columns ITALIAANS ETEN BIJ DE CABANON

Drie generaties uit Sardinie  La Nonna kwam op bezoek .

Een lesje in nederigheid… tjonge jonge , wat kunnen die Italianen koken… zo zal ik het nooit leren .
Want net zoals veel Nederlanders erom bekend staan aardappels en ander etenswaar mee naar Frankrijk te sjouwen , zo doen de Italianen dat ook , EN dat proef je…
Weergaloos lekker en alles met la Nonna [ oma ]vers uit Sardinie ingevlogen ; dat menske moet zich een breuk gesjouwd hebben . Potten tomaten uit eigen tuin , ingemaakte oesterzwammen uit het Sardijnse woud , een klein speenvarkentje , vlees van Bambi… enfin niet vleeseters gelieve door te scrollen want s’lands wijs s’lands eer .
We kregen Antipasti ; worst , ham , geitenkaas , ingedroogde viskuit met artisjokken , gemarineerde oesterzwammen en olijfjes , ook al uit Nonna’s tuin ,vergezeld van champagne ,want uiteraard zijn we wel in Frankrijk .
Primo piatto : de lekkerste lasagne die ik ooit gegeten heb
[ dankzij die sardijnse tomaten ] en een glutenvrije versie voor mij waarvan ik nog 2 dagen kan eten want die schaal was tevens doggy-bag , die moest ik meenemen naar huis.


Secondo piatto : Ragu van bambi …. jaaaaa ik weet het …. maar zoooooo lekker op smaak , met rijst en een schaal venkel .


Piatto principale : Speenvarkentje geroosterd boven houtvuur , staartje zat er nog aan .


Daarna mochten we even uitbuiken waarna de tiramisu op tafel kwam … 

ook weer een glutenvrije versie voor mij ;

en werkelijk… ik heb nog verschillende Italiaanse vriendinnen , maar deze versie sloeg alles .


Vervolgens Grappa om de digestie te stimuleren ; daarvan heb ik maar afgezien al heb ik even genipt aan het glaasje van schat .


Of het nog niet op kon ristretto en limoncello waarmee we naar het kampvuur zijn verkast want om een uur of 6 wordt het ook hier koud ; op de achtergrond prettige muziek uit de naast de cabanon geparkeerde boot , wat ook aardig bijdroeg aan de feestvreugde en het valt me mee dat hun chagrijnige achterbuurvrouw de pompiers niet heeft gebeld ; vermoedelijk stond de wind niet haar kant op …
Om 1 uur s’middags vertrokken met de kruiwagen , jazeker … omdat zij altijd met van die megalomane cadeaus aankomen had ik een limoenenboom gekocht , die had ze nog niet …., om 7 uur thuis… voorlopig ben ik heel nederig want zo lekker koken als dat drietal zal ik wel nooit leren…..en voor de prijs van zo’n schreeuwend dure boom en de fles champagne kan ik nergens zo lekker eten…. dus…..in alle opzichten geslaagd.