columns ROADTRIP NAAR DE LUBERON

Roadtrip. Toen God de aarde schiep heeft hij van elk werelddeel het mooiste stukje afgenomen daarmee de Provence =Pacaland wat staat voor : Provence-Alpes- Cote d Azur aangelegd als zijnde de mooiste regio van de wereld. Nee ik ben geen chauvinist , Het is gewoon waar. Daarom hebben we geen enkele reden om elders op vakantie te gaan waardoor onze uitstapjes zich altijd in deze regio afspelen tenzij onvermijdelijk familiebezoek ons noopt naar het noorden af te reizen. Doch waar we ook heengaan , de vakantie begint bij de voordeur , de reis gaat altijd over de binnenste binnenwegen , we nemen alle tijd , komen door onverwacht leuke dorpjes waar rond het middaguur immer een uitnodigende auberge of restaurant lonkt. Onze voorkeur geniet een etablissement waar het bomvol zit met locals , werklui , pompiers en/ of politiemannen . In andere gevallen is het aantal Belse auto s op de parking een goede graadmeter. Onze trip vandaag had Isle sur La Sorgue als einddoel ; het Venetië van de Provence , een reuze gezellig dorp met veel te winkelen , antiekshoppen en lekkere restaurants ; we komen er al 40 jaar en vinden daar alles wat een vakantie voor ons veraangenaamt. Vanuit Ste Maxime waar we de gehate autoroute kruisen volgde de roadtrip een vooraf gepland schema ; met roze marker uitgezet op de kaart net als vroeger. Al zeg ik het zelf , ik ben een ster in kaartlezen maar houd een hele kleine oude TomTom achter de hand. Ergens in de Haute Var ontbrak een door mij uitgekozen dorpsnaam op elk routebord dus kwam Tom in actie. Hij maakte een fout , achteraf een magistrale. Het was half een , we wisten intussen dat we van de oorspronkelijke route waren afgedwaald en met vereende stemmen ( overigens altijd de mijne ) werd besloten het eerste beste dorp in te rijden omdat je in elk dorp een goede plat de jour kunt bekomen voor een habbekrats. Het werd VINON SUR VERDON Daar zijn we beslist niet voor het laatst geweest. Een bomvol gezellig terras. Bar Café Restaurant LE MISTRAL. Toppunt vriendelijke bediening. De wijn van het huis leek uit een sterrenchateau te komen , zo goed . Plat du jour : Parmentier de canard et aux cepes. Ik ben heel wat gewend ….. maar die kwam recht uit de hemel ; vermoedelijk heeft God die meegestuurd toen hij de Provence schiep. En dat voor : niet lachen ….14,60 pp. Masker mocht ook op het terras pas af aan tafel en QR code gescand. We voelden ons top naast de pompiers die naar ik aanneem ook een QR hadden. Een portie zo groot als een opklapbed en knisperend verse salade . On s ‘ Est regale. Wanneer we na onze mini- vakantie terug naar huis gaan voert de tocht wederom langs dit restaurant. De route wordt erop aangepast. Wie nu nog is geïnteresseerd in de schitterende route , grofweg van Avignon naar Ste Maxime kan nu verder lezen. Let op !!!!! Inclusief lunch ben je al snel 5 a 6 uur onderweg. Maar het loont de moeite. Trouwens ook om er een meerdaagse tocht van te maken. Campings en CH d H te over onderweg. DE ROUTE : va Ste Maxime ( en anders vice versa).

Ste Maxime- les Arcs-Taradeau-Lorgues -St Antonin-Entrecasteaux-Cotignac-Tavernes-Varages-la Verdiere-Ginaservis -HIER KWAM ERGENS VINON -St Paul de Durance-Mirabeau-Grambols-St Martin de Brasque- Cabrieres d’Aigues-Cuceron-Vaugines-Lourmarin-Bonnieux-Daarna stukje D900 en r.a..Lagnes-Isle sur la Sorgue. We hebben in het verleden met onze hippiebus alle dorpen al eens uitgebreid bezocht. Je raakt er in weken niet uitgekeken