columns ZUINIGHEID EN ZATTE KIPPEN

We keren nog eens terug naar mijn Oma, zo ongeveer in 1910 in het centrum van Eindhoven.
Dat was in die tijd nog een kleine plaats met stadsrechten, omringd door een hele reeks kerkdorpen.
En daar precies aan de andere kant van de spoorlijn begon het dorp Woensel.
Mijn Oma woonde daar , waar nu het Holiday Inn hotel staat, dus nagenoeg in de stad, maar overspore.[ aan de noordzijde van de spoorlijn .
Echter: het ging er daar nog dorps aan toe , iedereen had een diepe tuin met groente, fruitbomen en kippen.
Mijn Oma was werkelijk van alle markten thuis en brouwde zelfs haar eigen bier.
HELAAS heb ik daarvan nu juist geen recept.
En de overlevering wil, dat alle afval van het brouwen gewoon de tuin in gekieperd werd als voer voor de kippen en het varkentje, en jullie raden het al : daarna liepen die arme beesten urenlang stomdronken rond te dwarrelen en te wiebelen van dat graan.
Met de kennis van nu zouden wij dat bestempelen als dierenmishandeling maar het tijdperk in gedachten zullen we maar denken dat ze niet beter wisten en weer wat gratis voer hadden.
De overlevering vertelt trouwens ook niet of die dieren er werkelijk onder geleden hebben in elk geval waren ze goed gemarineerd.
Ik ben wel net zo zuinig als mijn eigen Oma en het advies wat goed is blijven hangen is dat er nooit iets werd weggegooid, ook niet de karkassen van Kip of Wild dan wel bot of resten van T-Bone , Cote a l’Os of Entrecote.
Daar werd soep van getrokken en dat doe ik nog steeds, dus toen wij vrijdag na de beeindiging van de gijzelingsactie in Parijs helemaal geen lust in eten hadden en ikzelf niet in koken, hebben we een gebraden Kip gehaald bij Carrefour die we met drie man amper half opgepeuzeld hebben.
Van dat Kippen karkas met aanhangend vlees heb ik gisterenavond Bouillon getrokken om maar liefst twee keer soep te kunnen eten , uiteraard met twee personen.