salades SALADE MET GESIERS LOTOISE

 

Gemengde sla of Eikenblad sla wassen en drogen .    Een kwart Komkommer schaven en aanmaken met Azijn , Mosterd , 1 schepje Suiker , Peper, Zout en een halve gesnipperde Sjalot.                                                                                                  Chorizo koken in Rode Wijn tot alles verdampt is en verkruimeld apart houden.                                                                                                                                  Beetje Roomboter in een pan met 2 gesnipperde Sjalotten en laten zweten. Dan Gesiers en Gevogelte Levers erbij doen en met Peper en Zeezout uit de molen en een snuf Foelie  zachtjes laten smoren ; Ong een kwartier.                  Schep alles uit de pan en bak hierin Broodcroutons.                                          Houd die ook even apart en breng het kookvocht op smaak met Vijgen azijn en Notenolie.                                                                                                                        Schep het vlees nog lauw over de Sla met Komkommers en bedek met stukjes Roquefort , verkruimelde Chorizo , Brood croutons , fijngehakte Walnoten en Bieslook .

Giet het kookvocht erover.

kleine kaart CEVICHE UIT YUCATAN

2 mooie filets van ultra verse Witvis , bv Zeewolf of Daurade

VOOR DE MARINADE

Limoensap van 6 Limoentjes

Piment fijngehakt ; naar smaak

Rasp van 4 cm Gember en 4 halve Limoentjes

Sap van een halve Sinaasappel of Grapefruit [ niet voor hart patienten]

Drupje Tabasco . gemalen Koriander en wat verse Oregano blaadjes .

Scheut zeer goede Olijfolie.

Snijd of knip de Visfilets in dobbelsteentjes van ong. 1 cm en marineer 6 uur is deze marinade in de koeling

INTUSSEN VOORBEREIDEN :

2 middelgrote Tomaten , ontveld en in blokjes gesneden

1 stuk Komkommer of Courgette in kleine blokjes gesneden

1 kleine Rode Ui , heel dun gesneden in halve ringen

Fijn geknipte Koriander met Peterselie

Zeste van Limoen

Peper en Zout naar smaak

SERVEREN :

 

Giet de vis af door een zeef en voeg de andere ingredienten toe , verdeel in glazen coupes en serveer heel koud , bestrooid met Koriander / Peterselie , Limoen zeste en een beetje marinade vocht..

 

GEZONDHEID OLIJFBLAD

Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de levensboom .  Tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezonde, antivirale en antibacteriële zegen voor de mens.

Al in 1855 verspreidde zich het bericht dat het drinken van de bittere thee van olijfboomblad een potentiële remedie tegen malaria was. Olijfblad werd in water gekookt en de oplossing werd aan malariapatiënten gegeven. Artsen melden dat de toestand van de patiënten hierdoor verbeterde.

Later werd het actieve bestanddeel in olijfblad geïsoleerd. Het was een fenolverbinding, oleuropeïne. Dit is een bittere glucoside, die olijven hun bittere smaak geeft. Volgens botanici komt oleuropeïne in alle delen van de boom voor en beschermt het de olijfboom tegen insecten en bacteriën.
Elenolaat, een derivaat van oleuropeïne, werd getest op zijn antivirale werking tegen verscheidene virussen en bleek de groei te remmen van elk virus waarop het werd getest. Wat betreft de antibacteriële eigenschappen bleek olijfblad effectief te zijn tegen bepaalde bacterie soorten.

Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die  bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfblad.                               Deze antioxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op.
Vrije radicalen beschadigen onze celstructuur en het DNA
Het bekendste en krachtigste antioxidant in olijfblad is oleuropeïne. Oleuropeïne is een effectief antioxidant, dat cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hartkwalen verkleint.                    Aangezien geoxideerd cholesterol zich veel makkelijker afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt het deze; deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval.
Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol,  fenol en resveratrol . De fenolverbindingen van het olijfblad werden in verband gebracht met de remming van twee typen gistingsbacteriën.. ….resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.

Olijfblad  kan helpen bij de behandeling van hoge bloeddruk.                             In een studie welke werd uitgevoerd in 2011  ,  zijn patiënten met een te hoge bloeddruk behandeld met olijfblad. Een deel van de proefpersonen werd behandeld met olijfblad , het andere deel van de groep met captopril (medicijn om de bloeddruk te verlagen). De conclusie van dit onderzoek was dat de bloeddruk van patiënten die werden behandeld met olijfblad  evenveel gedaald was dan die van de groep die met het bloeddruk medicijn was behandeld. In een andere studie welke werd uitgevoerd in 2017 werd de werking van olijfblad vergeleken  bij patiënten met hoge bloeddruk en bij anderen met een placebo .    Na zes weken bleek dat de patiënten die werden behandeld met olijfblad  een veel lagere bloeddruk hadden dan de patiënten die het placebo slikten

Er zijn enkele studies gedaan die er op wijzen dat olijfblad het cholesterol gehalte kan verlagen. In 2015 is er een onderzoek uitgevoerd op ratten .    Het ene deel kreeg een normaal dieet, en een ander deel een dieet met veel cholesterol. Een aantal kreeg ook olijfblad . Na 8 weken was het cholesterol gehalte in het bloed van de ratten die olijfblad kregen significant lager, dan bij de groep die dit niet kreeg.

In 2008 is er een studie gedaan bij een groep van 40 identieke tweelingen met hoge bloeddruk . In dit onderzoek kreeg een deel van de personen olijfblad. Na 8 weken was het cholesterolgehalte bij de patiënten die olijfblad  kregen een stuk lager dan de groep die dit niet kreeg

Met olijfblad kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 worden verlaagd. In een studie uitgevoerd in 2013 werd een groep van 46 mannen onderzocht.  Een deel werd behandeld met olijfblad, en een ander deel met een placebo. Na 12 weken bleek dat de groep die werd behandeld met het olijfblad extract een significant verbeterde insulinegevoeligheid had. Ook was de reactie van de alvleesklier verbeterd in de groep die was behandeld met olijfblad. Verminderde insulinegevoeligheid en een verminderde werking van de alvleesklier worden gezien als belangrijke factoren in de ontwikkeling van diabetes type 2.

Recente studies tonen aan dat olijfblad  beschadigd kraakbeen kan herstellen. De theorie erachter is dat de fenolen in het olijfblad bepaalde ontstekingen in gewrichten remmen en zodoende het verouderingsproces in de gewrichten vertragen. Op deze manier kunnen verschillende vormen van artritis worden voorkomen.

De werkzame stoffen in olijfblad helpen de lever het lichaam te ontgiften. Ook zitten er stoffen in olijfblad welke de hormonen reguleren. Olijfblad is hierdoor een probaat en veelvuldig gebruikt middel om acne te bestrijden.

Olijfblad is verkrijgbaar bij drogisterij of reformhuis en ook via internet als blad of capsules .

RECEPT VOOR THEE

Twee volle eetlepels olijfblad aan de kook brengen met 1 kruidnagel , een beetje kaneel en een klein stukje gember , van het vuur af nog even laten trekken , daarna zeven.  Drink 2 tot 4 koppen per dag .

 

gebak MINI PAVLOVA’S

VOOR 6 gebakjes :  3 eiwit    150 gr suiker   2 thl maizena 2 thl azijn

klop eiwitten stokstijf en daarna onder het kloppen langzaam 3 thl suiker toevoegen

meng 3 thl maizena meteen scheutje  azijn en een snufje zout  door stijf eiwit

oven op 150’voorverwarmen en terug op 120  2 1/2 uur laten harden . dan in oven af laten koelen en vooral niet openen .

 

gebak CITROENTAAR MET MERENGUE

Ingrediënten:

1 rol Zandtaartdeeg , uit de koeling .

Voor de Citroencrème :

2 Citroenen
4 Eieren
120 gram Suiker
70 gram Boter

Voor de Meringue :
2 Eiwitten
100 gram Suiker                                                                                                                            1 thl Maizena                                                                                                                   traantje Azijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210 graden .
Was de Citroenen en rasp de gele schil eraf met een fijne rasp maar zorg dat er geen wit meekomt.
Snijd de overgebleven Citroen doormidden en pers de helften uit.
Rol de lap deeg uit en bekleed er een ruime bakvorm mee (papier eronder laten zitten ) , snij/knip overhangende randjes weg .
Laat de taartbodem een kwartiertje in het midden van de voorverwarmde oven bakken . Haal ‘m eruit .

Maar intussen de citroencrème door in een ruime kom de 4 eieren met de 120 gram suiker los te kloppen met de mixer .
Doe de in stukjes gesneden Boter in een pannetje , laat op laag vuur smelten (niet laten koken) en doe er de Citroenrasp en het Citroensap bij .
Roer er de geklopte Eieren doorheen en breng al roerend aan de kook .
Laat op laag vuur pruttelen en laat de Crème indikken tot een stevige massa ; dat zal zo’n 3 minuten duren.
Verdeel de dikke Crème over de taartbodem , laat afkoelen tot lauwwarm en zet weg in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven .

 

Maak de Meringue door in een kom de twee Eiwitten en de helft van de Suiker stijf te kloppen. Het beste resultaat bereik je door de Suiker eerst te laten smelten met een klein beetje water .
Als de boel lekker stevig is , de rest van de Suiker er doorheen kloppen en daarna de Maizena en het drupje Azijn.                                                                        Zet weg tot de Citroentaart flink is afgekoeld

Haal de taart uit de koelkast en verdeel het Meringemengsel er overheen .
Dat kan door er met een spatel een gelijkmatige laag over uit te smeren waarbij je vanuit het midden werkt .. Maar je kunt er ook een spuitzak voor gebruiken .
Met een plastic zak waarvan een hoekje is afgeknipt kom je trouwens ook een heel eind.
Zet de versierde taart even onder de hete grill totdat de Meringue mooi goudbruin kleurt.
Lekker met een glaasje Zoete Witte Wijn, of Limoncello.

gebak / koek MERENGUE KOEKJES MET CHOCO VULLING

Maak een Ganache Au Bain Marie van 250 gr Boter ,250 gr. Room en 250 gr. Pure Chocolade voeg een lepel honing toe en laat deze daarna opstijven

Sla Eiwit van 6 Eieren stokstijf terwijl je langzaam  150 gr fijne Suiker en 150 Glaceer suiker toevoegt , die je hebt laten smelten in een klein beetje water .
Meng er 150 gr Amandelpoeder doorheen .

Met de spuitzak Merengue bolletjes op bakpapier spuiten en Geschaafde Amandelen erop leggen .
In de oven op 140’voorverwarmd bakken ,. na 3 min. de oven snel open en dicht doen om stoom te laten ontsnappen en dan op 130’zetten .
Anderhalf uur….. en daarna nog een kwartier laten staan om af te koelen.
Ganache in een spuitzak doen en onder een koekje spuiten en een ander met de platte kant ertegen drukken…
vervolgen tot de koekjes op zijn.
Door een zeefje een waas Cacaopoeder erover verdelen…

gebak / glutenvrij LEMONCURD MERENGUE TAART

Lemon curd Merengue Taart – glutenvrij –
De fris-zure lemon curd en fluweelzachte merengue met brosse licht zoete bodem. mmmm

Ingrediënten voor een springvorm van 22 cm:
Voor de bodem.
75 gram glutenvrij boekweitmeel
50 gram glutenvrij rijstemeel
75 gram amandelmeel
100 gram koude plantaardige margarine
50 gram poedersuiker, gezeefd
1/2 ei
mespunt zout
geraspte citroenschil van 1/4 citroen of 1 eetlepel citroensuiker
plus 1/2 ei om het deeg te bestrijken

Voor de lemon curd.
50 g maïzena
130 g kristalsuiker
3 citroenen (biologisch), rasp de schil
250 ml water
3  eidooiers (bewaar de eiwitten)
60 g ongezouten roomboter

Voor de merengue.
4 M eiwitten
125 g fijne kristalsuiker

Bereiding:
Voor de bodem.
Zeef en meng de meelsoorten door elkaar.
Snij de koude margarine in blokjes en voeg die toe aan het meel, samen met de poedersuiker, ei, zout en citroenschil. Meng dit snel tot een samenhangend deeg, niet doorkneden. Laat het dan minimaal een uur koelen en rusten tot gebruik. Neem het deeg 10 minuten voor het uitrollen uit de koeling.

Rol het deeg uit met een deegrol op een met rijstemeel bestrooid oppervlak tot een dikte van 3 mm. Draai het deeg steeds even om met een breed pannenkoekmes en gebruik hierbij ook steeds een beetje rijstemeel om plakken te voorkomen.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven/onderwarmte.
Neem een springvorm van 22 cm. doorsnede, vet deze goed in met margarine.

Plaats het deeg erin en bekleed de randen tot 3/4 van de bovenkant. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bestrooi de bodem daarna met een lepel amandelmeel.
Bak de bodem 15 minuten blind eventueel met bak-erwten.
Laat de bodem daarna afkoelen.

Voor de lemon curd.
Doe de maïzena, de suiker, het citroensap en water in een steel pan en zet het op een matig vuur. Roer met een houten pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers toe en meng alles erg goed door elkaar. Laat de lemon curd helemaal afkoelen.

Voor de merengue.
Klop de eiwitten helemaal stijf en voeg intussen beetje voor beetje de suiker toe. De eiwitten moeten goed stijf zijn, als je de schaal op z’n kop houdt, mag het eiwitschuim er niet uit lopen.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onderwarmte.

Verdeel de afgekoelde lemon curd over de afgekoelde taartbodem. Verdeel de merengue erover en gebruik een vork om piekjes aan te brengen. Bak de taart in ca. 10-15 minuten af, of totdat de merengue een beetje bruin kleurt.

Nu komt het ‘moeilijkste’ deel: geduld!
Laat de taart echt volledig afkoelen op een rooster, de onderrand van de springvorm kun je er rustig onder laten zitten.

Wacht zeker 1 uur, want de lemon curd wordt weer een beetje vloeibaar door de warmte van de oven en als je de taart dan aansnijdt loopt de lemon curd eruit. Dus even geduld 

hoofdgerecht / italiaans RAVIOLI , TAGLIATELLE OF PENNE MET SALIE EN CITROEN

 

Grote stappen snel thuis…. als je een kruidentuintje hebt en geen zin om Ravioli te maken [ wat wel lekkerder is ] dan neem je Penne of Tagliatelle omdat daaraan de saus zo lekker blijft hangen .

 

Smelt een flinke klont Boter in een koekenpan en laat vooral niet bruin worden…. smoor op heel laag vuur een gesneden Sjalotje en een gehakte teen Knoflook , knijp hierin per persoon het sap van een halve Citroen en rasp de schil erover.

Laat even wat vers geplukte Oregano en een handvol Salie meestoven.

Een scheutje Limoncello en een afgestreken eetlepel Mascarpone erbij en klaar .

Schep de al dente gekookte pasta door de saus .