columns GELUKKIGE FEESTDAGEN

GELUKKIGE FEESTDAGEN
Het kerstweekend is lekker rustig verlopen en zonder kleerscheuren al heb ik me wel verkeken op het werk wat ik nog heb gehad aan makkelijk koken ; de keuken opruimen is een groter karwei en nu schat met de poot omhoog zit was van zijn kant weinig hulp te verwachten zodat ik alsnog doodop ben.
Het begon ermee dat ons favoriete restaurant op 1 km beneden in de wijnvelden gesloten is en wel de hele winter wat nieuw is voor mij.                  Ik had al telefonisch een reservering gemaakt waarna ik ter elfder uren het bericht kreeg dat gebrek aan personeel het onmogelijk maakt goede service te geven en ook afhalen niet mogelijk deze feestweek.
GRRRRRR plan B trad in werking : gezien mijn tijdelijk slecht zicht en het been van schat leek het me geen optie verder weg te reserveren want een Kerstdis zonder wijn is als een boom zonder takken , bovendien een risico nu we tegenwoordig een frans rijbewijs met punten bezitten en dat zo willen houden .
Grand Frais op 3 km afstand bracht last minute uitkomst om lekkere happen in te slaan daar ik heel veel jaren geleden gezworen heb nooit meer te koken op mijn verjaardag noch kerstavond en tweede kerstdag .
Het werd de 24e Risotto met Limoen/Saffraan gelei , Rivierkreeftjes en Buratta. klaar in 30 minuten maar een uur opruimen en kookplaat kuisen. S avonds een zelfgemaakte Kreeftensoep die uit de vriezer kwam ;
want vorige week al gemaakt , een Worstenbrood gebakken ,
en lekkere hapjes bij de TV , maar weer tafel dekken in de kamer en op en neer lopen met spijs , drank en servies… de boel weer opruimen kuisen en koffie zetten en die machine moet altijd water of drapbak geleegd wanneer ik die gebruik.
Ook op deze wijze ging het eerste en tweede Kerstdag helaas .
Eerste Kerstdag mijn verjaardag : Langoustes a la nage ; die beesten waren weliswaar voorgekookt maar die nage en Kreeftensaus moet ik toch echt zelf maken , hiervoor gebruikte ik de rest van de soep .
S avonds weer hapjes ; Cocktail van de overgebleven Rivierkreeftjes en Boswachtersoep ;
tevoren in de vriezer gezet al moest het afstijlen nog wel gebeuren .
Tweede kerstdag : Coquilles St Jacques met Saffraansaus , Stoofprei en gekookte Aardappel waarmee ik zeer in het straatje van mijn schat fiets.
Toen mocht ik zonnebaden , het was heerlijk weer , al stond alles nog op tafel , aanrecht en kookplaat . Terwijl na vijven de zooi moest worden opgeruimd heb ik mijn Vélouté aux Escargots [ eveneens uit de vriezer ] alvast afgewerkt voor de avond , intussen Kruidenboter vervaardigd voor de rest van de slakken uit het veel te volle blik , de eenhaps-bakjes gevuld en vast in de oven gezet .
Samen met de toeski [ tout cequi reste ] van de hapjes werd dat het avondmaal bij de TV .
Toen was ik kei-kapot.
Vandaag kwam mijn Fee de Logis = Poetsvriendin dus vanmiddag werd het Erwtensoep , ja jullie raden het al , alweer uit de vriezer .Ik ben aan het eind van mijn latijn omdat ik niet stil blijf zitten wanneer de Fee het huis schoon tovert ; ik heb het interieur van de servieskast onder handen genomen en helaas geen zonnebad omdat het het overgrote deel van de dag miezerde.
Vastgeplakt aan de stoel ….. kennen jullie dat gevoel ? Als het eten niet op tafel komt vanavond eet ik niet al staan de voorbereidingen voor de Fritatta al klaar en wacht ik op een kabouter om er eieren in te roeren en ovenklaar te maken….Volgend jaar boek ik een compleet verzorgd verwenarrangement in plaats van een verjaarscadeau.
Voor de liefhebbers zijn alle recepten te vinden op mijn website
www.cabanondazur.com onder het hoofdstuk Kookboek – menu