blog met recept KIP MET COLOMBO SAUS YOUR SHERIFF SPEAKING

Een jaar of zes geleden hebben wij een schitterende road-trip gemaakt langs de westkust van de USA.
We hebben die reis benut om Oom en Tante en de nichtjes te bezoeken die her en der aan de kust wonen tussen San Diego en Seattle.
Alle highlights die er maar te bedenken zijn hebben we bezocht en nog veel meer weinig bekende plekjes in gezelschap van de familie .
Dat werd dus San Diego -Seattle Highway nr 1, die we hebben gevolgd tot de boot naar Victoria in Canada , en die trip hebben we er ook nog bij gedaan omdat dat een prachtig eiland is met fraaie bloementuinen en zeer Europees van sfeer .
Wat ons daar aan de westkust heel erg is opgevallen is dat je er uitzonderlijk goed kunt eten en ik lieg niet als ik zeg : net zo goed als hier.
Wij hebben ook weinig te dikke mensen gezien , behalve in de reservaten , en er is een overflow aan Aziatische restaurants van elke herkomst.
Chinees in L.A. en San Francisco en verder heel veel Thais , Pakistaans en Indiaas of een mengelmoes ervan .
Op een middag hadden we heerlijk gegeten in een mooi restaurant wat uitkeek over de baai en het dorp waar de Hitchcock film The Birds is opgenomen waarna  we onze road-trip weer wilden vervolgen , maar toen maakten we iets mee waarvan we het bestaan niet konden vermoeden :
We hadden in San Francisco een verse huurauto opgehaald waarmee we naar Canada mochten en omdat het ineens heel fijn weer geworden was
[ maart ] wilde schat het schuifdak openen en drukte op een knop die in de auto van mijn oom op diezelfde plaats achter de binnenspiegel zat   ,                EN :>>> HELLO!!! YOUR SHERIFF SPEAKING!!! ARE YOU IN TROUBLE???
Daar hadden wij dombo’s nog nooit van gehoord en haastten ons te zeggen dat we op een knop gedrukt hadden in een huurauto.
Maar nog binnen diezelfde minuut zwenkte de Sheriff’s pick-up truck de parking op om ons als het ware te ontzetten.
Zij wisten ons te vertellen dat het wel eens voorkwam dat men met het pistool op de slaap moest zeggen dat het een vergissing was.
Big Brother die watching is , is zo gek nog niet.
En in dat fameuze restaurant hebben we dus Kip Colombo gegeten , waarvan ik vanzelfsprekend het recept niet heb bemachtigd  maar met goed proeven en vaak oefenen bij benadering namaak.
Wij vinden het in elk geval lekker ook al is het ietwat aangepast aan de Westerse smaak.

Maak een marinade: hoeveelheden naar eigen smaak van normaal tot heel pittig.
Oestersaus-Sojasaus [ geen ketjap ]-Gembersaus-Sherryazijn- zeste en het sap van een  Limoen -Colombopoeder-gerookt Paprikapoeder- Cayennepeper-zoete Rode Peper- Peper en Zout.
Laat de aan blokken gesneden Kipfilets hierin een uurtje marineren.
Nu stoom je de Rijst in Kippenbouillon.

Tegelijkertijd in de Wok:
Een scheut Thaise Wokolie en een scheut Vietnamesche Soja Wokolie.
Bak hierin een pakje gerookte Spekblokjes , twee in ringen gesneden Rode Uien , een grote of twee kleine in repen gesneden Rode Paprika’s , twee tenen Knoflook , geraspte Gember en de gemarineerde Kipfilet inclusief de Marinade.
Daarna een eetlepel Bruine Suiker , een half blikje Tomatenpuree en een in flinterdunne reepjes geknipt Limoenblad erbij .
Laten stoven en indien nodig af en toe een beetje Bouilllon van de Rijst toevoegen.
Houd je van zoet : dan kun je er Mango of Ananas uit blik bij doen met wat van het sap.