blog met recept LIMONCELLO

Mijn zelfgemaakte Limoncello is al jarenlang de favoriete Pousse-Cafe van alle vrienden en ruilobject voor olijfolie of andere zaken zoals glutenvrije levensmiddelen die de Italiaanse vriendinnen maar al te graag meebrengen in ruil voor een flesje.
Ook altijd uitermate welkom als presentje en omdat onze bomen zeer veel vruchten dragen , en ook die van vriendinnen die geen hobby hebben in het zelf bereiden van lekkere zaken die door het keeltje fietsen ,  ben ik al vele jaren in staat om een aanzienlijke voorraad flessen te vervaardigen .
Tot er een kink in de kabel kwam , nu ongeveer vier jaar geleden.
Een nieuwe belastingverordening verbood het aan apothekers om nog langer alcohol  van 90′ te verkopen aan particulieren.
Met de handen in het haar en na een nachtje slapen bedacht ik om dan het recept maar aan te passen met Wodka van 40″ , omdat ook Wodka geen bijsmaak heeft.
De Citroenen zijn gewoonlijk het best in de kerstvakantie , juist de tijd dat ik zeer geoccupeerd ben in de keuken en zo werd mijn schat op pad gestuurd om bij Lidl elf flessen Wodka aan te schaffen.
In de uiteraard flinke rij bij de kassa werd hij dan ook aangesproken door een toch wat bezorgde dame die opmerkte dat hij toch wel wat erg dorstig leek en  rond de kerst misschien wat levensmoe was geworden, waarop mijn schat zich haastte uit te leggen dat de flessen voor de Limoncello productie van zijn vrouw bedoeld waren .
De hele rij begon te roezemoezen en de dame zei meewarig : ja ja meneer dat zeggen ze allemaal.
Het is overbodig te zeggen dat schat woedend thuis kwam en de rest van de dag radiostilte in de echtelijke woning .
Gelukkig heb ik sinds twee jaar een apotheker gevonden waarvan ik het adres niet verklap, hoewel  ik heb vernomen dat er meer zijn, die wel de benodigde alcohol kan leveren , natuurlijk in ruil voor Limoncello.
Het hoeft verder geen uitleg dat dit soort apotheker ouderwets is en woonachtig au bout du trou du…… vul de rest zelf maar in.                                  En laten die boerengaten zich nu net niet bevinden in de regio’s waar Citroenen groeien.                                                                                                    Overigens is net over de grens in zowel Italie als Spanje alcohol van 90% gewoon in de supermarkt te koop

LIMONCELLO ORIGINALE

Hier volgen de twee recepten :

limoncello originale

Zes onbespoten Citroenen met dikke schil goed wassen en heel dun schillen.
In een bokaal of fles met wijde hals doen en vijftig cl Alcohol 90′ erbij.
Dan 21 dagen voor een zonnig raam zetten en elke dag omschudden.
Daarna 1 fles droge Witte Wijn en 2 flessen Water opkoken met een half pak Suiker tot het wat geleert.


Intussen de inhoud van de bokaal zeven en daarna de WARME vloeistof bij de Citroenalcohol gieten, dan warm in flessen doen en nog ongeveer 40 dagen donker zetten.
Hoe langer hij staat des te lekkerder hij wordt.
Moet ijskoud gedronken worden dus de aangebroken fles in het vriesvak van de koelkast bewaren.

Limoncello basis Wodka

In plaats van 50cl Alcohol neem een liter Wodka en de rest  van het recept volgen , maar een fles Wijn en een fles Water opkoken per hele liter .
De Limoncello is dan iets minder sterk maar ook heel lekker.                            De kans bestaat dan wel dat de Limoncello verkleurt ; wat overigens niets aan de smaak afdoet al is het minder mooi .