blog met recept ADVOKAATTAART VOOR KOFFIE-KLETS

Elke donderdag middag heb ik koffie-klets met mijn vriendinnen .
Wat begonnen is als een serieuze conversatie groep met interessante onderwerpen zoals literatuur , toneel , ballet of film [ vanzelfsprekend  alles in de Franse taal ] is verworden tot een soort van roddelkransje sinds de heren allemaal met pensioen zijn… er wordt wat afgekletst .
De meeste echtgenoten hadden een professie met aanzien en blijken erg veel moeite te hebben met het statusverlies wat ze proberen uit te kuren op hun dames ; en niet alleen de Franse heren…….
Het is niet meer : Ja dokter , nee dokter . of : zeker meneer de ambassadeur… Nu zijn ze tuinknecht of hulp in de huishouding terwijl de dames voortgaan met de bezigheden die ze altijd al hadden……          Tennis , vriendinnen , matinee in het theater enz. enz.
Het is namelijk niet zo dat wij plotseling allemaal kleuterleidster zijn geworden .
En tot overmaat van ramp wordt de heer des huizes van degene die aan de beurt is om de Kaffee-Klatsch vriendinnen  te ontvangen ook nog het huis uit gestuurd .
Wij ontvangen dus bij toerbeurt en het is de bedoeling dat je minimaal twee taarten bakt ; taart uit de winkel is een no go .                                                         Om drie uur nemen we eerst een glas Champagne met Koekjes ; ook zelf gebakken , daarna , vanaf een uur of vier drinken we Koffie of Thee en eten daarbij de zelf gebakken  taarten … het is reuze gezellig en ik wil de meisjes middag voor geen goud missen.
Er zijn drie dames met glutenproblemen onder ons zodat we steeds nieuwe recepten zoeken en uitproberen omdat je ook niet steeds dezelfde taart kunt serveren .
Toen ik onlangs aan de beurt was heb ik een beetje gespiekt bij Marieke Bakt [ een blog collega ] en het recept vertaald naar een glutenvrije versie met een overweldigend resultaat .

ADVOKAATTAART GLUTENVRIJ

Ingrediënten Biscuitbodem :

5 Ei-witten, 4 Ei-gelen, 25 gram Suiker , 75 gram Amandelmeel . 1 theel. Citroen rasp, snufje Zout en 4 eetlepels warm Water.

Klop de Eiwitten met een snufje Zout zeer stijf totdat je de kom ondersteboven kunt houden .
Sla het Eigeel met de Suiker tot een lint .
Voeg het Amandelmeel , de Citroenrasp , en het Water beetje bij beetje en al roerend toe aan de Eigeel massa .
Intussen warm je de oven voor op 175 ‘
Spatel nu uiterst voorzichtig het Eiwit door het deeg .
Neem een kleine springvorm en vet deze iets in, of bekleed deze met bakpapier .  Schep de stijf geklopte Eiwitten door het Eigeel mengsel.
Doe dit in 3 à 4 delen, zo krijg je een steeds luchtiger beslag
Doe het beslag in de vorm en bak het biscuit in ongeveer 25/30 min gaar.
Laat het biscuit goed afkoelen en snijd het dan overdwars doormidden .

Vulling:    Klop 2 pakjes van 200 ml. Slagroom zeer stijf, spatel er een paar lepels Creme Fraiche door en wat suiker .

Neem het onderste deel van het Biscuit en vul dit met een laagje Advocaat en daar over het Slagroom mengsel , doe de tweede helft er boven op en bewerk de taart met de rest van de Slagroom.

Neem de Advocaat en maak slierten over de Slagroom heen, werk af met  wat geraspte Pure Chocolade.