columns MOESTUINIEREN MET JAMAICA JOHN

Ik ben altijd dol geweest op moestuinieren en heb dat jaren met succes gedaan .
Helaas kwam aan deze hobby een einde door lichamelijk ongemak en na nog enige mislukte pogingen om het toch zelf te proberen op onze zeer onvruchtbare bosgrond besloot ik om dan maar een tuinman in te zetten.
En zo kwam Jamaica John in ons leven.
Aanbevolen door Engelse buren als zijnde zeer bekwaam had ik nu het volste vertrouwen in het welslagen van de operatie en had ik ook al visioenen van flinke oogsten zoals mijn vriendin in Italie.
Aan het klimaatverschil dacht ik niet in mijn euphorie.
Het werd een heel karwei , want alle grond moest zo’n veertig centimeter om en vermengd met een meer vruchtbare soort.
Daarbij kwam nog dat Jamaica John niet van de vlugge was en zijn dag begon met thee drinken hetgeen zo ongeveer ieder uur herhaald moest worden.
Aangezien ik helemaal geen thee lust geloof ik niet dat ik in mijn hele leven zoveel thee heb gezet als toen in 2003.
Dat was ook nog eens een keer de heetste zomer die we hier ooit meegemaakt hebben dus dat werkte ook al niet echt mee aan het welslagen van de missie .

Het hoeft geen betoog dat mijn ega elke dag bedenkelijker begon te kijken en na een week kregen we er ook onmin over  , maar hij heeft toevallig een bloedhekel aan tuinieren .
Wat ik wel niet dacht , wat die groente wel niet kostte ; daarmee kon ik de plaatselijke groentewinkel leeg kopen , ook nog naar de slager en dan had ik nog geld over.
Daar had schat wel een punt.
Dus werd het experiment afgeblazen en wat er al stond zou hopelijk met heel veel sproeien nog tot eetbare groente leiden .
Inderdaad : Welgeteld een Courgette , een maaltje Erwtjes en de Boontjes deden het iets beter.
Artisjokken , Paprika’s ja zelfs de Tomaten deden het niet in dat droge jaar.
Met de hand op het hart heb ik mijn schat beloofd om mijn dure hobby op te geven en sedertdien kweek ik alleen nog Kruiden , Tomaten , Rucola en Mesclun in bakken en potten .

Troost vind ik in het feit dat we wel Citrusvruchten in alle soorten in overvloed hebben , want daar zijn de grond en het klimaat bijzonder clement voor.
Gelukkig hebben we sinds twee jaar een Grand-Frais met de allerbeste verse groente voor alleszins schappelijke prijzen .

Het recept voor die ene Courgette kreeg ik van mijn vriendin , die zich geen raad weet met haar overvloedige oogst , en is nog steeds een aanrader.  Je vind het in mijn kookboek .