blog met recept PAELLA EN AMERIKAANSE MATEN

AMERIKAANSE MATEN
In Amerika is alles groots en groter wat ook werkelijk zo is… want toen wij een roadtrip maakten over highway one van San Diego tot aan Vancouver Island heb ik mijn ogen uitgekeken… De weidse landschappen benauwen me hoe raar dat ook klinkt… ik kreeg er hartritme stoornissen van. Ik vond het een geweldige ervaring maar hoef nooit meer terug… mijn lieve familie moet nu maar naar hier komen.
Vandaag werd dit fenomeen mij eens te meer duidelijk toen ik met mijn nieuwe buurvrouw uit Texas tegeltjes ging uitzoeken voor badkamer en keuken en omdat ik eerst naar de kapper moest nam mijn buuf met haar ipad plaats in de lounge van de deftige beauty-spa /kapsalon om de afmetingen te gaan omrekenen naar Europese maten.
Uiteraard was ik geheel en al nog niet op de hoogte van de rekenkunsten op Amerikaanse wijze toen we bij Castorama op de tegelafdeling waren beland . De winkel voldeed in elk geval aan de maatstaven… dit zijn ze daar gewend … en met het uiterst charmante Frans-Texaans accent hadden we direct een hulpvaardige medewerker aan onze zijde . Wat me echter eerst bevreemdde was dat ze alles wel erg duur vond na het berekenen van de vierkante meters, wat ik niet begreep in eerste instantie omdat we bij Casto nou niet direct over wereldprijzen spreken…. totdat de waarheid pijnlijk doch juist op tijd aan het licht kwam…… mevrouw had voor de douche 55 vierkante meter nodig en voor de keuken 88. 

Ik lag in een deuk en de verkoper snapte er ook al niet veel van … al kun je van een Amerikaan natuurlijk dergelijke oppervlaktes verwachten ..Toen ik mijn vriendin eens vroeg hoe ze in godsnaam aan die afmetingen kwam aangezien het hele huisje niet eens 55 vierkante meter is viel het frankske weliswaar niet meteen maar werd het haar vrij snel  duidelijk dat haar ipad of zijzelf niet bepaald rekenkundigen zijn…We hebben de nrs opgeschreven evenals die van de uitgekozen verf en voor de zekerheid niets besteld totdat alles opnieuw gemeten is door mijn schat met een Franse duimstok…

We hebben in elk geval wel heerlijk geluncht op een zonnig terrasje , met   Paella , het menu van de dag .

Naar verkrijgbaarheid neem je Garnalen , Langoesten  , Krab , Mosselen en enkele filets van Witvis.

Van de pantsers , pootjes , kopjes en schalen die je niet gebruikt kun je een Vis/Garnaal Bouillon trekken ; laat de Witvis filets hierin  een minuut pocheren..

Ik heb altijd in de vriezer deze Bouillon op voorraad die ik trek na het eten van schaaldieren… recept zie mijn website .

Was de Mosselen .

Bak voorgegaarde Kipkluifjes [doe ik sous vide ] 

Houd Witvis  , Mosselen en Kipkluifjes apart .

Bak de schaaldieren aan in de Paella pan in flink wat Olijfolie , haal ze eruit en houd apart .

.Snipper een Rode Ui en een plak Gerookte Zalm en smoor dit ong. 10 min  in dezelfde Paella pan .

Voeg nu twee bekers Spaanse Rijst toe – Zout – Peper – gerookt Paprika Poeder -Foelie -Laurier-4 kruidenpoeder – steranijs -Piment en royaal Saffraan ; Al deze kruiden naar eigen smaak , totdat de Rijst mooi uniform van kleur is .

Doe er twee in blokjes gesneden Tomaten bij terwijl je al roerende twee bekers Vis/Garnaal Bouillon en een kop Sherry  toevoegt .

Laat koken tot de Rijst geabsorbeerd is en voeg opnieuw twee bekers Visfumet/Bouillon toe.

Blijf goed roeren , doe er nu Erwtjes , de gepelde Garnalen en de goed gewassen Mosselen bij .

Giet een laatste beker Visfumet/Garnaal Bouillon in de pan en blijf roeren .

Bedek met de voorgebakken Kipkluifjes , Visfilets , Gamba’s , Krab en Langoesten ; Alles is ook niet nodig , want hangt af de verkrijgbaarheid / seizoen .

Laat nog ongeveer 15 min. stoven , kan ook in de oven voorverwarmd op 170 ‘

Serveer bestrooid met wat Peterselie en schijven Citroen .