BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / SCHAAP IN NOOD IN DE ACHTERTUIN

Biologie was op de middelbare school met stip mijn slechtste vak… en dat terwijl ik tot dan toe altijd midden in het bos had gewoond en mijn vader er een soort van hobby-kinderboerderij op na hield. Buiten studeren hield ik me toentertijd bezig met boeken lezen , schilderen en kleren naaien…. de natuur nam ik voor normaal aan… ik wist niet beter .
Dat gebrek aan interesse heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag op een haartje na onmin kreeg met de herder .
Enkele keren per jaar loopt de herder achter ons perceel op de heuvel met zo tegen de duizend schapen…. 4 Zwarte honden die allen zijn afgeleidt van Bordercollie’s , 2 Pyrenese Berghonden en 2 Leonbergers houden de boel in bedwang .
Tijdens onze lunch stond alles gezellig te grazen in onze achtertuin en ook de herder en herderin zaten aan de picknick .
Ik zag wel dat een Leonberger een schaap probeerde de corrigeren en dat het schaap de hond een kopstoot gaf , zei nog tegen mijn schat dat dat me verbaasde ,doch sloeg er verder geen acht op . Tot na de middagpauze de troep verder de berg op trok… en een schaap achterbleef en lekker leek te grazen…
Na een half uur was al het blatend vee uit het zicht verdwenen behalve dat ene schaap… ze blaatte een beetje zielig alsof ze hulp riep en keek alsmaar angstig in het rond waar haar vriendinnen gebleven waren.. vreemd dat ze bleef grazen zo leek het….maar toen ik opstond om af te ruimen zag ik dat ze zojuist bevallen was en haar jonkie stond af te likken…. Toen raakte ik in paniek … want totaal geen verstand van het leven in de natuur… het eerste wat in me opkwam was de politie bellen om te vragen of zij contact konden leggen met de herder die al een poos uit zicht was.
Na 5 minuten stond de herder achter het hek… waarmee ik me dacht te bemoeien… de politie… ik zou wel niet goed sporen…. mijn verontschuldiging dat ik een stadse ben [ lieg lieg ] en geen verstand heb van de natuur , bovendien liepen de tranen over mijn wangen vanwege dat wanhopige dier , en dat zag hij ook was kennelijk genoeg excuus en hij legde mij uit dat het schaap een poosje daar zou blijven om zijn jong schoon te likken en op adem te komen en hij wel zou terugkeren om ze op te halen.
Een uur later dook hij weer op … en sleepte het jong aan de poten mee… schat was in alle staten maar inmiddels was bij mij een lichtje gaan branden want poesjes pakken hun jongen bij het nekvel dus heb ik hem gezegd dat dat wel zo zou horen in de natuur want de herder heeft er voor gestudeerd. Weer een uur later kwam een gedeelte van de kudde voor de 4e keer langs om naar de overnachtingsplek te gaan en liep de herder met de baby in de armen… ik ben blij dat het goed is gegaan want was echt van slag…
En nu maar hopen dat de wolven wegblijven bij de 3 overnachtingskampen die hier zijn opgezet voor de kudde”s want de wolven hebben in Bormes al schapen gedood en tussen daar en hier is onafgebroken woeste natuur… verleden jaar is hier ook een wolf gespot…