dessert / glutenvrij GRIESMEELPUDDING

100 gr Griesmeel van Tarwe -Rijst of Mais.

Ik gebruik Mais gries vanwege gluten intolerantie.

Een halve liter Volle Melk en 2dl Room

Suiker en Vanillesuiker naar smaak toevoegen

Breng Melk en Room aan de kook en roer er dan met de klopper beetje bij beetje het Griesmeel bij terwijl je het vuur laag hebt gezet.

Laat een minuut of drie binden maar blijf wel roeren .

Op het laatst kun je er bv. Rozijnen of geconfijte vruchtjes door mengen .

Spoel je vorm om met ijskoud water en giet de pudding er in .

Af laten koelen en daarna nog een paar uur in de koelkast zetten .

Dan storten op een plat bord of schaal.

Ook lekker met een vers gemaakte vruchten coulis .

columns SOCCA , EEN PLAT BROOD UIT NICE

Het symbool van de authentieke keuken van Nice is de Socca , een groot plat brood op basis van kikkererwtenmeel en dus glutenvrij . Vroeger werd dit gebakken in een ondiepe koperen schotel of pan in een houtoven zoals over de grens in Italie gebruikelijk was . Door de vele grensverschuivingen in het verleden kwam dit recept ook in Nice terecht .

Het verhaal wil dat de vissers uit Nice dit brood aten voordat ze s’ochtends vroeg uit voeren naar zee , want in die tijd was Socca het maal voor de arme bevolking terwijl het tegenwoordig erg populair is bij de goed betalende toeristen , die er graag een punt van nuttigen tijdens het aperitief met een koel glas Rose .
 

Heerlijk met een knapperige korst en een zacht binnenste , bestrooid  met peper en zout uit de molen en zo warm mogelijk ter plekke opgegeten .Socca dans le Vieux-Nice (Alpes-Maritimes, France)

Zoals we Socca vandaag de dag thuis maken , zonder houtoven , zal hij niet hetzelfde smaken als het origineel hoewel je de authentieke smaak aardig benadert als je de temperatuur van de oven zo hoog mogelijk zet  en na enkele minuten overschakelt op de grill stand . 

brood / glutenvrij BRUIN BROOD

Glutenvrij Bruin Brood bakken

Om een luchtig glutenvrij bruin brood te bakken kun je het best enkele soorten meel mengen .

450 gr. Meel    ik nam 200 gr. Teff , 150 gr. Maismeel en voor de overige           100   gr  een mengsel van Tapioca , Zonnebloempitmeel , Lijnzaad en                           Sesamzaadjes .

350 ml. warm Water [ niet heet ]

40 gr. Roomboter op kamertemperatuur

1 Theel. bicarbonaat = bakpoeder

1 Afgestreken eetl. xantaan gom

2 Eieren en 10 gr. Bakkersgist  ; mag je geen Eieren , neem  dan een vervanger  op lupine basis

Meng alles 5 minuten door elkaar met deeghaken .

Doe het deeg over in de vorm bekleed met bakpapier en laat 50 min. rijzen op 30′ ;  ik doe dit in de oven met de deur open .

Daarna het brood afbakken op 200′ gedurende ongeveer 40 min.

 

 

blog met recept DE IJSPAN SOAPSERIE IN DRIE EPISODES …. 1 , 2 EN 3

 

Zoals mijn volgers weten ben ik zeer gehecht aan mijn ijs pan waarmee ik ijs maak zoals ik het graag eet , nl niet te glad   .

Sinds jaar en dag had ik er twee , een in Nederland en een in Frankrijk , en op enig moment heb ik mijn Nederlandse exemplaar bij mijn Engelse buurvrouw in de vriezer gezet bij wijze van bruikleen .                                              Vier jaar geleden vertrokken deze liefste buren die je je maar kunt wensen om gezondheidsredenen terug naar Engeland en de woning werd verhuurd aan een eveneens Engelse tuinierster .                                                                          Zij echter beweerde dat er geen ijs pan was want ze had nergens zoiets gezien in de kastjes…..en ook alle gezamenlijk aangeschafte tuingereedschap was met de muziek mee…..                                                   Jammer dan , ik had er immers nog een …..

Een half jaar geleden dacht ik eens ijs te gaan maken ; de pan werd recht uit de vriezer op het aanrecht door mij gevuld en het deksel met zoutoplossing erop gezet …. normaal is het ijs dan klaar in een kwartiertje en dat was het nu ook …..al was het oneetbaar geworden doordat de zoutoplossing had gelekt door een verroest gaatje…. zout en roest in mijn toetje…..

Dan ga je tegenwoordig googelen voor een nieuwe pan en komt tot de onzalige ontdekking dat hij al sinds 2011 niet meer in productie is .. Toch maar even een mail gestuurd naar de Nederlandse importeur , kookwinkel #Potten en Pannen# in Utrecht die mij helaas op dat moment niet kon helpen maar tot mijn groot geluk en verbazing na enkele weken een mail terugstuurde dat ze per toeval in het magazijn een deksel gevonden hadden die ik gratis mocht hebben tegen verzendkosten   ; ik  was zo gelukkig als een hond met zeven staarten .  Mijn schat nam na aankomst het doosje mee naar de schuur teneinde het deksel met de pan in de vriezer te zetten tot de volgende ijs bereiding….. dat was gisteren…. ECHTER : de roestplekjes op het oude deksel door schat gerepareerd  met kit lachten mij toe en de zoutoplossing begon al weer te sijpelen toen de pan op het aanrecht stond …

en wat er toen allemaal voorgevallen is in de echtelijke woning zal ik niet in detail vertellen maar ik kan jullie verzekeren dat de woordenwisseling heftig was :   SCHAT HAD   HET NIEUWE DEKSEL IN DE KLIKO GEKIEPERD…… maar dat is enkele weken geleden dus die zien we nooit meer terug….

Maar omdat ik in mijn leven altijd zo netjes heb opgepast is de Here mij goed gezind en door een uiterst wonderlijk toeval vond ik mijn tweede pan vanmiddag terug in de tuin van de buurvrouw  , waar nu verbouwd wordt en ik als opzichter fungeer voor mijn aanstaande nieuwe buuf uit Dallas   …. Ergens uit een afgebroken abri de jardin gekukeld…. het is een door God gezonden mirakel…  Ik beschik nu over EEN goede ijs pan geassembleerd uit twee oude :

Het deksel van de pan uit de tuin is nog prima en kan nu op degene die ik had terwijl van het terug gevonden exemplaar de bodem roest en daar dus zoutoplossing uit sijpelt  .

Met mijn schat is het intussen ook goed gekomen….hoewel….. ik ben er nog niet zeker van of ik de roestvlekken in mijn kanten tafelkleed , waarop hij de diverse onderdelen geplaatst heeft , nog ooit verwijderd krijg…

Kleinigheidjes blijf je houden

IJSPAN BASIS RECEPT GROF IJS OF IJS TAART

Andere IJs recepten vind je op mijn website onder Kookboek Index

Ik heb een ijs pan die volgens hetzelfde principe werkt als de wijze waarop men ijs maakte toen ijsmachines nog niet bestonden.

De roestvrijstalen pan moet altijd minimaal 24 uur in de vriezer staan omdat de materie die in de koker zit zijn werk alleen maar doet in combinatie met de gevulde dubbele wand , als die stijf bevroren is.
De hoeveelheid die aangegeven wordt voor Vruchten ijs is 1 beker Slagroom die niet perse geklopt hoeft te zijn ,
1 beker Vruchtenpulp of Sap , ik doe dat in de blender,
en 3/4 beker Suiker.

Yoghurt in plaats van Slagroom kan ook.

Mascarpone ijs:                                                                                                                            1 pakje slagroom mengen met 125 gr. Mascarpone en dezelfde hoeveelheid rood fruit [ kan ook diepvries of blikje ]  en 7 eetlepels suiker .                  Likeur die past bij de vruchten die je gebruikt.
Alcohol bevriest niet dus HEEL weinig!

Ook Ananas en Kiwi zijn zeer moeilijk te bevriezen en geven een slecht resultaat.

Roer alles goed door elkaar en doe het in de ijs pan die je niet meer terugzet in vriezer of koelkast.
De pan doet nu zijn werk.


Na een kwartier het deksel eraf halen en nog eens stevig omroeren.
Na nog een kwartier is het IJs goed.
Voor Vanille , Chocolade of andere smaak houd je gewoon het recept aan wat je hebt.

drank PAARDENBLOEMEN LIKEUR

 

PAARDENBLOEMEN LIKEUR

Paardenbloem heet Pissenlit en zo ruikt het ook , maar de smaak van deze likeur is zo hemels of dat dat engeltje ….. je weet wel…; bovendien zou je het een medicijn kunnen noemen want werkelijk…. Paardenbloem aftreksels helpen tegen diverse kwalen .

Het bevordert de werking van de lever , is goed voor de urine wegen en vochtafdrijvend , helpt bij slechte stoelgang , osteoporose en nog diverse andere ongemakken.

In het voorjaar heeft iedereen met een tuin voldoende materiaal om voor een heel jaar vooruit een medicinaal kruidenlikeurtje te brouwen en zoals bij elke likeur geldt : hoe langer hij staat des te lekkerder hij wordt.

Compleet vergeten ontdekte ik deze week in mijn welgevulde drankvoorraad , verstopt tussen de struiken onder in mijn tuin , nog enkele kleine flesjes die nu aangelengd met een beetje prikwater dienst doen als gezond en lekker aperitiefje .

Het is bijna weer voorjaar en ik kan het iedereen aanbevelen .

JAMPOT 3/4 vullen met Paardenbloemen , alleen de gele blaadjes , zo min mogelijk groen erbij.

Afvullen met Alcohol , Brandewijn of Wodka en de gedroogde schil van een bittere Sinaasappel erbij doen .      Ik heb alcohol van 90%  , anders het recept aanpassen ofwel wordt de likeur minder sterk .

Pot twee weken laten staan , dan zeven ,

Daarna 5 jampotten Water , 12 eetlepels  Suiker met een gedroogde Sinaasappelschil en een flinke snuf Kurkuma in laten koken tot een siroop

en  deze heet op de gezeefde vloeistof gieten .

Overdoen in flessen en nu minimaal enkele maanden donker wegzetten .

hoofdgerecht / italiaans POLENTA MET FLORENTIJNS EI

Polenta is een dikke Italiaanse pap die gebruikt wordt als basis van een maaltijd zoals wij Aardappelen gebruiken .                                                                   Je kunt hem direct eten bij de warme maaltijd als vervanger van Aardappelpuree ; of afgestreken in een bak een nacht  laten opstijven om de volgende dag in blokken gesneden te bakken of te grillen .

                                                                                In plakken gesneden en gebakken of gegrild kun je er een soort Bruscetta van maken en gebakken  als dobbelstenen met een stukje Gorgonzola erop erg lekker bij het aperitief .

Ik gebruik Polenta vaak als bodem voor Oeuf Florentine met Spinazie of Snijbiet , gewokt met Pijnboompitten , Knoflook en stukjes Tomaat .

Bovenop leg ik dan een gepocheerd Ei.

 

 

Meestal wordt Polenta gemaakt van geel Maisgriesmeel , maar kan naar smaak ook gemengd worden met Boekweit of Kastanjemeel afhankelijk van de verdere afwerking .  Bv. met 50 gr Kastanjemeel gemengd als puree bij Paddenstoelen ragout .                                                                                                          Of gemengd met 50 gr. Boekweitmeel , af laten koelen en de volgende dag  in blokken gesneden grillen met  BBQ Worstjes .

Voor 2 personen gebruik ik :

100 gr. Maisgriesmeel of 50 / 50 als ik er een andere glutenvrije soort bij doe.                                                                                                                                                      3dl  Water  of Runderbouillon                                                                                               2 Laurierblaadjes en een Kruidnagel                                                                                   1,25 dl. Melk                                                                                                                                    Flinke klont Boter                                                                                                                         Veel geraspte Parmezan                                                                                                             Afgestreken tl. Zout , snufje gemalen Foelie en Komijn .

Gebruik twee pannen die in elkaar passen om de Polenta Au Bain Marie af te kunnen afmaken . Breng de kleinste pan gevuld met een bodem Water/ Runderbouillon met de Laurier , Zout en de Kruidnagel  aan de kook en de grotere pan met 3 dl. Water .                                                                                     Intussen meng je Maisgriesmeel en Melk in een kom tot een gladde pap en giet dit bij het kokende water/ bouillon terwijl je goed klopt.                                   Als de polenta dik wordt zet je de pan in de grotere pan met kokend Water en draai het vuur laag .

Laat de Polenta  twintig  minuten op laag vuur Au Bain Marie sudderen en roer er een flinke klont Boter en heel veel geraspte Parmezan door .

Je kunt de polenta nu meteen serveren bij de maaltijd .

Ook kun je de Polenta af laten koelen , glad gestreken in een  bak die je bekleed met plastic folie en instrijkt met wat Olijfolie . Daarna een nacht in de koelkast op laten stijven .                                                                                                Nu kun je er allerlei variaties op toepassen …

VLOOIEN EN TEKEN BIJ DE HOND BIOLOGISCH BESTRIJDEN

LET OP!!!   DEZE TIPS ZIJN ABSOLUUT NIET VOOR KATTEN  !!!!                     Verdun TEE TREE OIL in een verhouding van                                                                 1 op 5 met water  en smeer dit dagelijks gedurende 3 weken op de huid onder de haren.

Droog Eucalyptus , Salie of Rozemarijn en vijzel dat tot poeder ; hiermee wrijf je de hond om de andere dag in .

Doe een vijfde teentje Knoflook per 5 kilo hond in een lekker hapje gedurende 2 weken , waarna je 2 weken wacht en dan weer herhalen.

Geef de hond elke dag een beetje Karnemelk te drinken .

Insmeren met Lavendel olie werkt ook uitstekend , maar helaas ben ikzelf allergisch voor die geur …. misschien ben ik wel een vlo…

Het enige middel dat in de handel dat het minst belastend is voor de gezondheid van de hond is een halsband van Scalibor ; al hangt daar wel een prijskaartje aan . [ Kassa]

Een stukje vlooienband of een lepel Baking Soda in de stofzuigerzak zal de opgezogen Vlooien wel doden .

hoofdgerecht / vis GEBAKKEN KABELJAUWMOOT MET PESTO KORST EN ZURING MOUSSELLINE

Bereid eerst de mousseline saus voor :

Inkoken in een steelpan : Zuringblad met een beetje Water en een kluit Roomboter.

Giet de warme vloeistof in een zeef en wrijf alles fijn boven de beker van de staafmixer bv. met een hand persje of de bolle kant van een lepel , en doe even terug in de hete steelpan .

Kabeljauw aan beide kanten bestrijken met Peterselie Pesto en snel om en om bakken in hete Olijfolie .   Laten rusten… Intussen mix je een Eiwit in de beker van de staafmixer en giet er langzaam de nog hete vloeistof op .

Schep met een lepel het schuim af , leg de moot op een bord met het garnituur en drapeer er een beetje mousseline schuim  over .     Nu snel opdienen want het schuim is minder stevig dan wanneer je een syphon zou gebruiken .    Wij hadden gebakken Aardappels en een zomerse salade van Bindsla  , Erwtjes en blokjes Tomaat met een zachte Dragondressing .

 

 

hoofdgerecht / wereldkeuken / Noord Afrika / KIP MET CITRUSVULLING

Vul een mooie Kip [ bv Poulet de Loue ] met allerlei Citrusvruchten in kleine blokjes gesneden en gemengd met tenen Knoflook. Ik gebruikte Zoete en Bittere Sinaasappel – Limoen – Citroen en Kumquat . Grapefruit is ook heel lekker maar voor mij niet geoorloofd wegens hartritme medicatie…. jammer want mijn boom hangt haast met de takken op de grond van het gewicht .      Heel goed aanduwen met hier en daar een klein klontje boter ertussen .          Steek met een prikker de opening goed dicht .

Wrijf de Kip in met goede Olijfolie en daarna met Ras al Hanut , Gerookt Paprika poeder met Piment en Kurkuma .    Rijg de Kip aan het spit en plaats in de oven op de stand Kip grillen ofwel aan het spit van de BBQ .   Helaas kon ik mijn grillspies nergens vinden en heb ik de Kip op een rooster boven de bak met Groente geplaatst ;

Natuurlijk de Kip vele malen een kwartslag gedraaid en bedropen met het vocht uit de bak voor een bijna optimaal resultaat .  De volgende keer toch maar in de BBQ..want deze schotel was verrukkelijk .

Onder de Kip plaats je een ovenbak gevuld een flinke scheut Olijfolie , blokken Wortel , Courgette , gehalveerde Sjalotten, Zwarte Olijven en Rattes of Krieltjes bestrooid met takjes Rozemarijn en Peper en Zout uit de molen .  Het vocht van de Kip geeft een heerlijke smaak aan de groente .