columns TWEE OVENS EN PANNE

SOMS ZIT HET MEE SOMS ZIT HET TEGEN
Vanmiddag een lang uitgesteld etentje gepland met gezellige vrienden en dat lag aan het abominabele voorjaar hier in het zuiden ; sinds 1985 hebben we hier niet zo’n slecht weer gehad in de maand Mei . Leuke etentjes plannen we altijd op een zonnige dag en de weersverwachting was veelbelovend voor deze tweede Pinksterdag…… maar …. ik had beter kunnen weten omdat de aangekondigde meteo nooit veranderd op zondag , gisteren dus .
Geheel tegen de normale gang van zaken in hoefde ik gisterenavond niets voor te bereiden want het hoofdgerecht moet twee uur in de oven en gaat op de blinde piloot . Voor het voorgerecht heb ik altijd wel een pot Boerenjongens staan …. zelf ingelegd uiteraard .. en meer als Rucola en Geitenkaas komt daar ook niet aan te pas…

Ijs uit de supermarkt als toetje op speciaal verzoek van schat en een van de gasten , dus het zou een makkie worden zeker omdat ik al om acht uur uit bed kwam , ook al eerder uitzondering dan regel.
De zon scheen maar niet voor lang…. de kippenpoten stonden in de oven , placemats al op de tuintafel en kussens in de stoelen . Borden en bestek ook alvast buiten klaargezet ….. en toen begon het te onweren met een stevige stortbui… hup heel de zooi weer naar binnen.
Nu ben ik niet makkelijk uit het veld te slaan en had er het zekere vertrouwen in dat de bui wel zou overdrijven en dat was ook zo…. maar schat begon al wat opgefokt te raken want de hele troep die in allerijl naar binnen was verhuisd moest weer naar buiten terwijl ik onverdroten verder ging met de voorbereidingen van het voorgerecht.


Uiteraard controleer ik geregeld de oven want dat was een regelrechte miskoop die onregelmatig verwarmt zodat ik mijn twee bakken kippenpoten steeds moest om wisselen van boven naar beneden. Om diezelfde reden heb ik al enkele jaren ook mijn oude Moulinex oventje in de keuken staan . Van dat ding werkt de hetelucht functie niet meer maar hij grilt geweldig.. en vandaag bleek dat mijn redding.


De grote oven hield er zo plots mee op , de poten waren nog niet gaar en ook niet erg bruin… mijn schat kreeg ter plekke een rolberoerte en had de klink al in de hand om supermarkt kippen uit zo’n grill machine te gaan kopen…. Dat ging natuurlijk niet gebeuren aangezien er nog diverse opties overbleven zoals : 12 poten apart bakken , de hele boel in de Creusetpan of de twee bakken in het kleine oventje waar ze net in pasten…Ik ging voor optie 3 . Gemopper en gegrijns viel mij ten deel want schat ziet altijd het negatieve terwijl ik de zonnige kant van het leven zie.
Toen moest het oventje eerst even naar voren getrokken worden want dat stond zo ongeveer aan het betegeld aanrechtblad vastgeplakt. ENNNN daar ging het fout ; schat trok aan de oven klep en hield die in de hand..@#$%^

dat waren mijn woorden … toch de bakken erin geplaatst en de klep min of meer in het apparaat gedrukt…. jullie zullen het nauwelijks geloven maar na een uur waren de kippenpoten gaar en zonder de klep kon ik ze ook nog grillen voor het opdienen.
Résumé : Een reuze gezellige middag , veel gelachen , lekker gegeten en twee ovens rijp voor de container ….. Morgen naar Darty om een nieuwe te kopen al zal dat dan van mijn vakantiegeld zijn want ik heb pas een nieuwe koelkast en Nespresso die ik liever had omdat die $%^& oven het toch nog steeds deed…. verkeerde zuinigheid.