik en zo kan ik nog wel even doorgaan want in die 20 jaar dat ik in Frankrijk ben heb ik al veel besteld en veel verzameld .

Ernstiger was het “reuze handige” plastic gebeuren waarmee ik kon raspen , schaven en wat al niet meer.. ik heb het in de kliko gekieperd , uiteraard ook weer op de boerderie nadat ik nagenoeg mijn hele vingertop eraf geschaafd had en in allerijl gehecht moest worden door de apotheker… het ziekenhuis is daar een uur rijden en ik bloedde als een rund door 2 theedoeken heen ; helaas , een eerste hulpdoos was nog nooit aangeboden als cadeau van de maand .

Grappiger was enige jaren geleden  een sprei van fleece met nylon bovenzijde waarop Westy hondjes gedrukt stonden…. leuk voor mijn Buuf met Westy bedacht ik maar de hondjes aan de bovenrand waren ondersteboven op het stof gedrukt .

En vanmiddag kreeg ik bij de bestelling van 2 fraaie kanten zomerblouses een felrode doudoun als geschenk… er kwam een gruwelijk synthetische geur af en legde het jack op een tuinstoel om te luchten  . We dronken koffie en wat lacherig zei ik tegen mijn schat : ik heb nog niet gezien wat…. maar ongetwijfeld mankeert er iets aan want ze staan voor 29 e. in de catalogus…. dat gezegd hebbend kreeg ik een spontane aanval van de slappe lach want de zakken zitten niet gelijk.. de ene zak  zit een hele doorstik streep lager dan de andere…  die kunnen ze aan het eind van het seizoen ook niet terugsturen naar de Filipijnen….    Weer een jack voor de boerderie waar wij zelden meer komen nu de jeugd bezit van het huis genomen heeft… ze zullen er warmpjes bijzitten met al die nylon afdankers van mij…