columns RISOTTO UIT MONTENEGRO

 

Het is al een paar jaar geleden dat mijn schat voorzien moest worden van een nieuwe knie , en dat nog wel hartje  zomer in Nederland .
Gezien het feit dat de wachttijden daar niet gering zijn had ik alle tijd om een schema te bedenken wie hier op het huis zou passen omdat anders mijn hele tuin [ met voor een kapitaal aan planten en Citrus bomen ] naar de haaien zou gaan door de hitte en de droogte .
Zover is het niet eens gekomen , de operatie datum werd bekend , en de oplossing diende zich nog dezelfde week aan .
De dochter van de Engelse buren heeft een vriendin die op dat moment toch al hiernaast verbleef omdat ze een sabbatical had genomen .
Tot nu toe is het verhaal nog te volgen , nu wordt het moeilijk……. deze jongedame van Montenegrijnse afkomst en grootgebracht in Australie had 10 jaar in Kuwait gewerkt ; volgen jullie het nog ?????
Daar verdien je ook al 10 keer zoveel als elders en als vrouw kun je je geld in dat staatje niet opmaken …. het is daar : Werken Eten Slapen…dus was ze echt wel aan een sabbatical toe .
Haar plan was zich hier in Zuid Frankrijk te orienteren op de huizenmarkt om haar geld te beleggen .
De afspraak was snel gemaakt ; tegen een uiterst geringe vergoeding wegens haar overmatig water gebruik [ getipt door buuf ] zou Tania 3 maanden op de winkel passen en voor de tuin zorgen .
Echter…. de eerste maand toen wij nog niet vertrokken waren , woonde ze al in onze logeerkamer met eigen badkamer , onafhankelijk van het huis , met terras en poortje naar Buuf .
Zeer snel kwamen we er achter dat Tania in haar leven nog nooit een poot had uitgestoken .
Ontbijten deed ze ongevraagd bij buuf , ze liet zich alles aandragen… avondeten … ook bij buuf en als die er eens niet was nam ze als vanzelfsprekend aan dat ze bij ons aan kon schuiven ook al was de huur daar niet naar .
Nadat de ega zich er behoorlijk aan begon te ergeren en zijn gal spuwde bij mij , besloot ik eens te vragen of ze wel kon koken en tot mijn grote verbazing beaamde ze dat ; de Risotto volgens het recept van haar moeder moest goddelijk wezen  .
Schat houdt niet van Risotto [ niet dat hij dat toen al ooit gehad had , want hij hield er niet van] daarom stelde ik Tania voor om mij dat recept van haar moeder eens te leren door het voor te doen en zo belandden we op een avond samen in de keuken … het recept is erg goed en ze heeft me tevens gewezen op de nodige variaties .
In Montenegro moeten er 3 ingredienten in de Risotto zitten en ook niet meer .
Groente , Vlees / Vis en Pecorino / Parmezan .   Recept in het kookboek