blog met recept GEITENKAASBURGERS MET MOSTERDZAAD

Ik woon in het bos maar heb als kind ook altijd in de bossen gewoond en dat was een heerlijk onbezorgde tijd zodat ik me nu na mijn pensioen ook  weer kind waan . Het is een luxe om niets meer te moeten al heb ik nu ook wel het idee van zakgeld omdat de pensioenen bij lange na niet zo riant zijn dan ons 20 jaar geleden werd voorgerekend en de monetaire crisis aan het begin van deze eeuw daar nog een flinke schep bovenop deed , helaas in neergaande richting  ; zodat net als  toen … er keuzes gemaakt moeten  worden .
Rondom het huis waar ik opgroeide lag veel gras en een gedeelte was afgezet voor het houden van kleinvee ; een uit de hand gelopen hobby van mijn vader .
Zo hadden we kippen die eieren legden in bomen en struiken , welke we niet durfden opeten omdat we niet wisten hoelang ze er al lagen .
Ganzen voor de bewaking.. en geloof me …. die konden ongenadig in je benen pikken…
Geitjes en bokjes maakten de dierentuin min of meer compleet ; ze hadden loopplanken om zich niet te vervelen en natuurlijk ook een hok : het bokken hok .
Terzijde dat ik in het bokken hok mijn eerste kusje kreeg van de buurjongen….. ik zal toen 11 geweest zijn… hij 13 .
Het lijkt nu ik er op terugkijk dat het altijd zomer was en de tuindeuren stonden altijd open….. en zo kon het gebeuren het dat op een ochtend de bok een geit achterna zat , door de tuindeuren de woonkamer in en ons splinternieuwe TV meubel omver liep…. Het zou lang duren voordat er een nieuwe kwam….mijn vader was uit hoofde van zijn beroep s’avonds zelden thuis dus hadden de kinderen het nakijken … moeder was reeds overleden en wij deden spelletjes of lazen een boek.
Of het met die hobby van mijn vader te maken heeft lijkt me onwaarschijnlijk maar ik eet al mijn hele leven Geitenkaas… ik ben er dol op en bovendien veel gezonder dan Koemelk producten die ik door mijn gluten allergie toch al moeilijk verdraag.
Zachte Geitenkaas gebruik ik als boter op het brood en op vleesloze /arme dagen maak ik steevast een Geitenkaas hapje zoals vandaag.

GEITENKAASBURGER MET CROUTE VAN MOSTERDZAAD EN VIJGEN COMPOTE

Toen ik vanochtend op inspectie ging in ijskast en vriezer vond ik een stuk Buche de Chevre met 12 september op de verpakking , een koopje van 1.41 euri wat ik niet kon laten liggen.
Van mijn zeer armzalige Vijgenoogst die grotendeels door de gaaien is aangevreten  had ik een halve jampot Compote staan en de laatste Walnoten van verleden jaar uit de Lot lagen ook nog in de fruitschaal.
En EUREKA !!!!!! een aloud recept kwam terug in de grijze hersencellen.

In een diep bord een handvol zeer fijn gehakte Walnoten mengen met Mosterdzaadjes die twee uur in de oven op 80′ hebben getrokken , en wat  [ glutenvrij ] Paneermeel . Peper of Zout is niet nodig.
De Buche de Chevre in twee plakken snijden en insmeren met Honing.
Daarna de schijven aan beide kanten goed aandrukken in de Paneer substantie.
Olijfolie goed heet laten worden en de Geitenkaas burgers zeer snel dichtschroeien , uit de pan halen en in Alu- folie wikkelen.
Dan de aanbaksels los roeren met een flinke scheut Rode Wijn en de Vijgen compote toevoegen.
Voor de smaak een beetje Balsamico Azijn verstuiven over de saus.

Opdienen op een bedje Rucola of Mesclun met een schep Vijgensaus er naast.
Wij aten er Provencaalse grill groenten bij.

C