gebak / glutenvrij LEMONCURD MERENGUE TAART

Lemon curd Merengue Taart – glutenvrij –
De fris-zure lemon curd en fluweelzachte merengue met brosse licht zoete bodem. mmmm

Ingrediënten voor een springvorm van 22 cm:
Voor de bodem.
75 gram glutenvrij boekweitmeel
50 gram glutenvrij rijstemeel
75 gram amandelmeel
100 gram koude plantaardige margarine
50 gram poedersuiker, gezeefd
1/2 ei
mespunt zout
geraspte citroenschil van 1/4 citroen of 1 eetlepel citroensuiker
plus 1/2 ei om het deeg te bestrijken

Voor de lemon curd.
50 g maïzena
130 g kristalsuiker
3 citroenen (biologisch), rasp de schil
250 ml water
3  eidooiers (bewaar de eiwitten)
60 g ongezouten roomboter

Voor de merengue.
4 M eiwitten
125 g fijne kristalsuiker

Bereiding:
Voor de bodem.
Zeef en meng de meelsoorten door elkaar.
Snij de koude margarine in blokjes en voeg die toe aan het meel, samen met de poedersuiker, ei, zout en citroenschil. Meng dit snel tot een samenhangend deeg, niet doorkneden. Laat het dan minimaal een uur koelen en rusten tot gebruik. Neem het deeg 10 minuten voor het uitrollen uit de koeling.

Rol het deeg uit met een deegrol op een met rijstemeel bestrooid oppervlak tot een dikte van 3 mm. Draai het deeg steeds even om met een breed pannenkoekmes en gebruik hierbij ook steeds een beetje rijstemeel om plakken te voorkomen.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven/onderwarmte.
Neem een springvorm van 22 cm. doorsnede, vet deze goed in met margarine.

Plaats het deeg erin en bekleed de randen tot 3/4 van de bovenkant. Prik gaatjes in het deeg met een vork en bestrooi de bodem daarna met een lepel amandelmeel.
Bak de bodem 15 minuten blind eventueel met bak-erwten.
Laat de bodem daarna afkoelen.

Voor de lemon curd.
Doe de maïzena, de suiker, het citroensap en water in een steel pan en zet het op een matig vuur. Roer met een houten pollepel tot alle suiker gesmolten is. Zet het vuur hoger en verwarm al roerend tot het gaat binden, dat gebeurt ineens, blijf roeren en haal de pan van het vuur. Doe de boter erbij en laat al roerend smelten, voeg de citroenrasp en de eidooiers toe en meng alles erg goed door elkaar. Laat de lemon curd helemaal afkoelen.

Voor de merengue.
Klop de eiwitten helemaal stijf en voeg intussen beetje voor beetje de suiker toe. De eiwitten moeten goed stijf zijn, als je de schaal op z’n kop houdt, mag het eiwitschuim er niet uit lopen.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onderwarmte.

Verdeel de afgekoelde lemon curd over de afgekoelde taartbodem. Verdeel de merengue erover en gebruik een vork om piekjes aan te brengen. Bak de taart in ca. 10-15 minuten af, of totdat de merengue een beetje bruin kleurt.

Nu komt het ‘moeilijkste’ deel: geduld!
Laat de taart echt volledig afkoelen op een rooster, de onderrand van de springvorm kun je er rustig onder laten zitten.

Wacht zeker 1 uur, want de lemon curd wordt weer een beetje vloeibaar door de warmte van de oven en als je de taart dan aansnijdt loopt de lemon curd eruit. Dus even geduld