columns UIT DE HAND GELOPEN APERO

Wanneer het voorjaar is aangebroken en langzaam overgaat in de zomer kun je hier op elk moment tussen twaalf en twee en rond zeven uur buren of kennissen verwachten die zin hebben in een Aperitiefje en vooral de door mij vervaardigde vruchtenwijnen vallen bij de dames in de smaak, terwijl de jongens meestal een Pastis nemen.
Omdat je overal op voorbereid moet zijn dien je dus de nodige Apero hapjes onder handbereik te hebben die je bij voorkeur niet nog twee dagen zelf hoeft op te eten omdat je ze niet weggooit.


Voor dit doel heb ik een mand gekocht met diverse vakken die gevuld worden met hapjes die gemakkelijk enige tijd te bewaren zijn omdat ze ofwel gekonfijt zijn dan wel Olie, Azijn of Suiker bevatten en daarom goed houdbaar zijn dus bij meerdere Apero’s op de tuintafel kunnen komen.
Zijn de gasten dan nog niet naar huis te branden en ook niet reageren op de aloude truc : Klokje klokje stuur je onze gasten nu al naar huis; dan heb ik altijd nog twee Bladerdeegbodems in de vriezer om snel een Tomatentaart of Pissaladiere te maken.
Zo is het onlangs al eens voorgevallen dat een lieve vriendin die met haar man goedendag kwam zeggen alvorens terug te keren naar hun huis in Cavaillon, na een kop koffie en een pousse-cafe moeiteloos met ons aan het aperitief belandde.
Intussen had ik al twee hartige taarten in de oven geplaatst en de Vin de Cerises laten aanrukken.
Die Kersenlikeur viel echter dusdanig in de smaak dat onze gasten hem samen soldaat hebben gemaakt dus dientengevolge niet meer naar Cavaillon konden rijden en nog een nacht en ochtend in hun vakantiewoning zijn gebleven.
De recepten voor de Apero hapjes en  hartige taarten kun je vinden in mijn kookboek .