GEZONDHEID OLIJFBLAD

Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de levensboom .  Tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezonde, antivirale en antibacteriële zegen voor de mens.

Al in 1855 verspreidde zich het bericht dat het drinken van de bittere thee van olijfboomblad een potentiële remedie tegen malaria was. Olijfblad werd in water gekookt en de oplossing werd aan malariapatiënten gegeven. Artsen melden dat de toestand van de patiënten hierdoor verbeterde.

Later werd het actieve bestanddeel in olijfblad geïsoleerd. Het was een fenolverbinding, oleuropeïne. Dit is een bittere glucoside, die olijven hun bittere smaak geeft. Volgens botanici komt oleuropeïne in alle delen van de boom voor en beschermt het de olijfboom tegen insecten en bacteriën.
Elenolaat, een derivaat van oleuropeïne, werd getest op zijn antivirale werking tegen verscheidene virussen en bleek de groei te remmen van elk virus waarop het werd getest. Wat betreft de antibacteriële eigenschappen bleek olijfblad effectief te zijn tegen bepaalde bacterie soorten.

Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die  bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfblad.                               Deze antioxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op.
Vrije radicalen beschadigen onze celstructuur en het DNA
Het bekendste en krachtigste antioxidant in olijfblad is oleuropeïne. Oleuropeïne is een effectief antioxidant, dat cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hartkwalen verkleint.                    Aangezien geoxideerd cholesterol zich veel makkelijker afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt het deze; deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval.
Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol,  fenol en resveratrol . De fenolverbindingen van het olijfblad werden in verband gebracht met de remming van twee typen gistingsbacteriën.. ….resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.

Olijfblad  kan helpen bij de behandeling van hoge bloeddruk.                             In een studie welke werd uitgevoerd in 2011  ,  zijn patiënten met een te hoge bloeddruk behandeld met olijfblad. Een deel van de proefpersonen werd behandeld met olijfblad , het andere deel van de groep met captopril (medicijn om de bloeddruk te verlagen). De conclusie van dit onderzoek was dat de bloeddruk van patiënten die werden behandeld met olijfblad  evenveel gedaald was dan die van de groep die met het bloeddruk medicijn was behandeld. In een andere studie welke werd uitgevoerd in 2017 werd de werking van olijfblad vergeleken  bij patiënten met hoge bloeddruk en bij anderen met een placebo .    Na zes weken bleek dat de patiënten die werden behandeld met olijfblad  een veel lagere bloeddruk hadden dan de patiënten die het placebo slikten

Er zijn enkele studies gedaan die er op wijzen dat olijfblad het cholesterol gehalte kan verlagen. In 2015 is er een onderzoek uitgevoerd op ratten .    Het ene deel kreeg een normaal dieet, en een ander deel een dieet met veel cholesterol. Een aantal kreeg ook olijfblad . Na 8 weken was het cholesterol gehalte in het bloed van de ratten die olijfblad kregen significant lager, dan bij de groep die dit niet kreeg.

In 2008 is er een studie gedaan bij een groep van 40 identieke tweelingen met hoge bloeddruk . In dit onderzoek kreeg een deel van de personen olijfblad. Na 8 weken was het cholesterolgehalte bij de patiënten die olijfblad  kregen een stuk lager dan de groep die dit niet kreeg

Met olijfblad kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 worden verlaagd. In een studie uitgevoerd in 2013 werd een groep van 46 mannen onderzocht.  Een deel werd behandeld met olijfblad, en een ander deel met een placebo. Na 12 weken bleek dat de groep die werd behandeld met het olijfblad extract een significant verbeterde insulinegevoeligheid had. Ook was de reactie van de alvleesklier verbeterd in de groep die was behandeld met olijfblad. Verminderde insulinegevoeligheid en een verminderde werking van de alvleesklier worden gezien als belangrijke factoren in de ontwikkeling van diabetes type 2.

Recente studies tonen aan dat olijfblad  beschadigd kraakbeen kan herstellen. De theorie erachter is dat de fenolen in het olijfblad bepaalde ontstekingen in gewrichten remmen en zodoende het verouderingsproces in de gewrichten vertragen. Op deze manier kunnen verschillende vormen van artritis worden voorkomen.

De werkzame stoffen in olijfblad helpen de lever het lichaam te ontgiften. Ook zitten er stoffen in olijfblad welke de hormonen reguleren. Olijfblad is hierdoor een probaat en veelvuldig gebruikt middel om acne te bestrijden.

Olijfblad is verkrijgbaar bij drogisterij of reformhuis en ook via internet als blad of capsules .

RECEPT VOOR THEE

Twee volle eetlepels olijfblad aan de kook brengen met 1 kruidnagel , een beetje kaneel en een klein stukje gember , van het vuur af nog even laten trekken , daarna zeven.  Drink 2 tot 4 koppen per dag .