BLOG / TIS HIER NET FRANKRIJK / BUREN / ZOMERVAKANTIE OP Z’N FRANS

De zomervakantie van de Fransen is weer aangebroken en de Parijse vrienden die ons als familie beschouwen zijn neergestreken op ons park aan de zuidkust alwaar zij onze buren zijn.
Het familie-programma is elk jaar tot in de puntjes geregeld en daarvan wordt niet afgeweken . DE FRANSE FAMILIE-VAKANTIE
s’ Morgens gaan de heren een stevige wandeling maken, de berg op door de bossen naar het dorp.
Een klim van zo’n 2 kilometer naar een hoogte van 300 meter en dat is nogal pittig.
Intussen tref ik alvast de voorbereidingen voor het avondmaal wat we altijd gebruiken met familie en vrienden die eveneens allemaal in de regio zijn ; ook hiervan wordt niet afgeweken .

.Het diner programma is als volgt : een avond hier , de volgende bij hen en dan bij de volgende , daarna worden we teruggevraagd [ de zogenaamde retour ] bij diegenen die de laatste keer hebben mee gesmikkeld en daarna op restaurant met een ieder die mee wil en waarbij de kosten naar goed Frans gebruik zo eerlijk mogelijk gedeeld worden [ een heel ge-reken ] en er geen fooi gegeven wordt.
Daardoor voelen wij ons altijd erg gegeneerd, maar ja , s’lands wijs s’lands eer , wij passen ons aan . TIS NET FRANKRIJK nietwaar ?
De middagen gaan de mannen snorkelen in een prachtige maar moeilijk bereikbare baai en de meisjes cq Oma’ s   gaan naar het strand.

Daar probeer ik nog wel eens met een smoesje onderuit te komen omdat ik een hele middag op zo’n hard bedje nauwelijks volhoud.
Ook al naar Frans gebruik wordt er een lauwe fles water meegenomen en niets geconsumeerd in de strandclub ; op het terras zitten alleen buitenlanders en dus vanaf een uur of 4 als de tafeltjes van de lunch zijn afgeruimd zit ik daar ook als buitenlandse met een boek en een kop koffie want de Fransen drinken na vier uur geen koffie ; bang voor slapeloosheid.
Dolblij dat ik dan om half zeven weer mee naar huis mag ; snel douchen en direct aan het eten beginnen , want Apero om half 8 , en dan moet alles perfect verzorgd zijn van Apero hapjes tot 3 gangen dis met kaas.
Jullie begrijpen wel dat dit voor mij een hele kluif is, omdat het lijf niet meer meewerkt.
Daarom heb ik een keur aan recepten die snel tijdens het Apero gemaakt dan wel afgemaakt kunnen worden en het grillen op de barbecue is een mannenaangelegenheid .

Apero dient hier als voorgerecht , waarna een eenvoudige hoofdmaaltijd ; meestal van de Barbecue
Daarna Kaas, en wat betreft het toetje, daar is geen eer aan te behalen want ze eten het liefst een assortiment uit de supermarkt, zoals Danette en Mousse au Chocolat.
GELUKKIG.
Limoncello en andere Pousse- cafe’s weer wel , maar zonder Koffie, die  alleen gedronken wordt door “Les Nordiques”.