columns SOCCA , EEN PLAT BROOD UIT NICE

Het symbool van de authentieke keuken van Nice is de Socca , een groot plat brood op basis van kikkererwtenmeel en dus glutenvrij . Vroeger werd dit gebakken in een ondiepe koperen schotel of pan in een houtoven zoals over de grens in Italie gebruikelijk was . Door de vele grensverschuivingen in het verleden kwam dit recept ook in Nice terecht .

Het verhaal wil dat de vissers uit Nice dit brood aten voordat ze s’ochtends vroeg uit voeren naar zee , want in die tijd was Socca het maal voor de arme bevolking terwijl het tegenwoordig erg populair is bij de goed betalende toeristen , die er graag een punt van nuttigen tijdens het aperitief met een koel glas Rose .
 

Heerlijk met een knapperige korst en een zacht binnenste , bestrooid  met peper en zout uit de molen en zo warm mogelijk ter plekke opgegeten .Socca dans le Vieux-Nice (Alpes-Maritimes, France)

Zoals we Socca vandaag de dag thuis maken , zonder houtoven , zal hij niet hetzelfde smaken als het origineel hoewel je de authentieke smaak aardig benadert als je de temperatuur van de oven zo hoog mogelijk zet  en na enkele minuten overschakelt op de grill stand .