salades POKÉ BOWL MET KIP EN LENTE GROENTJES

Maak een marinade :  Doe 4 eetl. zure dikke  Yoghurt  in een kom en voeg toe 1 eetl Soja saus ,    2 cm Gember en 3 teen Knoflook fijngehakt of gevijzeld  , gerookt pittig Paprikapoeder naar eigen smaak , 1 thl Kerry poeder , 1 thl Kurkuma , Peper en Zout .

Snijd 3 Kipfilets in repen en meng dit met de ingredienten in de kom ; laat 4 uur marineren in de koelkast .

Intussen Komkommer in schijven snijden en in een dressing van Dragonazijn , 1 gesnipperde Sjalot , 1 flinke lik Mosterd , Peper en Zout uit de molen en een halve eetl Suiker , eveneens een uur laten intrekken .

Was en droog de volgende groenten : 4 Groene Asperges waarvan je het harde onderste stukje afsnijdt en wat overblijft in de lengte doormidden   , 80 gr. Bloemkool en/of Broccoli roosjes , 60 gr. Peultjes , 60 gr. Tuinboontjes , 60 gr. mini Worteltjes en 60 gr mini Navetjes of grote Radijsjes.

Wokolie in de wok verhitten en eerst de uitgelekte Kip reepjes  3  min. bakken . Haal eruit en houd apart  Doe er nu de groenten bij evt met nog wat olie ;  laat even  meebakken en voeg  een scheutje Sherryazijn , blanke Sojasaus en een kneep Citroen toe . Stoof 2 min.

Peper en Zout erbij en door elkaar mengen met de Kip reepjes .

Nog 3 min stoven en meteen opdienen in een bowl met een bodem Rijst of Mie , waarop stevige Sla .

Versieren met Tijm en/of Koriander en geroosterd Sesamzaad .

 

salades POKÉ BOWL

 

Varkens crepe lapjes of Kipfilet in repen snijden en een uur marineren in zure Yoghurt , Soja saus maar geen Ketjap , Geraspte Gember in ruime mate  , 2 tenen Knoflook , gehakte Rode Pepertjes of evt Harissa , Kerrie poeder , Kurkuma en een lik Mosterd .

Rooster Sesamzaadjes snel in de droge wok .

Intussen Komkommer in schijven snijden en in een dressing van Dragonazijn , 1 gesnipperde Sjalot , 1 flinke lik Mosterd , Peper en Zout uit de molen en een halve eetl Suiker , eveneens een uur laten intrekken .

Rasp in slierten [ bv in de keukenrobot ]  1 flinke Winterwortel en een kleine Navet .

Kook een half kopje Rijst of Quinoa .  Flinterdunne Rijstnoedels weken in kokend water is ook heel lekker .

Was en splits enkele Radijsjes en hak wat Koriander fijn .

Bak de reepjes vlees met een scheutje Olie in een hete pan . Grillen in de grillpan kan natuurlijk ook .

Schep in een ruime kom een bodem Rijst , Rijstnoedels of Quinoa , leg daarop stevige Sla ; ik gebruik Eikenbladsla .

Daar op komen de Wortel en Navet sliertjes die je een beetje leuk verdeelt tussen de Sla.

Nu leg je de gebakken vlees reepjes in de bowl , giet er het sap van een Limoen over en bedek  met de Komkommerschijfjes en hun nat .

Afwerken met gegrilde Sesamzaadjes en gehakte Koriander .

columns OUD ZEER

OUD ZEER
Vorige week hebben we een toeristisch uitstapje geknoopt aan onze terugreis van de Lot naar Gassin… er is zoveel te zien in Zuid West Frankrijk . Waar we ook heen gaan , we maken er altijd een mini vakantie van…. rustig over binnen wegen , onderweg lekker eten , hotelletje of Ch d H… zonder vastomleind plan liefst.
Zo kwamen we in Aigues Mortes terecht , en dat was lang geleden . Tegenwoordig heeft het een hoog Gibraltar gehalte met al die souvenirs winkels , barretjes , pizzeria’s en restaurantjes compleet met obers die je bijkans naar binnen trekken terwijl het nog niet eens hoogseizoen was .
We spotten op het grote en zeer gezellige plein een aantrekkelijk uitziend restaurant met groot terras waar de tafels reeds gedekt waren zoals ik het graag zie : echte tafelkleden , mooie glazen ,comfortabele stoelen.
Gezien de zeer grote drukte leek het ons raadzaam om alvast te reserveren ook al was het pas half 12 ; we zouden intussen wel wat kunnen winkelen en sight see-en .
De ober was in het geheel niet opdringerig en het schoolbord toonde aantrekkelijke gerechten tegen zeer acceptabele prijzen.
Leuk tafeltje uitgezocht waar het hondje niemand tot last zou zijn , de ober legde de glazen kruiselings en een galet met nummer 34 zodat de reservering duidelijk leek .


Na drie kwartier en doodmoe wilden we op het door ons uitgezochte plekje nestelen voor een welverdiend aperitief doch helaas had zich juist daarvoor een Engels sprekend echtpaar aan ons tafeltje gezet .
De ober kwam toegesneld om de boel recht te breien , wij gaven aan dat we wel een ander tafeltje zouden nemen… maar toen ontspon zich een theater wat we zeker nooit van Engelsen verwacht zouden hebben waarbij bleek dat er nog veel oud zeer in de wereld is zodat vrede verder weg is dan we allemaal wel zouden willen : de vrouw , want dame kan ik haar niet noemen , begon tegen ons uit te varen dat wij DUITSERS [ nou ja ] altijd voorop willen staan en de beste plaats willen hebben en meer woorden van gelijke strekking… de man keek beteuterd toe…de ober stond erop dat wij de gereserveerde tafel namen en was een klant kwijt want madame wilde geen andere tafel… maar hij verzekerde ons dat hij zulke klanten ook helemaal niet op zijn terras wenste want alle mensen zijn gelijk en in zijn zaak is geen plaats voor discriminatie .


De aperitieven fietsten er wel in , het eten was heerlijk …. leuke muziek van een zigeuner accordeonist die speciaal voor mij Les Copains d’Abord speelde en vriendelijke Fransen naast ons om een beetje te converseren…

IMG_4052.

salades SALADE MET GEPOCHEERD EI

Neem goed gewassen grove gemengde Sla  en snijd een Lente uitje in dunne ringetjes… hussel goed door elkaar met HEEL WEINIG dressing… beter is die later naar smaak toe te voegen .

Dressing maak je met : Olijfolie , uitgeperste Citroen , een eetl. Kappertjes met nat , een eetl. goede Mayonnaise , een thl. Mosterd en een eetl. Boursin.

Brood soldaatjes om te soppen…. dwz rooster Witbrood , snijd de korstjes eraf en de snee in reepjes…

Dan pocheer je de Eieren per twee tegelijk in water  wat je tegen de kook aan houdt .

Gebruik zeer koude Eieren recht uit de koelkast

Breek het Ei boven een theezeefje zodat de losse eiwit sliertjes eruit gaan

Doe het overige Ei met een beetje uitgeperste Citroen in een kopje met dunne rand

Giet de inhoud van het kopje voorzichtig in  water dat tegen de kook aan is en laat pocheren.

Schep met een schuimspaan uit de pan … in een schaal ijskoud water om stollen tegen te gaan  .

Op de Salade leggen , opdienen met de Broodsoldaatjes om in het Ei te soppen .

blog met recept SALADE MET GEPOCHEERDE EIEREN

EVEN VAN HET PAD AF
Gisteren verse haring- en paling aanvoer uit Nederland ; daar kijk ik altijd met groot verlangen naar uit en dat is de ophaal rit naar Trans en Provence meer dan waard .
Thuisgekomen mijn delicate schatten snel in de vriezer gestopt die in de schuur staat ,al zou ik een pakje van 4 apart houden om vanmiddag te eten met gekookte aardappels waarop een flinke klont licht gezouten roomboter ; een delicatesse……
Helaas… de ouderdom begint te tellen dus ben ik wel eens even van het pad af…. het pakje van 4 is in het vriesvak van de keuken koelkast beland waar ik pas achter kwam toen de aardappelen bijna gaar waren….
Goede raad is duur en er moest snel een oplossing worden gevonden daar de lunch niet kon worden uitgesteld wegens mijn wekelijks Kaffee-Klatsch uitje.


Het werd dus een gemengde Salade niets meer en niets minder, met gepocheerde eieren en voor schat soldaatjes van geroosterd brood ; niet voor mij wegens gluten intolerantie . Lekkere zelfgemaakte dressing erbij van even in Sherryazijn opgekookte gesnipperde Sjalotjes , een lik Honing en Mosterd , Peper en Zout , Olijfolie en in kleine blokjes gesneden ontvelde Tomaat .


De haringen heb ik tussen twee borden laten ontdooien , de aardappelen snel afgezet en vanavond verder afgekookt… zo is het toch nog helemaal goed gekomen… On s’est régalé .

hoofdgerecht / vlees GEVULDE VARKENSLAPJES

ECHT OUDERWETS ETEN kan ook wel eens lekker zijn , ik heb tenminste schat weer in het straatje gefietst… je krijgt de man wel uit de Achterhoek maar de Achterhoeker niet uit de man……. en gesmikkeld als hij heeft… het is zo eenvoudig om je man een plezier te doen : MAAK ZIJN LIEVELINGSKOSTJE..

Varkenslapje gevuld met : Bacon , Emmenthaler en een Salieblad , dicht gestoken met een prikker en aan weerszijden bestreken met Boursin .
Peper en Zout uit de molen en dichtschroeien in hete Olijfolie.
Sap van een halve Citroen erbij knijpen , een traan Pastis en een half glaasje water om te blussen. 

Met een paar klontjes ijskoude Boter kun je de saus mooi glad en glimmend maken .

Erbij in vieren gesneden gebakken Aardappels en gekookte Bietjes met een halve uitgeperste Sinaasappel en Creme Fraiche  .

 

Zo’n schotel fotografeert natuurlijk niet best : Bruin vlees , bruine aardappels en rozige bieten……