blog met recept CARO’S ITALIAANSE KWEEPEER MOSTARDA

In Frankrijk heb ik een flinke groep vriendinnen waarmee elke donderdagmiddag een soort conversatie wordt georganiseerd, en we noemen dit Kaffee-Klatsch.
De leden zijn zeer internationaal en in totaal een stuk of twintig.
Vanzelfsprekend komt het nooit voor dat we er allemaal tegelijk zijn omdat de een overwintert en de ander overzomert en er ook nog dames zijn die elke paar weken op en neer naar huis rijden om kinderen en kleinkinderen te zien.
Zo ook mijn zeer lieve vriendin Caro , die Italiaanse is.
Zij voorziet mij telkens weer van grote tassen vol glutenvrije Italiaanse producten, die daar natuurlijk zeer goedkoop zijn en van uitmuntende kwaliteit bovendien.
Onze Kaffee-Klatsch is normaal een glas Champagne met een klein hapje [ zoet of hartig ] en dan om 4 uur koffie of thee met eigengebakken taarten of andere goodies.
Met iets uit de winkel kom je niet weg tenzij je in tijdnood bent of niet helemaal in orde , zoniet dan zou je je eigenlijk moeten schamen dat je geen moeite doet voor de gasten die ook nog eens je vriendinnen zijn .
Maar bij Caro moet je een echte maaltijd eten en zij is de beste Italiaanse MAMA  die er rondloopt in de keuken .
Caro is dan ook geen frele Italiaans poppetje maar een struise dame gehuld in overhemd en stevige broek van de herenafdeling ; ik ga ervan uit dat haar maat in Italie niet te koop is , dit in tegenstelling tot haar echtgenoot die slank en rijzig is.
Beide zijn heel charmant en zij zijn al bijna 50 jaar een hecht koppel.
Natuurlijk sta ik voorop om haar recepten over te nemen en er dan zelf mee te experimenteren , want je geeft er toch je eigen draai aan.
Dus toen afgelopen donderdag de koffie-middagen weer van start gingen hadden we allen veel te vertellen over onze zomervakanties , bijkletsen en recepten uit te wisselen.
En Caro kwam met wel een heel mooi verhaal uit het boerengat in Italie waar zij wonen.
Een maand daarvoor stond in het parochieblaadje de volgende mededeling zwartomrand  : MARTHA MORTA VENDESI PANDA NUOVA.
Letterlijk vertaald : Martha dood, verkoop nieuwe Panda.
Wat wil nu het verhaal : De vrouw van een boerke was gestorven en dat boerke zit boven op de centen , dus hij had de pastoor gezegd om in het parochieblaadje te zetten : Martha morta.
De pastoor geschrokken door zulk een gierigheid vertelde hem dat de eerste vijf woorden gratis zouden zijn  en dus dacht dat slimme boerke : dan verkoop ik meteen Martha’s autootje.

KWEEPEER CHUTNEY = ITALIAANSE MOSTARDA

Het recept wat Caro ons heeft gegeven omdat het nu oogsttijd is van Appels , Peren en Kweeperen.
De Wildlevermousse staat al 30 jaar of langer in het kookcahier van Oma Frankrijk [te vinden via mijn website of FB groep ] maar combineert wonderwel met de Chutney, evenals Paté de Campagne , Terrine of Foie Gras.

>

2 Appels
2 Peren
2 Kweeperen
Een flinke Citroen eigen kweek
Suiker naar behoefte [ ligt aan de hoeveelheid vruchten ].
Theelepeltje Mosterdzaadjes [ gemengd van kleur ] die twee uur verwarmd  zijn in een scheutje Olijfolie in de oven op 80′.

Snijd de Vruchten in blokken en de Citroen in heel kleine blokjes , doe alles [ niet de Mosterdzaadjes ] in een kom en bedek met de Suiker.
24 uur afgedekt in de koelkast zetten.
De volgende dag het vocht afgieten in een steelpan en aan de kook brengen.
De warme vloeistof over de Vruchten gieten, af laten koelen en weer 24 uur wegzetten : koel en afgedekt.
De derde dag : weer het vocht afgieten en opkoken tot het geleert.
De Mosterdzaadjes en wat Gele Rozijnen toevoegen aan de vloeistof en de Vruchten.
In gesteriliseerde potjes doen en ondersteboven af laten koelen.

Heel lekker bij Paté  of Mousse van Wildlever