blog met recept ZUURKOOL OP ELZASSER WIJZE

Zo’n 30 jaar geleden gingen wij nog al eens een weekje naar de Elzas/Vogezen.
In een dag te rijden , zelfs met de kampeerbus en veelal mooi weer in het najaar.
Wijn proeven, wijn kopen en al die gezellige dorpjes bekijken .
Ook de steden met hun musea en oude gebouwen zijn zeer de moeite waard.
We waren op zaterdag vertrokken en hadden overnacht in Lunéville op een schilderachtig plein , daar kon je toen nog vrij staan met een kampeerbus.
Zondagochtend werd koers gezet naar Gerardmer, onze vaste standplaats in de Vogezen.
We reden altijd de kleinste wegjes van de landkaart , om zeker niets te missen ; echter tijdens een spectaculaire afdaling van 12% begaf  het de druk in de remballen van de Citroenbus en : meer dan  lichte paniek !!!!!!
We vlogen naar beneden op de handrem die ook niet je dat was en toen zagen we aan de overkant van de kruising een meer met een grote parking die aan het eind weer omhoog liep.
Ik gilde :……. die parking op , dan stopt de auto vanzelf als je weer omhoog moet.
Daarbij moesten we de route departementale nog oversteken en zorgen dat we niemand omver reden .
Dat er toen geen grote ongelukken zijn gebeurd danken we vast en zeker aan het feit dat ik een uurtje tevoren in Les Epines een kaars had opgestoken bij de beeltenis van de Heilige Maagd  in de kerk .
Geen voetgangers op de parking geraakt en zondagmiddag weinig verkeer op de weg.
Enfin , te voet het dorp in en met veel moeite een garagist uit zijn siesta getrommeld die ons afsleepte naar een mooie camping zodat we in onze vakantie woning op wielen  de komst van de onderdelen konden afwachten.
Donderdags werd de bus opgehaald en de klus geklaard ; intussen hebben we de dag op de camping doorgebracht in de ligstoelen .
Het was heel mooi weer.
Vanaf daar moesten we speciaal naar Strassbourg , een omweg waard,omdat daar bij Tante Marie aan het water de lekkerste Elzasser zuurkool ever  , geserveerd wordt .
Daarbij drinken we steevast Gewurztramminer en als nagerecht Munster met Komijn want ook daarbij smaakt die wijn verrukkelijk .

Jullie zullen wel begrijpen dat als ik Zuurkool maakt , dat altijd op Elzasser wijze is , geen frutsels of fratsels , gewoon authentiek .

Vroeger haalde ik Verse Zuurkool op een goed adres : Groenteman , Slager of  Grand-Frais , maar tegenwoordig maak ik m zelf in het najaar naar een recept van mijn Oma .
Zet hem op in een hapjespan van gietijzer met een iets hogere rand.
Erbij giet ik twee glazen Elzasser wijn , een eetlepel Eendenvet en twee eetlepels Boter.
Paar Jeneverbessen , wat Zwarte Peperkorrels , een gekneusd Laurierblad en wat Komijn toevoegen en zo een half uur laten stoven op zacht vuur.
Aardappels stomen kan tegelijkertijd.
Intussen per persoon een lapje Gerookt Spek uitbakken en een Elzasser of Jura Worst laten wellen in water wat tegen de kook aan is.

Vijf minuten voordat de Zuurkool klaar is leg je er een schijf gekookte Casseler Rib per persoon bij, want die hoeft alleen maar door te warmen.
Ook eventuele Rookworst en Frankfurters leg je iets later bij de dikke Worst , zij zijn ook eerder gaar.
Vanzelfsprekend zijn deze hoeveelheden vlees alleen van toepassing als je met een heel gezelschap bent ; anders zul je een keus moeten maken.
Erbij drinken we dus ook Gewurtstraminer en toe een puntje Munster met Kummel .
Uiteraard staat een pot scherpe Mosterd op tafel.