columns DE SPIEGEL VAN LUCIE

Mijn beste vriendin in Frankrijk , Lucie , waaraan ik al diverse columns heb gewijd is Franser dan Frans ook al wil ze dat niet horen omdat ze tot 2002 in vele buitenlanden heeft gewoond waarvan een jaar of tien in Canada met haar tweede echtgenoot , een Canadees , de liefste en coolste man die je maar kunt wensen .  Helaas is hij twee jaar geleden overleden en toen ze niet meer gecorrigeerd werd is Lucie helemaal teruggevallen in haar oude Franse gewoontes . Ze maakt van elk huis een puinhoop en er wordt nooit gepoetst , zelfs niet met de Franse slag.   Bovendien is ze een stresskip eerste klas die zich er niet voor schaamt om iedereen voor haar karretje te spannen en dan ook nog continu aanwijzingen geeft hoe zij het wil…. op gebiedende en opgewonden toon.                                                                                                                    Wij kennen haar al jaren en omdat ze zelf ook altijd klaarstond en leuke etentjes organiseerde vind ik dat we in moeilijke tijden ook te hulp moeten schieten ook al is mijn schat nog de enige persoon die bij haar een klein klusje wil doen… werklui komen niet eens tegen betaling.                                Eigenlijk waren we er ook helemaal klaar mee nadat schat had geholpen toen ze haar grote huis had verkocht en naar het appartementje van haar overleden moeder verhuisde.  Als ze daar twee jaar woont kan ze het verkopen zonder door de belasting in de nek te worden geslagen.  En dat moment is nu aangebroken ; tot mijn groot genoegen verhuist ze terug naar de Loirestreek waar ze geboren is .                                                                                 Als vriendin laat ik haar nooit vallen maar ver weg is handiger.                             In januari heeft ze alles ingepakt en is een maand op vakantie gegaan naar Vietnam waar ze ook ooit gewoond heeft; echter tevoren vroeg ze of mijn schat haar Art Nouveau spiegel [ met rondom allemaal kleine spiegeltjes bewerkt met guirlandes ] af wilde breken omdat hij dat al twee keer voor haar heeft gedaan en ze dat de verhuizers niet toevertrouwt . Dat kon alleen vandaag en dat wisten we tevoren… gisteren kwam ze terug van vakantie en wij vertrekken morgen.    Wat ik toen nog niet wist is dat mijn nieuwe buuf Sharon hier zou zijn en schat wilde dat ik meeging om hem bij te staan in de blinde paniek en chaos die we ons nog herinnerden van de vorige verhuizing.  Ik had mijn werkwijze zorgvuldig uitgestippeld in overleg met Sharon. We zouden samen mee gaan in haar huurauto zodat ik mijn vriendin voorlopig vaarwel kon zeggen en dan samen de plaat poetsen om tegels te kopen….. na enig weerwoord ging schat akkoord.

Voor dag en dauw naar La Garde Freinet waar de verhuizer al in en uitliep met de steekwagen en ons in de hal veelbelovende blikken toewierp.        Lucie schrok zich kapot en hyperventileerde nog net niet .. het was een ravage zoals je alleen op TV ziet bij bepaalde hulpprogramma’s… nee nee nee… ik kan geen thee zetten … je ziet hoe druk ik ben .. verder geen contact meer behalve dan met Hans . Meteen begon ze te commanderen dat Hans voorzichtig moest zijn en de spiegeltjes stuk voor stuk aan haar moest aangeven zonder ze op de marmeren side table te laten vallen blablabla…..  Ik kuste haar snel gedag en we wilden ons juist uit de voeten maken toen Hans tijdens zijn klusje een vette knipoog naar ons maakte wat zij in de spiegel gezien moet hebben .  Gierend van de lach liepen we naar de auto … Sharon kan zich geen betere inwijding in de hectiek van een Franse stresskip wensen … Een regelrechte cultuurshock . Bij onze thuiskomst was mijn schat er al… dat was erg snel want we hadden alleen tegels gekocht…. de reden was dat hij tegen Lucie heeft gezegd : en nu is het afgelopen … het is verdorie de derde keer dat ik aan die spiegel werk en ik weet wel wat ik doe en als je nog een woord durft te zeggen ben ik weg…. en toen was ze rustig…. ze heeft een man nodig….

blog met recept PAELLA EN AMERIKAANSE MATEN

AMERIKAANSE MATEN
In Amerika is alles groots en groter wat ook werkelijk zo is… want toen wij een roadtrip maakten over highway one van San Diego tot aan Vancouver Island heb ik mijn ogen uitgekeken… De weidse landschappen benauwen me hoe raar dat ook klinkt… ik kreeg er hartritme stoornissen van. Ik vond het een geweldige ervaring maar hoef nooit meer terug… mijn lieve familie moet nu maar naar hier komen.
Vandaag werd dit fenomeen mij eens te meer duidelijk toen ik met mijn nieuwe buurvrouw uit Texas tegeltjes ging uitzoeken voor badkamer en keuken en omdat ik eerst naar de kapper moest nam mijn buuf met haar ipad plaats in de lounge van de deftige beauty-spa /kapsalon om de afmetingen te gaan omrekenen naar Europese maten.
Uiteraard was ik geheel en al nog niet op de hoogte van de rekenkunsten op Amerikaanse wijze toen we bij Castorama op de tegelafdeling waren beland . De winkel voldeed in elk geval aan de maatstaven… dit zijn ze daar gewend … en met het uiterst charmante Frans-Texaans accent hadden we direct een hulpvaardige medewerker aan onze zijde . Wat me echter eerst bevreemdde was dat ze alles wel erg duur vond na het berekenen van de vierkante meters, wat ik niet begreep in eerste instantie omdat we bij Casto nou niet direct over wereldprijzen spreken…. totdat de waarheid pijnlijk doch juist op tijd aan het licht kwam…… mevrouw had voor de douche 55 vierkante meter nodig en voor de keuken 88. 

Ik lag in een deuk en de verkoper snapte er ook al niet veel van … al kun je van een Amerikaan natuurlijk dergelijke oppervlaktes verwachten ..Toen ik mijn vriendin eens vroeg hoe ze in godsnaam aan die afmetingen kwam aangezien het hele huisje niet eens 55 vierkante meter is viel het frankske weliswaar niet meteen maar werd het haar vrij snel  duidelijk dat haar ipad of zijzelf niet bepaald rekenkundigen zijn…We hebben de nrs opgeschreven evenals die van de uitgekozen verf en voor de zekerheid niets besteld totdat alles opnieuw gemeten is door mijn schat met een Franse duimstok…

We hebben in elk geval wel heerlijk geluncht op een zonnig terrasje , met   Paella , het menu van de dag .

Naar verkrijgbaarheid neem je Garnalen , Langoesten  , Krab , Mosselen en enkele filets van Witvis.

Van de pantsers , pootjes , kopjes en schalen die je niet gebruikt kun je een Vis/Garnaal Bouillon trekken ; laat de Witvis filets hierin  een minuut pocheren..

Ik heb altijd in de vriezer deze Bouillon op voorraad die ik trek na het eten van schaaldieren… recept zie mijn website .

Was de Mosselen .

Bak voorgegaarde Kipkluifjes [doe ik sous vide ] 

Houd Witvis  , Mosselen en Kipkluifjes apart .

Bak de schaaldieren aan in de Paella pan in flink wat Olijfolie , haal ze eruit en houd apart .

.Snipper een Rode Ui en een plak Gerookte Zalm en smoor dit ong. 10 min  in dezelfde Paella pan .

Voeg nu twee bekers Spaanse Rijst toe – Zout – Peper – gerookt Paprika Poeder -Foelie -Laurier-4 kruidenpoeder – steranijs -Piment en royaal Saffraan ; Al deze kruiden naar eigen smaak , totdat de Rijst mooi uniform van kleur is .

Doe er twee in blokjes gesneden Tomaten bij terwijl je al roerende twee bekers Vis/Garnaal Bouillon en een kop Sherry  toevoegt .

Laat koken tot de Rijst geabsorbeerd is en voeg opnieuw twee bekers Visfumet/Bouillon toe.

Blijf goed roeren , doe er nu Erwtjes , de gepelde Garnalen en de goed gewassen Mosselen bij .

Giet een laatste beker Visfumet/Garnaal Bouillon in de pan en blijf roeren .

Bedek met de voorgebakken Kipkluifjes , Visfilets , Gamba’s , Krab en Langoesten ; Alles is ook niet nodig , want hangt af de verkrijgbaarheid / seizoen .

Laat nog ongeveer 15 min. stoven , kan ook in de oven voorverwarmd op 170 ‘

Serveer bestrooid met wat Peterselie en schijven Citroen .

 

blog met recept HET FRANS NOTARIAAT

De weg naar het Frans notariaat kan heel lang zijn wanneer zowel de kopende als de verkopende partij buitenlander zijn en de taal niet spreken.     In september maakten we vluchtig kennis met een buitengewoon goedlachse en zeer gezellige Amerikaanse die ongezien reeds een bod had gedaan op ons buurhuis aan de hand van foto’s van 10 jaar geleden.    Daar kwam ze snel op terug toen ze de door huurders toedoen deplorabele staat van het huisje in werkelijkheid zag  .  De dochter van onze zeer geliefde vroegere Engelse buren die kampioen is in het maken van verkeerde keuzes op gebied van werk en mannen had eigenlijk niet de middelen om het huis aan te houden en besloot te verhuren… een regelrechte ramp , ik kan er niet meer van maken… De tuin , hun grootste trots,  werd een ravage… hun leuke meubels verdwenen om vervangen te worden door semi moderne Franse meubel decoratie .  Ook onze gezamenlijke aankopen op gebied van tuingerei en mijn 2e ijspan waren verdwenen . Lekkages , scheve luiken , kastjes waarvan de deurtjes los hangen ..je kunt het zo gek niet verzinnen wat er gebeurt als je verhuurt aan mensen niet kent en je nooit je gezicht laat zien….                Toen besloot ze om te verkopen op basis van de oude foto’s die nu niet direct een afspiegeling zijn van de werkelijkheid.                Zo kwam ik in contact met mijn nieuwe a.s. buuf  die  gelukkig op tijd kwam controleren waarop ze geboden had ; ze schrok zich wild .                                 We hebben een klussenier geregeld om offerte te maken voor de te herstellen schade en renovaties o.a. vernieuwing van de elektriciteit en geadviseerd om op basis daarvan een nieuw bod te doen.

Met het nieuwe bod begon de ellende want na weken en  weken over en weer onderhandeld te hebben is de prijs gehalveerd en dat was nodig ook…. het was niet  lang  voor Kerstmis en de verkoopster wilde de zaak voor nieuwjaar rond hebben ivm bijkomende kosten zoals taxe d’habitation en de parkkosten die ze moest voorschieten . Maar ja…. daar had ze buiten het Frans notariaat gerekend … Notaris ging op wintersport en kwam 6 januari terug waarna hij 2 weken door griep was geveld…. daarbij kwam nog dat hij eigenlijk helemaal niet gediend was van de advocaat die door de Amerikaanse koopster was ingeschakeld om het proces te begeleiden… twee van die haantjes die moeten samen werken verloopt zeer stroef  in LDF  hetgeen de verwarring nog groter maakte omdat de verkoopster dacht dat de koopster traineerde en vice versa…. Om kort te gaan : er zat geen schot in de zaak … stukken waren niet klaar om te tekenen en als ze wel klaar waren gaf de notaris nul op request… telefoontjes van beide partijen werden afgewimpeld en de notaris zou op lang ziekteverlof zijn terwijl de advocaat overspannen moest zijn….       Ik geloofde er geen snars van , en hoewel ik er helemaal niets mee te maken heb besloot ik om de boel vlot te trekken teneinde  mijn nieuwe Amerikaanse vriendin waarmee ik intussen dagelijks email contact had vooruit te helpen .     Ik besloot zelf eens op onderzoek te gaan ; om te beginnen bij onze gardien . Volgens hem was niemand was ziek of overspannen… hij snapte ook al niet waarom het zo lang duurde voordat de stukken in orde waren met al dat heen en weer sturen van Notaris naar Advocaat naar koper en naar verkoper.   De naar aanleiding van dit nieuws verontrustende mail van mij naar Texas deed mijn nieuwe buuf besluiten om het eerste vliegtuig te nemen en zo stond ze anderhalve dag later voor onze neus een week voor onze vakantie , maar helemaal niet erg want we hebben een echte klik dus ze logeert bij ons .

Dat was zondag ,…. maandag morgen het notariaat gebeld  maar weer werd ze afgewimpeld  .  Na een beleefdheidsbezoek aan de gardien die als een blok viel voor al die Texaanse charme met haar gebrekkig Frans en ontwapenend accent kwam er ineens schot in de zaak .   De galante Fransman in hem werd wakker … hij greep de telefoon , uiteraard was de notaris wel degelijk aanwezig en kon direct een afspraak gemaakt worden voor dinsdagmorgen… als dat niet snel is…. het geld uit de States was sowieso al 2 weken eerder gestort ….

Vanochtend in het zeer trendy ingerichte notariskantoor waar we ook nog van koffie werden voorzien….zijn de stukken op zeer Franse wijze getekend… ook hij viel direct als een blok voor al die Texaanse charme en kon meteen zijn Engels demonstreren…. iets om fier op te zijn .    Komt u echt helemaal in Frankrijk wonen ? Wat brengt u hier ?  Wel , antwoordde mijn zeer diplomatieke buuf , ik kom al 20 jaar in Frankrijk en vind het een heerlijk en mooi land met fijn weer en lieve mensen.. ik heb al een jaar Franse les van een leraar uit Lyon want ik vind dat ik jullie taal moet spreken…   De goede man leek nu haast verliefd te kijken… al die eer voor de chauvinistische ziel….Wat doet u voor werk?    Ohh met pensioen … u ziet er zo jong uit… ikzelf kom uit Saumur maar wil niet meer terug , het is zo fijn in het zuiden , en daarna begon hij ook nog over zijn 2 jaar sabattical en  wereldreis met camper en backpack… meneer zat duidelijk op zijn praatstoel om te bewijzen dat hij een wereldburger is .     Ten lange leste begon het  voorlezen der stukken…… totaal onbelangrijk in verhouding tot zijn buitenlandse avonturen  maar onvermijdelijk , daarvoor kwamen we uiteindelijk al was dit onderdeel van de visite vite fait  ;   De notaris pakte de papierwinkel en las voor :………. madameX  la vendeuse ………. et madame X l’acheteur …………..[ niet nodig te legimiteren dus we hadden n’importe qui kunnen sturen]   en dat was het , al wat volgde was letterlijk en er is geen woord van gelogen :     .. blablabla…. signez ici…. page 2 blablabla …. signez ici…. en dat ging zo 17 pagina’s die allemaal gesigneerd moesten worden maar waar klaarblijkelijk niets in staat wat de moeite is om uit te leggen…. daarna nog wat paraafjes en de koop was gesloten….. Ennnnn hier is mijn kaartje , ik ben Thierry , en als u ook maar de minste vraag hebt of een probleempje kunt u me dag en nacht bellen en ik ben tot uw beschikking….. vergeet niet uw huis te verzekeren voor vrijdag want dan hebt u de stukken voordat u weer naar Amerika vliegt..                                                                           Toen we de statige trap waren afgedaald en in de auto zaten gierden we van het lachen….. ik kan nog heel wat leren op het gebied van charmes in de strijd gooien .    We hebben er een heerlijke fles Champagne voor opengetrokken , geproost op de goede afloop en de begeleidende vruchten Pavlova heb ik gisterenavond al gebakken .

PAVLOVA MET BOSVRUCHTEN

 

Verwarm de oven voor op 150′
Klop 5 Eiwitten stijf met 200 gr. Basterdsuiker en een ietsepietsie Zout .
Als het Eiwit zo stijf is dat je de bak ondersteboven kunt houden zeef je er 20 gr.  Maizena boven .
Dat spatel je dan voorzichtig door de Eiwitten met de Zeste van een Citroen en een theelepel sap .
Bedek een Vlaaivorm met bakpapier en plaats in het midden een omgekeerde kom .
Schep rondom een ring van het Eiwit mengsel .

Bak 45 min. in de voorverwarmde oven nog steeds op 150′en laat de Pavlova in de oven afkoelen… maak vooral de klep niet open en pas ook op voor tocht .
Wanneer de taart is afgekoeld leg je deze voorzichtig op een taartplateau… hij is heel breekbaar..
Snijd nu met een scherp mesje de kom los .

Intussen heb je Bosvruchten of Aardbeien gewassen en gedroogd en Slagroom zeer stijf geklopt .
Meng eerst wat Slagroom met Creme Fraiche en Vanille Suiker en doe dat onder in de ring .. Plaats daarop de Vruchten en versier die eventueel met verse takjes Mint .


De rest van de Slagroom kun je er los bij geven evenals een glaasje Champagne .

soep KNOFLOOKSOEP

Omdat ik altijd goed gewassen afsnijdsels van mijn groente bewaar in de vriezer kan ik steeds wanneer ik het nodig acht een groentebouillon trekken die als basis kan dienen voor allerlei groentesoepen en ik zelfs als bouillon eet als er een kilootje af moet .

RECEPT VOOR 4 PERSONEN

Ik heb nog 4 eenpersoons bakjes Witte Preisoep staan en in het kader van : VRIEZERS LEEGETEN VOOR DE VAKANTIE…heb ik daarvan nu Knoflooksoep gemaakt . Er stond nog een halve jampot Knoflooktenen op Olie in de kleine vriezer ; dus die kon ook opgemaakt worden…. verder heb ik 3 bollen Knoflook een kwartier laten poffen en niet kleuren in een pan met wat Olijfolie en een takje Tijm .   Toen de schillen verwijderd , de Knoflooktenen terug in de pan met een gesnipperde ui , een gekneusd Laurierblad en een grote soep Aardappel in vieren  en dit alles laten smoren in een klont Roomboter .    Daarop heb ik de Preisoep voor 4 personen gegoten.                                                                                                                                    Laat een half uur zachtjes gaar worden en dan pureren met de staafmixer. Binden met Room of Creme Fraiche , Peper en Zout naar smaak uit de molen en tot slot een Bio Citroen  raspen boven de soep .                                                        Ter garnering eventueel wat Peterselie , Koriander of Bieslook vers geknipt over de opgediende soep strooien .

Heb je geen basis van Witte Preisoep , dan zou ik 2 Witte stengels Prei en nog een gesnipperde Ui plus een klontje Roomboter smoren met de gepelde Knoflook en daarna een liter Kippenbouillon toevoegen

keukentips YUZU VRUCHT OM TE RASPEN

Yuzu is een Chinese variant van Citroen .  Hij combineert de smaak van diverse Citrusvruchten en is bij uitstek geschikt voor de zestes .                     Om hem optimaal te kunnen gebruiken vries je hem best in , bv. in het vriesvak van de koelkast.. dus niet in een – 18’vriezer .

Je kunt hem nu telkens in bevroren toestand raspen als je zestes nodig hebt [ vis – vlees- crepes- rijst …..etc. ]  terugleggen en helemaal op gebruiken.

oosters KIP CURRY VOOR DE INDIASE RIJST

Curry bij de Indiase Citroenrijst : dit recept is voor twee personen

MAAK EERST DE CURRY :

Citroengras/ Limoenrasp van een Limoen

1 gesnipperde Sjalot

Een dobbelsteen Gember

2 Rode pepertjes

2 tenen Knoflook

1/2  koffie l .gemalen Korianderzaad

1 groot Limoenblad aan zeer dunne sliertjes geknipt

1 scheut Sojasaus [ geen Ketjap ]

1 scheut Vissaus


BEREIDEN :

Snijd Kipfilet in blokken en bak ze aan in een wok met Archaide Olie.

Doe de Curry pasta erbij en roerbak enkele minuten , dan kan de Kokosmelk erbij en laat je de saus binden…zelf voeg ik nog een flinke scheut Kookroom toe .      Voor het opdienen roer ik er het geperst sap van de Limoen door en strooi vers geknipte Koriander over de saus .

inmaken en bewaren STROOP

Anderhalve kilo zoete Appels met schil en klokhuis plus een kilo Peren [idem ] en 250 gram Dadels opzetten met 250 ml. Water , een flinke scheut Cider-azijn  en 250 gr. Bruine Suiker .

Laten smoren tot de boel goed gaar is .

Een zeef met een zeefdoek op een andere pan zetten , de inhoud er in gieten en een hele nacht laten uitlekken .

De volgende dag inkoken totdat je een stroop hebt .

bijgerecht / rijst RIJST MET CITROEN EN INDIASE KRUIDEN

 Nimbu Chawal is een Indiaas vegetarisch hoofdgerecht waarbij wij graag Kip Curry serveren .
 
Een heel simpel recept met groots resultaat .

300 g Basmati Rijst .

2 Bio Citroenen/ Limoenen .

½ koffiel. Kurkuma .

½ koffiel. Korianderpoeder .

½ koffiel.  Komijnzaadjes .

1  Laurierblad , gekneusd .

1 Kaneelstokje .

1 eetl. vers gehakte Koriander .

2 eetl.   Olie .

Zout . 

Laat de Rijst 20 minuten weken in koud Water .                                                      Pers de Citroenen en houd het sap apart .                                                                    Laat de Komijn en het Kaneel 1 minuut kleuren in de Olie en doe er dan de andere kruiden bij .Voeg  de goed uitgelekte Rijst toe aan de kruiden melange in de pan en laat een minuut of 5 zacht mee smoren .Giet er nu 75 cl. kokend gezouten Water op  .Breng aan de kook en laat op zacht vuur garen tot de vloeistof is verdampt [ ong. 10 min.]Verwijder op het laatste moment het Laurierblad en Kaneelstokje .Besprenkel met uitgeperste Citroen/ Limoen .Bestrooi met vers geknipte Koriander .                                                                        Leg voor het opdienen schijfjes verse Citroen op de schotel .

hoofdgerecht / kip GEGRILDE SOUS VIDE GEKOOKTE KIPPENBOUTJES / KLUIFJES

Maak een marinade van

Een beetje Appelstroop
Wat Bruine Suiker , Zwarte Peper en Zeezout uit de Fairtrade molen , Ras al Hanut , pikant gerookt Paprika poeder , een scheut Olijfolie en Witte Wijn .

Zet ze even onder de goed voorverwarmde grill in de oven , of                        dep ze af en grill ze kort en heet op de grill plaat of plancha.

gebak / glutenvrij PANNENKOEKEN BESLAG

 

Voor 6 pannenkoeken [ geen flensjes ] :

Gebruik 125 gram bloem of in mijn geval  glutenvrij MEHL [ voor patisserie ] van SCHAR ; het meel eerst door de zeef geeft het beste resultaat .                      Meng dit meel met 300 milliliter Melk , 2 Eieren , 1 eetl.  Creme Fraiche , 1 thl. Bicarbonaat en een snuf Zout ..
Klop nu alles tot een licht vloeibaar beslag .

Bak steeds een sauslepel beslag in hete olie en keer de pannenkoek  tot hij mooi goudbruin is . Houd warm onder een deksel .

Lekker met stroop of poedersuiker.

Dikke romige pannenkoeken bak je met sauslepels beslag en zij zijn heerlijk om te vullen met Appel of Kersen , maar ook als dessert  bv. met Stoofperen en Mascarpone- Vanille creme .

Of met zeer zacht gekarameliseerde Sinaasappel Marmelade en dan flamberen met Sinaasappellikeur. Dit is een Crepe Suzette .