blog met recept LINZENSOEP VOOR NIEUWJAAR

MET NIEUWJAAR LINZEN OP JE BORD…..HEEL HET JAAR GEEN GELD TEKORT.

Een ijzeren wet in de aangewaaide Franse familie is de plicht om op Nieuw jaarsdag een Linzenschotel te eten en daar bestaat zelfs een spreekwoord voor: si l’on mange des lentilles le premier janvier on ne manque pas des sous toute l’annee.
Door mijzelf vrij vertaald in het Nederlands : Nieuwjaarsdag Linzen op je bord , het hele jaar geen geld tekort.
En daar doet een oud bijgeloof uit de Midi-Pyrenees nog een schepje bovenop.
De overlevering wil dat wanneer je als vrouw rode lingerie draagt met oud en nieuw , je veel geluk tegemoet kunt zien in het jaar dat komen gaat .
En wat wil het geval ? Een nicht die in de Lot woont had zich in een pikant rood setje gehuld en behalve het geluk dat haar die nacht al ten deel viel won ze ook nog eens een grote prijs in de loterij.

Dus, enige jaren geleden na de inkopen voor de Linzensoep , ben ik samen met mijn vriendin naar de plaatselijke lingeriewinkel getogen om pikant rood ondergoed aan te schaffen.
Omdat mijn fysiek ernstig te wensen overlaat  deed dat setje in eerste instantie geen dienst al had ik het voor de zekerheid wel aangetrokken doch met een staatslot in de lade lachte het geluk mij alvast een beetje toe.
En de winkelierster die ons het vel over de oren had getrokken had ook al vast een goede dag , zo net voor de opruiming waarop ik helaas niet kon wachten .
Maar ja , weer te gretig geweest en God straft niet altijd onmiddellijk maar wel op termijn dus op dat grote geluk wacht ik nog steeds ; we hebben  allemaal een ellendig jaar gehad .
Malheur alom  en ook al geen hoofdprijs in de loterij  maar 11 maanden lang 15 e.. en deze maand 20,-  ; ook niet gek toch ?
Gelukkig heb ik mijn ega Nightengale  nog , hij is mijn hoofdprijs en ook dat geldgebrek valt nog wel mee ondanks de crisis en de pensioenen .
Grote geldprijzen kan ik jullie niet beloven , maar probeer in elk geval de Linzenschotel /  Linzensoep

LINZEN EEN NACHT WEKEN.

[ omdat het Nieuwjaar is mag je ook een blik nemen]
Volgende morgen afspoelen en opzetten met ruim water waarin Soepgroente [ in een zeef of marguerite ] =een soort metalen uitklapbare vergiet.
Soepgroente of de resten en afsnijsels van Prei Wortel Navet en Bleekselder .
Die resten en afsnijsels bewaar ik in de vriezer nadat ik ze goed heb afgespoeld .

Een Tomaat en twee tenen Knoflook niet in de zeef maar bij de soep doen ,
evenals een Bouquet garni , Peper , Zout , Foelie en een Kruidnagel .

Wat nu volgt is voor een groot gezelschap , dus maak een keuze uit de vlezige ingredienten als je met minder personen aan tafel gaat .

In diepe hapjes pan : Gekonfijte Eenden-poten uit blik  smoren maar al het aanhangend vet verwijderen ; dit bewaar je in een potje want dat is heerlijk om kleine Aardappeltjes in te bakken .                                                                      Eruit halen en warm houden in folie . Schijven Chorizo smoren in eigen vet , daarna Chipolata worstjes en Spekjes uitbakken in datzelfde vet .
Grote stukken groente [ Wortel, Selder, Prei ,Rode Paprika. ] en een hele Rode Ui aan halve ringen fruiten .
Gerookt Paprika poeder , Peper en Zout erbij doen .
Lekker laten smoren tot de Wortel beetgaar is , dan gesneden Savoie kool toevoegen en de Linzen met Tomaat en Look die je met een schuimspaan uit de Soep schept nadat je de zeef met Soepgroente al hebt verwijderd .De Eenden-poten terugleggen en alles nog een kwartiertje op laten staan .


Opdienen :
Schep wat van de Linzen schotel in een diep bord ,                                              Soep apart naar smaak toevoegen en Parmesan om zelf te raspen… bestrooi met Peterselie en geef er Boerenbrood bij ..

gebak / glutenvrij BOSVRUCHTEN MASCARPONE TAART

Eenvoudig te maken en glutenvrij

Smelt au bain marie een halve plak Witte Chocolade [ van een dikke plak voor patisserie doeleinden ]

Week 6 blaadjes Gelatine in koud Water

In de keukenrobot fijnmalen : 250 gr Glutenvrije koekjes [ mijn recept van koekjes van Claudy ] met 90 gr. Roomboter.

Kneed tot een bal en verdeel over de bodem van een middelgrote springvorm  ; zet minstens 3 uur in de koeling .

Klop 225 gr Mascarpone los met 130 gr. Suiker

Doe er nu ook de gesmolten Chocolade door en blijf kloppen

Breng tegen de kook aan : 1 volle eetl. Rode Vruchten Gelei verdund met een scheutje Vin de Cerises .

Knijp de Gelatine goed uit en meng door de siroop .

Giet dit voorzichtig door het Mascarpone mengsel en spatel goed door elkaar onder toevoeging van nog 200 gr. Mascarpone en een kommetje zeer stijf geklopte Slagroom..

De helft op de koekbodem scheppen , daarna een laagje Bosvruchten en daarop de rest van het Mascarpone mengsel .

Zet een nacht in de koeling om op te stijven .

De volgende dag :  Laat 2 blaadjes Gelatine weken in koud Water .

Breng tegen de kook aan : 3 eetl. Bosvruchten Gelei met 2 eetl. Vin de Cerises Knijp de Gelatine goed uit en meng door de vloeistof die je over de taart giet , mooi verdelen.

Nu kun je de taart versieren met Bosvruchten , vers of uit de vriezer , een paar blaadjes Mint en Poedersuiker .

bijgerecht / groente APPELCOMPOTE UIT DE MAGNETRON

Appel compote gemaakt :

Doe in zo’n plastic kookgeval voor de magnetron  : 5 stevige Appeltjes in stukken met twee eetl. Water en een eetl. Pineau de Charentes , een kluit Boter en een handje Rozijnen

17 minuten laten draaien maakte een perfecte Appel-compote , ik hoefde er alleen nog wat Suiker , Kaneel en Kurkuma aan toe te voegen .

bijgerecht / groente GESTOOFDE WILLIAMS PEREN IN DE MAGNETRON

vv

 

Voor 4 Williams- peren = ong. 750 gr.

Schil de Peren en snijd ze in vieren , houd apart .

Doe in de magnetron kook bak :  45 cl zoete witte Wijn , bv Rivesaltes  , met 250 gr. Suiker , een zakje Vanillesuiker , een half Kaneelstokje , een halve Steranijs , een thl. Kardemom poeder , een Kruidnagel , 4 rode Peper bessen , en een snuf Foelie .  Laat 5 minuten draaien in de magnetron zonder het deksel .

Voeg nu de Peren toe aan de vloeistof , sluit met het deksel en laat 17 min. stoven in de magnetron waarna je de Peertjes laat afkoelen in de vloeistof .

columns KOKEN ZONDER KOOKPLAAT

VERVOLG OP PANIEK ZONDER ELEKTRIEK

Gisterenmiddag welgemoed de tocht naar Darty aanvaard ; dit is nl. een van de weinige zaken die ik ken waar de after-sales dik in orde is ook al proberen ze je altijd nog zo’n extra verzekering aan te praten die ik absoluut niet wil.
Daar beginnen de Franse instinkers.. je krijgt een fijne klantenkaart , geeft je bankgegevens en daarmee begint de ellende waarmee ik het laatste half jaar heb moeten dealen .
Mijn zeer behulpzame aanspreekpunt bij de C.A.  , Hakim , die ik zeer hoog in het vaandel heb , heeft de meeste afschrijvingen van door schat aangegane garanties en sigaren uit eigen doos terug kunnen boeken en mij bezworen om op geen enkele van zulke aanbiedingen in te gaan aangezien het regelrechte arnaques zijn .
Schat die wel mee naar de winkel wil maar ook zo snel mogelijk weer weg had  maar een wens en dat was naar huis terug met een nieuwe kookplaat zodat hij ook weer zo snel mogelijk lekker zou kunnen bunkeren.            Helaas ben ik een ouderwets wijf en kook al 55 jaar op van die ouderwetse ronde platen die ik inmiddels op de seconde af ken in samenwerking met mijn al even oude pannen ; alles nog uit eerste echt want ik ben zuunig .      De door mij begeerde kookplaat [ dezelfde als ik had ] is gelukkig nog wel leverbaar maar slechts op bestelling , hetgeen schat niet zinde maar de verkoper al helemaal niet omdat hij zijn provisie van de verkoop en de zgn bijkomende diensten al zag wegsmelten.. en toen heb ik me door dat samenspannende tweetal een soort van modern keramisch kookplateau aan laten smeren waarvoor ik in elk geval geen nieuwe pannen zou moeten kopen en ik heb nog moeten praten als Brugman om van alle verdere aanbiedingen af te zien..; de verkoper bood zelfs 20 e korting aan als ik die fijne verzekeringen zou nemen… schat was alweer in de verleiding maar ik hield voet bij stuk.
Thuis eerst maar eens even gegoogeld in onze eigen taal wat er zoal te doen stond om dat geval aan te sluiten want de elektrieker zat inmiddels in de auto op weg naar Nederland.
OJEE… Krachtstroom en 6000 watt… nee… dat is er hier niet op de berg… even een appje naar de richting Nederland rijdende bus met raadsman , antwoord per ommegaande : Breng dat ding maar snel terug naar de winkel.
Dat is dus vanmiddag gebeurd.. Darty doet niet moeilijk , geld terug en ook subiet zo’n ouderwets geval besteld ; levertijd Oudjaarsdag….
En zo gaan we de Kerstdagen in zonder kookplaat..
Intussen heb ik al 3x gekookt in Magnetron , Oven , en de Plaat van Aad

….dat is in Brabant een plancha van Princess van de succesvolle Bredase ondernemer Aad Ouborg vandaar de naam . Het is allemaal uitstekend gelukt want wie kan koken kookt op of in alles wat warm wordt , en eerste Kerstdag [ mijn verjaardag ] kook ik niet want we gaan op restaurant .
Dag 1 zagen jullie in mijn vorige blog : PANIEK GEEN ELEKTRIEK dat waren kliekjes Nasi en Preistamp .


Dag 2 was gisteren Tartiflette met Provencaalse Tomaten

s’avonds Butternut soep uit de magnetron


Dag 3 , vandaag dus… ovenschotel met Spruiten , weer Provencaalse Tomaten en Karbonaadjes op de Plaat van Aad


Schat is dik tevreden….

columns PANIEK GEEN ELEKTRIEK

PANIEK… GEEN ELEKTRIEK

Zitten we gisterenavond gezellig Franse Kaasjes te knabbelen in de keuken … en ineens … PLOEF !!!!!
Geen elektriciteit meer … daar zaten we dan in het pikkedonker en omdat we er gezien de weersomstandigheden totaal niet op waren voorbereid moest eerst op de tast een aansteker en zaklamp gezocht worden… ; windlicht stond gelukkig op tafel .
Bij de buren waren de raampjes gezellig verlicht wat erop duidde dat de oorzaak hier in huis gezocht moest worden .
Hoofdschakelaar weer aan … PLOEF !!!
Zo ging dat nog enkele keren en mijn schat raakte alweer in paniek… dat gaat snel nu hij in de lappenmand zit…
Eerst maar eens de feestverlichting uit , dat is het eerste waar je aan denkt. Hoofdschakelaar weer aan en PLOEF !!!!
Dan maar alle groepen uitzetten en stuk voor stuk controleren.


Stop A , ja , ik heb ze allemaal genummerd op een lijst en weet precies welke apparaten of stopcontacten op welke groep zitten .
Dus stop A ging aan : PLOEF !!!! tjeeminee… nu werd schat nog nerveuzer.. verder met stop B … licht … stop C … enz enz en alles werkte dus stop A was de boosdoener ..
Verder met de controle… alles uitzetten wat op groep A zit en stuk voor stuk controleren … het leed betrof voornamelijk de keuken…. Enfin… een stuk of 12 PLOEFFEN verder sloeg de stop er nog steeds uit , maar ik was voldoende geinformeerd om de elektrieker die maandag was geweest weer opnieuw te laten opdraven …

intussen moest schat wel een stuk uit de boekenwand zagen want daarachter zit de stoppen-kast verborgen , en dit is mijn schuld dat daar een kast voor getimmerd is want ik wilde niet tegen dat stoppen-kastje aan kijken .


Omdat het 18 ‘ is was het leed nog te overzien ; de verwarming werkte niet , de keuken tv , de kookplaat , mijn opladers die altijd in de keuken liggen en mijn docking-station , de elektrische vloerverwarming en de terras-straler boven de keukentafel .
Gisterenavond keek ik dus het Chateau en had schat het nakijken met zijn film , want maar 1 TV. beschikbaar…
Vanochtend Eieren gekookt in de waterkoker en gelukkig zit de koffiemachine op een andere groep . Zonder koffie is er geen leven…
Mazzel dat ik nog 2 kliekjes in de ijskast had staan en die gingen in de magnetron .. dat deel van de keuken was gespaard gebleven evenals de koelkasten en de oven …


Schat kreeg Nasi en omdat hij daar een eitje bij wil heb ik het rauwe ei in een kuiltje in de nasi gedaan… soort van gepocheerd en ik nam een restje Preistamp met Parmezan versierd met hamblokjes…


Tijdens ons sobere maal kwam de verlossende App dat onze trouwe vriend onderweg was en die heeft het probleem snel gedetecteerd…. de elektrische kookplaat zei wederom PLOEF !! die konden we niet controleren gisteren omdat daaraan geen stekker zit .
En zo kon ik toch nog op tijd naar Kaffee-Klatsch want dat is belangrijker dan de nieuwe kookplaat… daar is morgen nog tijd genoeg voor… in het gekste geval kunnen we nog BBQen totdat er een nieuwe kookplaat is….
Morgenvroeg is er bij het ontbijt weer journaal , een eitje uit de waterkoker en koffie….

 

saus MAYONAISE

Doe in een kom : 2 grote Eierdooiers op kamertemperatuur , een snufje Zout en een thl. Mosterd.

Klop dit ong. een halve minuut met de staafmixer .

Voeg dan druppelsgewijs eerst 1 dl Olijfolie en daarna een dl Zonnebloemolie toe  ; blijf kloppen tot een lobbige massa.

Op het laatst een beetje Citroensap mee roeren.

Nu kun je de Mayonaise evt. op smaak maken met bv. Saffraan of Knoflook zoals bij de Aioli .

bijgerecht / rijst WILDE RIJST MET VRUCHTEN

 

Kook Wilde Rijst bijna gaar .

Laat een gesnipperde Sjalot zweten in Olijfolie in de hapjespan

Snijd naar benodigde  hoeveelheid Gedroogde Abrikozen en Pruimen in kleine stukjes.

Voeg bij de Sjalot , samen met wat Gele Rozijnen .

Rasp er een Citroen over en giet er wat Kalfs-fond bij  .

Nu gaat de gekookte Rijst ook in de pan en roer je even tot de fond is opgenomen ; net zoals bij Risotto .

soep / koud KOMKOMMERSOEP

Snijd een Rode ui in kwart ringen .
Was de Komkommers  goed , schil een flinke Aardappel en snijd alles in grove blokken . ipv. Komkommer kun je ook Courgettes gebruiken .
Heb je toevallig een restje Aardappels of Puree , dan doe je dat er op het laatst bij
Olie in de pan en Spekblokjes , laat een beetje zweten en voeg de Uien toe…
Laat nu de Uien ook even zweten en doe er dan de Groente blokken bij
Laurier , Tijm , Foelie , Zwarte Peper en Zeezout uit de molen en wat Kurkuma poeder .
Schep een paar minuten goed om en voeg Kippen bouillon toe , al dan niet van blokjes .
Laat een uur of twee op de allerlaagste pit trekken .
Af laten koelen en een flinke schep Creme Fraiche toevoegen .
Nu de staafmixer er in .

Opdienen met krokantjes Bacon..

soep / koud VICHYSSOISE

Alle goede en goed gewassen afsnijsels van de Stoofprei waarvan ik voor het diner alleen de lekkere binnenste delen gebruik  hoef je zeker niet weg te gooien want naar goed gebruik van Mami Laetitia maak ik daar soep van die ik later zeef en als basis gebruik

Een paar geschilde Aardappelen geschikt voor puree.
Goed gewassen Preiresten , alles behalve de harde buitenste bladeren .
100 gr Spekblokjes gerookt .
Een gesnipperd Sjalotje .
Kippenbouillon tabletten .
Zout en Peper uit de molen.
Een beetje Kurkuma evt gerookt Paprika Poeder .
Tijm en Laurier.
Creme-Fraiche en Bacon om te krullen of evt, Truffel
Ook de Aardappels en Stoofprei die overgebleven zijn van de lunch pureer ik door de soep…
Hier wordt niets weg gegooid .

Bak de Spekblokjes met de gesnipperde Sjalot in een klontje Roomboter maar laat het niet bruin worden.
Bestrooi met wat gerookt Paprika Poeder , Kurkuma en voeg Laurier en Tijm toe .
Doe er eerst de geschilde Aardappelen bij , het nat van de getrokken Preiresten en een scheutje Ciderazijn giet eventueel met Water bij  tot ze net onder staan.
Voeg als dit aan de kook is de grof gesneden Prei toe [zelfs de stronkjes met wortels ] en laat op zacht vuur stoven tot de aardappels gaar zijn. Vis dan de stronkjes eruit.
Kippenbouillon [ eventueel van blokjes ] erbij en naar smaak Zout en Peper uit de molen ,en  van elk een half theelepeltje verse Dille , Platte Peterselie en Koriander. Deze vers geknipte kruiden bewaar ik in de winter in de vriezer .
Af laten koelen en de staafmixer zijn werk laten doen.
Een of twee scheppen Creme – Fraiche er door roeren .

Als ik deze soep s’winters eet serveer ik hem met gekruld gebakken Bacon en Knoflookschijfjes die ook licht gebakken zijn.
Mits ik het in huis heb , smaakt wat geschaafde Truffel er heerlijk bij .