hoofdgerecht / makkelijk PREI STAMP MET PARMESAN

Pokkenweer was het vandaag , meer kan ik er niet van zeggen… 17′ weliswaar maar het voelde guur vanwege de regelmatige buien… gelukkig was het af en toe droog want de hond is allang vergeten dat hij uit Nederland komt… als het regent is hij met geen stok buiten te jagen….
Dit weer vroeg dus om een winters gerecht…

Dat werd stamppot van 4 stronken Prei niet al te fijn gesneden want het is geen baby-voedsel .                                                                                                                   6  Aardappels gestampt met veel Parmezan , en 2 eetl.  Creme Fraiche  . Kruiden met Peper , Zout en gemalen Foelie .                                                  Bovenop verkruimelde uitgebakken Pancetta die je lekker knapperig maakt door tijdens het bakken te sprayen met koud water .                                              Samen  met een gerookte Worst uit de Jura een godenmaal … en nog genoeg over voor morgen…. schat gelukkig en ik ook want ik hoef het alleen maar even op te bakken….

hoofdgerecht / italiaans GIROLLES MET TAGLIATELLE

Zoals ook het wiel maar een keer is uitgevonden is dit recept ook niet van mij  maar van Renee Vonk -Hagtenius die ons elke week weer verblijdt met een geweldig recept…. kijk vooral eens op haar website…..                                    Uiteraard zoals elke kokende huismoeder doet heb ik het recept een klein beetje naar mijn hand gezet ; recepten zijn een richtlijn en hoeven zeker niet tot op de letter gevolgd worden .

Voor 2 personen heb ik 2 ons gesneden Pancetta knisperend gebakken in Olijfolie ; dat bereik je door tijdens het bakken wat water over de plakjes te sprayen .     Uit de pan scheppen en apart houden .                                          Daarna een flinke klont Boter toegevoegd en het vuur lager gezet om een in halve ringen gesneden Rode Ui laten zweten .                                                                Intussen van 600 gr. Girolles de onderste stukjes steel afgeknipt , schoongespoeld en laten drogen tussen keukenpapier .                                            Doe de Girolles in de pan , samen met 3 fijngehakte Knoflooktenen en een eetl. verse Oregano . [ heb ik in de tuin ]                                                                          Pers 2 Limoentjes , giet het sap over de Girolles die zacht staan te stoven en rasp dan de zeste boven de pan ; dat gaat heel makkelijk met de hand in de halve schil .

Intussen kook ik ook de Tagliatelle .

Laat het gerecht nu nog een minuut of 10 zacht stoven en breng op smaak met Zwarte Peper en Zeezout uit de molen .

Voor het opdienen bestrooien met fijn geknipte Peterselie en de verkruimelde Pancetta .

inmaken en bewaren CHOCOLADE VLOKKEN

Grote paniek toen de hagelslag op was , dat is namelijk een van de weinige zaken waaraan ik bijzonder gehecht ben en ik hier niet kan kopen…

Echter ….. terwijl ik chocolade krullen maakte voor een bananen taartje bedacht ik dat het wel mogelijk zou zijn een soort chocolade vlokken te maken indien de gesmolten materie verkruimeld zou kunnen worden en dus minder smeuig zou zijn .

Om dat te bereiken heb ik een plak chocolade au bain marie laten smelten en daarna een eetlepel suiker en een eetlepel goede cacao toegevoegd.

De hete massa uitgestreken op een gladde plaat en af laten koelen waarna ik de koude chocolade helemaal aan kruimels heb gehakt…..

Natuurlijk is het geen hagelslag en zijn het ook geen vlokken maar voor een verslaafde voldoet het prima .

gebak / glutenvrij BANANENTAARTJE

Verwarm de oven voor op 175

Zet apart in een bakje :120 gr glutenvrij Cakemeel van Schar  en 75 gr. Amandelpoeder

Laat 120 gr. Boter zacht worden en doe in de mengkom samen met 120 gr. fijne Suiker

Laat de mixer/robot draaien en voeg 2 Eieren toe en even later 2 aan stukjes gesneden rijpe Bananen

Schep er dan lepel voor lepel het meelmengsel door tijdens het draaien

Voeg ook 2 koffielepels Bakpoeder toe

Giet het beslag in een kleine hoge goed ingevette springvorm

Bak 40 min. in de oven op 175′ maar beleg de taart na 30 min. met schijfjes van een derde Banaan bestrooid met fijne Suiker .

 

Laat goed afkoelen buiten de oven

Laat intussen Melk- of Witte Chocolade smelten en strijk uit op een glad vlak waarna je er krullen of schilfers van schraapt.

Klop Slagroom stokstijf

Versier de goed afgekoelde taart :  eerst Cacao en Poedersuiker en daarop mopjes Slagroom en Chocolade krullen.

 

 

gebak AMANDEL-ANANAS TAART

1 rol kant en klaar Bladerdeeg .
Meng 3 Eigelen met 150 gr. Amandelpoeder , 100 gr. zachte Boter en 100 gr. Suiker .
Schijven Ananas , vers of uit blik instrijken met Gemberjam en kleuren in een koekenpan op laag vuur.

Leg het Bladerdeeg in een platte taart /vlaai vorm.

Verdeel hierover het beslag .

Beleg met de Ananas schijven waarop je Amandelsnippers en wat Poedersuiker strooit .
Verwarm de oven voor op 180′  en bak de taart goudbruin in ong. 45 min.

Af laten koelen op het rooster buiten de oven .

 

 

Van de 3 overgebleven Eiwitten kun je een Pavlova ring bakken , of Eiwit- schuim om later te verkruimelen in Eton Mess…. beide lang houdbaar in een goed afgesloten koektrommel .

Recepten ook te vinden in mijn kookboek ; zie index .

BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / BUREN / WATEROVERLAST BIJ DE WONING

Zijn we afgelopen maandag al zo genadeloos getroffen door overlast brengende stortregens ; vandaag is het zo mogelijk nog erger al hebben we nu wel ontdekt waar al dat water op het terras van onze logeerkamer vandaan kwam

Van de steile oprit naar het hogere terrein van de achterbuurvrouw die deze een paar maanden geleden heeft laten restaureren….
We kregen een nieuw pad naar het hoogste gedeelte van ons park ,waarmee we uiteraard dolblij waren gezien de groeven , kuilen , keien en gaten waar niet alleen de rug maar ook de auto’s nogal van te lijden hadden….
Wij lieten meteen onze parkeerplaatsen opnemen in de werkzaamheden en dat geheel gratis omdat ik 5 jaar geleden negen wervels brak na een struikelpartij toen ik met het uitstappen in zo een groef belandde met een volle tas boodschappen… soort late pleister op de wonde en beter laat dan nooit… van de aangifte die ik destijds heb gedaan heb ik nooit iets mogen vernemen , die slingert al ruim 5 jaar ergens rond in Draguignan en ze konden die bij navraag zelfs nog vinden al is hij nog steeds niet behandeld.
De buurvrouw op een hoger gelegen perceel woont hier pas een jaar en kon dus niet van dat privilege genieten [ hoewel… privilege ..gezien de gevolgen die ik de rest van mijn leven ondervind ] en moest voor haar eigen oprit zorgen…
Die werd ge-egaliseerd en geel zand in de groeven en gaten gestort waarop een dunne laag grind… budget oplossing.
Uiteraard heeft het sindsdien nauwelijks geregend en afgelopen maandag hadden we niets in de gaten ook al stond het hele terras blank…. want : erg veel regen gevallen .


In het middaguur vandaag kwam er weer zo’n gigantisch front voorbij , wat trouwens nu nog een aardige staart heeft , en bij toeval liep mijn schat langs het raam dat zicht geeft op het terras van onze logeerkamer die enigszins diep ligt naast de oprit van de buurvrouw…. het was nl. oorspronkelijk een garage.
Het hele terras stond blank en niet zo’n beetje ook maar de kleur van het water was nu geel/bruin….
We hebben de laarzen aangetrokken , een cape om en poolshoogte genomen…..
De complete vulling van buurvrouw ’s gaten en sleuven lag en stroomde op onze parking en aangezien die nu verhard is linea recta het terras op…. en omdat elk nadeel ook sijn voordeel hep beschikte mijn schat nu ineens ook over voldoende zand en grind om in de stromende regen een dam wandje aan te leggen….. echte Hollanders…..


Erg benieuwd wat de toch enigszins onaangepaste buurvrouw er van vind…. maar het gaat een muurtje worden zodra het droog is… en hopelijk duurt dat niet zolang als de dak reparatie waar nu een zeil over ligt zodat het fonkelnieuwe plafond waarboven 4 jaar lang tijdens hoosbuien 5 emmers

hingen  en wat sinds de buien van maandag al een spleet vertoont , niet verder meer wordt aangetast……

inmaken en bewaren GREMOLATA

Zeste van 1 limoen,   1 teen Knoflook , 20 gr platte Peterselie en 20 gr Koriander , goed fijnhakken ,

Erbij mengen : 2 eetl kruim van geschaafde Amandel , 2 eetl . kruim van geroosterd Brood , flinke kneep uit tube Ansjovispasta  en  50ml Olijfolie .. heerlijk om vlees of vis mee in te smeren .

Ik bewaar dit in de vriezer in ijsklontbakjes .