blog met recept GELUKKIG HEBBEN WE HET RECEPT NOG

Oude Franse Opa’s verstaan nog echt de kunst van het maken van ouderwetse likeuren en digestives en zo ben ik ook aan dit recept gekomen.
Vandaag heb ik zes en een halve fles kunnen vullen van slechts twee takjes van de Genepi plant , die alleen boven de 2000 mtr. in de Alpen geplukt wordt , bijvoorbeeld door een oude Opa die ik kende ; maar nu niet meer….
Andre heeft een vreselijk bijdehand vrouwmens dat zich met alles en iedereen bemoeit en zich ondanks het feit dat ze de tachtig al ruimschoots is gepasseerd , nog steeds voortbewoog op een bijna vooroorlogs mobieletje .
Dat vond de dochter niet zo’n goed idee meer met dat drukke verkeer hier rondom St Tropez en besloten werd om een 40 km autootje te kopen… die kosten een vermogen als je het afzet tegen de prijs van een ander klein vervoermiddel….maar alles voor moeder omdat die ook altijd helpt en kookt in de Chambre d’Hotes van de dochter .
Het uitbaten daarvan was vroeger Oma’s metier maar daarvoor voelde de ouder wordende echtgenoot al helemaal niet meer .
De dag van de levering aangebroken ging het oude stel op het mobieletje naar de garage om het schitterend karretje op te halen ;                                 Enfin , jullie raden het al bijna , Andre terug op het brommertje …. maakte een ferme schuiver en brak hals nek en nieren .
Weken in het hospitaal en daarna naar een heerlijk opknapcentrum in Hyeres aan zee .
Ze hebben zelf thuis ook zeezicht maar dat kan het niet halen bij zeezicht met knappe , leuke en lieve verpleegsters .
Daardoor is er nu een groot probleem ontstaan omdat de oude man onder geen enkele voorwaarde terug naar huis wil… hij ligt daar best… voelt zich inmiddels best en alles wordt hem aangedragen .
Ooit kan ik misschien eens laten weten hoe dit is afgelopen … maar het recept van Andre heb ik in elk geval en de takjes van een attente Nederlander .

GENEPI VAN DE COL DE LA BONNETTE

Ris de takjes af en gebruik 13 gram per halve liter Alcohol 95 % en te koop in de Italiaanse supermarkt of bij een bevriende Apotheker.
Zet de potten [ bij mij per halve liter ] voor een licht keukenraam en laat veertig dagen trekken met een Vanillestokje er in .
Na een dag reeds ziet de vloeistof gemeen gifgroen….


Veertig dagen later zeef je de inhoud van de bokalen in een heel grote bak .
Intussen kook je per bokaal driemaal de hoeveelheid Water met 300 gram Suiker tot het wat geleert .
Giet de kokende massa in de bak met gezeefde Alcohol .
Nu direct overdoen in schone glazen flessen en nog enkele maanden donker bewaren…


Evenals bij andere Likeuren geldt : hoe ouder des te lekkerder .