columns GEWURTZTRAMINER VAN DE FOIRE DES VINS

Bij gebrek aan Noilly Prat , waarmee deze saus al heel lang door mij wordt gemaakt , heb ik een halve fles Gewurztraminer gebruikt en ik moet zeggen  het resultaat is verbluffend en veel lekkerder dan de oorspronkelijke versie  Ik heb hem ook al eens gemaakt met een Muscat wijn ; dan is de saus wat zoeter.. ook heerlijk .
De eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat het een Grand Cru is , waarvan ik zes flessen heb ingeslagen tijdens de Foire des Vins die in Frankrijk in het najaar in elke supermarkt plaatsvindt .
Daar koop je dan kelderrestanten tegen zeer aanlokkelijke prijzen .
Het hoeft hier geen betoog dat dit koopjes jagen een soort Dolle Dwaze Dagen in het kwadraat is waarbij net zo veel gesteggeld wordt als bij de normale jacht en zelfs af en toe rake klappen vallen .
In deze is enige wijnkennis ook reuze handig aangezien zich veel kaf onder het koren bevindt .
Onze Parijse aangewaaide familie biedt uitkomst en seint ons in waarop gelet moet worden omdat behalve een mooi etiket van een gerenommeerd huis ook het jaartal van cruciaal belang is .
Ook kopen wij ons daar niet arm , onze dagelijkse wijnen zijn ook van bovengemiddelde kwaliteit en komen van het wijndomein waar ik mijn schilderijen exposeer  ,  de wijnen uit de braderie bewaren we voor bijzondere gelegenheden ofwel gezellige etentjes met gasten .
Twee van deze flessen heb ik geschonken toen ik afgelopen zomer een Indische Rijsttafel heb gemaakt voor enkele vrienden…ik kreeg die tip van een bekende Franse culinaire TV journalist , een stamgast in de Parijse Bistro van onze vrienden , en werkelijk …. het is de meest perfecte begeleider van een oosterse maaltijd .
Deze Kerstdagen hebben we weer twee flessen tevoorschijn gehaald om ter verhoging van de feestvreugde te drinken bij vissige happen en niet te vergeten Foie Gras .                                                                                                                     Daarvan had ik een halve fles  over , wij zijn kwalitatieve maar matige drinkers , en dat restant heb ik gebruikt om een saus te maken bij de Coquilles St Jacques die ik vanochtend vers kon scoren bij Grand Frais….    een delicatesse. Het recept vind je in mijn kookboek  .

img_4273