brood / glutenvrij MASCARPONE / EI PLATBROOD EN BROODJES

100gr. Mascarpone of Roomkaas

3 grote Eieren

1 thl. Bakpoeder

Snufje Zout

2 eetl. Maismeel.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met Olijfolie.                                                                              Pak  2 kommen en splits daarin de Eieren.                                                                  Het geel in 1 kommetje , het Eiwit in het andere.

Voeg het snufje Zout bij het Eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer. Voeg de Mascarpone / Roomkaas , twee eetlepels Maismeel en de tl Bakpoeder bij de Ei gelen en mix tot een glad en luchtig geheel.                            Spatel nu het Eigeel mengsel bij het Eiwit.                                                                      Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje spatel je wat van het Eigeel mengsel bij het Eiwit en breng het Eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat de massa goed is gemengd.                                      Nu  kan je weer wat van het Ei mengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd. De luchtbelletjes in het Eiwit mogen niet verdwijnen.

Nu kun je kleine platte broodjes bakken , bolletjes met Maanzaad/ Sesamzaad / Lijnzaad of Zonnepitten , of je bakt een groter platbrood wat je halveert om te beleggen / vullen.

Schep 6 grote lepels van het mengsel op het bakpapier en druk voorzichtig met een lepel op de bovenkant van elke hoopje om het nog iets platter te maken.   Of :Schep deeg in vormpjes om bolletjes te bakken .

Of: Bekleed een platte ronde vuurvaste ovenschaal [ ik nam een kleine koperen bakpan ] met keukenpapier , strijk in met Olijfolie , giet het mengsel er in en schuif deze in de op 150′ voorverwarmde oven ; ong. 20 min. , de tijd hangt af van je eigen oven .

 

columns IK HEB MIJN WAGEN VOLGELADEN…..

HAMSTEREN OVERBODIG

Een telefoontje uit Parijs gisterenavond maakte dat ik me vanochtend eerste werk naar ons wijnhuis begaf…. want zij hebben de lekkerste Rosé die denkbaar is aan een meer dan vriendelijke prijs en onze Parijse vakantie vriendjes vreesden deze zomer zonder te geraken.

Ons wijnhuis, waar wij al twintig jaar client zijn , is de afgelopen twee jaar zeer grondig verbouwd met respect voor de authenticiteit van de half in de rotsen gebouwde cave en andere opstallen; het resultaat mag er zijn…..Strak sober , stoer en chic heeft het niets aan sfeer ingeboet

Mijn doorlopende schilderijen tentoonstelling is echter verdwenen want dat past werkelijk niet meer in het plaatje waarbij de nadruk nu nog enkel op hun wijn en nevenproducten ligt   .

Natuurlijk heb ik de bestelling compleet uitgevoerd , al was dat volgens Madame helemaal niet nodig omdat de schaarste aan rose noch hen noch de regio treft… wij hadden namelijk een zeer zachte zonnige winter in 2017 met af en toe een buitje en van april tot diep in augustus geen regen meer gezien.

Nu zit ik dus met drie stapeltjes van vijf cubi’s opgeslagen op de badkuip omdat ik die zomers toch niet gebruik ; 75 liter heerlijke rose waarmee ik de kuip half zou kunnen vullen om me te baden in luxe….. alleen benieuwd of de vriendenclub hier het seizoen mee doorkomt……

columns LUNCH BIJ DE KOK VAN EDDY BARCLAY

Niet al mijn volgers zullen ooit van de man gehoord hebben ook al is hij wereldberoemd in Frankrijk en daarbuiten vanwege de platenbusiness .
Ik spreek hier over Eddy Barclay , de oprichter van het platenlabel Barclay records dat zeer bekende en beruchte artiesten onder contract had .

 

Beroemd en ook berucht in St Tropez vanwege zijn weergaloze Soirees Blanches waar iedereen in het wit diende te verschijnen , maar ook omdat het in zijn villa bij St Tropez alle dagen feest was .
Gasten als Elton John , Jack Nicholson , Johnny Haliday en noem maar op wie niet , kwamen bij hem verpozen .
Onze Parijse vrienden , tafeltennis kampioenen , waren daar elke middag aan de slag om met Eddy zelf en zijn gasten te spelen ; Eddy was dol op tafeltennis .
Vanzelfsprekend werd daar vorstelijk gegeten en gedronken , hij had een echtpaar in dienst dat de sterren van de hemel kookt ; geen beter restaurant in de omgeving dan Chez Eddy , maar reserveren toen niet mogelijk , nu wel .
Een jaar of 15 geleden is deze aimabele en ruimhartige man overleden en hij had tot ieders verbazing een legaat nagelaten voor de chef kok en zijn vrouw zodat ze een nieuw bestaan zouden kunnen opbouwen . Dat tekent de man.
En hier komt onze Parijse vriend , de tafeltennis kampioen , weer in beeld ……
Een jaar of 10 geleden wilden we eens gaan eten in een landelijk gelegen restaurant op een paar honderd meter van ons park gelegen zodat we allemaal een neut teveel konden nemen gezien het geringe risico op controle .
We namen plaats onder de zeer idyllische veranda en kregen de menu kaart …. wat schetst onze verbazing :
Eric Vigoureux ancien chef de Eddy Barclay .

 

Het weerzien was hartverwarmend voor onze vrienden en warm omdat de chef NOOIT zijn keuken verlaat … voor niets en voor niemand , hij werkt helemaal alleen , maar was meer dan content om de oude makkers weer te zien op zijn hete werkplek .
Het enige nadeel van dit restaurant is dat je wel eens lang moet wachten als je niet klokslag 8 bestelt …maar ja… je zit lekker , keuvelt wat en drinkt een flesje wijn…
Bij Barclay at iedereen hetzelfde en had de chef een uitgebreide keukenbrigade tot zijn beschikking .
Alles is vers en huisgemaakt , Eric doet geen concessies , en de prijzen zijn gezien de kwaliteit meer dan vriendelijk ; de locatie is geheel niet toeristisch wat wil zeggen geen zeezicht en geen ander uitzicht dan de tuin .
Het restaurant waarvan ik de naam toch maar zal verklappen met het risico dat het te druk wordt is het hele jaar open , ook voor de zakenlunch a 17.50 inclusief een glas wijn , en dan zit je in de winter ook nog eens in een prachtige Provencaalse eetzaal met groot open haardvuur .
Vanmiddag zijn we met onze vrienden en voorheen buren weer eens gaan lunchen op het heerlijke terras van dit fantastisch goed restaurant .
De kok van Eddy Barclay met zijn restaurant Les Sarments….in de vlakte van Gasssin aan de D559 , de beste keuken van de Golfe , zeker als je de prijs- kwaliteit verhouding in acht neemt .

 

 

 

Hier voert kwaliteit de boventoon en geen ingredienten van de groothandel die als een kunstwerk gedrapeerd zijn om het gebrek aan culinaire fantasie te maskeren .
Wij wensen slechts het beste en als we een schilderijtje willen zien gaan we wel naar een galerie .

We namen vanmiddag het drie gangen lunchmenu a 22,- incl wijn ..

Geroosterde gemarineerde Prei met Vinaigrette Ei en huisgemaakte Mayo of Salade met Geitenkaas

Rode Tonijnsteak met een salsa van Tomaatblokjes
Of Varkensfilet met Pruimen

Verse kaas met Mango coulis of Rabarbertaart met Amandel.

De foto’s wat gekleurd door de gele luifel

hoofdgerecht / groente / ASPERGES

Als rasechte Brabantse maak ik Asperges slechts op de ouderwetse manier zoals mijn moeder en oma dat al deden. Geen frutsels en fratsen of uitheemse ingredienten , maar Eieren , Ham  , Botersaus en Peterselie .

 

Wanneer het heel warm is a la vinaigrette met dezelfde ingredienten en wat Kappertjes .

Zoals mij van huis uit geleerd is kook ik de Asperges rechtopstaand tegelijk met de goed afgewassen Eieren op het bed van de eveneens  goed afgewassen schillen en stronken waar ik na het koken en zeven nog een lekkere Asperge-Bouillon van kan maken , met Kalfsgehaktballetjes , Peterselie en stukjes Asperge .

 

columns TWEEDE HUWELIJK

Vandaag zijn we 37 jaar getrouwd en dat vind ik echt een mijlpaal voor een tweede huwelijk.      Ook de aanleiding was helemaal niet romantisch maar meer specifiek zakelijk.. aangezien mijn vader kort daarvoor was gestorven  en na 13 jaar samenwonen nog niets geregeld had voor mijn stiefmoeder…. dat kon beter… mijn schat had uitzicht op een goed pensioen dus alle reden voor een overhaaste echtverbintenis waarvan we overigens nooit spijt hebben gehad ook al kan het hier aardig knallen.

De plechtigheid of wat daarvoor moest doorgaan was al even overhaast ; we hadden niemand iets verteld , zelfs de kinderen niet en zijn op een dinsdagmiddag … want gratis….. jaja kien op de knip… met onze getuigen :  mijn stiefmoeder voor schat en mijn ex-vriend voor mij , naar het romantische Valkenswaardse trouwkerkje gegaan en waren in 7 minuten binnen en buiten… ja dat lezen jullie goed.. geen ringen … geen toespraak … geen vrouw die de man moet volgen en al die ouderwetse flauwekul…

Daarna zijn we met z’n vieren lekker gaan aperitieven gevolgd door een heerlijk dineetje in een goed restaurant.     De volgende dag hadden we een knalfeest met een dweilorkest , heel veel vrienden en schat’ s dochters als bruidsmeisjes waarvoor ik stiekem leuke jurkjes had gemaakt op de naaimachine van hun moeder omdat mijn machine het op het cruciale moment begaf…..een goede verstandhouding met exen is onontbeerlijk .

Het mooiste van deze dag was dat de bruid , ik dus , achter het stuur zat aangezien mijn schat twee dagen eerder van zijn rijbewijs was afgeholpen door de politie… gevalletje eigen schuld… om te beginnen een slok teveel op wilde hij toch zelf rijden… aangehouden op 100 meter van onze voordeur antwoordde hij op de vraag wat hij gedronken had : ohhhh niks bijzonders : een paar pilsjes en een flesje wijn , waarna hij weigerde uit te stappen en de agent in kwestie begon te beledigen : Zooo jongeman… wit voetje halen bij de nieuwe chef????  Weet jullie moeder dat je hier s’ nachts verkleed rondloopt ? En nog veel meer van die zattemans-flauwekul totdat hij uit de auto getrokken werd en mee werd genomen naar het bureau … ik kwam iets later want mocht ook niet rijden , en zag nog net dat hij bij zijn benen naar de cel werd gesleept.  We waren dus nog niet getrouwd dus ik kreeg zijn portemonnee niet , had zelf geen geld bij me omdat ik met mijn sponsor op stap was dus daarom wist ik een agent zo gek te krijgen om mij met het politie Dafje naar huis te brengen….. schat volgde om een uur of zeven nadat hij alle benodigde tests had ondergaan .

Het militair gerecht gaf 9 maanden ontzegging , 800 gulden boete en 2 jaar voorwaardelijk…. eigen schuld is goud waard…

allerlei glutenvrij deeg / PIZZADEEG

 

400  gr glutenvrij MEHL van Schar                                                                                  Of meng zelf Maismeel met Aardappelmeel en Rijstmeel , in dat geval voeg ik een theel. Xantaangom toe 
2 theel. Bakpoeder
1 theel. Zout
5 gr Bakkersgist
250 ml heet  Water
4 eetlepels Olijfolie
Meng Bloem, Bakpoeder evt. Xantaangom en Zout samen.
Voeg Olijf olie toe en meng het deeg goed door met je handen.
Giet langzaam het hete Water erbij en meng snel door met een vork en dan met je handen.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak .
Kneed 10 minuten door tot je een zacht en soepel deeg hebt.                                  Leg dat in een schone kom, dek af en laat 20-30 minuten staan. 
Rol het deeg dan zo dun mogelijk uit tussen twee lagen met bloem bestoven bakpapier .
Leg het in een pizza vorm .
Wil je eenpersoons pizza’s ?  Verdeel dan het deeg in 8 kleine ballen .
Druk 1 bal plat tussen 2 lagen met bloem bestoven bakpapier ,
druk een beetje plat , leg het bovenste bakpapier terug en rol uit tot een mini pizza van ong. 3mm dik .
Bedek de grote of kleine pizza met Tomatencoulis en verder naar smaak met je favoriete  vleeswaren , kaas / mozzarella  , tonijn , artisjokken , ansjovis  of wat dan ook .
Bak kort in een hete oven op 200′.

 

kleine kaart GLUTENVRIJ GEVULD MASCARPONE / EI BROOD

Een glutenvrij plat brood wat je kunt vullen met hartige ingredienten zoals je b.v.  Piadine vult .https://cabanondazur.com/?p=479

Of oosters :    https://cabanondazur.com/?p=4630

 100 gr Mascarpone of Roomkaas

3 grote eieren

1 tl bakpoeder

snufje zout

2 eetlepels  Maismeel

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze lichtjes in met Olijfolie.                                                                              Pak  2 kommen en splits daarin de Eieren.                                                                  Het geel in 1 kommetje , het Eiwit in het andere.

Voeg het snufje Zout bij het Eiwit en klop het stijf met een elektrische mixer. Voeg de Mascarpone of  Roomkaas , twee eetlepels Maismeel en de tl Bakpoeder bij de Ei gelen en mix tot een glad en luchtig geheel.                            Spatel nu het Eigeel mengsel bij het Eiwit.                                                                      Doe dit niet in 1 keer, maar beetje voor beetje spatel je wat van het Eigeel mengsel bij het Eiwit en breng het Eigeel naar onder en naar boven met behulp van de spatel totdat de massa goed is gemengd.                                      Nu  kan je weer wat van het Ei mengsel erbij spatelen totdat alles is gemengd. De luchtbelletjes in het Eiwit mogen niet verdwijnen.

Nu kun je kleine platte broodjes bakken , of een groter .

  1. Schep 6 grote lepels van het mengsel op het bakpapier en druk voorzichtig met een lepel op de bovenkant van elke hoopje om het nog iets platter te maken.   Of :
  2. Bekleed een platte ronde vuurvaste ovenschaal [ ik nam een kleine koperen bakpan ] met keukenpapier , strijk in met Olijfolie , giet het mengsel er in en schuif deze in de op 150′ voorverwarmde oven ; ong. 20 min. , de tijd hangt af van je eigen oven .

columns MEESTER VISSER DOET UITSPRAAK

Parkeren in St Tropez wanneer je niet zo goed ter been bent is schier onmogelijk en al helemaal niet op de dagen dat het markt is en dat zijn toevallig wel de dagen dat je de moeite neemt om je daar in de massa te begeven… want veel te kijken en ook een fantastisch en redelijk goedkoop aanbod al zou je dat niet denken ;  de markten in de omliggende dorpen hanteren hogere prijzen wegens het gebrek aan concurrentie en hun authentieke dorps charme .

Er is weliswaar voldoende parkeergelegenheid aan de haven , tegen betaling uiteraard  , maar rondom de Place de Lices waar de markt plaatsvindt zijn alle beschikbare plaatsen bezet door de marktkooplui zelf en dus ook de parkeerplaatsen bestemd voor personen die slecht ter been zijn en in het bezit van de zogenaamde ‘macaron’ zoals ik..   en ook al hangt daar tegenwoordig een zware boete aan vast , geen koopman die er zich iets van aantrekt en de agenten , opererend in groepjes van 4 , al evenmin .

Mijn vriendin had me al enkele rondjes de markt laten zien toen ons oog op een agent viel , ik het raampje opende , mijn macaron toonde en vroeg waar in hemelsnaam te parkeren .  Zijn antwoord : Madame met uw kaart mag u overal parkeren waar u niemand hindert en betalen hoeft ook niet…

Dat opende perspectieven en de Mini werd geparkeerd op het marktplein voor het gebouw waar exposities en andere evenementen georganiseerd worden bovendien keurig netjes  niet op het zebrapad ; er stonden overigens meerdere auto’s daar .

Nadat we gezellig de markt hadden rond geslenterd werd het tijd voor een lichte lunch op hetzelfde plein uiteraard want de actieradius is niet bijster groot . Ik mocht ook wel een wijntje want ik werd gereden . De markt liep zo’n beetje teneinde en een groepje agenten waaronder 2 dames stonden te kletsen en kijken voor het zebrapad en wijzend naar de rode Mini… wij zaten te ginnegappen op het terras…. nog een espresso toe en tegen die tijd waren we nog het enige voertuig dat daar geparkeerd stond .

Onder het oog van de agenten die daar al zeker een half uur stonden moesten we terug naar de auto terwijl ik besloot om de kwaal een beetje te overdrijven waardoor we natuurlijk gruwelijk de slappe lach kregen ; dat hadden we beter niet kunnen doen .

3 dagen later lag bij mijn vriendin de bekeuring in de bus …. maar niet voor een gat gevangen tekende ze bezwaar aan onder vermelding van  de overtredingen van  de marktlieden met hun wagens plus de toestemming van de agent om overal te mogen parkeren , wat trouwens wettelijk is in heel Europa dus ook Nederland.

Vandaag [ 2 maanden later ] kwam de vrijspraak…

Thelma and Louise kun je rustig op roadtrip sturen…

columns KONIJN MET MOEDERDAG

Mijn volgers is intussen wel bekend dat wij vroeger een Poeniel hadden met de naam PIETEPAF . Hij was superslim en de lieveling van de hele familie… Pietepaf kwam uit het asiel en is bij ons nog 16 jaar geworden ; alleen God weet hoe oud hij werkelijk was.                                                                                          In Eindhoven  en waarschijnlijk ook elders was een jaarlijkse open dag van het dierenasiel en je moet sterk in je schoenen staan om daar met 2 kinderen zonder hond weg te komen…… en dat kwamen we dus ook niet.

We hadden Pietepaf al een paar jaar en toen ook de jongste op een leeftijd gekomen was dat hij van de open dag gehoord had  zat er niets anders op dan een kijkje te gaan nemen….. en daar zat Barbabob….. althans zo zag hij eruit..                                                                                                                                           Een stevige wollige middenslag Schnauzer waar we direct voor bezweken en die het gelukkig heel goed kon vinden met Pietepaf ook al waren het twee heren.

Barbabob had natuurlijk een verleden en was buitengewoon aanhankelijk ; hij volgde me overal en at de schillen van het aanrecht als ik piepers aan het jassen was. Bovendien haalde hij samen met zijn nieuwe compaan allerlei kattenkwaad uit , zoals het kapotbijten van 20 meter elektriciteitskabel toen de monteurs aan het werk waren en verstoppertje spelen in de etalage van mijn boetiek…   ik kan me niet eens alles meer herinneren maar ze hingen ook geregeld de postbode en andere fietsers aan de broekspijpen.

Pietepaf was en bleef de lieveling van de familie , vooral van Bompa die hem overal mee naar toe nam in de auto ,  en het bekleden van de tweede plaats zat Barbabob niet lekker …. hij zou wel eens even bewijzen wat hij waard was om de eeuwige gunst van Bompa te vergaren .                                                         Het was Moederdag en prachtig weer … de hele familie en aanhang zat op het terras achter de keuken aan koffie en vlaai , toen Barbabob tevoorschijn kwam met het konijn van mijn stief-broertje in de bek… trots als een hond met zeven staarten legde hij zijn reeds overleden prooi op Bompa’s voeten met een blik van : kijk maar eens wat ik voor jou gevangen heb….                    Hij kreeg geen straf , want het is zijn instinct .                                                         Wel gekrijs van 4 stuks kinderen die gesust moesten worden en uitgelegd hoe dat in de dierenwereld in elkaar zit .                                                                       De hond had uiterst kunstig de schuif van het konijnenhok [dat op een verhoging in de stal stond ]  opengewerkt .

Hoewel er de volgende dag een nieuw konijn kwam werd dat nooit meer dezelfde en elk jaar als het moederdag is denken we weer aan dit onfortuinlijke voorval , maar nu met een glimlach…

soep WITTE / MAIS- KIPPENSOEP SOEP MET PANCETTA

Ik gebruikte  Aspergebouillon als basis , maar andere witte groente voldoet ook , b.v. Venkel – Prei of een combinatie ervan .

1 kilo B keus Asperges of andere witte groente

4 bloemige Aardappels

1 Kipfilet

1 takje Rozemarijn

enkele takjes Tijm

2 blaadjes laurier

Leg het bouquet garni in de soeppan .

Verwarm een scheut Olijfolie .

 Pel 2 Sjalotjes en snijd ze grof.  Smoor ze in de olie.

Kneus en pel de 2 teentjes Knoflook. Stoof ze mee aan

Kipfilet erbij en een stukje Venkel [ ik heb altijd afsnijdsels in de vriezer]

1/2  Steranijs en wat gemalen Venkelzaad

de 4 in stukken gesneden Aardappels

Peper , Zout en Kurkuma

Laat lang trekken en zet dan de staafmixer erop als de soep nog warm is maar niet heet.

Kipfilet in kleine blokjes er in plus 2 blikjes Mais

Creme Fraiche erdoor roeren.

AFMAKEN EN OPDIENEN :

Verwarm de soep

Neem plakjes Pancetta en bevochtig ze met water .

Bak ze krokant in een pan zonder olie of boter.

Laat uitlekken op keukenpapier maar bewaar de olie uit de pan

 Serveer de soep met krokante Pancetta krullen en een lepeltje van het vet .
Bestrooi rijkelijk met vers geknipte Peterselie .