columns LINZEN OP JE BORD…..MET NIEUWJAAR.

Een ijzeren wet in de familie is de plicht om op Nieuwjaarsdag een Linzenschotel te eten en daar bestaat zelfs een spreekwoord voor: si l’on mange des lentilles le premier janvier on ne manque pas des sous toute l’annee.
Door mijzelf vrij vertaald in het Nederlands : Nieuwjaarsdag Linzen op je bord , het hele jaar geen geld tekort.
En daar doet een oud bijgeloof uit de Midi-Pyrenees nog een schepje bovenop.
De overlevering wil dat wanneer je als vrouw rode lingerie draagt met oud en nieuw , je veel geluk tegemoet kunt zien in het jaar dat komen gaat .
En wat wil het geval? Een nicht die in het Zuid westen vlak bij de Spaanse grens woont had zich in een pikant rood setje gehuld en behalve het geluk dat haar die nacht al ten deel viel won ze ook nog eens een grote prijs in de Spaanse loterij.blog 183

Dus, afgelopen jaar na de inkopen voor de Linzenschotel , ben ik samen met mijn vriendin naar de plaatselijke lingeriewinkel getogen om pikant rood ondergoed aan te schaffen.
Omdat ik net een infarct achter de rug had , had ik er in eerste instantie niets aan , maar met een staatslot in de lade lachte het geluk mij alvast een beetje toe.
En de winkelierster die ons het vel over de oren had getrokken had ook al vast een goede dag , zo net voor de opruiming waar wij niet op konden wachten.
Maar ja , weer te gretig geweest en god straft niet altijd onmiddellijk maar wel op termijn dus op dat grote geluk wacht ik nog steeds ; sterker nog, nog nooit zo’n ellendig jaar gehad .
Malheur met het lichaam en ook al geen prijs in de loterij .
Gelukkig heb ik Ega Nightengale nog , dat is mijn prijs en ook dat geldgebrek valt nog wel mee ondanks de crisis .
Grote geldprijzen kan ik jullie niet beloven , maar probeer in elk geval de Linzenschotel.
blog 204

Het recept staat in mijn kookboek