columns CADEAU VAN DE MAAND

Zoals we in vervlogen tijden in Nederland de catalogus van Wehkamp, Otto of Neckermann in de bus kregen worden we heden ten dage nog steeds verrast met bergen papierwerk van hun Franse tegenhangers met welluidende namen als : Blanche Porte , Vitrine Magique , Temps L , Maison & Comfort en iets minder poetisch : Witt en Damart die een meer Duitse achtergrond hebben en betere waar leveren zoals Zwitsers ondergoed e.d..

Elk half jaar een lijvig naslagwerk en elke twee weken bergen folders om het clienteel eraan te herinneren dat die catalogus ergens tussen de tijdschriften moet liggen .    Wat een papierverspilling , het zou verboden moeten worden al moet ik met het schaamrood op de kaken bekennen dat ik me ook geregeld te buiten ga aan het bestellen van zaken waarvoor ik mijn kostbare tijd niet wil verspillen met zoektochten door winkels waar ik helemaal niet heen wil ; ik haat winkelen .

Het allergrappigst aan deze verkoopmethode is dat er elke maand een ander CADEAU VAN DE MAAND verbonden is aan het bestelformulier , ongetwijfeld  om de kooplust aan te wakkeren en het betreft altijd iets wat je sowieso niet nodig hebt en aantrekkelijk van kleur is …. psychologie????      Ik ga ervan uit….                                                                                                                            Nog curieuzer is dat ik ook altijd wel iets nodig heb waarvoor ik de deur niet uit hoef en daarom mijn energie voor belangrijker zaken kan gebruiken zoals Outlet Stores van fijne merken…. en tweemaal per jaar de Bijenkorf … mijn actieradius strekt helaas niet verder.

Om terug te komen op de diverse  Cadeaus van de maand …. Je hebt ze nooit nodig  , weet niet wat je ermee moet doen , vaak hebben ze een hoog kermis gehalte en ALTIJD mankeert er iets aan.    Immer artikelen die wegens fabrieksfoutjes afgekeurd teruggenomen moeten worden en waarvan de kosten van repatriering naar hun oosterse herkomst duurder is dan vernietigen .

Opvallend vaak zijn er nylon spreien  als geschenk waarvan je haren gaan knetteren dus die dienen hier als afdekkleed tijdens verfklussen . Ordinaire kermishorloges dito… gaan enkele maanden mee tijdens het doe het zelven . Rol koffertjes die niet aan cabinematen voldoen en veel nylon of doudoun jasjes [ zeer populair ] waarvan ik er al 4 in de boerderie in de Lot heb hangen voor koele zomeravonden… samen met statische fleece Kerst plaidjes  , al zit in de winter  dat huis op slot .                                                          2 lila en 2 zuurtjes roze eveneens nylon pluchen badjassen , ook verhuisd naar de Lot voor algemeen gebruik en zo kan ik nog wel even doorgaan want in die 20 jaar dat ik in Frankrijk ben heb ik al veel besteld en veel verzameld .

Ernstiger was het “reuze handige” plastic gebeuren waarmee ik kon raspen , schaven en wat al niet meer.. ik heb het in de kliko gekieperd , uiteraard ook weer op de boerderie nadat ik nagenoeg mijn hele vingertop eraf geschaafd had en in allerijl gehecht moest worden door de apotheker… het ziekenhuis is daar een uur rijden en ik bloedde als een rund door 2 theedoeken heen ; helaas , een eerste hulpdoos was nog nooit aangeboden als cadeau van de maand .

Grappiger was enige jaren geleden  een sprei van fleece met nylon bovenzijde waarop Westy hondjes gedrukt stonden…. leuk voor mijn Buuf met Westy bedacht ik maar de hondjes aan de bovenrand waren ondersteboven op het stof gedrukt .

En vanmiddag kreeg ik bij de bestelling van 2 fraaie kanten zomerblouses een felrode doudoun als geschenk… er kwam een gruwelijk synthetische geur af en legde het jack op een tuinstoel om te luchten  . We dronken koffie en wat lacherig zei ik tegen mijn schat : ik heb nog niet gezien wat…. maar ongetwijfeld mankeert er iets aan want ze staan voor 29 e. in de catalogus…. dat gezegd hebbend kreeg ik een spontane aanval van de slappe lach want de zakken zitten niet gelijk.. de ene zak  zit een hele doorstik streep lager dan de andere…  die kunnen ze aan het eind van het seizoen ook niet terugsturen naar de Filipijnen….    Weer een jack voor de boerderie waar wij zelden meer komen nu de jeugd bezit van het huis genomen heeft… ze zullen er warmpjes bijzitten met al die nylon afdankers van mij…