blog met recept GIERIGHEID IN ARGELES

 

We gaan veertig jaar terug in de tijd , toen mijn neef een restaurantje uitbaatte op een camping in Zuid-West Frankrijk ; Argeles sur Mer om meer precies te zijn .
Reeds toen zijn ons de schellen van de ogen gevallen wat betreft de enigszins onjuiste mening van de Fransen als zouden de Nederlanders penning zestien zijn…….de echte gierigaards waren toch werkelijk de Fransen zelf die op die camping bivakkeerden.
Neef Fred klaagde steen en been want er was geen frankske te verdienen .
Meerdere keren per dag kwamen gezinnen  aan tafel bestaande uit: Vader , moeder , drie kinderen of meer en die vroegen zonder enige schroom gratis Brood en Water , tweemaal Frites met Worstjes en Salade die bij de Plat inbegrepen was….met 5 borden graag …. en dat niet een keer bij uitzondering , maar alle dagen opnieuw  kwamen er zulke stellen voorbij .
Nog een geluk dat zijn Hollands clienteel veel minder krenterig was terwijl juist zij in de jaren zeventig de naam hadden hun eigen aardappels mee te nemen .
Natuurlijk begrijpt intussen iedereen dat mijn neef daar het hoofd niet boven water kon houden ; de huur was veel te hoog en het seizoen daar ter plekke  veel te kort om de hele winter van te leven , wat in die streek ook nog eens niet echt aangenaam is in een sta-caravan want je waait er letterlijk uit je hemd. Een surfparadijs is per definitie niet de vakantiebestemming met rustig weer garantie…
Bij zijn terugkeer naar Nederland bracht hij gelukkig wel zijn onvolprezen recept voor Wortelsalade mee , waarvan elk kinderhart sneller gaat kloppen en zelfs GROTE kinderen zijn er dol op ; ik kan de keren niet tellen dat ik dit heb klaargemaakt voor onze jeugd en nog steeds voor onszelf .
Ennnnn eigenlijk heb ik het nog nooit op schrift gesteld omdat het zo onnozel is : maar lekkerrrrrr.   dus nu kun je het vinden in mijn kookboek .

WORTEL SALADE VAN DE CAMPING IN ARGELES

Schil een paar Wortels en snijd kop en kontje er af .
Rasp ze tot sliertjes in de keuken machine .
Doe er een handvol Gele Rozijnen bij .
Dan kraak ik enkele Walnoten die ik er fijngehakt aan toevoeg .

Daarna maak ik de dressing in een schaal :
Een heel of half bekertje dikke Yoghurt [ naar gelang de hoeveelheid salade ]
Een of twee eetlepels goede Citroen Mayonaise .
Een halve uitgeperste Citroen .
Een scheutje Jus d’Oranges .
Een scheutje Notenolie .
Peper en Zout uit de Fairtrade molen en Kurkuma .
Alles door elkaar husselen en minstens een halve dag laten intrekken .
Op het laatst pas de schijfjes van twee Bananen er bij.

In verband met Rubber allergie ; ja de Bananenplant is familie van de Rubberplant , vervang ik voor mezelf de Banaan door Ananas.

In het geval van Ananas vervang ik de Jus d’Orange door Ananassap.