blog met recept DE IJSPAN SOAPSERIE IN DRIE EPISODES …. 1 , 2 EN 3

 

Zoals mijn volgers weten ben ik zeer gehecht aan mijn ijs pan waarmee ik ijs maak zoals ik het graag eet , nl niet te glad   .

Sinds jaar en dag had ik er twee , een in Nederland en een in Frankrijk , en op enig moment heb ik mijn Nederlandse exemplaar bij mijn Engelse buurvrouw in de vriezer gezet bij wijze van bruikleen .                                              Vier jaar geleden vertrokken deze liefste buren die je je maar kunt wensen om gezondheidsredenen terug naar Engeland en de woning werd verhuurd aan een eveneens Engelse tuinierster .                                                                          Zij echter beweerde dat er geen ijs pan was want ze had nergens zoiets gezien in de kastjes…..en ook alle gezamenlijk aangeschafte tuingereedschap was met de muziek mee…..                                                   Jammer dan , ik had er immers nog een …..

Een half jaar geleden dacht ik eens ijs te gaan maken ; de pan werd recht uit de vriezer op het aanrecht door mij gevuld en het deksel met zoutoplossing erop gezet …. normaal is het ijs dan klaar in een kwartiertje en dat was het nu ook …..al was het oneetbaar geworden doordat de zoutoplossing had gelekt door een verroest gaatje…. zout en roest in mijn toetje…..

Dan ga je tegenwoordig googelen voor een nieuwe pan en komt tot de onzalige ontdekking dat hij al sinds 2011 niet meer in productie is .. Toch maar even een mail gestuurd naar de Nederlandse importeur , kookwinkel #Potten en Pannen# in Utrecht die mij helaas op dat moment niet kon helpen maar tot mijn groot geluk en verbazing na enkele weken een mail terugstuurde dat ze per toeval in het magazijn een deksel gevonden hadden die ik gratis mocht hebben tegen verzendkosten   ; ik  was zo gelukkig als een hond met zeven staarten .  Mijn schat nam na aankomst het doosje mee naar de schuur teneinde het deksel met de pan in de vriezer te zetten tot de volgende ijs bereiding….. dat was gisteren…. ECHTER : de roestplekjes op het oude deksel door schat gerepareerd  met kit lachten mij toe en de zoutoplossing begon al weer te sijpelen toen de pan op het aanrecht stond …

en wat er toen allemaal voorgevallen is in de echtelijke woning zal ik niet in detail vertellen maar ik kan jullie verzekeren dat de woordenwisseling heftig was :   SCHAT HAD   HET NIEUWE DEKSEL IN DE KLIKO GEKIEPERD…… maar dat is enkele weken geleden dus die zien we nooit meer terug….

Maar omdat ik in mijn leven altijd zo netjes heb opgepast is de Here mij goed gezind en door een uiterst wonderlijk toeval vond ik mijn tweede pan vanmiddag terug in de tuin van de buurvrouw  , waar nu verbouwd wordt en ik als opzichter fungeer voor mijn aanstaande nieuwe buuf uit Dallas   …. Ergens uit een afgebroken abri de jardin gekukeld…. het is een door God gezonden mirakel…  Ik beschik nu over EEN goede ijs pan geassembleerd uit twee oude :

Het deksel van de pan uit de tuin is nog prima en kan nu op degene die ik had terwijl van het terug gevonden exemplaar de bodem roest en daar dus zoutoplossing uit sijpelt  .

Met mijn schat is het intussen ook goed gekomen….hoewel….. ik ben er nog niet zeker van of ik de roestvlekken in mijn kanten tafelkleed , waarop hij de diverse onderdelen geplaatst heeft , nog ooit verwijderd krijg…

Kleinigheidjes blijf je houden

IJSPAN BASIS RECEPT GROF IJS OF IJS TAART

Andere IJs recepten vind je op mijn website onder Kookboek Index

Ik heb een ijs pan die volgens hetzelfde principe werkt als de wijze waarop men ijs maakte toen ijsmachines nog niet bestonden.

De roestvrijstalen pan moet altijd minimaal 24 uur in de vriezer staan omdat de materie die in de koker zit zijn werk alleen maar doet in combinatie met de gevulde dubbele wand , als die stijf bevroren is.
De hoeveelheid die aangegeven wordt voor Vruchten ijs is 1 beker Slagroom die niet perse geklopt hoeft te zijn ,
1 beker Vruchtenpulp of Sap , ik doe dat in de blender,
en 3/4 beker Suiker.

Yoghurt in plaats van Slagroom kan ook.

Mascarpone ijs:                                                                                                                            1 pakje slagroom mengen met 125 gr. Mascarpone en dezelfde hoeveelheid rood fruit [ kan ook diepvries of blikje ]  en 7 eetlepels suiker .                  Likeur die past bij de vruchten die je gebruikt.
Alcohol bevriest niet dus HEEL weinig!

Ook Ananas en Kiwi zijn zeer moeilijk te bevriezen en geven een slecht resultaat.

Roer alles goed door elkaar en doe het in de ijs pan die je niet meer terugzet in vriezer of koelkast.
De pan doet nu zijn werk.


Na een kwartier het deksel eraf halen en nog eens stevig omroeren.
Na nog een kwartier is het IJs goed.
Voor Vanille , Chocolade of andere smaak houd je gewoon het recept aan wat je hebt.