columns GARNAALKROKETJES en brandstof gebrek

Geen groter genot denkbaar dan de Garnaalkroketjes die we vroeger in Antwerpen of Brussel als lunch aten op een soort terras dat nog het meest op een etalage leek.
Ik had in die tijd een boutique en ging elke Dinsdag op inkoop naar Brussel waar in de stadswijk de Midi alle groothandels uit Frankrijk hun dependances hadden.
Vanzelfsprekend ging er altijd een vriendin mee ; s’ middags werd er geluncht en s’ avonds ook nog iets gegeten of gestapt in een gezellige studentenkroeg in Antwerpen.
Het was hartje winter en Berenkoud, dus waren mijn vriendin en ik gehuld in opvallende roodvosjassen ; in die tijd was er nog geen enkele discussie over dierenleed , dus we wisten niet beter.
We keerden na het stappen wel erg laat huiswaarts richting Valkenswaard, en wat er toen gebeurde…..
Om half twee midden in de nacht kwamen we zonder benzine te staan, zo’n kilometer voorbij de Nederlandse grens .
Goede raad was duur; portables bestonden nog niet en de vriendin raakte al helemaal in paniek  , ik gelukkig  niet…. dan moeten ze van goeden huize komen…..
Er zat niets anders op als uit te stappen en proberen een automobilist aan te houden.
Jullie zien het hoogstwaarschijnlijk al voor je…………: Een hoogblonde en een roodgeverfde dame beide in een roodvosmantel naast een vuurrode Volkswagen Sirocco , dat  moet toch wel een enigszins verdachte indruk gemaakt hebben . We vroegen ons al af waarom er niemand stopte…, we zagen er naar ons idee toch zo leuk uit…… Hoe onnozel kun je zijn…..
De vriendin was intussen al in tranen toen er een antiek model Morris Minor met Engels kenteken stopte , je weet wel , zo een met houten achterkant  en een heel vriendelijke roodharige oude Engelsman uitstapte.
Hij had gelukkig meteen door dat wij daar met geen enkele andere bedoeling stonden als vooruit geholpen te worden, en jawel, hij had een jerrycan waaruit hij ons ruimhartig benzine verstrekte voor de laatste twintig kilometer ; en NEEEEE we moesten absoluut niets betalen zo blij was hij dat hij ons uit de nood had kunnen helpen .

Het recept van de Garnaalkroketjes  staat in mijn kookboek :